Halálra ítélt szülők?
2017. június 06. írta: Egonymus+

Halálra ítélt szülők?

itelet-300x208.jpgRégi folyóiratokat szortíroztam, amikor leesett a földre az Őrtorony (tanulmányozásra szánt kiadás) 2014. márciusi 15-i száma. Véletlenek nincsenek, mondom és belelapoztam. A "Figyeljünk oda az idős testvéreinkre!" című cikknél ragadtam le ismét. 2014 májusában már publikáltam ezt az írásomat a blog-oldalamon. Most megosztom itt is, hátha valakinek 'jól jönnek' ezek a gondolatok.

 'A családtagok felelőssége' alcím alatti, 6-8-ig terjedő bekezdések elgondolkodtattak... Egy mondat a 8. bekezdésből: "Noha Pál a hívő családtagokról beszélt, akkor sem szabad elhanyagolni a szülőket, ha azok nem tartoznak a keresztény gyülekezethez." Na, ez a mondat késztetett írásra.

JT szerint fontos gondolat, mivel a "Hogyan válaszolnál?" kérdésdoboz részét képezi. 'Milyen felelősséggel tartoznak a felnőtt gyermekek az idősödő szüleik iránt?'

A 6. bekezdésben Jézus cselekedete követendő példaként van megemlítve. "Ő maga, jó példával járt elöl. Amikor a kínoszlopon függött, és már a halálán volt, szeretett apostolára, Jánosra bízta az édesanyját, aki ekkor már valószínűleg özvegy volt." JT tanítása szerint Mária ekkor nem volt Jézus tanítványa. Vagyis úgymond világi szülőnek számított.

A 7. bekezdés egy alapelvet említ Pál apostol tollából. "Egyértelművé tette, hogy az idős özvegyekről elsősorban a hívő gyermekeknek, unokáknak és más rokonoknak kell gondot viselni."

A 8. bekezdés már említett mondata. "Noha Pál a hívő családtagokról beszélt, akkor sem szabad elhanyagolni a szülőket, ha azok nem tartoznak a keresztény gyülekezethez."

Érdekes mondat. Ha akarom, akkor az úgynevezett világi szülőkre vonatkoztatható, mint Jézus és édesanyja esetében. Ha viszont azt állítom, hogy azok sem tartoznak a keresztény gyülekezethez, akiket kiközösítettek (vagy elkülönültek), így rájuk is vonatkozik, hogy 'akkor sem szabad elhanyagolni a szülőket, ha azok nem tartoznak a keresztény gyülekezethez.

Egy kiközösített szülő nemhogy a tiszteletet nem kapja meg, de ha bajban van, nem is reménykedhet, hogy gyermekei a segítségére legyenek, mivel nem tarthatnak kapcsolatot vele. A szeretet a legnagyobb isteni parancsolat. De képzeljük csak el, hogy mondjuk a kiközösített szülő üzen a JT gyermekének, hogy beteg, bajban van és segítségre, ápolásra szorul, mert nincs más senki akire számíthat. Mit gondolsz? Mit tesz(nek) a gyermeke(i)? Szeretetteljesen körül veszi(k), ápolja(ák) és gondoskodik(nak) róla? Talán legjobb esetben is kórház vagy elfekvő? Melyik beteg, elesett, kiközösített szülő kérné vagy számítana a gyermeke(i) segítségére? Előbb segít a világi rokon vagy a szomszéd.

Egy szülő bármikor, gondolkodás nélkül az életét adná a gyermekéért. JT azt tanítják, hogy a világi felebarátokért, kiváltképpen a hittestvérekért, egy igaz keresztény az életét is köteles feláldozni. Mi a helyzet egy kiközösített szülő esetében? Se nem felebarát, se nem hittestvér. Csak egy kiközösített szülő. Akkor pusztuljon?

Egonymus

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr312566087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.06. 09:08:34

Ha a felnőtt gyermeket csak a kötelesség ösztönzi arra, hogy gondoskodjon idős szüleiről, abban túl sok köszönet nem lesz......Ha viszont létezik egy szerető kapcsolat közöttük, akkor abba már nehezebben szól bele a szervezet, hiszen ha ilyen jellegű tiltás történik (hogy szakítsa meg a kapcsolatot idős szüleivel, mert azok kiközösítettek), akkor inkább hajlamos lehet a szervezeti tanításokat felülbírálni.

Az a baj ezzel a szülő-gyerek viszonnyal, hogy ezt egy teokratikus elrendezés részeként tekintik (mint a férj-feleség viszonyt is). Vagyis a bölcsesség csak egy irányba folyhat, attól aki "fentebb van" a sorban, és nem fordítva. A hiányzó részt pedig szabályokkal pótolják ki: "gondoskodnia kell", "szeretnie kell", "tiszteletet kell mutatnia" ...stb. Pedig ez nagyon nem így működik, mert vannak érzések, vannak problémák, semmi sem fekete vagy fehér, nincsenek angyalok, sem ördögök az emberi kapcsolatokban. A szülők végül azt kapják, amit adtak, bármilyen szomorú is ez. A szervezet nem segít ezzel a szabályrendszerrel, sőt inkább árt, mivel nem célozzák meg a valós problémákat, melyek meghúzódnak az ilyen kapcsolatok mögött.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2017.06.06. 09:20:24

@t.csilla: Sajnos a humánus gondolkodást kiirtja a 'Szervezet' mindenhatósága. Hogy mennyire hajlamos valaki felülbírálni a szervezeti tanításokat, kérdéses.
Az alatt mit értettél, hogy "A szülők végül azt kapják, amit adtak, bármilyen szomorú is ez."?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.06. 09:32:40

@Egonymus+: Azt, hogyha a felnőtt gyermekeikben nincs meg a szüleik iránti természetes vonzalom- ami a gondoskodás alapjául szolgálna - akkor azt valahol ők vetették el bennük. Nyilván sokféle eset van, nem szeretnék általánosítani. De mennyire hajlamos egy JT (vagy egy volt JT) szülő abból a szempontból végiggondolni a dolgokat, hogy vajon ő hogyan viszonyult gyermekeihez, mennyire állt ki mellettük, milyen "fegyelmezési" módszereket használt stb....? Azért, ha valaki úgymond keményvonalas JT volt, akkor bizony sok kárt és sérelmet okozott a gyermekeinek, még akkor is, ha azt "jószándékból" tette. Kérdés, mennyit hajlandó ebből elismerni?
Ha csak azt hajtogatja valaki, hogy ez meg ez van megírva a Bibliában, és neked ez meg ez a kötelességed, akkor az a valós életben nem fog működni, és bizony visszahull az illető saját fejére...

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2017.06.07. 23:01:42

@t.csilla: Igazad van. Én is az 'igazságnak' neveltem a gyermekeimet. Jól sikerült. Évek óta semmi kapcsolat. Se egy telefon, vagy e-mail, semmi. Mégis jó magvető lehettem, pedig folyamatosan úgy éreztem, hogy nem nevelem elég teokratikusan őket. Ennek ellenére az Egyház jelenti számukra a legnagyobb biztonságot. Az a kérdés, hogy meddig?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.08. 08:41:41

@Egonymus+: Sajnálom, hogy ezt tapasztalod a családodban. Ez a JT szekta kifordított logikája, amikor a rosszat jónak, a jót meg rossznak mondják (még a Biblia szerint is jaj azoknak).
De még a bűntudatot így is sikeresen felépítették benned, hogy nem vagy elég jó....Elég munka lesz ettől megszabadulni. Annak nincs értelme, hogy továbbra is vádold magad, mert azt tetted, amit az akkori hited szerint a legjobbnak tartottál.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.08. 16:06:39

@Egonymus+: @t.csilla: Nagyon bonyolult téma...Igen több oldalról meg lehet közelíteni, de bárhogy is, a legfőb felelősség a szervezeté, ki ilyen Bibliaellenes tanításaival igyekszik kikényszeríteni a hűséget, érzelmileg zsarolni az embereket , s a legocsmányabb hogy azt mondja mindezt szeretetből teszi.....Hogy ez a hozáállás többek között a szervezettől és családtagoktól egy kiközösített vagy elkülönült személy irányába a szeretetet tükrözi..Hogy így rá tudjon ébredni hogy mit is veszített......

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.08. 16:13:49

Igen...egy kiközösített szülő csak egy kiközösített személy semmi több...megszünik minden érzelmi kötődés..szinte még a legalapvetőbbek is ...S a szülőt nem csak ez bántja...de az is..milyen jó hithű Tanúkat nevelt....Mintha csak erre lett volna jó...hogy a szervezetnek miközben őt kiokádja mivel már nem veszi hasznát, a gyermekei szolgáljanak további "bioüzemanyagként"...ez nagyon elkeserítő és szívettépő....
Mert ennek a szervezetnek nincs semmi másra se szüksége, csak újabb és újabb "bioüzemanyagra"...

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.08. 17:09:32

S a kérdés ami fel lett vetve, hogy halálraitéltek-e az ilyen szülők...a válaszom igen...S már sokkal korábban mint az esetleg egy baleset betegség vagy kor okozná....Ugyanis egy ilyen szülő fájdalmában sorvad..fokozatosan de biztosan...főleg ha családcentrikus ....
S itt jön az ellenérv: Hát térjen vissza a szervezethez...jöjjön vissza s mi ugyanúgy fogjuk szeretni, legalább hozáállásunk elérte célját...mi szeretünk..És sokan ezért..csakis ezért meg is teszik.../ nem bántom s nem is kritizálom őket / de vannak kik nem haggyák magukat zsarolni, s nem köpik szemen magukat..csak ennek nagyon nagy az ára...az egyenes életnek mindig mérhetetlen nagy az ára minden korban minden helyzetben s kiváltképpen a szervezettel szemben !

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.11. 09:09:48

@Csakegyember: Igen, valóban terheli felelősség a szervezetet. A bibliaellenesség egy dolog, de ami ennél súlyosabb, hogy megváltoztatják a szavak értelmét. A maguk tanításait és szervezetét helyezik a középpontba és ehhez viszonyítanak minden mást. Alázatos az lesz, aki feltétlenül alárendeli magát a szervezetnek, büszke pedig az, aki meg meri azt kérdőjelezni...és így tovább a többi dologgal is. A családon belüli szeretetet is az gyakorolja, aki a gyülekezeti rendbe illik (és elfogadja a teokráciát), aki pedig megkérdőjelezi azt, az meg a bajkeverő. Ebben valóban van a szervezetnek felelőssége, ez nem kérdéses.

Ez azonban nem törli el az egyén saját felelősségét. Pontosan erről szólnak a hősiesség beszámolói: vannak olyan emberek, akiket nem lehet zsarolni. A hősök soha nem "választották" a hősiességüket, hanem szinte mindig bele voltak kényszerítve abba (a másik lehetőségük ugyanis önmaguk szembeköpése lett volna). Nem véletlen a hősök megjelenéséhez, szükség van valami erőszakos elnyomásra, ami ebben az esetben éppen a társulattól jön.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.11. 19:05:07

@t.csilla: Egyetértek veled..ugyanakkor amióta leírtad azon a szereteten gondolkodom, amit a szervezet lényegében a bibliában megfogalmazott szeretet és nemcsak a bilbiában megfogalmazott, de talán az a legjobb megfogalmazása, hogy a belénkplántált természetes szeretet-vonzalom helyébe iktatott, vagyis mindezt felülírta saját "szeretetbéli szabályaival" így valójában tényleg a bentlévők elveszítik a természetes szeretet vonzalmát, elfelejtik a szeretet lényegét, annak okait, így az eredménye sem lehet természetes...Ezért is lehet manipulálni ily módon a családtagok közötti természetes viszonyulást....igez nemcsak azt...
Így még ezen el sem gondolkodtam..Hogy még a szeretetet is lehet manipulálni, és lehet....
Ide tényleg komoly szakértelem kell...mivel szakértelemmel van az egész is felállítva...Nem csoda, hogy annyian bedőltünk és bedőlnek nekik...
Ezért is kellünk idekinn mindnyájan..minden blog, minden személy, kivétel nélkül, mert csak így tudunk segíteni...

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.11. 20:03:27

@Csakegyember:
Részlet a szakdolgozatomból, amit ebben a témában írtam:
"A Tanúk egyedi belső logikával közelítenek az élet dolgaihoz, létezik egy belső törvényrendszerük, ami mentén meghozzák döntéseiket. A felettes én (Freud szerint) vagy Selbst (Jung szerint), vagyis az emberi személyiség legmélyebb magva, maga a lelkiismeret, ami minden embernek ‘megsúgja’ a helyes viselkedést és gondolkodást. Léteznek egyetemes emberi törvények, azonban az egyes emberek életútja nagymértékű eltérést mutathat, még akkor is, ha ugyanazt az egyetemes valóságot élik meg. A szekták vezetői, nárcizmusukban kizárják az övéktől különböző élmények megélésének lehetőségét . Ezért felhatalmazva érzik magukat arra, hogy belépjenek a követők legbelső magánéletének szféráiba, és átvegyék a lelkiismeret feletti irányítást. A Jehova Tanúi vezetősége bibliai tanításokba bújtatott szavakkal igazolja saját létjogosultságát, mint akiknek kötelességük gondoskodni a ‘háznépről’ , vagyis a gyülekezet tagjairól . Szelíd, burkolt erőszakkal gőgösnek, önzőnek nevezik azokat, akik nem kívánják beengedni életük magánszférájába a tanácsokat. Ki az, aki gőgös vagy önző szeretne lenni, amikor tudja, hogy ezek a tulajdonságok isteni ítéletet vonnak maguk után? "
Így lehet a szeretettel manipulálni, de ennek előfeltételei vannak. Bizonyos körülmények szükségesek ahhoz, hogy ez az erőszakos manipuláció be tudjon lépni valaki belső világába és ott teret nyerjen (ha már egyszer belépett, akkor egyre jobban önfenntartóvá válhat). Valami miatt az illető önvédelmi mechanizmusai nem működnek, vagy sérültek. A gyerekek ugye eleve védtelenebbek lehetnek a manipulációval szemben, főleg ha szüleiktől vagy közeli családtagjaiktól jön, bár ők közelebb vannak a természetes forrásukhoz is (csak 'túl kell élniük' a gyerekkorukat valahogy). Felnőttkorban traumák vagy egyéb nehéz élethelyzetek miatt kerülhet valaki sérülékeny helyzetben, amikor nyitottabbá válhat arra, hogy valaki átvegye a természetes emberi vonzalmai és a "józan paraszti esze" feletti irányítást.
A másik nagyon durva dolog ebben a folyamatban, amikor a manipulációt Isten nevében, bibliai referenciákkal alátámasztva folytatják. A Szervezet történelmi fényezése ezért olyan súlyos dolog, mert csak ezzel a megcinkelt történelemmel képesek fenntartani az "isteni kiválasztottságuk" látszatát és a saját propagandájuk felsőbbrendűségét. Amikor Tanúk voltunk, ezt mindannyian átéltük, hogy fel sem merült bennünk az, hogy a magunk érzéseire, gondolataira odafigyeljünk (ráadásul erre is voltak bibliaversek: "saját értelmedre ne támaszkodjál", "csalárd a szív..." stb)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.11. 20:20:19

@t.csilla: Nagyon jó, köszi.....Igen jól összefoglaltad: "A Szervezet történelmi fényezése ezért olyan súlyos dolog, mert csak ezzel a megcinkelt történelemmel képesek fenntartani az "isteni kiválasztottságuk" látszatát és a saját propagandájuk felsőbbrendűségét." Ez pedig piszokul aktuális :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.12. 10:04:09

@Csakegyember:
Épp tegnap írtam le azt a történetet, arról, hogy az érzelmi zsarolásra miként lehet alkalmazni tévesen a "szeretet" szót. Ez a könyvbemutatón történt pénteken:
"Igazán nem szerettem volna senkivel sem beszélgetni, vagy senkit bajba keverni, ha velem látják beszélgetni, de a hölgy úgy érezte, hogy szeretné propagálni számomra a vallását valahogy. Így azt mondta, hogy valakivel beszélt, aki azt mondta neki, hogy a Tanúk mennyire csodálhatóak a családon belüli kommunikációjukért, meg azokért az értékeikért, melyek a bibliai tanítások miatt vannak náluk (pl családi értékek).
Na erre már rákérdeztem, hogy akkor a kiközösített tagjaikkal miért hagyják abba a kommunikációt. Az nem úgy van - érvelt a hölgy - csak a Bibliáról nem lehet beszélgetni, amúgy minden másról. Neki is voltak családtagjai, akiket régebben kizártak a magatartásuk miatt, de nem szakította meg velük a kapcsolatot. Erre én utaltam a mostanában kiadott Őrtornyokra, melyekben kifejezetten azt kérik a tagoktól, hogy ne reagálnak a kizárt családtagjuk telefonhívására, vagy emailjére. De mivel nem emlékeztem konkrét cikkekre - na meg úgysem lett volna értelme idézgetni - így a tavalyi kongresszus egyik filmjére utaltam (ami a képi hatás és a történet miatt jobban megragadhatott), ami egy kiközösített lányról szól és arról, ahogyan a családja reagált rá. Volt egy olyan jelenet, melyben a lány hívta az anyját, aki nem is válaszolt a hívásra. Kérdeztem a hölgytől: "Honnan tudta az anya, hogy a lánya bibliai témáról akart volna vele beszélgetni? Lehetett volna egy sürgős eset, baleset vagy akármi hétköznapi probléma, de ez nem derült ki, mert fel sem vette a telefont. Az Őrtorony ezzel a filmjével is azt a mintát mutatja be a Tanúknak, hogy miképp kezeljék a kizárt családtagjaikat: teljesen szüntessenek be velük minden kommunikációt. Ezt nem tartom helyesnek."
A hölgy kénytelen volt velem egyetérteni ebben, de azt bizonygatta, hogy ez csak azért van, hogy az elhajlott családtagok jöjjenek vissza a gyülekezetbe, ami a helyes út, és ez csak pusztán a szeretet kifejezése, ha nem beszélnek a családtaggal. Erre azt válaszoltam, hogy a szabad akarathoz és a vallás megválasztásához (vagy annak nem választásához) mindenkinek joga van, és én azt nem nevezném szeretetnek, ha valakit arra kényszerítene a családja, hogy menjen vissza a gyülekezetbe, vagy ha nem, akkor nem állnak vele szóba vele. Ezt érzelmi zsarolásnak hívják."

eletazortoronyutan.blogspot.hu/2017/06/konyvbemutato.html

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.12. 16:20:36

@t.csilla: Igy van...de ebből egy más dolgot is látni, hogy mást kommunikálnak a külvilág felé, mint amit saját tagjaik irányába....Ugyanígy van a vérrel meg stb... Kétszinűek, ez a legjobb kifejezés, azt is mondhatnám nem őszinték, de ez nem fedi teljesen a valóságot, kétszinűek a helyes.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.12. 16:36:44

@t.csilla: S jó hogy linkelted a blogodat...igen kell róla írni... :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.12. 16:46:26

@Csakegyember: Igen, biztosan ilyen is van. Minden vallásban, de bármi más helyen, "izmusban" is vannak kétszínű, köpönyegforgató emberek. A Tanúknál szerintem sokan hisznek abban, hogy az úgy helyes, ahogy nekik azt tanítják. Nagy szerepe van annak is, hogy a tanításokat nem nagyon illik kétségbevonni, netán kritizálni, illetve csak kemény következmények vállalásával. Így az önálló gondolkodás és érzés idővel elsatnyul. Ezt egy könyvben úgy olvastam, hogy a 'tanúk középpontja a Királyság-terem' vagyis az Őrtorony tanokhoz viszonyítanak mindent.
Hogy ez milyen mértékben a Szervezet felelőssége, és mennyire az egyéné, azon lehetne vitatkozni. Ha maga a Szervezet az egyén felelősségét hangsúlyozza MINDENBEN, akkor én erre azt mondanám, hogy az meg az ő felelősségük egyénileg, amit leírtak a kiadványokban, ami tanácsokat adtak a gyülekezeteknek, amilyen embereket kiválasztottak a képviseletükre, és ahogyan ezek az emberek eljártak...az mind-mind az egyén személyes felelőssége, aki bólogatott, aki elfogadta, aki végrehajtotta, vagy aki nem emelte fel a szavát ellene.

Nem mutogathat senki sem jogosan a Szervezetre (na nem mintha védeni akarnám...távol álljon tőlem), de a Szervezet, mint olyan, nem létezik, ez csak egy fogalom, mert az is emberekből áll, akik vannak ott, ahol, és amiért ..... nyilván azért tudtak betagozódni ebbe a hierarchiába, mert valami miatt az az ő érdeküket is szolgálta, vagy valami helyett pótszerként használták. Szomorú ez úgy, ahogy van, ezért én nem ugrálnék a helyükbe, mert ez a logika valamilyen formában vissza fog szállni a fejükre egy nap.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.12. 18:46:33

@t.csilla: "mert ez a logika valamilyen formában vissza fog szállni a fejükre egy nap."
Sajnos ebben én saját élettapasztalataim alapján nem hiszek....
nem látom, hogy a bűnös elnyerné méltó jutalmát így vagy úgy...
Írtam is erről egyszer Isten malmaival kapcsolatban..Így mondjuk lényegében "Bibliatagadó" is vagyok....mivel az állítja számtalanszor szembe a gonoszok sorsát az igazságosakkal, az igazságosak javára...De elnézést egész életemben az ellenkezőjét látom és nincs vége...semilyen területen sem......De ez már másik téma..bocs, hogy elkalandoztam :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.12. 19:03:51

@Csakegyember: de hát a mi fejünkre is visszaszállt :)
Itt nem az igazakról meg a gonoszokról van szó, főleg nem abban az értelemben, ahogyan a JTk gondolják, hanem törvényszerűségekről, melyek az akaratunktól teljesen függetlenül működnek, ha hiszünk bennük, ha nem.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.12. 19:03:55

@t.csilla: És az még aggasztóbb, hogy mindezt Isten s Krisztus nevében müvelik, kik ennek teljesen szabad teret engednek :(
Na befejeztem :) most már tényleg :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.06.12. 19:06:20

@t.csilla: Nem nem működik még a törvényszerűség sem...én ezt nem látom, hogy működne...Vanak kik képesek még ezt is megváltoztatni saját javukra...S ők ilyenek...Valahogy a szemembe ez így müködik..
süti beállítások módosítása