Görbe tükör
2017. április 09. írta: kingdom

Görbe tükör

Jehova Tanúi Emlékünnepe nem más, mint egy reklámfogás!

emlekunnep.JPG

Propagandaplakát vagy tiszteletteljes meghívó?

 

 A Szubjektív sorozat után egy új tematikus rovatot szeretnék elindítani Görbe tükör névvel. Célom a főcímben rögzítve látszik: görbe tükröt mutatni a Társulatnak, bemutatni azt, amit noha a gyakorlatban kiraknak mindenki szeme elé, a Szervezeten belül mégis megvilágítatlanul, szó nélkül, a homályban marad. Ebben a sorozatban – ha vevők vagytok rá, kedves olvasók – az aktuális eseményekre, Szervezeten belüli történésekre szeretnék reflektálni.

 

Így van ez most is, ugyanis Emlékünnepi időszakban vagyunk, a Tanúk azt mondják, hogy számukra ez az év legfontosabb időszaka. Hetekkel előre meghívókat terjesztenek, hogy minél többen részt vegyenek (hivatalos megnevezés szerint: ) a Jézus haláláról való megemlékezésen. Kétség sem fér hozzá, hogy egy keresztény ember szempontjából Krisztus halálának, váltságáldozatának emlékezete az egyik legfontosabb része az identitástudatnak. Ezért természetes, hogy ezt Nagypéntekhez vagy éppen az Emlékünnephez közeledve nagy várakozás, ünnepélyes hangulat előzi meg.

 

Ennek a cikknek a keretében nem szeretnék kitérni tanításbeli kérdésekre, nevezetesen, hogy szükséges-e, hogy mindenki magához vegye az emlékjegyeket, miket is szimbolizálnak ezek, milyen gyakran van erre szükség. Ehelyett most a megtartás módjára koncentrálok. Az sem elítélendő önmagában, hogy a Tanúk szeretnék, hogy minél több ember velük együtt részt vegyen ezen a megemlékezésen. (Bár az idei meghivót is érdekes jelzőkkel illethetjük.) De vajon mit kap az az ember, az az érdeklődő, aki elmegy az Emlékünnepre? Valóban ki tudja fejezni ezáltal az értékelését a váltságáldozat iránt, ahogyan ezt megígérték neki előzetesen?

 

Ehhez azt kell tudnunk, hogy mit is tartalmaz az Emlékünnepi előadás vázlata. Igen, az előadónak csupán nagyon minimális mozgástere van arra, hogy egyedivé, érdekessé, méltóságteljessé vagy éppen figyelemfelkeltővé tegye az előadását, mivel egy rendkívül részletes vázlatot kap, melyet 45 perc alatt kell kifejtenie, mely a bor és a kovásztalan kenyér körbeadását is magában foglalja. A program hossza alapvetően rendben van, ennyi idő elegendő lehetőséget ad arra, hogy egy jó előadó segítségével a hallgatóság el tudjon elmélkedni Jézus óriási áldozatán, melyet az emberiségért hozott. Arra is nagyszerűen fényt tudna deríteni, hogy miért tette ezt és hogy mi minden válik lehetővé azáltal, hogy Krisztus meghalt mindannyiunkért. Még az előadás címe is az, hogy „Értékeld, amit Jézus érted tett!” Ebben is az látszik, hogy talán megtudjuk, mit is tett értünk Jézus, hogy történt mindez, hogy aztán majd értékelni tudjuk.

 

De nem ez történik! 3 évvel ezelőtt már kételyekkel küzdő, de még abszolút hithű Tanúként feltűnt, hogy az Emlékünnepi előadásban szinte alig esik arról szó, hogy mit is tett értünk Krisztus, hogyan zajlott az utolsó néhány napja. A lényeg marad ki az előadásból, az emlékezés! Én akkor elkészítettem a saját verziójú előadásomat – részben a Társulati vázlat alapján, részben az alapján, amivel kiegészíteni gondoltam a vázlatot. Akinek megmutattam, mind egyöntetűen azt mondta, hogy sokkal jobb, mint az eredeti. Ezek szerint a testvérek sem egészen elégedettek a Szervezeti mintával. De kövessük most végig nagyvonalakban a vázlatpontokat!

 

Az első 6 perc alcíme: „Ez egy különleges alkalom”. Azonban ahelyett, hogy a valós különlegességét, vagyis Jézus áldozatát hangsúlyoznák, arról kell beszélnie az előadónak, hogy Jehova Tanúi 240 országban megtartják az Emlékünnepet, hogy tavaly mennyien voltak jelen és hogy milyen sok helyszínen kerül megrendezésre. Reklám, öndicséret. Így kezdeni egy méltóságteljes megemlékezést Krisztus haláláról? Mindenki döntse el maga, hogy mit gondol erről.

 

„Miért van szükségünk váltságra?” – ez a következő, 7 perces blokk alcíme. A Társulat öröklött bűnről szóló tanításának rövid összefoglalóját hallhatjuk. Nem teljesen haszontalan egy ilyen rész, hogy érthető legyen Krisztus halálának célja, de magáról a tettről még mindig csak alig hallottunk. Ezt követi 14 percben annak a témának a kifejtése, hogy miért ne vegye senki magához az emlékjegyeket. Vagyis ahelyett, hogy Jézus halálának céljáról, értékéről, Jézus életének hatalmas voltáról, csodáiról, életünket jobbá tevő tanításairól beszélnénk, meghallgathatjuk, hogy miért lenne helytelen bárkinek is úgy gondolnia magáról, hogy az égi elhívás részese, miért pont 144 000 személy kerül az égbe, és így tovább. Ebben a szakaszban van a Földi örök életről is szó, melynek keretében mindenképpen meg kell említeni az Ézsaiás 11. fejezetét a gyerekek számára, hogy Jézus lehetővé teszi, hogy oroszlánt simogassanak. Khm-khm, reklámfogás. Sőt, itt még arra is ki kell térni, hogy az Emlékünnepet nem fogjuk megtartani az új világban. Ennek mi értelme van? Talán az, hogy a Társulat az előadó által bizonygassa: „nekünk mindig igazunk van, látjátok, mennyire ismerjük a Bibliát, nem? Mi még ezt is meg tudjuk mondani!”

 

Ezt követi a szertartásos rész, a bor és a kenyér körbekínálása. Ehhez csak egy apró, technikai megjegyzés: sosem értettem, miért nem találnak ki a körbekínálás időszakára valami extrát. Rendkívül unalmas a csendben ülni és várni, amíg mindenki továbbadja az emlékjegyeket. És az meg elég visszás, amikor közben az előadó arról beszél, hogy hogyan is kell elkészíteni a kovásztalan kenyeret, hogy az a szabályoknak megfeleljen vagy éppen milyen vörösbort szabad használni. Itt – véleményem szerint – a legjobb megoldás, ha felvennének központilag egy nyugodt tempójú, halk zenét, mely segíti, hogy tényleg a váltság értékén elmélkedjenek a jelenlévők és amit bármikor le lehet szépen keverni, amikor a körbekínálás megtörténik.

 

„Mit kell tennünk, hogy kimutassuk értékelésünket?” – így szól az utolsó 8 perces pakk alcíme. És itt indul csak be igazán a reklámgépezet. „Igaz, nem mondtuk el, mit is tett Jézus, azt tudjátok már, hogy megmentett a haláltól. Sőt, még az új világot is megérhetitek, ahol oroszlánnal meg kígyóval játszhattok. De csak akkor és csakis akkor, ha tanulmányozzátok a Bibliát a Tanúkkal és eljártok az összejövetelekre, nem csak az ilyen különleges alkalmakra…” És a félelmetes az, hogy ugyan irónikusan kezdtem, de az utolsó mondat második felének gyakorlatilag majdnem szó szerint el kell hangoznia a vázlat szerint. Miután az előadó lement a színpadról, az elnöklőnek fel kell olvasnia egy levelet, melyben a jw.org-ot méltatja és újra Bibliatanulmányozás kérésére buzdítja az érdeklődőket.

 

A kérdés már csak az: Ez most egy megemlékezés vagy egy reklám, mely új tanulmányozókat hozhat a Szervezethez? És egy másik kérdés: Vajon ezzel a Társulat az értékelését fejezi ki Krisztus váltságáldozata iránt, hogy az ünnepélyes megemlékezést ilyen módon lesilányítja?

 

Köszönöm, hogy elolvastad elmélkedésemet a témáról. Ha tetszene máskor is ez a rövidebb, de egy-egy témában mélyebbre ható elemzése az aktuális Társulati témáknak, jelezd kommentben. Ott várok minden észrevételt, gondolatot, javaslatot az Emlékünnep témájában is. És egy kérdés hozzátok: Ti hogyan álltok vagy álltatok hozzá az Emlékünnephez?

Én Rudolf voltam, sziasztok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr9312411641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2017.04.10. 22:35:27

Igen! "Ragaszkodj szorosan a vázlat anyagához!" Egy kínszenvedés volt megtartani az Emlékünnepi beszédet, holott milyen hatalmas kiváltság volt. A tapasztalt vén"rókák" nem kapkodtak, hogy ők tarthassák, mert mind érezte, hogy kínkeserv méltóságot mímelve, buzdító előadásként leadni. Annak idején mi forgásban osztottuk ki az előadást a vének között. Mindenki kiszámolhatta, hogy mikor esik rá a sor és "rákészülhetett". Az esemény csúcspontja sokszor nem az előadás volt, hanem hogy roppan-e az ostya, vagy hogy melyik gyerek önti le az anyja, vagy a saját ruháját borral. Bocsánat a szarkasztikus hangvételért!

l.gabi 2017.04.11. 05:37:45

Soha nem éreztem ünnepnek, mitől is lett volna az? Lelketlen és értelmetlen alkalomnak éreztem és értetlenkedtem afelett, hogy miért is kellene a legszebb ruhánkat felvenni - éveken át ugyanis ezt kérték az előadásokban. Még az is elhangzott, hogy ez a teokratikus Oscar-gála és többen tényleg ruhabemutatónak használták - egy állítólagosan bibliai eredetű ünnepet!

Nekem tetszenek ezek az írások! :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.04.11. 05:40:31

Én szerettem emlékünnepi előadást tartani. Bár magával az alkalommal nekem is mindig bajom volt

Virágvirág 2017.04.11. 10:10:12

@l.gabi: nagyon jó ötletet adtál. Tavaly nem voltam, de ma este elmegyek a kalocsai nemzeti ruhámban. Még az is lehet, hogy a főkötőt is a fejemre teszem.

Rudolf.jw 2017.04.11. 10:17:45

@Egonymus+: Nálunk pontosan ugyanez, annyi különbséggel, hogy itt mindig a szerencsétlenebb vének kapják meg, akik azt hiszik, hogy ez dicsőség, így még unalmasabb.

@sefatias: Azért szeretted, mert ki tudtál belőle hozni valami pluszt, nem?

@Alvirág: Arról kérhetünk egy fotót? :D A többiek arckifejezésével együtt... :D

Rudolf.jw 2017.04.11. 10:18:47

@l.gabi: Örülök, hogy tetszik, igyekezni fogok a jövőben is készíteni ilyeneket. :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.04.11. 10:26:13

@Rudolf.jw: egyértelmű :). Sosem ragaszkodtam a vázlatokhoz

Jónás_ 2017.04.11. 11:50:49

@Egonymus+: Egyáltalán nem gondolom szarkazmusnak amit írtál. Én ef-ként kizárólag csak aggódtam, pl. nehogy eljöjjön a 10 e meghívott 1%-a, mert már akkor bajban lennénk. Aggódtam a hangosítás a terembérlet, a teremőr-jatt, a kabátlopás, az előadás (ha én tartottam azért, ha más akkor is), nehogy vegyen valaki emlékjegyet, ha mégis, akkor mi lesz, a kiközösítettek miatt, a rendezők miatt, nehogy felcseréljék az emlékjegyeket (1x ilyet is sikerült nekik), az énekek jól legyenek kiválasztva, stb.
Ez nem eü. vagy szarkazmus, hanem úgy volt sz.. ahogy volt évtizedeken keresztül. Végül hazaértünk későn este, miután még testvéreket is fuvaroztunk vidékre és elkezdtük hivogatni az ismerősöket más gy-ekben, hogy HÁNYAN VOLTAK! Ez volt mindennek a lényege.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.04.11. 18:10:46

"A tapasztalt vén"rókák" nem kapkodtak, hogy ők tarthassák,

Egy idő után nálunk is átment egyfajta kelletlen feladatba és igyekeztek a jelöltek tiszteletteljesen visszautasítani azt. Így végül leszűkült az előadók létszáma az évek alatt ugyanarra a kettő emberre :)
Nekem is csak a sok előkészítő munka (próbák) és idegeskedés jut az eszembe róla így utólag. ...Igazából ezért soha nem is volt számomra ünnepi érzés az ünneppel kapcsolatban.
Meglepő, hogy valóban mindennél nagyobb hangsúlyt kapott a jelenlévők létszáma. A pontos számadat érdekében mindig 5 számoló volt kijelölve. ... persze a meghívott jelenlévők csaknem mindegyike ekkor volt egyben utoljára is a gyülekezetben.
Egyedül igazából csak azt a sok kiközösítettet nem tudtam hová tenni, mit keresetek ott vállalva az összesúgdosást is ... egyébként meg egész évben hosszú évek óta nem jártak. Nekem eszem ágában sem lenne, hogy kínozzam magam fölöslegesen a helyükben :)

Rudolf.jw 2017.04.11. 22:12:51

Gyorsan leírom a tapasztalataimat így a mai Emlékünnep után. A Testületből a legjobb arc vén tartotta az előadást, két helyen mert valamit pluszt beletenni vagy átírni a vázlatot, de már így is picit jobb volt a szokásosnál. Tulajdonképpen az az 5-6 perc, amit nem a vázlatból beszélt, egész jó volt. De nyilván nagyon nem mert eltérni több helyen, mivel azt a többi vén észrevehette volna.

És ha már a jelenlévők számánál tartunk: a gyülekezet a sok beköltözés miatt kb. 12 fővel nőtt tavaly óta, de az Emlékünnepi létszám 3 fővel kevesebb volt, mint tavaly. Ha eddig nem tették meg, a vének most már tényleg elkezdhetik vakarni a fejüket nálunk, mert pár évvel ezelőtt még stabilan 30 fővel nagyobb volt az átlaglétszám kevesebb hírnök mellett.

Rudolf.jw 2017.04.11. 22:22:19

@Jónás_: @kingdom: @Egonymus+:

Amúgy nálunk most kb. minden lehetséges szervezési baki becsúszott... :D

l.gabi 2017.04.12. 04:54:17

@Alvirág: elmentél hozzájuk? :)

l.gabi 2017.04.12. 04:55:30

@Rudolf.jw: máshonnan is olvastam, hogy minden előzetes várakozás a pár fős többlet volt, de csökkenés lett tavalyhoz képest. Benti szemmel nézve, szerinted mi ennek az oka?

Rudolf.jw 2017.04.12. 18:49:41

@l.gabi: Ez egy érdekes kérdés. Éveken keresztül mindig volt egy x létszám nálunk, majd egyszer lement x-30 köré. Akkor azt a nagy márciusi havazásnak tulajdonítottuk - ha emlékeztek. Aztán valahogy megmaradt minden évben ez a nagyságrend és idén még ennél is picivel kevesebb. Egyrészt, aki minden évben eljött, talán vesztett a lelkesedésből, mivel "minden évben ugyanazt mondják". Másrészt, a meghívó "varázsa" már kezd elmúlni, az emberek a területen tudják, hogy ez is csak a szokásos, mint minden évben kétszer (kongi+emlékünnep), nem kapják fel a fejüket többé, hogy ilyen még nem volt. Igazából, amikor elkezdték ezt a meghívós dolgot, akkor az a jelenlévőszám mesterséges felduzzasztása volt, ami - legalábbis nálunk - talán most kezd apadni. Ja, és a testvérek is kezdenek szerintem immunissá válni a kampányokra, hisz minden évben van 2-3, ez már nem olyan izgalmas, mintha csak pl. 3-4 évente lenne. Nem láttam azt a zsongást a gyülekezetben a kampányidőszakban, mint mondjuk 5-6 éve. De ez csak elmélkedés, nem tudhatom természetesen a pontos okot. Talán mindezek együttesen határozzák meg.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.04.14. 04:55:15

Telik az idő. Eljött az a pillanat, amikor már hozzám is bekopogtak, és két számomra teljesen ismeretlen fiatal lány gyanútlanul meghív az emlékünnepre, és ők se tudják ki vagyok. :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.04.14. 06:49:39

@sefatias: Mondtad nekik?
Egyébkénk meg nem vagy a "tiltólistájukon"? Mármint a "nem látogatható" vagy minek nevezik?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.04.14. 06:51:09

@t.csilla: Mondtam nekik. Megsajnáltam őket. Pedig elterveztem, hogy ha egyszer eljön ez a pillanat, akkor kihasználom. :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.04.14. 07:37:29

@sefatias: Én hiába vàrok bárkit is. , :) Se így se úgy ...... :) Eltelt két év...

Virágvirág 2017.04.14. 14:44:19

@l.gabi: "elmentél hozzájuk?" Igen, elmentem , de nem kalocsaiban voltam, csak egy piros trechtenben, de igy is látszott messzirol, hogy foreigner vagyok. Ennek ellenére a kutya se jott oda hozzám, azt sem kérdezték, ki vagyok, mi vagyok, minek vagyok ott. Ennyit a marha nagy szeretetről. Három gyülekezetnek volt tartva a megemlékezés, csupa idősek, és ötvenes korosztály, egy két fiatal házaspár kisgyerekkel, és ennyi. Bőven volt üres ülőhely. Az előadó lazán kigombolt öltönyben, az előadásában szereplő bibliaverseket kivülről ismertem, semmi ünnep érzés, vagy valami különleges feeling. Az egyetlen pozitive annyi volt, hogy kivetitőn mutatták az éneket. Soha nem éreztem még ennyire, hogy mennyire távol van ez a szertartás az Úr Jézus Krisztustól. Az ámen után szó szerint elmenekültem .

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.04.14. 15:19:11

@sefatias: Megsajnáltad őket? Ez mit jelent? Hogy nem álltál le őket felhomályosítani arról, milyen agymosó szektában vannak?

Én nem szoktam erről a vendorokkal (mármint hírnökökkel) beszélgetni. Egyszer két néni, még a régi időből való keménykötésű, útvonal blokkoló testvérnők közüliek megállítottak a Jászain, és mindenáron rám akartak tukmálni valamit. Na, nekik mondtam, hogy "hitehagyott" vagyok, mert abban bíztam, hogy azzal lerázom őket. Nem sikerült, mert így meg azért kaptam kioktatást, hogy hogy voltam képes az igaz hitet elhagyni oly rútúl. Na ekkor elmondtam nekik, hogy egész pontosan milyen problémám adódott az igaz hitükkel (gyermekkori abúzus kezelése), erre meg azt mondták, hogy más vallásokban is vannak pedofilok, nem kéne ezért a szegény szervezetet támadni. Az utolsó érvem az volt, hogy a szervezet magának követeli azt, hogy ők nem olyanok, mint a hamis vallások, ahol mindenféle gusztustalanság történik, vagyis ők emelik magukat a többiek fölé, így jogos az elvárás, hogy mások legyenek. De ha ők (mármint a hölgyek) ilyen csoporthoz kívánnak tartozni - nyilvánvalóan nem hatott újdonságként számukra amit mondtam, tehát nem félrevezetett tudatlan egyénekről volt szó - akkor szíve joguk ezt tenni, bizonyára nekik szükségük van erre valamiért, ami az ő dolguk. Csak azt nem értem, hogy miért prédikálják azt, hogy ez Isten szervezete és kiválasztott, mert ez már mások manipulálása. Lelkük rajta, ha ilyen tudás birtokában ezt mondják az embereknek, csak engem hagyjanak ki ebből. Ekkor elengedtek.

Rudolf.jw 2017.04.14. 19:26:26

@Alvirág: Jellemző, hogy főleg az Emlékünnepen nagyon túlnyomó többségben vannak az idősek. Valószínűleg ez azért van, mert az állandó és kötelező résztvevő rokonokon kívül csak őket lehet elcsábítani. Ez fokozottan igaz olyan gyülekezetekben, ahol amúgy is nagy időstöbblet van.

l.gabi 2017.04.17. 10:36:19

@Alvirág: sajnos tényleg alacsony az "élvezhetősége", sajnos JT-ként sem éreztem normálisnak, hogy ünnepnek nevezzük. Annyira rideg volt, hogy szinte vacogtam tőle.

l.gabi 2017.04.17. 10:39:47

@Rudolf.jw: én sem értem minek ennyi "kampány", ezek nem hatnak. Hallom az újítási terveket, de valahogy annyira félremennek ezek. Akik kitalálják ezeket a kampányokat és "ötleteket", azok nem a hétköznapokban élnek. Ez nagyon érezhető.

Rudolf.jw 2017.04.17. 11:53:12

@l.gabi: Szerintem egész egyszerűen nincs más mód arra, hogy a Tanúkat felrázzák rendszeresen. Ráadásul olyan jelentősen esnének vissza a statisztikák, amik az éves jelentésben is láthatóak lennének, így nehéz lenne megmagyarázni.
süti beállítások módosítása