"Az utolsó napok végső szakaszának a végső szakaszában járunk"
2020. március 22. írta: t.csilla

"Az utolsó napok végső szakaszának a végső szakaszában járunk"

A végidőjövendőlések hosszú története a Jehova Tanúinál

Steven Lett, a vezető testület egy tagja, a koronavírussal kapcsolatban adott tájékoztatásában jelentette ki a címben elhangzó mondatot. A videó magyar hanggal az alábbi linkről elérhető: 

https://www.jw.org/en/news/jw/region/global/coronavirus-report-interviews/

(A magyar nyelvet a videó alatti legördülő menűpontból ki kell választani.)

Ez jó alkalom arra, hogy röviden összefoglaljuk az Őrtorony szervezet nevében eddig kijelentett végidő próféciákat. Ebben exJW Analyzer videóját fogom felhasználni (linket alább megadom). Nyilván nem szeretném senki vallásos hitét vagy reményét lehervasztani, ebben a különösen nehéz időszakban főleg nem (amúgy sem), viszont ha valaki a Jehova Tanúi vezetőségére tekint szellemi útmutatás végett, annak nem árt átgondolnia annak eredetét és forrását, mielőtt valami ésszerűtlen dologba menne bele. Arról nem is beszélve, hogy jogában áll megismerni az eddigi végidőre vonatkozó jövendöléseket, melyek csúfosan kudarcot vallottak.

Amiért Steven Lett kénytelen volt fokoznia az "utolsó, utolsó napok végső szakaszának végső szakaszát", az annak köszönhető, hogy a Tanúk szervezete, illetve elődeik már nagyon régóta "sürgős" dátumokat állítanak fel a világvégére. Charles Taze Russell a Írástanulmányok, Jöjjön el a Te Királyságod! 23. oldalán. ezt állítja:

"A "végidő" egy 115 éves időszakot foglal magában, melyet az Írások különösen kiemelnek. Ez az időszak 1799-ben kezdődött és 1914-ben ér véget, és a "felkészülés idejének" is nevezik."

Eljött 1914 és el is múlt, de Russell végidőre való jövendölése nem teljesedett be, még akkor sem, ha ő maga talán abban a hitben halt meg 1916-ban, hogy az éppen zajló háború Armageddonba fog torkollni. Utódja, Joseph F Rutherford, ahelyett, hogy elismerte volna a tévedést, inkább megváltoztatta a dátumok jelentőségét, és egy újabbat jelölt ki. Az 1922. május 15-i Őr Torony számban így fejtegette:

"Semmi kétségünk nincs az 1874, 1914, 1918 és az 1925-ös dátumok időrendjét illetően."

Persze 1925 is elmúlt mindenféle végidő nélkül. Az utolsó napok végső szakaszának emlegetése viszont maradt, és időnként feltűnt a szervezeti kiadványokban. Például az 1972-es Királyság szolgálatunk decemberi számának 3-6. oldalán:

"Mindannyian kérdezzük meg magunktól: az a mód, ahogyan felhasználom az időmet, valóban azt mutatja, hogy szilárdan hiszem, hogy az utolsó napok végső szakaszában élünk, és minden ésszerű erőfesztést megteszek annak érdekében, hogy tisztaszívű emberek halljanak a megmentés üzenetéről, mielőtt túl késő lenne?" 

És megint: az Őrtorony szerint a végidő megint nagyon közel került Frederick Franz 1975-ös jóslatának köszönhetően. Az 1975. július 1-i Őrtorony 394-396 oldalán ez olvasható:

"Az utolsó napok végős szakaszában nem kérdéses azoknak az embereknek a kiléte, akik Jehova szellemi templomának földi udavrában vannak"

A tagság ekkorra már annyira megunta a téves várakozást, hogy sokan elhagyták a csoportot, sőt 1977-78-as években csökkenés állt be a taglétszámot illetően. Ekkor átálltak egy kevésbé konkrét változatra, mivel azt kezdték el tanítani, hogy az 1914-es generáció az a generáció, melyről Jézus beszélt, akik meg fogják látni a véget (1984. május 15. Őrtorony). Sőt a következő számban (június 1. 13-17. oldalán) ezt írták:

"Elérkeztünk a jelenlegi rendszer utolsó napjainak legvégső szakaszához (2Tim 3:1). Ennek a ténynek kiemelkedő szolgálatra kellene indíttania minket"

Az 1996 április 15-i Őrtorony 11-15. oldalán megint feltűnik az ismerős "dallam", mintha az a Boleró főtémája lenne: 

"Az utolsó napok legvégső szakaszában élünk, és mint igaz keresztények küszködünk a túlélésért ezekben a "nehezen elviselhető időkben" (2Tim 3:15)."

Az Őrtorony tanítások szerint ezen a ponton az "utolsó napok" már mintegy 82 éve tartottak, még abban az esetben is, ha 1914-et vesszük alapul! Ebből a "legvégső szakasz" (amit ugye 1972-től kezdtek emlegetni, az 1975 közelsége végett) is már 24 évet ölelt fel. 

A 2000-es év, ezred és századfordulós izgalmát sem akarta kihagyni az Őrtorony, így az 1999. decemberi Mi Királyságszolgálatunk 3-4. oldalán megint utalás történik az utolsó napokra:

"Az utolsó napok végső szakaszában nagyobb szükségünk van az évi kerületkongresszusunkra, mint valaha volt. "

Majd az Őrtorony 2000. május 1-i szám 8-12. oldalain így figyelmeztet:

"Főleg az utolsó napoknak ebben a végső szakaszában számíthatunk arra, hogy Sátán és démonai kárt okozó információkkal árasztják el a világot."

A 2000-es év azért is érdekes, mert az 1989. január 1-i Őrtorony kijelentette:

"Pál apostol a keresztény misszionárius tevékenység úttörője volt. Ugyanakkor egy olyan munkának is lefektette az alapjait, mely csak a mi 20. századunkban fog befejeződni."

20_szazad.PNG

Az 1989. januári Őrtorony (angol) számának fényképe, mely mutatja, hogy eredetileg a "mi 20. századunkat" írták benne. Ezt a szöveget később, az újranyomtatott példányoknál "napjainkra" változtatták meg. Az online könyvtárban már nem található meg az eredeti rész. (kép forrása: képernyő fotó a forrásul megadott videóból)

Az Őrtorony azóta is használja az "utolsó napok végső szakasza" kifejezést például a 2003. január 1-i (17-22.), a 2004. február 15-i (15-20.), 2005. december 1-i (4-7) és a 2015. január 15-i (23-27) Őrtornyok jelzett oldalain. 

2019. októberi számától kezdődően még maguk az írók is megunták ennek a kifejezésnek az ismételgetését, így egy újat vezettek be: "Legyél buzgó az utolsó napok utolsó szakaszában" szólt a tanulmányozásra szánt Őrtorony szám címe. 

Nem hinném, hogy oly kardinális különbség lenne az utolsó vagy végső szakasz kifejezések közt, de amint az összefoglalóból látható, a Tanúk hosszú történelmet tudhatnak maguk mögött a világvége megjövendölésében. Amikor Steven Lett a jelenlegi koronavírus válságban szintén ugyanezt a kifejezést használja, semmi újat nem mond, csak egy évszázados lejárt lemezt ismételget. Nyilván a mostani válsághelyzet jól jön az ilyen végidőt huhogóknak, no meg az emberek félelme is jól kizsákmányolható ilyenkor egy vallásos kuruzslás céljából. 

Természetesen nem a Tanúk az egyetlenek, akik világvégét jövendöltek meg, a történelem tele volt ilyen prófétákkal, mint ahogyan az olyan eseményekkel is, melyek az ilyen félelmekre okot adhattak. Függetlenül attól, hogy ki mit jövendöl, egy biztos, hogy "mindenki azt fogja aratni, amit vetett" (hogy maradjunk egy Bibliából vett idézetnél). Ha valaki úgy éli az életét, hogy azon már csak egy "világégés" segíthet, akkor annak a személynek nagyon valószínű, hogy át kell mennie valamilyen mély személyes válságon. Ráadásul a dolgoknak van eleje és van vége is, így mindig lezárul valami, és megkezdődik valami más. Az is elképzelhető, hogy a koronavírussal kapcsolatos válság elmúltával az élet soha nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt, de ez nem is feltétlenül baj. Ennek a változásnak azonban semmi köze világvégét huhogó szektákhoz, sőt azok az emberek, akik ilyenekre hallgatnak, elmulaszthatják megtenni azokat a szükséges lépéseket, melyek az itt és mostban szükségesek lehetnek saját és családtagjaik megóvása céljából. Sőt szükségtelen veszélyeknek is kitehetik magukat egy olyan "megmentettség" illúziójába ringatva, mely abból fakad, hogy egy kiváltságosnak képzelt csoport tagjainak vallják magukat. Sajnos nem több ez puszta felfuvalkodottságnál, mely sokba kerülhet annak, aki nem hajlandó a tényekkel szembenézni.  

 

 

Forrás:

ExJW Analyzer: The Final Part of the Final Part of the Last of the Last Days

https://www.youtube.com/watch?v=UcTl9tM99tQ

 

Megjegyzés: a kiemelések tőlem vannak, az idézetek némelyike saját fordítás, főleg, ahol az eredeti szöveg nem elérhető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr5415543516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása