Botrány az Őrtorony szabályainak köszönhetően
2019. október 10. írta: t.csilla

Botrány az Őrtorony szabályainak köszönhetően

Roderick Watkins esete

Roderick Watkinst köztiszteletbenálló vénként és szolgálati felvigyázóként tartották számon a Tanúk köreiben. A férfit mégis kiközösítették 2017-ben, majd 2018 novemberében szexuális bűncselekmény elkövetése végett letartóztatták. Mi történt? A Tanúk ideológiája szerint a kizárt tagok elméjükben betegek, olyanok, akik eltértek Istentől, sőt "visszatértek saját okádásukhoz". Úgy tűnik, mintha Watkins-szal is valami ilyesmi történhetett, mintha a szervezet védőfalat emelt volna köréje, mert addig nem volt vele gond, amíg bent volt a Tanúk között. Nézzük meg Watkins ismert életútjából, hogy mi is történt a valóságban, milyen értelemben részesült védelemben a Tanúk között, és mi köze van ehhez az Őrtorony szabályainak. 

roderick-watkins_mugshot.jpgBűnügyi nyilvántartási kép Roderick Watkins-ról

Forrás: JWSurvey

Amikor Watkins esete a hatóságok látókörébe került gyermekek molesztálása miatt, a vádak nem újkeletűek voltak, vagyis nem a kiközösítése óta eltelt időre korlátozódtak le, hanem egészen a 2000-es évekig mentek vissza. A bíróság végül hét áldozatot hallgatott ki, akik 6 és 16 éves koruk között voltak a visszaélések idején. A bántalmazások azonban ennél is hosszabb múltra vezethetőek vissza. Az észak-karolinai Watkins 1980-83 körül került be a new yorki főhivatalba, ahol pincérként szolgált. Néhány évre rá ismerte meg feleségét, Rebecca-t, akivel még bételbeli tartózkodása alatt házasodtak össze. A Watkins házaspárnak 1988-ban el kellett hagyniuk a főhivatalt, egy olyan ok miatt, amiről még a közeli családtagok sem tudtak: Roderick homoszexuális kapcsolatba keveredett egy fiatal bételtaggal. A fiú támadásnak élte meg Rod közeledését, míg a férfi úgy hitte, hogy a kapcsolat közös megegyezésen alapult. Watkins beismerte tettét, ezért ugyan kirakták a Bételből, de nem közösítették ki, hanem kiküldték a "szántóföldre" (Missouri-ba), ahogyan a Tanúk az ilyen eseteket nevezik. Bár a Bételből elbocsátották, teokratikus karrierje mégis felfelé kezdett ívelni. A korábbi kisegítőszolgából, a 90-es évek elejére már vén lesz Indiana-ban, ahova a házaspár később költözött Missouri-ból (a költözés oka ismeretlen). A rendkívül népszerű, karizmatikus férfi jól hírnévnek örvendett a helyi és a környékbeli Tanúk köreiben, így a házaspárnak még azt is megengedték, hogy a helyi Királyság-terem saját apartmanjébe költözzön. Az úttörő-vén férfi karrierje továbbra is felfelé ívelt: a helyi gyülekezet szolgálatfelvigyázójának nevezték ki, vagyis egy olyan személynek, akinek közvetlen beleszólása van a csoport belső ügyeibe, beleértve a bűncselekményekkel vádolt személyekkel kapcsolatos belső eljárásokat is (mindezt úgy, hogy a kinevezést jóváhagyók tudták, ismerték Watkins múltját, orientációját, míg a gyülekezeti tagoknak fogalmuk sem volt mindezekről). 2000-ben Watkinséknak tovább kellett költözniük, mivel az Őrtorony kiadott egy körlevelet, mely szerint a Királyság-terem saját lakosztályát csak a szervezet különleges képviselői használhatják (körzetszolgák, különleges úttörők), így a Watkins házaspár elvesztette jogosultságát. 

A házaspár így került az arkansas-i Mountain View, majd később a Heber Spring gyülekezetbe, melyek Becky Watkins családja közelében voltak. Az állandóan "nagyobb szükségterületekre" költöző férfi "teokratikus" feladatai közé tartozott a kosztümös drámák rendezése, kongresszusok és körzetgyűlések szervezése, előadások tartása, természetesen a véni tevékenység és az úttörőszolgálat mellett. Micsoda egy példamutató, kincset érő férfitestvér lehetett ő a testvérek szemében! A házaspárnak nem volt saját gyermeke, de rendszeresen szerveztek kirándulásokat, kempingezéseket és egyéb programokat a helyi gyülekezetek gyermekeinek, kiváltképp az "apátlan fiúknak". A gyülekezet tagjai annyira megbíztak bennük, hogy egy egyedülálló anya még a gyermekei felügyeleti jogát is rájuk ruházta, mialatt kórházi kezelést kapott rákbetegsége miatt. Ha a nő meghalt volna a betegségben, Watkinsék jogilag is a gyermekek gyámjává váltak volna. Amíg a nő kórházban volt, Watkins szexuálisan molesztálta a fiát.

Furcsa szokás ez a Tanúk köreiben, hogy a szülők valamiért nem vezetnek bibliatanulmányozást a saját gyermekükkel - annak ellenére, hogy az Őrtorony állandóan ezt hangsúlyozza (mégis valahogy tolerálják ennek ellenkezőjét) -, hanem átruházzák azt valakire a gyülekezetben, egy olyan személyre, akiket önmaguknál alkalmasabbnak vélnek. A Watkins házaspárra rengeteg gyermeket bíztak a szüleik, akikkel "bibliatanulmányozást" folytattak (lehet innen származnak az úttörő-órák is). A tanúvallomások szerint, ilyenkor Becky, a feleség kivonult azzal, hogy "akkor most magatokra hagylak benneteket", így férje szabadon garázdálkodhatott. A feleség részvételét nem említik meg a beszámolók, viszont erősen gyanítható, hogy szemet hunyt a történések felett. 

szofia_kaleb.PNG

Egy pillanatkép a "Védd meg a gyermekeidet" című rajzfilmből, mely az Őrtorony Társulat oktatási programjában szerepel. Ebben a rajzfilmben a gyermekeket arra buzdítják, hogy szóljanak szüleiknek, ha bárki bántaná őket. A szervezeti propagandának megfelelően a gyermekek elleni támadás csakis egy "gonosz" személytől jöhet, vagyis egy kívülállótól. 

Ezenkívül a kérdéses rajzfilm tartalma azért is vitatott, mert a molesztálók és "gonosz emberek" elleni védelmet a gyermekek vállára helyezi, mintha ők felelősek lennének a velük történtekért. Elsődleges felelősök persze a szülők, akiket a vének nem kötelesek tájékoztatni a gyülekezetben jelenlevő gyermekmolesztáló létéről, kiváltképp, ha az illető nem "ismert". A kisfilm ráadásul azt is sugallja, mintha a gyermekmolesztálók beazonosíthatóan gonosz emberek lennének, olyan valakik, akikről a gyerekek meg tudják ezt állapítani, ami nem felel meg a valóságnak, mivel ezek az emberek körmönfont módon a gyermekek barátjának tüntetik fel magukat, ahogyan az történt Watkins esetében is. 

A képek forrása: https://www.jw.org/hu/kiadvanyok/filmek/#hu/mediaitems/BJF/pub-pk_17_VIDEO

Nem tudni pontosan, hogy ki tett feljelentést az ügyben. A rendőrség szerint a Heber Spring gyülekezetben annyi áldozat volt, hogy ezek a személyek valahogyan egymásratalálva, végül a rendőrséghez fordultak. Az tudható, hogy a gyülekezet vénei felé jelentették az ügyeket, de ezeket eleinte nem vették komolyan, vagyis annak ellenére nem hittek nekik, hogy a szervezet saját videóiban is ezt adják nekik tanácsba. Sőt, legalább három ilyen jelentés történt (de inkább négy), mire Watkins kiközösítették (erről még keveset tudni, de már korábban is voltak panaszok, sőt elképzelhető, hogy a gyakori költözések hátterében is részben ez állhatott). Vagyis a férfi úgy is megmaradhatott hivatalában, hogy korántsem volt "vádaktól mentes", sőt még a szervezet saját "két tanú" (vagy két áldozat) szabályát is átlépték - amire folyton hívatkoznak -, Watkins védelme érdekében. Watkinsra már korábbi gyülekezeteiben is voltak panaszok, nem beszélve arról, hogy már a Bételből is elbocsájtották (igaz, az ottani sértett nem kiskorú volt, ....mivel nem is lehetett kiskorú a Bételben....). A vele szemben mutatott toleranciában valószínűleg az a szemléletmód is szerepet játszhatott, miszerint a Jehova Tanúi szervezete inkább "emberi tökéletlenségnek", a "hústest cselekedetének" tartja a gyermekek szexuális molesztálását, mint olyan bűncselekménynek, melyet jelenteni kéne a hatóságok felé. Ráadául Watkins teljesen tudatában lehetett annak is, hogy az Őrtorony mentességet kaphat a "bűnbánó" bűnbevallók jelentési kötelezettsége ("clergy–penitent privilege", az ún. gyónási titok amerikai megfelelője) alól is bizonyos államokban, így csak anyit kellett tennie, hogy eljátsszon egy "bűnbánást", és meggyőzze véntársait "tökéletlen" emberi mívoltáról. Igaz ez a törvény nem feltétlenül alkalmazható a kiskorúak szemérem elleni sérelmére elkövetett büncselekmények elkövetőire, de nyilván a szavakat könnyen ki lehet forgatni, főleg, ha ki is akarják. Na meg a vének valószínűleg könnyen felülhettek egy ilyen színjátéknak - főleg, ha egy hasonló, vagy magasabb beosztásban szolgáló férfitársukról volt szó -, és úgy gondolhatták, hogy "irgalmat" kell tanúsítaniuk a "megtérő" bűnös irányába. Jóllehet Watkins "botlásai" arról tanúskodtak, hogy a férfi előre megfontolt szándékkal cselekedhetett, mivel áldozatait állatuk kivégzésével és játékaik megsemmisítével is megfenyegette többek között. A vének "irgalma" a gyakorlatban csak még több áldozatot szolgáltatott ki egy sorozat-pedofilnak. Ráadásul a vének maguk kezébe vették az ügyek "kivizsgálását", sőt még szembesítették is az áldozatokat az elkövetővel. 

Még azt is feltételezem, az Őrtorony most úgy gondolhatja, hogy mivel kizárták az illetőt a soraik közül, így semmi dolguk nincsen vele a továbbiakban, ez már rajtuk kívül levő dolog, amihez nekik semmi közük nincsen. Lám, mi történik azokkal, akik "elhagyják Jehovát"! Pontosabban mi is történik azokkal, akiket az Őrtorony nem véd meg a hatóságoktól! Mert valójában csak egy bűnöző köré emelt "teokratikus védelem" szünt meg, vagyis miután nem vették tovább szárnyaik alá, így lehetővé vált, hogy utolérje őt az igazságszolgáltatás, ami már sokkal korábban megtörténhetett volna, illetve meg kellett volna történnie, egy olyan szervezetben, ahol állítólag nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek védelmére. Vagyis az a körülmény, hogy a "gyülekezetben jó hírnévnek örvendhetett" egy olyan személy, akiről mind a főhivatalban, mind a gyülekezet vénei TUDTÁK, hogy súlyos problémái vannak a fiatalokkal/gyermekekkel való szexuális kapcsolat területén, csak megkönnyítette számára, hogy újabb áldozatokat szedhessen, és természetesen az áldozatoknak megnehezítette, hogy egy "felelős testvért" vádoljanak meg. Watkins tehát visszaélt azzal a hivatalával, amit egészen 2017-ig, közvetlenül kiközésítéséig betölthetett, mint gyülekezeti vén, és az Őrtorony szervezet biztosította a díszletet ehhez a színjátékhoz.  

A tárgyaláson összesen 22 tanút hallgattak meg, magukat az áldozatokat, családtagjaikat és szomszédokat. A legtöbb áldozat még kiskorú volt a tárgyalás idején. A nyilvános tárgyaláson jelen levő Mark O'Donell, a JWSurvey munkatársa, állítása szerint a sértett Tanúk dühösen reagáltak Watkins folyamatos tagadására, aki azzal védekezett, hogy az áldozatok összebeszéltek, mivel történeteik nagyon hasonlóak. A másik érve az volt, hogy ezek az emlékek nem megbízhatóak, mivel a gyerekek ki tudnak találni történeteket  Bár van némi elképzelésem arról, hogy honnan szedhette ezeket az érveket, a jelenlevő ítélőbírákat nem sikerült meggyőznie. O'Donell szerint a bíróságon jelenlevő Tanúk valahogyan mégsem fogták fel, a gyermekekeiket ért támadásokban annak a szervezetnek szerepét, melynek - egyenlőre - továbbra is támogatói maradnak. 2019. októberében tartott tárgyaláson, melyen Watkins négyrendbeli kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekménnyel vádolták, ítélethozatallal zárult: Watkinst összesen 80 évre ítélték. A férfi mindvégig tagadta a vádakat. Az ügy nem ért véget, mert úgy tűnik több áldozat van. Elképzelhető, hogy ha az áldozatok az Őrtorony belső szabályrendszerének tudatába kerülnek egyszer, a szervezet újabb pereskedéseknek nézhet elébe.

A magyar Tanúktól ugyan Roderick Watkins esete földrajzi értelemben távol esik ugyan, de azok a belső eljárások és szabályok, melyek lehetővé tették egy pedofilhajlamú embernek, hogy tömeges méretekben követhessen el bűncselekményeket, nagyon is közel állnak hozzájuk, hiszen ott vannak a belső használatú, vagy a gyülekezeteknek szánt saját kiadványaikban (igaz, ez utóbbiban kódolt nyelven). Korábbi áldozatok beszámolóiról itt lehet olvasni. Így elvileg minden körülmény adott ahhoz, hogy hasonló bűncselekmények hazánkban is megtörténjenek, viszont a magyar sértettek számára még nem áll rendelkezésre egy olyan, kizárt tagokból álló támogató közösség, akik átlátnák az Őrtorony gyermekmolesztálásal kapcsolatos belső eljárásait, mind pedig az abból fakadó emberi helyzeteket, ahogyan nem létezik (még) olyan ügyvédi csapat sem, akik kifejezetten ilyen eljárásokra specializálódtak volna. Ráadásul olyan szervezetek sem léteznek, amelyek az áldozatok felépülését segítenék elő, mivel az egyetlen ilyet alapítvány is megszünt a közelmúltban. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően az áldozatok jobban magukra vannak utalva hazánkban, de természetesen ez nem kifogás - és talán sokaknak nem is opció - arra, hogy egy, a pedofiliában erősen sáros szervezetet támogasson valaki, főleg úgy, ha teljesen tudatában van az ott történteknek (mert például ő maga, vagy családtagja egy ilyen áldozat).  

 

Források (angolul):

Watchtower in Focus Episode: https://www.youtube.com/watch?v=jQ38hvizvmI

JWSurvey cikk: https://jwsurvey.org/child-abuse-2/jehovahs-witness-elder-arrested-on-four-counts-of-felony-sexual-assault-of-minors-criminal-trial-set 

Az egyik sértett családjának adománygyüjtése az okozott károk terápiája céljából: https://www.gofundme.com/f/helping-ridge-to-heal-ephesians-316?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fb_dn_cpgnsharebartop_r&fbclid=IwAR2uBVgMG2TXTtMUWkd2xq6G68iY5SmplCmfwPnlgHrZpPm03lD_Tx94ezg

Egy "világi" forrás:

https://www.kark.com/news/church-elder-sentenced-to-80-years-in-prison-for-sex-assaults-in-cleburne-county/amp/?__twitter_impression=true&fbclid=IwAR0A8of_IUxuhlDhi7ox_3zKmLz9NI_LdYDxC_TMcfZdMgbO5ogxebDpoz4

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr4215213204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása