Ördögi körkérdés...
2017. október 13. írta: Egonymus+

Ördögi körkérdés...

ures_kaszas.jpg

Az előző, ollózott poszt alapján tovább boncolgatnám az ördögi témakört. Sátán léte vitatott kérdés. A Biblia több helyen említi, és nem tagadja létezésének tényét. A ’Teremtéstől’ a ’Jelenésekig’ sokszor felbukkanó mellék-, vagy háttérszereplője a Szent Írásnak.

Ami viszont vitatható, az az eredete és hogy miként és miért lett negatív főszereplője és kísér(t)ője a régmúlt és napjaink emberének? Sátán ’létező entitás’, vagy a ’saját tudatlanságunk, sötétségünk’ kivetülése? Létezik, vagy nem létezik?

Sátán eredetét a bibliai beszámoló Ezékiel könyvében (Ezékiel 28:12-19) tárja elénk Tírus király, mint képletes párhuzam megjelenítéseként. Ezt anno a bibliatanulmányozás idején sem tudtam elfogadni. Szerintem csak belemagyarázás, még akkor is, ha „oltalmazó Kérubnak” nevezi és éden-kerti szereplőként azonosítja. A 15. versben Isten teremtményeként említi, majd gonoszság találtatik benne. Egy tökéletes, isteni teremtményről olvasunk, aki rémségessé lett (19. vers). Már a Teremtés könyvében kígyóvá válva kísérti meg az első emberpárt, Isten általi halálra ítélve őket. Érthetetlenül gyorsan vált ’szíve felfuvalkodottá’, esélyt sem adva az emberiség ősszüleinek, hogy tapasztalatot szerezzenek a földi életükben és létük céljának megértésében. Így egyirányú utcába terelte őket, ami csak a halált jelölte ki végcélul. Számomra ez illogikus terv egy állítólag szerető Isten részéről.

Manapság haladó eszme dipólusú világról beszélni mondván, hogy csak akkor értékeljük és értjük meg a jó dolgokat, ha az ellentétes oldalon ott vannak a rossz dolgok, amik megtapasztalása szükséges a jó és a rossz közötti különbségtételhez. Elég csak a szeretet törvényét alkalmazni és semmi rossz megtapasztalása nem kell ahhoz, hogy megértsük az élet értelmét az emberi kapcsolatainkban, hiszen teremtett részei vagyunk egymásnak. A szabad akarat az, amivel sok ember visszaélve ártó módon cselekszik. A szabad akaratból fakadó gonosz tettek mögötti hatalomnak állítják be Sátánt.

Ezért egyetértek a cikk írójával, hogy Sátánnak nincs hatalma felettünk, mivel nem létezik, az emberek csak bűnbaknak használják. A gond az, hogy nem űzik ki (az életükből) a pusztába ezt a bűnbakot, mivel sok bűnös embernek szüksége van, hogy a bűnbak mindig kéznél legyen és a gonoszságait rá olvashassa. Sátán tehát egy hivatkozási alap, hogy az emberi gonoszságért ő legyen a felelős és nem az, aki elköveti.

Ha nincs Sátán, akkor hatalma sem lehet felettünk. „Akinek hatalma van (jót és rosszat tenni), azok mi vagyunk”.

- Egonymus -

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr1312958521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.13. 11:45:54

Ez valóban nem olyan túl egyszerű kérdés, mint aminek látszik. A biblia valóban létező személyként írja körül és vagy utal rá. Függetlenül attól,hogy így van-e, létezik-e vagy nem, ... érdemes elgondolkozni azon, hogy azzal, ha a nem túl alapos bibliai információkra építünk, akkor az ember által okozott szörnyűségekre már is van egy bűnbak aki a háttérben kavarja a dolgokat. A felelősségünk kisebbül ... ismétlem az ismert infók alapján.

Az hogy a gonosz egy lelki belső entinitás ezen sokat elmélkedtem a közelmúltban. Jt alatt eltöltött 20 éves pályafutásom alatt 2 fiatal került abba a helyzetbe, hogy a gonosz megjelent nekik stb stb ... nem akarom tovább fejtegetni, de mind kettőnek komoly skizofrénia alakult ki, korház, kezelések ...hiába imádkoztunk értük.
Míg nem kerültek vallásos dolgokkal kapcsolatba a kutya bajuk sem volt. Nem állítom, hogy nem volt már ott valami született hajlam, de kétség kívül a Jt és a bibliai tanításuk piszkálta elő belőlük a dolgot. Tovább megyek.

Az egyik híres őrdögűzős film alapjául is egy eredeti történet szolgált alapul, ami egy 16 éves kislánnyal történt. Nem részletezem, mert nem fényes sztori ,de ami a lényeg, hogy elvileg hívő kislány volt, aki a bibliát forgatja! Ő végül ebbe belehalt.
Még számtalan példa van.
Amit ebből kiszeretnék hozni és ami elgondolkoztat, hogy miért az őszinte istent kereső embereket éri utol ez a fajta rettenet? Miért? Miközben ott csücsül a trónusán egy mindenek felett álló korlátlan hatalmú Isten akinek egy csettintésére a gonosz semmivé válna és mintha csak végig mozizná a szerettei kínlódását? Azok akiknek gondjuk nincs istenre, bibliára, a gonosz szele sem érinti őket, mivel nincs ilyen kép bennük, tehát Jobban járnak. Pedig ha egy embertől teljesen független valaki akkor miért nem azokat nyüszögtette halálra és vagy betegágyra akik istent gyűlölők voltak? Ez egy igazságos istennek csak jobb mozi lehetett volna mint egy ártatlan emberét végignézni. Csak néhány tömeggyilkosra mint péld Hitler-re gondolok.
Tényleg lehet ebben valami amit a cikk fejteget. .... de ez megint csak pszichológia :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.13. 13:48:08

@kingdom:
"Azok akiknek gondjuk nincs istenre, bibliára, a gonosz szele sem érinti őket, mivel nincs ilyen kép bennük, tehát Jobban járnak."
Igen, ebben lehet valami, hogy ez egy placebo-féle dolog. Ha valaki nem foglalkozik azokkal a gondolatokkal - pláne nem egy fundamentalista szekta közvetítésében, mely mindent szó szerint értelmez - akkor lehet mentesül ezektől a problémáktól.
A skizofrénia más kérdés, mert az általában az egyén 30-40 éves korára alakul ki. Hogy mennyiben járulhat hozzá egy vallásos tévképzet, ezt nehéz lenne megítélni, feltehetően nem nagyon segítő módon. Dr Süle Ferenc foglalkozott ezzel a témával mélységében. Egyik munkájában megjegyezte, hogy a Tanúknál kb 3-4-szer nagyobb százalékban fordulnak elő skizofrén állapotok, mint az átlag polulációban. Bár ő arra a következtetésre is jutott, hogy egy szigorú viselkedési keretet szabó környezet - mint amilyenek a szekták -, segíthetnek bizonyos pszichés betegségben szenvedőknél a normális élet kereteiben megmaradni.

Ez a rész különösen tetszett a cikkből:
"....Sátánnak nincs hatalma felettünk, mivel nem létezik, az emberek csak bűnbaknak használják. A gond az, hogy nem űzik ki (az életükből) a pusztába ezt a bűnbakot, mivel sok bűnös embernek szüksége van, hogy a bűnbak mindig kéznél legyen és a gonoszságait rá olvashassa. Sátán tehát egy hivatkozási alap, hogy az emberi gonoszságért ő legyen a felelős és nem az, aki elköveti."

Igen, sok ilyen jelkép van a Bibliában, ami más értelmet nyerhet, ha az ember egyszer elkezd a saját lelkével is foglalkozni. Talán ezért sem szeretik a Tanúk (hasonlóan más bigott vallásosakhoz), hogy a tagjaik nagyon belebonyódjanak pszichoterápiákba, kineziológiába vagy hasonló önismeret módszerekbe. A "gonosz" kiűzése jelentheti azt is, hogy nem helyezem ki a felelősséget életem alakulásáért egy külső forrásra, akár egy másik emberre, akár egy gonosz szellemre, hanem magam vállalom azt fel. Ez sokaknak túl nehéznek tűnik, és valóban könnyítésül szolgál, ha hívatkozhatnak a "gonosz kisértésre" vagy "emberi gyengeségükre". A legtöbb önmagát keresztény vallás pedig ebből csinál magának "üzletet" már évszázadok óta. Pedig, ha a Bibliát ilyen módon "kikódoljuk", akkor abból kiderülhet, hogy Jézus nem ezt az utat javasolta, hanem inkább azt, hogy 'szabaduljunk meg a gonosztól', vagyis ne legyen szükségünk ilyen mumusokra, hanem nőjjünk fel. Nem csoda, ha az egyházak a 'kikódolás' és a megértés előjogát is maguknak tartják fenn, és nagyn nem szeretik, ha valaki ezt nem fogadja el.
süti beállítások módosítása