A Vezető Testület döntéseinek hatása az életedre – 1975
2018. május 09. írta: t.csilla

A Vezető Testület döntéseinek hatása az életedre – 1975

A vonakodó hitehagyott 26. rész

A legtöbb mai Tanúnak már nincsenek emlékei 1975-ről (ahogyan 1914-ről vagy 1925-ről sem), sőt ezeket a régi próféciákat leginkább „egyesek túlkapásainak” gondolják.

A társulati kiadványokban 1975-ös végidőszámítás 1966-ban tűnt fel a Life Everlasting in Freedom of the Sons of God című könyvben (a jubileumról szóló tanítás részleteit lásd a bekeretezett részben). Bár néha homályosabbak voltak ezek a kijelentések, máskor pedig konkrétabbak, de azért elég egyértelműek:

„A Jubileumi év Isten ősi törvénye szerint „az eljövendő jó dolgok eléárnyékolása”. Ez a megalapozott valóság, ami ily módon elő lett árnyékolva egészen biztosan be kell hogy vezesse a jó dolgokba a szenvedő emberiséget. Ennek az áldott időszaknak a bevezető szakasza gyorsan közeleg. Hamarosan, még a mi időnkben a jelképes trombita isteni erőként fog hallatszódni bejelentve a „szabadulást a föld lakói számára” (3Mózes 25:8-10)"

(kiemelések tőlem)

Ha valakinek esetleg nem lenne meg ez a könyv, akkor a Hirdetők könyv 8.fejezetében a 104. oldalon olvashat arról, hogy valóban szerepelt a dátum leírva: 

„A Tanúk régóta osztották azt a hitnézetet, hogy az emberi történelem 6000 éves korszakát Krisztus ezeréves uralma követi majd. De mikor ér véget az emberiség létezésének 6000 éve? Az 1966-os kerületkongresszus-sorozat keretében kiadott Life Everlasting—In Freedom of the Sons of God (Örök élet — Isten fiainak szabadságában) című könyv 1975-re mutatott. A testvérek még ott a kongresszuson átnézték a tartalomjegyzéket, és az új könyv sok eszmecserét indított el 1975-öt illetően.

A Baltimore-ban (Maryland) tartott kongresszuson F. W. Franz tartotta az utolsó beszédet. Így kezdte: „Épp mielőtt az emelvényre jöttem, egy fiatalember odajött hozzám, és ezt mondta: »Mondd, mit jelent ez az 1975?« ” Franz testvér aztán utalt arra, hogy sok kérdés vetődött fel azt illetően, hogy az új könyvben levő anyag vajon azt jelenti-e, hogy 1975-ig befejeződik Armageddon, és addigra Sátán meg lesz kötözve. Lényegében a következőket állapította meg: „Lehetséges. De mi nem mondjuk. Istennél minden dolog lehetséges. De mi nem mondjuk. És egyikőtök se mondjon semmi konkrétumot azt illetően, mi fog történni mostantól 1975-ig. Mindezen dolgok lényege, drága testvérek az, hogy az idő rövid. Az idő fogy — efelől nincs kétségünk.””

(kiemelés tőlem)

Ugyan Freddie szavainak beidézése ne tévesszen meg senkit, mivel az része a szervezet mai szemfényvesztésének, mellyel a múltban történt dolgait - és az abból származó felelősséget - megpróbálja átsiklatni az egyszerű tagok vállára, ami persze nem jelenti azt, hogy azoknak, akik elhittek egy ilyen "próféciát", ebben nincsen semmi felelősségük. Ebben a fejezetben azonban azokat a korabeli bizonyítékokat járjuk körbe, amiket ténylegesen tanított a szervezet közvetlenül a VT alakulása előtt és alatt, így azért ők tartoznának teljes felelősséggel a tagjaik félrevezetése okán (ezért nem csoda, hogy ezeket letagadják).

Nézzük tehát azokat a nyomtatott anyagban vagy élő beszédben elhangzott gondolatokat, melyek 1975 előtt jelentek meg, és kifejezetten a vég idő rövidségét emelték ki. Még ugyanabban az évben (1966-ban) más kiadványokban, mint pl az Ébredjetek! -ben is hasonló írások jelentek meg, de a következő évben 1967-ben, egy körzetfelvigyázó, Charles Sunutko, a következő szavakat mondta egy wisconsin-ban tartott előadásában, melynek címe Maradj életben ’75-ig (Stay alive ’til ’75). Miután a Tanúkat megfáradt futókhoz hasonlítja, akik már bizony el vannak fáradva jócskán, és Isten valami nagyon izgalmasat helyezett számukra kilátásba:

„....egy új évet! Valami olyant, ami már szinte csak karnyújtásnyi távolságra van, és oly  sok erővel és energiával tölt fel minket, hogy felgyorsulunk a végső szakaszon. És ez az év 1975. Nos, nem kell találgatnunk, hogy mit jelent az 1975-ös év, ha olvassuk az Őrtornyot. De ne várj ’75-ig. Az ajtó már korábban be fog zárulni. Ahogyan az egyik testvér mondta: „Maradj életben 75-ig””

(kiemelések tőlem)

Egy 1968-as Őrtorony a következőket írja:

„Nem annak van az ideje, hogy Jézus szavaival eljétszogassunk, miszerint ”senki sem tudja azt a napot és órát, sem az angyalok az égben, sem a Fiú, csak az Atya egyedül (Máté 24:36) Éppen ellenkezőleg, ez az az idő, amikor buzgón tudatában kell lennünk annak, hogy a dolgok ezen rendszere rohamosan közeledik az erőszakos végéhez

(kiemelés tőlem)

De nehogy azt hidd, hogy nyugodtan el lehettél akkoriban, hogy ’nos, már nem sok év van hátra, majd meglátjuk lesz-e valami vagy sem’, mert bizony a szervezeti kiadványok minden formájában a „fokozott tevékenységre” próbálták rábírni a követőket. Azokat, akik eladták otthonaikat és úttörőknek áltak be, felmagasztalták a Mi Királyságszolgálatunk akkori (1974-es) számában. Ugyanabban az évben egy Hollandiában tartott kongresszuson a helyi fiókhivatal vezetője így ösztönözte a hallgatóságát:

„Add el a házadat, add el mindenedet, amid van és mond ezt „oh, istenem meddig folytathatom még a saját érdekeim hajszolását? Szabadulj meg mindenedtől! Úttörőzz! Tervezd úgy, hogy elárasztod az embereket a folyóiratokkal a gonosz rendszer utolsó hónapjaiban!"

(kiemelés tőlem)

Ne felejtsük el, hogy ezek az előadók a szervezet kinevezettjei voltak, és csak olyan előadásokat tarthattak, melyeket feletteseik jóváhagytak. Mivel a ’75-ös dátum a  társulat nagykutyájától, szellemi vezetőjétől, Frederick Franz-tól származott, így azt nyugodtan lehetett terjeszteni, és nyilván az előadókban volt egy adag felfelé „nyalás” is, amiért meg akartak felelni feletteseiknek. James Penton szerint, aki akkor még Tanú volt abban az időben, a Tanúk ezrei lettek úttörőkké, üzletemberek adták el virágzó üzleteiket, feladták munkájukat, szakmájukat, családok adták el otthonaikat és költöztek olyan területekre, ahol nagyobb volt a szükség. Fiatalok elhalasztották az esküvőjüket, vagy nem vállaltak gyermeket, és idősek kivették egyben a nyugdíjalapjukat. Sokan késleltettek fontos orvosi beavatkozásokat.

Szükségtelen mondani, hogy az 1844-es nagy csalódás ismétlődött meg csupán. És érdekes módon az 1976-os kiadványokban határozott váltás következett be a hangvételben. Az 1980. október 1-i (magyar) Őrtorony ezt írja:

"A modern időkben ez a sóvárgás, ami önmagában véve dicséretes, dátumok felállításához vezetett ... Az Örökké tartó élet — Isten fiainak szabadságában című könyv megjelenése [angolban], valamint az arra vonatkozó magyarázatok, hogy mennyire helyénvaló lenne, ha Krisztus ezeréves uralma egybeesne az ember létezésének hetedik évezredével, jelentős várakozást támasztottak az 1975-ös évvel kapcsolatban. Kijelentések hangzottak el akkor és azután, amelyek hangsúlyozták, hogy itt csupán lehetőségről van szó. Az ilyen elővigyázatos és óvatos információval egy időben azonban sajnos olyan kijelentéseket is közöltek, amelyek sejtetni engedték, hogy a remények ilyen formában történő megvalósulása abban az esztendőben inkább valószínűség, mint csupán lehetőség. Igen sajnálatos, hogy ezek az utóbbi kijelentések nyilván nagyobb súllyal estek latba, mint a megfontoltabbak és hozzájárultak a már felkeltett várakozás kialakításához."

(kiemelés tőlem)

Igen, az őszinte bocsánatkérés és az áldozataik megkövetése helyett, magukat a híveket kezdték el vádolni, akik „túlreagáltak” dolgokat. Egy másik írás is megjelent az 1995. június 22-i Ébredjetekben, ami szintén ezt engedi sejtetni:

„Hozzánk időben közelebb sok Tanúnak az volt a sejtése, hogy a Krisztus millenniumi uralmának kezdetével összefüggő események 1975-ben kezdenek majd megtörténni. Várakozásuk azon az értelmezésen alapult, hogy az emberiség történelmének hetedik évezrede akkor kezdődik el."

(kiemelések tőlem)

Igen, a mai Tanúk, akik ezt olvassák és nincsenek tisztában Freddie szerepével, egyedülálló, mondhatni kiváltságos helyzetével a szervezetben, azok azt gondolhatják, hogy egyesek tényleg csak belemagyaráznak dolgokat. Az ilyen személyektől azt kérdezném meg, hogy vajon a mai kiadványokban leírt kizártakkal kapcsolatos diszkriminatív megjegyzéseket van-e bátorságuk nyiltan megkritizálni, szembeszállni azokkal, és ha igen, akkor meddig maradhattak bent ezután a szervezetben? Nos, hasonló volt a helyzet az 1975 előtt megjelent írásokkal, tanácsokkal kapcsolatban is: a legtöbb Tanú nem értette a tanításokat és azok keletkezését (mint ahogy ma sem értik a szervezet "hitehagyottakkal" kapcsolatos álláspontját) mégis vakon engedelmeskedtek annak. Az események után, pedig a szervezet szépen kihátrált saját doktrinái mögül, mivel Freddie soha nem lett kérdőre vonva tanításainak eredetére és az azzal kapcsolatos felelősséggel kapcsolatosan. Freddie-ről így emlékeznek meg a Hirdetők könyv 111. oldalán:

„1992. december 22-én, 99 éves korában bekövetkezett haláláig hűségesen szolgált a Vezető Testület tagjaként”

Egyéb források angolul tudóknak:

Paul Grundy gyüjteménye eredeti szkennelt anyagokkal, és hangfelvételekkel:

https://www.jwfacts.com/watchtower/1975.php

1975 február 10-én Los Angeles-ben Freddie ezt az elődást tartotta egy kongresszuson (a véget az év őszére várták):

https://www.youtube.com/watch?v=yBwKX-5qXT0

Miről is szólt az 1975-ös világvége prófécia? Mit kezd ezzel a tannal a Jehova Tanúi mai szervezete? 

Érdemes megemlíteni a 75-ös végidő prófécia hátterét: amíg a felső vezetésben igazi hatalmi harc dúlt, a gyülekezet tagjai egy nagyon is közeli világvégére várakoztak. Elképzelhető, hogy ez egy fogás volt, amivel elterelték a figyelmüket a problémákról, de lehet éppen véletlen egybeesésről is szó. Ez a meglehetősen bonyolult számítási kreálmány Frederick Franz  agyszüleménye volt, akitől akkoriban a szellemi tanítások legtöbbje származott.

Az izraelita jubileum minden 50. évre esett. 7 ún. „szombatév” után, ami 49 év volt, az 50. volt a jubileum, amiben mindenféle jó dolgok történtek (pl felszabadultak a rabszolgák stb). Az Őrtorony szerint ugyanez a számítás alkalmazható a teremtési periódusokra, mint hetekre, azzal a különbséggel, hogy egy napot ezer évvel számolnak. Szintén saját számítás alapján Ádám teremtésének éve ie. 4026- ra esik, mely a hatodik teremtési nap kezdetének is datálható egyúttal (ennek fényében elvileg maga teremtés kezdete, az a bizonyos „kezdetben vala...” időpont is pontosan kiszámolható, mégpedig i.e. 46 026-ra tehető, jóllehet ez a dátum sehol nem lelhető fel az Őrtoronyban).

Azonkívül, hogy maga a kezdő időszak egy kissé rozoga lábakon állt, egy másik szépséghibája is volt a dolognak. Az 1975-ös év a legjobb esetben is csak a hatodik évezred végét, és a szombatév kezdetét jelölte volna (ha egyáltalán igaz..:)), semmi esetre sem magát a jubileumot, ami 2975-re datálható e számítás szerint. A nagy felhajtás, ami a ’75-ös dátumhoz köthető, igazából „sok hűhó semmiért”, mivel még a számítás szerint is egy újabb ezer évet kellett volna várni a jubileumra.

Amint az várható volt, Freddie nem elégedett meg ezzel, hiszen az még egy újabb ezer év lett volna, és a "sürgősség érzetének" fenntartása nyilvánvalóan akadályokba ütközött volna, így összekombinálta a „hetedik napot” a jubileummal, és úgy gondolta, hogy helyénvaló ezt az időszakot a „nagy jubileumi szombatként (szabbat)” számontartani, és várakozással előretekinteni arra  (Life Everlasting ... 30. oldal). Hiszen a hetedik nap kezdete az már valahol a jubileum előszele lehet....

1975.PNG

Kép: 1975

https://www.jwfacts.com/images/life-everlasting-1975-chart.jpg

Jóllehet a 60-as évek végétől olyan, az idő közelségét sürgető cikkek jelentek meg, melyek erre a tanításra épültek, mégis maga a tanításbeli ellentmondás nem lett megcélozva az elkövetkező 25 évben. Egy 1988-as Olvasóik kérdéseiben felhozott cikk szerint: „... azt hitték, hogy Izrael Jubileumának (az 50-ik évnek) azt kell előárnyékolnia vagy jelképeznie, ami a teremtési hét befejeződése után történik majd” (vagyis a 2975 utáni időszakot), de nem tértek ki az eredeti időtábla újraértelmezésére, ehelyett megállapították, hogy „megfelelő” volt az alkalmazott párhuzam:

„....számára az a felszabadulás és helyreállítás, amelyet az ókori Izraelben a jubileumi év jelzett, az eljövendő millenniumi szombat nap alatt talál megfelelő párhuzamra...”

1988. január 1. Őrtorony

(kiemelés tőlem)

Ezek szerint a jubileum magában foglalhatja a „millenniumi szombatot”, függetlenül attól, hogy a jubileum még el sem kezdődött. A 2004. július 11-i Őrtorony szintén megerősíti a párhuzamot, de kihangsúlyozva azt, hogy ez a jubileum a felkenteknek 33-ban kezdődött el, a más juhoknak pedig Krisztus ezeréves uralma alatt lesz.

Mivel 1975 elmúlt bárminemű érdemi történés nélkül, az 1976. január 1-i Őrtorony a következő magyarázattal állt elő:

„Bár Ádám teremtése meghatározható, Isten pihenőnapjának kezdete már nem. Ez azért van, mert volt egy meghatározatlan hosszúságú időbeli eltérés Ádám és Éva teremtése között Isten pihenőnapja pedig nem kezdődött el a teremtés befejezése után. Annak a napnak kezdete ismeretlen, és így a befejezése is az.”

Aha, már megint a nő a felelős, mivel ugye az ő megteremtésének dátuma egy ismeretlen faktor, amivel Freddie elfelejthetett számolni :) Az 1975-ös téves próféciáról a szervezet azóta is mélyen hallgat, de hivatalosan soha nem határolódtak el ettől a tanítástól. A Hirdetők könyv 110. oldalán elismerik, hogy negatív hatással volt a Tanúk számának alakulására a közvetlenül utána következő években:

„ Amikor például megjelent a világméretű beszámoló Jehova Tanúi 1977—78-as évi tevékenységéről, kitűnt, hogy csökkent azoknak a száma, akik részt vettek a prédikálómunkában. E csökkenés — legalábbis részben — vajon az 1975-ös várakozások miatti csalódásnak volt tulajdonítható? Talán.”

Nyilván most nehéz helyzetben vannak ebben a tekintetben, ezért hallgatásuk és misztikus utalgatásaik érthetőek: ha felvállalják azt, hogy ezeket a tanokat nyilvánosan terjesztették, akkor lebuknak, mivel mindenki előtt nyilvánvaló, hogy ez nem jött be, így hiteltelenné tenné őket a potenciális megtérők szemében. Ha viszont elhatárolódnának a tanoktól, akkor ez megint csak megkérdőjelezné "isteni kinevezettségüket" és azt a követelésüket, mely szerint a hívek nekik feltétel nélküli engedelmességgel tartoznak, mint "Isten kinevezett szócsöveinek". Ezért inkább megpróbálnak úgy tenni, mintha 'mi sem történt volna', de annak, aki kutat, feltűnhet ez a sumákolás....de hát az meg úgyis a kiközösítés útjára lépett már....így a probléma meg van oldva..... 

További olvasmányok magyarul ebben a témában (beleértve több, a dátumra történő utalást és „sürgősségi érzést” felkorbácsoló részletek kiadványokban):

http://kharapisztisz.blog.hu/2015/05/17/mit_tanitott_valojaban_a_tarsulat_1975-tel_kapcsolatban

http://jehovatanui.blog.hu/2011/08/28/tapasztalatok_az_1975_os_profeciarol

http://zsotza.blogspot.hu/2010/10/1975.html

Forrás:

Lloyd Evans: The Reluctant Apostate

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr9613813910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása