Segítsünk.."VÉRKÉRDÉS"!!
2018. február 03. írta: Csakegyember

Segítsünk.."VÉRKÉRDÉS"!!

            help_ok.jpg

Kedves olvasók,  ez egy különleges, soron kívüli  poszt  !

Különleges,  mivel egy levelet kaptunk a blogomon, melyben a segítségünket kérik egy igen komoly helyzet kapcsán ami a vérkérdéssel kapcsolatos.  Mivel lényegében nagyon komoly kérdésröl van szó, több sorstársammal már válaszoltunk is a levélre, ugyanakkor úgy gondoltuk, hogy  kitesszük ide a közös blogra is a levelet,  mivel ennek a blognak nagyobb az olvasottsága mint a személyes blogomnak. Így lehetőség nyílik arra,  hogy még többen elovassák, kommenteljék,  hasznos tanáccsal lássák el ezt a személyt ki hozzánk fordult segítségért. Ugyanakkor közzéteszem az eddigi kommenteket is, hogy lássátok, mi módon válaszoltunk eddig....

Ha lehet kérlek benneteket  legalább egy két szóban segítsünk...

 

 

„.Kedves "Csakegyember" !
Olvastam rendkívül értékes írásaidat a vérkérdésről, ezért bátorkodom segítségedet, segítségeteket kérni, személyes érintettség kapcsán, a következőkről.
Feleségemről (aki JT), 3 hónapja kiderült, hogy myelodiszpláziában szenved, azaz:
a vörös csontvelő nem termel elégséges vörösvérsejtet, a kapott EPO injekciók ellenére sem ! A hematológus főorvos szerint csak a vértranszfúzió segít, különben végstádium következik be ! Vérkép: 2 millió vörösvértest(5 millió helyett) Hemoglobin 60 (140 helyett) 
Itt következik a JT-k ( fiam, menyem,sógornőm) áldatlan hatása és Feleségem több mint
2 évtizedes kondicionálása, a vértranszfúzió kérdésében. A Feleségem a családi nyomás és JT kényszer hatására, nem fogadja el az életet adó vért !
Nos én , úgy gondolom, csaknem mindent megpróbáltam megmentése érdekében, eddig minden eredmény nélkül, az érvek leperegnek Róla (a 44 éves házasság, 46 éves ismeretség ellenére). Ugyan nem vagyok JT, valamikor szimpatizáltam velük és nagyjából ismerem a Bibliát, liberális voltam velük , amíg be nem következett a fenti esemény és amíg meg nem ismertem blogotokat .
Kérem segítséged az érvek, a valóság megerősítésében !

Köszönettel: Geom

 

 

Csakegyember: Szervusz, először is köszönöm hogy megkerestél, s hogy a cikkek elértek...ugyanakkor ha megengeded gondolkodok egy kicsit a helyzeteden,,s ha nem probléma, szóltam egy két sorstársamnak is, hogy ha lehet olvassák el helyzetedet, s esetleg ők is tudnak valamiylen véleményt mondani, ami esetleg a segítségedre lesz. Ugyanis ez annyira komoly helyzet- Élet-halál, hogy nem mertem felvállalni hogy egymagam válaszoljak neked...

Sefatias : Kedves Geom! Ez egy rendkívül éles, és kényes helyzet. És az idő is rövid. Ha valaki eddig kitartott, mint a felesége, már nehéz megváltoztatni a véleményét. Még egy esetleges konokság is ráerősíthet a kitartásra, hogy már a szavahihetősége miatt is ragaszkodjon az eddig hajtogatott véleményéhez. A vérkérdést szerintem önmagában nem lehet cáfolni egy tanúnál. Sok más témával együtt, hosszú ideig kellene sorban lebontani azokat a hitnézeteket, amelyek cáfolhatóak. De ehhez szükség lenne a felesége önkéntes beleegyezésére, arra, hogy ő is akarja, és persze sok időre. akár hónapokra is. És azt hiszem ezek közül egyik feltétel sem adott.
Az egyetlen amit esetleg ki lehetne most hangsúlyozni az az, hogy Istennek az élő ember többet ér, mint a halott. Szerencsére a Bibliában több ilyen gondolat is le van írva.

Az egyik a Prédikátor 9:6 így szól: "mert jobb az élő eb, hogynem a megholt oroszlán."

A másikat Jézus mondta: Márk 12: 27 "nem a halottak Istene, hanem az élőké."

Természetesen nem gondolom, hogy ezeket a verseket önmagukban sikeresen lehet használni, de nem is elképzelhetetlen. Főleg, ha nincs más megoldás. Ugyanis egy tanú gondolkodása felülírhatja ezeknek a verseknek a mondani valóját. Főleg a második versbe könnyű belekötni a szövegkörnyezet miatt. 

Ahhoz, hogy a felesége vérrel kapcsolatos nézeteit meg lehessen változtatni, sok más tanítást is cáfolni kell.

Sok sikert! :(



t.csilla: Kedves Geom!
Rettentően sajnálom, hogy a családod ebbe a helyzetbe került. A vérkérdésben nekem sok tapasztalatom nincsen, így ebben nem tudok tanácsot adni neked. Nem ismerem a feleségedet sem, nem tudom igazából milyen Tanú, de ha 20 éve "kitart", akkor elképzelhető, hogy elég mélyen indoktrinált lehet ahhoz, hogy ne működjenek az észérvek nála, és a valóságtól is eléggé el lehet már távolodva.

Felmerült bennem néhány ötlet, amiket ezzel a témával kapcsolatosan olvastam, talán hasznosnak találod ezek némelyikét:
1. Az egyik gond szokott lenni, amikor egy Tanú élete válságossá válhat a vér elutasítása folytán, hogy a Tanúk körülveszik, és nem hagyják magára. Még akkor is így van ez, ha nem családtagok a hívek, vagy a hívő családtagok kirekesztik a nem hívő családtagot, aki esetleg segíthet egy olyan helyzetben mérlegelni, amikor már az életét veszélyezteti a hite. Esetleg azt el tudnád érni, hogy mivel te vagy a legközelebbi hozzátartozója, te kapjál elsőséget a feleségeddel történő bizalmas beszélgetésben? A felnőtt gyermekeid (menyek sógornők, akárkik) mégis csak utánad jönnek, és nem feltétlenül van beleszólásuk a TE életedbe, mint amennyire ők azt gondolják. Talán érdemes (és ideje) lenne ezt tisztázni és meghúzni a határt.
2. Ha már sikerült elérned, hogy te legyél az, akivel ezeket az ügyeket megbeszéli a feleséged (mert végül is ez a ti magánügyetek), akkor olyan érveket lehet neki felhozni, amik az ő hitrendszerébe még beleférnek. Pl, ha a szervezet megengedi bizonyos vérfrakciók elfogadását, akkor hogy lehet az, hogy tiltja a tagjainak a véradást? A vérfrakciókat a mások által adott vérből vonják ki. Ez már ellentmondás a tanokban önmagában. Elképzelhető, hogy valaki éppen akkor látja meg a tanok következetlenségét, amikor élet-halál kérdés közé kerül. (a vérfrakciókkal kapcsolatban érdemes egy kis kutatást végezni)
3. A Biblia maga tanítja azt, hogy életveszély esetén az "isteni" törvény is felülíródik. Pl Jézus azt mondta, hogy ha szombati napon beleesik a verembe egy haszonállat, akkor azt nem fogják-e kihúzni annak gazdái? 
4. Ha nyitott lelkületű Tanúról van szó a feleséged esetében, akkor esetleg a bulgáriai esetet is meg lehet említeni. Én egy forrást tudok megadni, de az angol, de magyar nyelvű blogok is írtak erről többet
www.jwfacts.com/watchtower/bulgaria-blood-transfusions.php

Sajnos, ha valaki mélyen és fanatikusan elkötelezett az Őrtorony tanok és a gyülekezet iránt, akkor az érvelés nem nagyon szokott használni.
Sok erőt kívánok ehhez a helyzethez!

 

Marci kérdez: Ez nagyon komolyan hangzik. Az a baj, hogy ha szilárd meggyőződéses Tanú, akkor nem fogja elfogadni a vért, hiszen ezzel úgy gondolja, hogy elveszti az örök élet lehetőségét, mert Jehova haragját magára vonja, megalkudik, stb. A Tanúk ezt a mostani életet nem tartják sokra, hanem majd az új világot, ahol feltámadhatnak, ha mindvégig kitartanak...
Megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs, mit lehetne tenni az előttem leírtakon kívül, mert minél inkább erősködik az ember, egy átlag Tanú annál inkább fogja fel ezt hitpróbának, és az sem kizárt, hogy eltávolodik a helyzetet számára megnehezítő személytől.
Biztosítani kell a szeretetedről, és arról, hogy nem akarod őt elveszíteni. De gondolom, hogy ez történik is.

Csakegyember: Kedves GEOM,.. egész nap gondolkodtam mi módon lehetne neked és kedves feleségednek segíteni...Nagyon sok probléma van ami szinte lehetetlenné teszi azt hogy bármit is tenni tudj...
Vagy lehet mégis...
És éppen ezért nagyon kemény lesz az amit írok, de nem azért mert így szeretném, hanem mert ez a valóság...
Hiába a 46 év , sajnos Jehova Tanúja férjeként sosem lehettél az elsőhegedűs, csak mindíg másod....Ez nem csak a Te eseted ez általános....Első számukra Jehova/ de csak úgy gondolják/ valójában a szervezet ki ilyen Biblián nem alapuló tévtanokat követel meg tagjaitól/..
Ha minden jó, akkor Te vagy a másodhegedűs....
De az a baj ott a többi családtag kik Tanúk, s kikhez netán így inkább kötődik mint hozzád..sajnos ez az igazság, ők Tanúk és támogatják, megértik helyzetében stb..Te nem.... 
Továbbá megvan róla győződve, hogy lesz feltámadásuk a halottaknak és ez helyzet számára hitének próbája melyet ki kell állnia minden eshetőség ellenére ...Így üdvözülhet, ugyanakkor bizonyítja véleménye szerint Istennek való hűségét és odaadását mint az egyedül erre méltónak....
Orvosok számára Sátán világának a részei, mégha segíteni is akarnak..Ő úgy gondolja nem érthetik meg...ezért ilyenkor az elhatározása eltökéltségre jut...ők ezért nem tudják abból őt kimozdítani, hiszen a másik oldalt képviselik, mely meg akarja törni hitét....
Az ilyen helyzetekben látható, hogy mennyire propagandisztikus a Tanúk által kiadott minden kiadvány ami a vért illeti és azt sugalja az egyszerű hívőknek,hogy van mindenre megoldás, hiszen az orvostudomány olyan előrehaladt, hogy képes szinte minden orvosi beavatkozást vér nélkül megoldani/ lásd a videójukat/ csak akarni kell...De ez csak propaganda...Pl. hogy Svájcban mire képesek, vagy Kanadában, egy Közép európai kis klinika erre talán az elkövetkező 30 évben nem lesz képes.....Ugyanakkor nincs mindenre megoldás, van amikor igenis az élet megmentése érdekében szükséges a transzfúzió.... Balesetek, az általad említeté betegség, és további más betegségek következtében sajnos nincs más megoldás...ez van.
Nekem a főorvosom azt mondta, nem aplikáljuk esztelenül a transzfúziót, csak mikor szükséges...
De mit lehet tenni egy ilyen helyzetben melybe Te kerültél...
Elszomorítalak, nem sokat...
Az egyik ok a Tanú családtagok, kik minden bizonnyal támogatják elhatározásában, másik a személyes hite...
S ezt a kapcsolatot kellene megszakítani a kezelés időszakára, de lehetetlen..Ugyanis ha még meg is inogna hitébe és gondolkodna a vér elfogadásán az állandó látogatása, jelenléte az ilyen közeli hívő családtagoknak lényegében nem is engedi hogy mást válasszon....
El akarsz minket veszíteni ? Tudod hogy akkor kiközösítenek és nem tarthatjuk a kapcsolatot ? S mi van ha nem segít és úgyis meghalsz de már áthágva isten törvényét ? Vagyis hogy segítene-e a transzfúzió nem biztos,
de az ami biztos, az Isten királysága, az eljövendő új világ, a feltámadás, mindez biztos mert Isten igéri a Biblián keresztül ki nem hazudhat....
Vagyis megszegni „Isten törvényét“ és így sem biztos hogy életben marad,/ és még ott vannak a a retorziók meg minden a gyülekezet részéről/ vagy kitart s a jutalom nem marad el..?
De lehet nem is mondják ezeket a dolgokat, hanem ő maga gondolkodik így ..és ez egy „ ördögi“ kör....
Vagyis véleményem szerint a Tanú családtagokat kellene valahogy „kijátszani,“ és négyszemközt elbeszélgetni vele....megmondani Te szereted..s mit szeretnél..érvelni..
De végül megmondani neki Te minden körülmény között vele maradsz és támogatod...
Igen támogatod akkor is ha az erőfeszítésed nemérte el a célját és kitart elhatározásában.....
Vagyis eljutottunk egy olyan ponthoz, ahová talán ebben az esetben Te is eljutsz/ bárcsak ne történne meg/.
Ő egy áldozat és így nem tehet lényegében arról ami történik / bizonyos mértékben tehet, de ezt most hagyjuk/.
Biztosítsd támogatásodról, hogy szereted, s hogy mindvégig mellette maradsz..és tedd is ezt meg...
Ne legyenek haragkitöréseid előtte, ne vádold őt, ha úgy van.. válljatok el békében és szeretetben...talán ez lehet az egyetlen maradandó lehetőséged...elvégre az ő döntése/mégha manipulálva is van/
Hadd meg a hitét hadd vezesse az, mégha vak is az a hit, nem tudsz vele mit kezdeni, nem tudod megcáfolni ilyen rövid idő alatt.
Hiába is vinnél valamilyen kiadványt, vagy valamilyen cikket kinyomtatva az internetről – mi hitehagyottak vagyunk számára , és ezek a kiadványok is hitehagyottaktól származó kiadványok, vagyis elvetendőek, ártani akaróak, hitében meggyengíteni akaróak stb...Megpróbálhatsz valamit..de lehet ez is hiába lenne..
Ilyen helyzetben az ember csakis akkor változtatja meg a döntését, mikor is nem volt igazán megalapozott a hite, vagy már eleve kételyek gyötörték a szóbanforgó események előtt.....
Akkor még a vele való beszélgetésben is tudnál mire alapozni....hiszen Te mondtad..látod../ vagyis a prolémákra rámutatsz melyek esetleg jellemzik az egyházat és melyeket esetleg megosztott veled is. De nem hiszem, hogy tudnál ilyen problémákról, ugyanis a hívő fél távol tartja ilyenektől a nem hívő társát, hogy a gyülkezet csak szépnek tűnjön, problémák nehézségek nélkül...Vagyis ez a lehetőség is valószinűleg kihúzva...
Nem vagyok szakember, lehet nem jól közelítem meg a dolgot, ugyanakkor mindezt tapasztalatból írom....
A Tanú családtagok inkább sajnos látnak egy hithű halottat, mint a hitét ilyen módon megtagadó élőt...morbid dolog, de ez a valóság !
Sajnállak, sajnálom nejedet, de nem tudom tudsz-e valamit tenni...
Próbálkozz, a remény az még megvan....
A jogi lehetőségek, de ahhoz egy jogásszal kellene beszélned mit lehtne tenni...de ez is kétélü kard, mivel felnőttről van szó ki nincs korlátozva döntéshozatalában semilyen tekintetben sem...és ha sikerülne ha nem valamit ily módon kicsikarni, talán örökre az ellenségévé vállnál..egy olyan eszköz lennél csak számára, kit Sátán használt fel arra, hogy neki a hitét megtörjék, megerőszakolják....
Ha tehát nem jutsz semmire sem, nem megy, szeresd őt, tégy meg mindent hogy azok a napok melyeket vele töltesz békében és szeretetben teljenek...
Isten áldjon meg benneteket....nem tudok mást írni.
Ha megengednéd kérdésedet kitehetnénk egy másik blogra, ahol több az olvasó és több lehetőség nyílik a válaszokra ?
Míg nem válaszolsz nem tesszük ki.
Ezen a blogon jelenne meg: blogjt.blog.hu/
Tisztelettel csakegyember.

t.csilla: Még az is eszembe jutott, ha van mód egy bizalmas beszélgetésre, amikor nincsenek jelen a családtagjai, hogy azt is fel lehet hozni, hogy mindannyian gyengék vagyunk, megbotlunk, vétkezünk és rászorulunk Isten bocsánatára. Fel kell lehet tenni neki a kérdést, hogy valóban meg akar-e halni? Mert ha van benne csak egy kis kétely is (azt nem tudni, hogy kiben milyen kételyek vannak/lehetnek titokban), akkor még mindig meg van annak a lehetősége, hogy most elfogadja a vérátömlesztést, és utána megbánja a "bűnét" emberi gyengeségre hivatkozva, nem hinném, hogy ekkor kiközösítenék. De ez megint olyan, hogy vannak Tanúk, akik belemennek egy ilyen "üzletbe", míg mások nem. A helyzettől és a személy ismeretétől meg lehet azért próbálni, de nyilván úgy kell előadni, hogy az meggyőző legyen.

Geom: Nagyon köszönöm értékes tanácsaitokat ! Sok hasznos van bennük, ugyanakkor azt a realitást is tükrözik amit ez a helyzet predesztinál. Természetesen nagyon örülnék, ha a
" blogjt.blog.hu"-n is megjelenne a " történet",egyrészt többen hozzászólhatnának és meg-
ismerhetnék a JT kegyetlen valóságát.
Valóban úgy van, hogy az egyszerű tevőleges szeretet, többet ér száz okosnak vélt érvnél,
csakhogy a tehetetlen ráhagyás, belemenni a Másik értelmetlen szenvedésébe és halálába, nekem nem összeegyeztethető a szeretettel.
Az motiválja az embert, hogy szeretettel tegyen meg mindent a másikért, persze a
"...gyermeknek is káromkodni kél kedve", ha csupán farizeusi vakhitet, álszeretetet kap
igazi szeretet helyett.
Gondoltam arra is, hogy az érveimet (főleg a 4 vérkérdéssel foglalkozó Csakegyember
blog alapján) leírom, így talán érzelemmentesebb és elfogadhatóbb - bár elolvasása kérdéses.

 

Csakegyember: köszönjük válaszod..ha csak egy kis kapaszkodót is találsz benne már az is jó...Mi csak hangosan gondolkodtunk, természetesen a döntés s annak súlya a Te váladat nyomja..Járj sikerrel tiszta szívből kívánom..

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr3813629844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chili Virág 2018.02.03. 19:33:18

Kedves Geom!
Őszintén együtt érzek Önnel és a helyzethez mérten a legjobbakat kívánom. A csontvelő transzplantációt próbálták már? Ha a saját csontvelő nem termel elég vörös vérsejteket, talán a donoré segíthet.
Üdvözli: Virág.

Geom 2018.02.04. 20:14:27

@Chili Virág: Kedves Virág, a csontvelő átültetés nem jöhet szóba:
1. Ő már 69 éves lesz, ebben a korban ez nem lehetséges, a halálozási arány
fiatalabbaknál is 30-40 %-os.
2. A beültetés is ill. az előkészületek is vérrel járna.

Geom 2018.02.04. 20:22:27

Kedves Mindannyian !
Nagyon szépen köszönöm: tanácsaitokat, véleményeteket, együttérzés-eteket. Kérlek Benneteket, bátran szóljatok a "témához", talán nem csak
nekem, másnak is segít.

aktatáskás droid 2018.02.04. 23:30:05

Kedves Geom!

Ahogy Csilla is írta már fentebb az ötleteinél (3.pont), sztem is meg lehetne próbálni érvelni a párodnak a Bibliából. Jézus is érvelt a farizeusoknak a szombatnapon gödörbe esett állattal kapcsolatban, illetve ő maga is megemlítette Dávidot, aki menekülése során a szent kenyereket ette meg embereivel.
lásd: I. Sámuel 21. fejezet, Márk 2:23-28, Máté 12:1-14

Egy másik dolog viszont, amit ha jól láttam még nem írt senki, de sztem fontos: ha sikerül is 'meggyőzni a párodat' jelen helyzetben, sajnos nincs garancia arra hogy később nem gondolja meg magát (akár a lelkiismerete, akár a Tanú-társak hatására). Ez könnyen járhat azzal, hogy esetleg téged hibáztat majd azért, hogy 'gyenge helyzetében engedett a kísértésnek' és nem úgy döntött, ahogy azt az Őrtorony Társulat elvárja. Ennek nagyon komoly hatása lehet a kettőtök későbbi kapcsolatára, ezért ezt is érdemes átgondolni, mielőtt próbálsz neki segíteni.

Ezek jutottak eszembe. Sok kitartást kívánok nektek ehhez a nehéz helyzethez!

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2018.02.07. 00:25:19

Kedves Geom!
'Csakegyember'-rel egyetértek, amikor ezt írta neked:

"...és ha sikerülne, ha nem valamit ily módon kicsikarni, talán örökre az ellenségévé vállnál... Egy olyan eszköz lennél csak számára, akit Sátán használt fel arra, hogy neki a hitét megtörjék, megerőszakolják....
Ha tehát nem jutsz semmire sem, nem megy, szeresd őt, tégy meg mindent hogy azok a napok melyeket vele töltesz békében és szeretetben teljenek..."

A hitéből fakadó reménységét vennéd el, ha rábeszélnéd, hogy olyat tegyen, amit az Ő Istene elítél. Ő nem a halált választja, ha nem fogad el vért, hanem a hite, reménysége szerinti jövőt látja maga előtt. Abban is biztos lehetsz, hogy szeret Téged, hiszen nem csak a hitttestvéreiért adná oda az életét, ha kellene, hanem Érted is. Ha az Istenéhez hűen akar elmenni az élők sorából, fogadd el és engedd el! Ezt jobban fogja étékelni és Téged is nagyobbnak fog látni, hogy megértetted Őt. Egy idézet a Bibliából: "Megrepedt nádat nem tör el, a pislogó gyertya belet nem oltja ki..." Ésaiás 42:3.
Ha ráerőlteted a vérátömlesztést, akkor eltöröd a nádat és kioltod a gyertya belet és elvetted tőle a reménybeli jövőjét.

Tehát: "...szeresd őt, tégy meg mindent hogy azok a napok melyeket vele töltesz (még), békében és szeretetben teljenek..."

2018.02.11. 11:58:53

@Geom:
Szia. Találtam egy kis összefoglalót a témában, lehet hogy van benne valami ami segíthet:
jehova-tanui-help.mindenkilapja.hu/html/19282584/render/irgalom-es-verkerdes

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2018.02.11. 16:53:24

@Geom: Szervusz..igen talán ki szeretett volna, az hozzászólt. Sajnos a teher a Te válladon nyugszik..Egy kérésem lenne ha nem probléma, bármiként is alakuljon a helyzet, ha lesz rá mód és ha lehetséges, ha szeretnéd, akkor informálj minket mindennek a kimeneteléről. Ha nem akarod nyilvánosan lehet személyreszabottan is, de csak akkor ha szeretnéd, és nem fog senkit sem sérteni az információ közzétéle...Ha Te úgy jónak látod...Tisztelettel cskegyember

Jónás_ 2018.02.12. 10:49:13

A Bibliai érvek segíthetnek bigott tanúknak is, ahogyan Csilla már felhozott példákat erre. Eszembe jutott egy másik is, az a különleges Dávid és a szent kenyerek történetében, hogy még Jézus is idézte, de nem elítélően:

A törvény amit megszegtek, Dávid és a pap: 3.Mózes 24:9

Ahogyan Jézus tekintett erre a történetre: Lukács 6:3,4; Máté 12:4;

wol.jw.org/hu/wol/b/r17/lp-h/bi12/H/2003/42/6#study=discover&v=3

Jónás_ 2018.02.12. 10:53:10

Bocsi! Most látom, hogy ezek a versek már fentebb elhangzottak. Azt pont nem figyeltem.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.02.15. 08:36:51

@Jónás_:
A "bibliai" érvekkel az a baj, hogy ugyan meg lehet próbálni őket, de azt tudjuk, hogy a Tanúk nem értelmezik a Bibliát a vezetőik értelmezéseit kikerülve.
A szervezeti kiadványokban sok ellentmondásosság van, amit így is úgy is lehet érteni, de ezek soha nem a tagok érdekeit szolgálják, hanem a vezetőknek segítenek abban, ha utólag meg kell változtatniuk valamit a tanításaikkal kapcsolatban, akkor azt tudják mondani, hogy ők mindig is ezt mondták, csak egyesek félreértettek dolgokat. Egy másik dolog, amikor ugyanaz az információ kétféle változatban jelenik meg, egyik a "promó-szöveg", ami kívülállók felé megy, a másik a tagok felé.
Ha valaki egyszerű tag mutat rá - vagy éppen játszik rá - ezekre a kétértelmű dolgokra, akkor azt nem fogják jó néven venni, még akkor sem, ha oda van leírva a saját kiadványukba (ilyen dolog például az, hogy ha egy Tanú lelki szakember segítségét kéri egy lelki problémájában).

Visszatérve a vérkérdésre, az nem tartozik a kétértelmű dolgokhoz, így hiába vannak a Bibliában azok a részek, melyek Isten törvényeinek felülírására utalnak életveszély esetén, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy Tanú ezen el fog gondolkodni. De azért meg lehet próbálni, főleg ha nincs más lehetőség.

Jónás_ 2018.02.15. 12:57:06

@t.csilla: "kicsi a valószínűsége, hogy egy Tanú ezen el fog gondolkodni."

Életveszély ritkán van, épp ezért jó, ha ilyen esetre kéznél vannak a bibliai érvek, amiket más helyzetben másképp látott az illető.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.02.15. 14:17:11

@Jónás_: Igen, én is erre gondoltam, de ez csak teória részemről, mivel nem voltam kifejezetten ilyen helyzetben (vagyis egyszer valamennyire közeliben), így nem igazán tudom, hogy min mehet át egy Tanú. Ráadásul nem vagyunk egyformák, és nem egyforma életszakaszban érhetnek ezek a "hitpróbák". Pl lehet, hogy valakinek már amúgy is vannak kételyei a szervezetben, ami egy ilyen helyzetben előkerülhet, felmerülhet benne, hogy tényleg meg akar-e halni egy olyan tanért, amit "tökéletlen emberek" fejlesztettek ki, és már többször megváltoztattak.
Nem árt, ha van egy-két ilyen bibliavres valakinek a tarsolyában.
süti beállítások módosítása