Adományok....
2017. december 26. írta: Csakegyember

Adományok....

             images.jpg

Én sem szeretnélek most valami tömény információval ellátni benneteket, inkább egy olyan kérdést , témát vetnék fel, ami ebben az időszakban inkább  reflektorfénybe kerül mint máskor.

 

Míg a Tanúk, tekintettel ezen ünnepek eredetére/ de nemcsak ezen okból/ távol tartják magukat ezektől a  tevékenységetől, addig a másik oldal azon igyekszik, hogy ily módon boldogabbá tegyék ezeket a napokat a rászorulóknak, "melegebbé" tegyék számukra ezeket a  zord téli napokat.

Igen ez az adományozás, adományozás az év ezen időszakában.

Nyilvános – ingyenes konyhák felállítása,  így legalább a napi egy adag meleg étel biztosítása  számukra,   élelmiszerek eljuttatása nélkülözőknek, hajléktalanokra való jobb odafigyelés, melegedők felállítása ..játékok gyüjtése nélkülöző gyermekeknek, vagy éppen tűzifa biztosítása...És mindez még inkább tekintettel ezen ünnepi időszakra  vagy évszakra..

Nos és ez az egyik legnagyobb szálka a Tanúk szemében...

  • Az ünnepek eredete pogány eredetű...így helytelen azok megünneplése és a velük kapcsolatos tevékenységek gyakorlása...
  • Miért csak most teszik, évente egy alkalommal, évente egy alkalommal nyilvánítják ki ily módon szeretetetüket, az év többi részében meg nem is törődnek, vagyik csak alig ezekkel a rászorulókkal...
  • Az általuk emlegetett oly népszerű/számukra/kijelentésük és alkalmazott hozzáállásuk: „Inkább halászni tanítsuk meg őket, ne halat adjunk nekik“- vagyis az ilyen adományok nagyon rövid életűek, csak ideiglenesen képesek kielégíteni az emberek szükségleteit, míg Isten Királysága örökre teszi ezt majd lehetővé....Sőt az igazság már most képessé teszi ezeket az embereket/ha alkalmazzák azt/ hogy jobb életnek tudjanak örvendeni. Hiszen elhaggyák rossz és költséges szokásaikat, más értékrendeket kezdenek el vallani, hasznos tagjaivá vállnak egy szervezetenek, megtanulnak rendezetten élni...Igy az életük akár már jeleneleg is egyenesbe jöhet...Hát mi ezt nyújtjuk..megoldást hosszú távra, örökre, erre öszpontosítunk, ebben tevékenykedünk, ami az önkéntes szolgálat egy másik, de értékesebb ága. Mivel nem könyöradományt/alamizsnát/adunk nekik, hanem, megtanítjuk őket halászni...élni...

Nos hát ez a két oldal áll egymással szemben, ez a két vélemény...Így természetesen a Tanúk nem veszik ki a részüket ezen időszak “adományozásaiból“ semilyen módon sem....De  érdekes, az előbb megemlített érvek alapján, az év egy részében sem...nem állítanak fel se „tábori“ konyhákat.., nem törődnek az emberek fizikai jólétével....csakis a szellemiekre fektetik a hangsúlyt..Igaz ha katasztrófa történik,  akkor már kiveszik a részüket, amiről a folyóiratok oly nagy szeretettel számolnak be hasábjaikon...

Van nézetem mindkét oldalról, vagy az azokon megfigyelhető hozzáállásról...de most nem ez a lényeg..

A Ti véleményeteket szeretném kérni a témával kapcsolatban....

Nem csak alibizmus a Tanúk részéről az ilyen módú hozzáállás, hogy ne kelljen ilyen tevékenységben részt venniük,  és ne  lehessenek vádolhatóak az ily módú segítség elmulasztásával ?

Tényleg helytelen, ha egy ünnep bizonyíthatóan „pogány“ eredetű bárminemű jótékonysági tevékenységet végezni vele kapcsolatban....mégha  rideg téli időszak is van ?

Tényleg csak ezen ünnepek voltából  tevékenykednek a különféle alapítványok, szeretetegyházak meg stb..és az év többi részében ezt nem teszik, vagy nem ilyen mennyiségben, vagy éppen nem ilyen látható ez a tevékenységük, nem kap máskor  ekkora relfektorfényt ?

Tényleg inkább halászni kell megtanítani az embereket  és nem halat adni nekik, mert azzal inkább sokszor az ellenkezőjét érjük el...Esetleg így tudatlanul is lustaságra, helyzetükbe való beletörődésbe buzdítjuk őket , hogy úgyis kapunk „halat“....., ahelyett hogy önmaguk is tegyenek valamit helyzetük javítása érdekében ?

Tényleg jobb az a tevékenység melyet a Tanúk végeznek - hosszútávú megoldást nyújtva – vagy valahol ötvözni kéne mindkét dolgot ?

Nos mi a véleményetek ?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr9413523409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2017.12.26. 11:37:17

"Mi haszna annak, testvéreim, ha valaki azt mondja, hogy neki van hite, de cselekedetei nincsenek? Vajon megmentheti-e őt az ilyen hit? 15 Ha egy testvér vagy egy testvérnő mezítelen, és nincs meg a napi eledele, 16 valamelyikőtök pedig azt mondja nekik: „Menjetek békével, melegedjetek, és lakjatok jól”, de nem adjátok meg nekik, amikre a testnek szüksége van, mi haszna annak? 17 Ugyanígy a hit is, ha nincsenek cselekedetei, halott önmagában."- Jakab 2:14-17

Nekem erről ez a véleményem.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.12.26. 11:45:35

@nicku: Igen, nekem is ez a Bibliavers jutott az eszembe amikor írtam, de nem akartam betenni ...Igen..egyetértek :)

yucatan71 (törölt) 2017.12.26. 14:24:00

"Istenünk és Atyánk álláspontja szerint a tiszta és beszennyezetlen imádati forma ez: gondot viselni az árvákra és az özvegyekre nyomorúságukban, és szennyfolt nélkül megőrizni magunkat a világtól." (Jakab 1:27)

lpoti 2017.12.26. 16:11:35

35 Mert megéheztem, és ennem adtatok; megszomjaztam, és innom adtatok. Idegen voltam, és vendégszeretően fogadtatok; 36 mezítelen voltam, és felruháztatok. Megbetegedtem, és gondot viseltetek rám.
...
Bizony mondom nektek, amit megtettetek e testvéreim legkisebbjeinek egyikével, azt velem tettétek meg.

Máté 25:35, 40. Új világ fordítás

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.12.26. 18:26:45

"Tényleg jobb az a tevékenység melyet a Tanúk végeznek - hosszútávú megoldást nyújtva – vagy valahol ötvözni kéne mindkét dolgot ?"

A Tanúknak milyen hosszútávú megoldások van a szegénységre? Amiben hisznek, az Isten Királysága, ami véget vet sok minden más közt a szegénységnek is, de azt nem a Tanúk csinálják, ugye.
Olyan lehet - ahogy volt is -, hogy egyesek, akik káros szokásoknak vagy munkakerülésnek köszönhetően voltak szegények, változtattak a helyzetükön a Tanúkkal való kapcsolatuk következtében. Olyan is volt, hogy a szegény emberek találták vonzónak a Tanúk üzenetét, mely által mintegy értelmet nyertek a szenvedéseik. Így ez minkét félnek jól jött, mert a szegények úgy érezték 'nem szenvedtek hiába, hanem ezentúl a Krisztusért teszik ezt', a szervezetnek, meg jól jöttek az olyan emberek, akik mindent hajlandóak voltak feláldozni a hitükért és mártírokká váltak.
Amúgy más nem jut eszembe, amit a Tanúk tesznek a szegények érdekében - az alkalmankénti jótékonykodáson kívül, amit promóciós célra használhatnak.
Egyénileg persze egyes Tanúk érzékenyek lehetnek mások szükségleteire, de a vének ingerküszöbét már ritkábban üti meg a dolog, a társulat pedig nem érdeklődik ilyen témák iránt...

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.12.27. 09:39:47

@t.csilla: Induljunk ki abból, hogy valóban jóhiszeműen teszi a szervezet amit...vagyis, hogy valóban hisz benne..valóban hisz abban amit mond, s valóban úgy gondolja Isten királyságát közvetítve tényleg eljön stb...S valóban hisz az általa keltett pogány "misztériumnak"....
Mentesítve van akkor a szervezet ilyen tevékenységektől ?
Jogosan kritizál más egyházakat, szervezeteket, alapítványokat..stb ?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.12.27. 11:20:05

@Csakegyember:
A szegények támogatása nem csupán karácsonyi téma, így mindegy, hogy valójában ki mit hisz a karácsony eredete felől. Ha egy szervezet magát a Bibliát komolyan veszi, sőt állításuk szerint csak ők veszik azt komolyan, akkor ott azért vannak gondolatok a szegényekkel kapcsolatban....
Főleg az olyan szegényekről, akik még a hitet is osztják, vagyis a gyülekezet tagjai, akik ismertek és akikről esetleg tudott, hogy miként jutottak oda, ahova...
Az más kérdés, hogy ezek a tanácsok mennyire jók, vagy helytállóak napjainkban, és nem kéne-e már egy előrehaladottabb módszert alkalmazni, illetve leszűkíteni azt az adakozásra, ami igazából csak a szegények kiszolgáltatottságát és függőségben tartását mozdítja elő. A jelenlegi szociális ellátórendszer a keresztény karitatív tevékenységekből fejlődött ki, - és amellett, hogy sok pozitív dolgot is elért - létrehozta a segélyfüggést is. Nyilván karácsony körül fellángol az emberi könyörület, de ez nem feltétlenül a szegényeknek szól, hanem sokszor az adakozók lelkiismeretének.
A szervezetnek minimális kötelezettsége lenne azon tagjai felé, akik az ő tanaik követése miatt kerültek nehéz helyzetbe anyagilag. Pl a teljes idejű szolgák, az olyan JT családokban nevelkedett fiatalok esetében, akiknek a továbbtanulását korlátozták stb.... Az ebben való felelősséget azonban igen nehéz megállapítani, mint ahogy nem is szokták gyakran belátni azok a másokat kizsákmányolnak, hogy káros tevékenységük miképp generálhat szegénységet mások életében. Istenre vagy "Isten Királyságára" várni, amúgy egy elég kényelmes megoldás, mert akkor nem kell sokat tenni ezen a területen. A Tanúk világnézete (az ördög az úr, minden úgy vacak, ahogy van, és el kell pusztítani a világot, és egy újat kell helyette létrehozni...) nem segíti elő a fejlődést, mert nem a dolgok javításán fáradozik, hanem vár arra, hogy vége legyen a dolognak.

A másik véglet, amikor a "keresztényi" szeretet nyomása alatt, valami rosszul értelmezett "mentsük meg a szegényeket" módon, egyesek mindenáron segíteni akarnak, ha kell, ha nem. Ha valaki folyton a mások érdekeit helyezi önmaga elé, akkor ő maga is a szegények és a támogatásra szorulók sorát fogja bővíteni előbb vagy utóbb.

2017.12.27. 19:03:46

Miután lehúzták a karácsonyt a wécén úgy ahogy van mindenestől, az adakozás öröme számukra ez:
wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/2011847
süti beállítások módosítása