Jehova Tanúi és a feketemunka
2016. április 18. írta: kingdom

Jehova Tanúi és a feketemunka

fe.PNG

Mindannyian elindultunk valahonnan, ami segített abban, hogy kinyíljon a szemünk és képesek legyünk önálló döntéseket hozni. Engem egy megbotránkozás indított el ezen az úton, ami nem mással, mint a fekete és szürke munka végzéssel volt kapcsolatban. Pontosabban azzal az állásponttal, amit ebben Jehova Tanúi szervezete képvisel. Ez a cikk tulajdonképpen egy hosszú komment, ami négy éve jelent meg a Mindenkinek Jehova Tanúiról Blogon a Két úrnak szolgálnak: úttörő- és feketemunka cikkben.

A cikk témája nem esik messze egyikünktől sem. Lehet, hogy te is magadra, vagy környezetedre ismersz majd belőle? A téma talán aktuálisabb mint valaha.

Elmondom a történetem. Egy olyan területén szolgálok az országnak ahol effektív nincs munka lehetőség. A közelmúltban felszámolták azt a céget, ahol éveken át dolgoztam. Onnantól a munkám abból állt, hogy munkát kerestem állandóan, de szinte mindig csak falakba ütköztem.  Ha találtam is munkalehetőséget, az mindig két tűz közé állított. Jellemző módon a munkahely úgynevezett szürke-munka szerződést kínált, ami ugye bár abból áll, hogy a vállalkozó bejelent egy fix fizetésre ami általában minibálbér, és ő ebből fizeti ki a járulékokat, jó lehet a tényleges fizetés magasabb a bejelentett összegnél. De, hogyan jutottam el idáig, hogy ilyen döntést hozzak? Nem volt ez annyira egyszerű.

Elképzeltem én egy szebb egy jobb állást, ami kifogástalan és teljesen beleilleszkedik a teokratikus képbe, de nem találtam. Mondom ezt úgy, hogy belefáradtam a keresésbe és szinte depresszióba süllyedtem. Az állástalanságból származó lelki gyötrelmeim gyermekeim eltartása és a kifizetésre váró számláim terhe miatt. Kerestem, vártam és kerestem eredménytelenül. 
Mindeközben azzal a nyomással is szembe kellett néznem, hogy egyes testvérek vádaskodtak és célozgattak, hogy nem gondoskodom a háznépemről; és hogy válogatós vagyok a munkát illetően?! (Mivel több tisztséget is viseltem akkor, különösen figyelemmel kísértek mindebben).

Megpróbáltam átmeneti segítséget kérni életemben először egy módosabb testvértől, na mondanom sem kell milyen megalázottan távoztam.Ezen a területen herótjuk van az ilyesmitől a testvéreknek, inkább szerencsétlen baleknak tartanak ha mer valaki ilyet tenni, hogy kérni mer akár kölcsön is pedig higgyétek el ezúttal nagyon mélyponton voltam.

Nos, nagy nehezen találtam egy céget ami mindenben korrekt volt, örültem én és feleségem, hogy végre találtunk egy korrekt munkahelyet ami egyezik az irányelvekkel miszerint „adjuk meg a császárnak ami a császáré”. A hátulütő csak az volt, hogy nem a szakmámban helyezkedtem el, ez egy betanított segéd munka volt, bruttó 450 ft-os órabérért. Örültem, hogy végre van állásom a semminél több és legális is; és ami legfontosabb, összefér a teokratikus irányelvekkel! Gond csak az első fizetésnél jelentkezett ugyanis a munkabérem alig érte el a minibál bért; ami szinte csak arra volt elegendő, hogy a számláinkat fizessük ki, alig jutott ennivalóra és ruházatra már semmi.

A magas közüzemi és fűtésszámlák miatt; nem tudtam fizetni azokat, így mivel felhalmozódtak a villanyunkat végül kikapcsolták a gázt is kiakarták, de szerencsére sikerült időben védett státuszt igényelni mint rászorulók! Sokszor nem volt pénzünk a változatos ennivalóra sem, csak az alap kenyér és margarinra, bár tudom sok más embernek is csak erre telik kis hazánkban.

Akaratlanul is eszembe jutottak a bételben szolgáló testvéreim akik változatosabbnál változatosabb ultra egészséges dolgokat esznek, miközben én a lelkiismeretemmel tusakodom milyen munkát vállaljak el, hogy enni tudjak én és a gyermekeim; és higgyétek el nem az irigység beszél belőlem hanem az igazság érzetemmel tusakodom. Én is Jehovát szolgáltam, nekem miért nem adathat meg mindez, vagy legalább a minimum?

Ebben az időszakban volt az a kongresszus amit sohasem felejtek el. Az előadó a bevezetőjében a teokratikus kötelességekről kezdett beszélni és egyszer csak elővett egy sárga csekket és mintegy szónoki fogásként meglebegtette a levegőben és ezt mondta „-na és mi a helyzet a számlákkal eleget teszünk ennek a kötelességünknek is?!” Na amilyen mélyponton voltam akkor, sírni tudtam volna miatta, mert mégis honnan jött ő a Marsról? Nem tudja, hogy vannak az ott ülők között olyanok, akik a napi megélhetéssel küzdenek?

Nos ebben a helyzetben gondolom ti is feltettétek volna magatoknak kérdésként tényleg így kellene-e élnem? Ez valóban Isten akarata? Igyekeztem én megtettem a magamét és tiszteletben tartottam a teokratikus elrendezést ,de mivel nem működött a fenn leírtak szerint a dolog; egyre inkább az fogalmazódott meg bennem, hogy hozzáállást és egyben állást is kell változtatnom, mert ami van az éhen haláshoz elegendő csupán. Azon agyaltam, hogy nem Isten biztosan nem lehet ilyen szigorú ebben! Mi van ha csak mi, emberek fújuk fel ilyen ultra teokratikus eszmékkel ezt az adózás dolgot? Ő biztos figyelembe veszi a körülményeket és a lehetőségeket is!

Tehát a családom érdekében a következőket tettem, mivel már nem volt más választásom.Elvállaltam, egy jövedelmező állást a szakmámban ami ugyan jobb híján szürke munka, de legalább már tudok enni adni a gyermekeimnek; visszakapcsoltak minden szolgáltatást a házunkban; kezdünk lassan kilábalni az adóssághalmazból; és az életérzésem is más lett, bár nyaralásra még így sem telik.

Bűnösnek tartotok ezért? Megköveznétek ezért? A szervezet állásfoglalása ebben a kérdésben igen egyértelmű tudom! Ám legyen, de én már ezt másképpen gondolom. Az élet tanított meg rá és talán Isten?!

Előttem van a kép amikor a koordinátor gyülekezetben évekkel ezelőtt behívott a kisterembe egyenként minden gyülekezeti tisztségviselőt és megkérdezte mindenkitől, hogy dolgozik-e feketén, ezt így ilyen egyszerűen és konkrétan kérdezte szemrebbenés nélkül. Természetesen akkor még nem volt ilyen problémám, és agóniám. Mindenesetre azon elgondolkoztam; vajon a feleségétől megkérdezte-e; aki napi 11 órát dolgozott saját vállalkozású fodrász szalonjában hétfőtől-szombatig és soha senkinek nem adott egy számlát sem a munkája után? Mindenesetre éltek mint hal a vízben; csodás nyaralások minden évben; szuper autó; szép lakás mindemellett általános úttörők is voltak teljes időben, most különleges úttörők és KÖF helyettesek és már körzetben szolgálnak ezek a példás emberek!

Mi a tanulságom mindebből? Istent nem is érdekli annyira nagyon ez az adózás dolog. A világ színtere megváltozott; csodák nincsenek; tennünk kell azért, hogy fenn maradjunk a vízen. A gyülekezetekben az anyagi képmutatás sok helyen a csillagos égig szökött; mindenki másnak akar látszani mint ami valójában! Szürke munkát végzek; mert nincs más választásom! Nem kötöm senki órára ezt a tényt; de különben is a csaló nem én vagyok hanem inkább a vállalkozó; én megkapom a kialkudott béremet; és engem csak igazából ez érdekel.Az adó csalás bűnét elsősorban Ő követi el; hogy nem jelenti be a teljes keresetet! Nekem nincs választásom ebben,avagy igen.Vagy dolgozom így, vagy pedig éhen halunk. Szerintem Isten ésszerű ebben, és figyelembe veszi a körülményeket is.

Szemléltetésül: Mondhatnák nekem, hogy építsek faházat az Antarktiszon; de mindenütt csak jég található és fa alig. Nos a választás rajtam áll, építek abból ami van jégből, vagy várok amíg fa nő a jégmezőn. Ha sokat gondolkozom rajta addigra megfagyhatok:)

Ragasszátok csak rám; hogy nem adom meg a császárnak ami a császáré; őszintén mondom nem értek egyet sem a fekete sem a szürke munkával; de nincs más választásom most.

----

Eddig a komment 2012-ből.

De most had legyen happy end a vége ennek az amúgy borongós történetnek! Ezt a hosszú kommentet egy (volt) Jehova Tanúja írta. Akinek azóta már nincsenek hasonló gondjai.

Te szembe találtad már magadat hasonló helyzettel?

Megtudsz felelni maradéktalanul a szervezet munkavégzéssel kapcsolatos eme követelményének?

Ha nem, milyen válaszaid vannak erre a szervezet felé, akinek mint tudjuk ezzel kapcsolatos álláspontja megingathatatlan?

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr878639248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.gabi 2016.04.19. 07:19:42

Az sem lényegtelen, hogy melyik országban, milyen jogszabályok és milyen adózási előírások, sőt, milyen munkajogi környezetben születnek a szervezet írásai - finoman szólva nem harmonizál a magyarországi környezettel. A munkaadók, jogalkotók és a politikához közel jutó (vagy annak az irányításába bejutó?) bűnözők által közösen kreált valaminek a legkisebb emberen előjövő hatásait, szerintem nem éppen a legkisebb emberre kellene terhelnie a szervezetnek. Úgy éreztem sokszor, hogy ezt a szervezet vezetői nem értik.

l.gabi 2016.04.19. 07:20:33

Országon belül (mármint Magyarországon belül) pedig szó szerint a csodát várják a Máté 6:33-ra hivatkozva.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.19. 09:04:52

@l.gabi: ....mert a legtöbb ember olyan lelki és anyagi helyzetben van Mo-on, amin már csak a csoda segíthet. Ha innen nézzük, akkor a tesók előnyben vannak abból a szempontból, hogy ők legalább várják azt, és hisznek benne, még akkor is, ha ennek bekövetkezte a társulatnak végzett ingyenmunka függvénye, hiszen 'Isten országa és az ő igazsága' alatt elsősorban ez értendő.
A csodavárás elhagyásának következő lépése annak a kérdésnek a feltétele lenne, hogy vajon én személy szerint miért is szorulok rá egy csodára? Az erre a kérdésre adott válaszok pedig messzire visznek, hiszen a megélhetési gondok elsősorban azzal vannak összefüggésbe, hogy mennyire aknázzuk ki a saját képességeinket (melyeket aztán piacképessé tehetünk) és az adott szűkebb-tágabb közösség (család, gyülekezet, társadalom) mennyire támogatja ebben a tagjait. Ezekre a kérdésekre adott válaszok pedig nem annyira szépek Mo-on, leginkább dühöt, tehetetlenséget, csalódottságot generálnak, így marad a "csoda", mint egy lehetséges reális alternatíva.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.19. 09:56:38

Arról nem is beszélve,hogy a társulat,sokkal nagyobb megfélemlítő erőt képvisel ebben, mint mondjuk az adott ország adott törvényhozói.
Egy hitbuzgó Jt. szerintem jobban tart a gyülekezet előtt való leleplezéstől mint a hatóságok részéről jövőtől.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.04.19. 19:17:57

1 Tim. 5:8 Ha pedig valaki az övéiről és főképpen az ő házanépéről gondot nem visel: a hitet megtagadta, és rosszabb a hitetlennél.......
Általában azok ordítoznak a leginkább kiket ez nem érint, vagy kik nagyon is érintettek, hogy ezzel fedezzék turpisságukat....
Sajnos átérzem minden szavát s helyzetét az írónak.....
Tudnék minderről sokat írni...De a Bibliavers megmondott mindent...

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.19. 20:59:48

@Csakegyember:
"Tudnék minderről sokat írni"
Hát ne tartsd vissza magad :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.04.19. 21:19:56

@kingdom: Nem merem......szégyellném megírní így nyilvánosan... privátban lehet....

l.gabi 2016.04.21. 06:11:53

@kingdom: Ebben igazad van. Ráadásul a hatóságok nem is a munkavállalóra terhelik azt, amikor a munkaadó tisztességtelen. A szervezeti vezetés gyülekezeti szintje azonban pont ezt tette számos alkalommal a saját szemem előtt, amikor a be nem jelentett munkahely elhagyását követelte pár hírnöktől.

Az egyik legjobb példa az volt erre, amikor az egyik folyóirat a munkanélküliség és a pénztelenség ellen azt ajánlotta, hogy végezzünk apróbb munkákat másoknak. Például vágjuk le a füvet, sétáltassuk a kutyát, vigyázzunk gyerekre, mossunk autókat, végezzünk el apróbb szerelési munkákat. Pár hónap múlva megjelent a kiegészítés, hogy ez egyes országokban az adózási szabályok miatt nem lehetséges. Gondolom sok olvasói levelet kaphattak. Ennyire nem nézték meg mit javasolnak.

A történet folytatása pedig az, hogy hirtelen nem volt megoldási javaslatuk azok részére, akiknek nincs munkahelyük és nem volt esélyük legálisan elhelyezkedni. Akkor megkérdezték a helyi vének a KÖF-látogatáson az utazót, hogy most mi legyen? Javasolta a Máté 6:33-ban való reménykedést, de ő sem hihette el, mert nem volt képes kimondani azt, hogy hagyjanak fel az érintettek a nem bejelentett munkával. Akkor született egy megállapodás (szigorúan csak helyben), miszerint a munkaadó hanyagsága és tisztességtelensége nem terhelhető át a hírnökökre. Muszáj volt ezt kimondani, mert 1-2 kivétellel minden család érintve volt, kiközösíteni vagy rendetlennek nyilvánítani pedig nem lehet annyi embert.

Virágvirág 2016.04.21. 07:48:28

Évekkel ezelőtt ismertem egy fiatal párt két kisgyerekkel, ahol az apának azért nem volt rendes munkája, hogy a gyülekezetben rendszeresen ott tudjon lenni. Jól fizető munkát ajánlottak neki, afféle szürke munkát, de ő kereken visszautasitotta, mert a gyülekezet az első. Pedig semmilyen kiváltsága nem volt a szerencsétlennek. Egyik nap az asszonyka, aki egyébként nem szokott panaszkodni, sirva fakadt, hogy egy kiló rizs van otthon, azt megfőzte a gyerekeknek, és nincs mit enni másnapra. Már akkor eldurrant az agyam, hogy képzelik, hogy Isten éheztetni akarja a gyerekeket? Végül családi nyomásra az ember elment dolgozni a vasúthoz, ami nem fekete, nem is szürke munka, csak ahonnan tényleg nem tudott a munkája rendszeresen ott lenni az összejövetelen, jöttek is a jobbnál jobb tanácsok, hogy ez mennyire nem helyes, de az asszony megmondta, hogy akkor tartsa el őket a gyülekezet, vagy pedig fogják be. Befogták.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.21. 07:51:51

@l.gabi:
Érdekes story-k. Én úgy hidaltam ezt a kérdést át,..ismerve jól a helyi mércét(kettős),hogy már nem is árultam el,hol dolgozok :) De a szemfüles uraknak idővel gyanús lett,hogy naponta ingázva Pestre járok autóval dolgozni (130km),és el vagyunk mint hal a vízben.Elég volt csak kettő gyülekezetről lecsúsznom és már a következő KÖF látogatásnál ment is a vallatás!
Egy hajszálon múlt akkor,hogy nem töröltek és vettek el tőlem minden kiváltságot...Szőrnyű légkör volt azon a beszélgetésen...a rendes nagyteremben tartották és csak én, a vének testülete és a KÖF volt bent...Mindenki rám nézett, és jöttek a kellemetlen kérdések...szerencsére így visszagondolva elég jól kidumáltam magamat a slamasztikából,de nagy lelki traumát okozott.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.21. 08:02:47

@l.gabi:
A Máté 6:33- valóban egy univerzális vers.Az egyik kongresszusokon szereplő úttörők jutnak erről belőle eszembe, akik elmondták,hogy a hónap végén már nem volt egy fillérjük sem,de amikor mentek haza a szolgálatból az ajtóluk előtt volt egy zsák krumpli, és egy boríték amire rá volt írva ,hogy Máté 6:33 ,és amikor kinyitották pont annyi pénz volt benne amennyire forint pontosan szükségük volt!..Pont annyi!Nem több,nem kevesebb..Pontosan annyi! Ez megerősítette bennük,hogy Jehova valóban betartja a szavát azoknak akik bíznak benne és szolgálatot teszik életükben előtérbe.:) Ez volt a summája az egész szereplésüknek....:)

Ma a kérdésem az lenne egy ilyen tapasztalatot hallva.
-Hogy milyen szűkmarkú Isten az, aki csak egy zsák krumplira értékeli azt,hogy kidolgozom érte a belemet éveken át... meg filléresedő kisnyugdíjas módjára csak annyit tetet egy borítékba ami épp,hogy az aktuális számlákra elég ??? :) ....ááááá

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.21. 08:28:31

@Alvirág: A legszörnyűbb ebben,hogy az urak végig elnézték volna azt,hogy a család nélkülözik,..mert ez egy áldozat nem túl nagy ár azért,hogy ott tudjon lenni az apuka az összejövetelen :(

Én is ismertem egy testvérnőt aki egyedül nevelte kisfiát és csak olyan munkát talált ami olykor ütközött némely összejövetellel.
Ezt ő nem tudta megemészteni mert ugye a gyülekezet felől ott volt a nyomás.
Mindezek ellenére elvállalta ezeket a munkákat csak amikor a gyülekezettel egybe esett a munkaideje egyszerűen nem ment be dolgozni...Jehovára hagyta a dolgot!..Mindenhonnan kirúgták!

Aztán végül talált egy szupermarketnél olyan takarítói állást ami abszolút fekete munka volt,..,de kis pénzért részidőben.
Nagyon szegényen éltek,... Egy idegronccsá vált teljesen testvérnő.Amikor el akart menni,hogy segélyeket vegyen igénybe már első körben elutasították,mivel állandó jellegzetes arc volt abban a szupermarketben és az ügyintéző azonnal felismerte és elutasította a kérelmét mivel,..ő látja,hogy mindig dolgozik! Persze amit ott keresett nem volt fizetésnek sem nevezhető,..inkább zsebpénz. Azt gondolhatná az ember,hogy ezek után kinyílik az ember szeme és tesz magáért valamit,..de nem.
A kisfia így nőtt fel mellette,..nem tanult tovább, elment dolgozni és ő tartja el már magukat...Soha meg nem fordult a fejében,hogy meg keresztelkedjen és tanú legyen,noha ott nőtt fel!...Iszik és dohányzik!...világibbnál is világibb életet él.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.21. 15:15:19

@kingdom:
Na erre írtam én Alvirág blogján, hogy a Tanúk függőségben élnek. Az általad említett testvérnőnek is a gyülekezetbejárás annyira fontos volt, hogy mindent feláldozott annak oltárán. Még akkor is ragaszkodott szokásához, amikor abból nyilvánvalóan kára származott. Ez a függőség lényege.

Szép dolog ha valakinek olyan nagy hite van, hogy azt gondolja, hogy neki mindig, minden körülmények között legálisan kell dolgoznia, ott kell lennie minden gyülekezeti alkalmon, és annyit is kell keresnie, amiből meg tud élni (vagyis nem csak éppen hogy nem hal éhen.....mert az nem megélés, hanem túlélés). De mi van akkor, ha valami válság alakul ki, elveszti a munkahelyét, megbetegszik, meghal valakije stb és nem fog tudni mindegyik szempontnak megfelelni. Vajon képes lesz feladni a gyülekezeti alkalmakat? Nem a hitét, hanem csak azt, hogy nem mindegyik összejövetelen tud ott lenni.
Vagy hajlandó lesz alkalmi munkát is bevállalni átmenetileg, ha végképp nem talál mást? Vagy első gondolata az lesz, hogy rohan a segélyekért? (ja mert az is függő helyzetbe hozza)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.21. 16:21:33

@t.csilla:

Szerintem túl élnék a dolgot...Szomorú,de sajnos ebben is ott van a kettős mérce, a szükségtől függetlenül is,ahogy megfigyeltem. Egyes gyülekezeti uraknak és feleségeiknek,gyerekeiknek következmények nélkül lehetett a munkavégzésben engedményeket tenni,sőt még külföldön dolgozni is.Míg másokat akik gyakorta szívből lélekből csinálták volna a szolgálatot a legapróbb dolgokért is megcincogtatták....
Úgy gondolom sokan kitudnák dumálni magukat a gyülekezet előtt,ha szorulna a hurok, ami a gyülekezetben betöltött tekintélyük miatt nem mernék megszólni őket...Legalábbis én anno erre láttam konkrét példákat. :(

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2016.04.21. 17:12:58

@kingdom: Az azért borzasztó, hogy micsoda tanácsokat tudnak adni a vének a munkavállalás területén. Amíg még Tanúk voltunk, minden alkalommal, amikor a férjem nem dolgozott és nem voltunk betegek, ott voltunk az összejövetelen. De ez nem volt nekik elég. Én azt a tanácsot kaptam, hogy a ha a férjem dolgozik, akkor is legyek ott a gyerekekkel, nem érdekelte őket, hogy szinte a lehetetlenséggel egyenlő amit kérnek tőlem. A férjem meg azt a tanácsot kapta, hogy mondjon fel a munkahelyén, akkor minden alkalommal ott tudnánk lenni! Kérdeztük, hogy akkor miből élnénk meg? A válasz az volt, hogy a jószágból meg a földekből, mivel falun lakunk. Abból megélni nem lehet, mondtuk, annyi földünk nekünk nincs, se jószágunk. A válasz az volt, hogy anyagiasak vagyunk, és nem Jehovát tesszük az első helyre. Persze, ha ezt megtettük volna, és később ennivalóra se jutott volna, nem tudom ki segített volna rajtunk...Fodrász vagyok, de nem dolgozom a szakmámban, néha vállalok otthon ilyen jellegű munkát. Amikor ezt megtudta a köf, elfehéredve mondta, hogy ez fekete munka, és nem dolgozhatok így. Addig nem is gondolkoztam ezen, de ahogy ezt megtudtam, engem is elkezdett bántani a lelkiismeret.
Való igaz, a kisembert agyon nyomják a borzalmas tanácsaikkal, míg másnak, aki valami magas posztot tölt be, mindent szabad...

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.21. 18:44:32

@nicku:
Teljesen megértelek,..az én feleségem ugyan ezeket szenvedte el,...elvárták tőle,míg én dolgoztam,hogy babakocsival minusz fokokban is a téli sötét estéken, tök egyedül eljárjon a veszélyes városon át...(nem ment). :)
-
mondod:
"elkezdett bántani a lelkiismeret. "

Nálunk az elnöklő felesége is fodrász volt (férfi-női) , reggeltől este 6-ig, a hét 6 napján,...és most figyelj itt jön a csavar...Ez mellett általános úttörő volt éveken át!!!!
Ja nem nem beszélt az üzletben,mert félt ,hogy kuncsaftot veszít (tudom)....A péntek esti teokratikus iskolára mindig csak beesett.Én úgy hívtam őket,hogy árnyék úttörő,mert ha velük akartál menni soha sem értek valamiért rá :)

A Köf-ök fejét gyakorta ő nyírta,de soha senki meg nem merte kérdezni tőle,hogy vajon teljesen korrekten adózik-e? Nem értem,hogy hagyták ki ezt a ziccert :) ...Az ugyan is a gond ezzel,hogy számlát soha senkinek nem adott,..innentől kezdve,a lelkiismerete diktált meg az emlékezete,hogy a hónap végén mennyi is legyen az az összeg amit be kéne majd vallani. :) ...Biztos,hogy totál becsületes volt önmagához :)

...Piszok jól éltek ment a bolt is,mert jó helyen volt...napi 30 fej megfordult nála,800 forint volt az alja egy férfi fej nyírása, a nőké már akkor is 3000 körül volt.Testvéreknek sem volt protekció,mindenki annyit fizetett! Mindenki hozzá járt a gyüliből is. Ma Köf-ök és beáldozták ezt az életet,de előtte persze ingatlanba fektették a pénzüket,...biztos ami biztos :) ...No ennek a férje merte megkérdezni tőlem, az a mocsok piszok láda,hogy dolgozok-e feketén!?..Mert ha igen akkor nyissz.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.04.21. 19:45:39

@kingdom: Sajnos nagyon sok rossz emlékünk van...és ezek olyan sebek, melyek talán sosem gyógyulnak....mivel a seb egy idő után, egy inpulzusra felszakad....sajnos...mikor már az ember úgy gondolná ok...akkor megint ököllbe szorul a keze...Általában nagyon becsületes voltam e téren, de volt időszak az életemben, mikor sajnos feketén kellett dolgoznom a családom eltartása érdekében....ez nem egy huzamosabb idő volt....természetesen voltak kik azonnal kaptak ezen,,,felelősségre vont egy testvér, hogy ez csalás meg becstelen vagyok meg stb...../ természetesen ebben az időszakban jól ment a szekere/ Na aztán ő került ugyanilyen helytzetbe.....s azonnal azzal jött, hogy yx tesvér azt mondta neki, hogy kötelessége bármi áron eltartani családját...pedig egy szó sem szóltam neki.....

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.04.21. 20:07:02

@kingdom: Ja és egy alapvető dolog....Jehova Tanuinál a római jog van alkalmazva természetesen " papíron"..de erre hivatkoznak, ami azt jelenti, hogy nem a vétlenséget hanem a vétséget kell bizonyítani....Vagyis a vádló felelőssége a vád bizonyítása nem a vádlottnak kell bizonyítékokat gyűjtenie ártatlanságára....ezt esetleg később...De ami ebből ered többek között,,...s ami már átmegy a tesvériség apalszabályaiba : a testvéreinkről mindig csak jó feltételezzünk, vagyis a tesvérünk feddhetetlenségét/ e tekintetben is/ meg kell előlegeznünk.....Vagyis ameddig nincs konkrét bizonyíték, ilyesmit még kérdezni se szabadna,még feltételezni se..... Hiszen így kétségbevonom a másik hitét, feddhetetlenségét, s önmagamat többnek tartom nála, vagyis Istenre játszok.....De természetesen ezek az alapelvek Jehova Tanúi, a vének, a körzetszolgák stb. túlnyomó többségében nem jut érvényre/ mivel Jehova Tanuinál általános s központilag irányított a másik hitén való uralkodás/... s mivel nem jutottak el ezen szellemi szint megértéséhez és megéléséhez,.....ami nagyon, de nagyon elszomorító és irgalmatlanul megalázó a másik fél számára,...mintha az ő hite sántítana, vagy csak egy a hit fokozatán valahol a pórba mozogna, s felelősségre vonja őt a " nagy" hitű elhivatott testvér.....Ezért sem szeretem, ha testvérnek szólítanak....mert azt sem tudják azok a személyek kik ezt előszerettel teszik, hogy mit is foglal ez magában..Ugyanakkor mindennek következményeként, már sajnos kinőttem abból is, hogy bárkinek megelőlegezzem a hozzám való testvéri mivoltját...sajnos :(

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.21. 21:03:32

@Csakegyember: Megértem a bizalmatlanságodat mindezen élmények után...Sajnos sok ilyen "nagy hitű elhivatott testvért" ismertem meg...
Nem is nagyon merem én magam sem felhozni azokat a durvább sérelmeket amiket elkövettek velem és a feleségemmel (büntetlenül) mert tönkre tenné a nap hátra lévő részét azoknak a felidézése.
...Viszont ha ma történtek volna ugyan azok a dolgok velem amiket okoztak,...ezzel az ismerettel (keresztény mentalitással mondom),hogy álcsúcson majd gyomron nyomtam volna őket minden lelkiismeret furdalás nélkül,és nagy megelégedettséggel, bár mi is lett volna a következménye!
Nem vagyok amúgy ilyen,...de így utólag nagyon bánom,hogy miért voltam sokszor olyan málészájú aki mindent csak lenyelt ezektől a kreténektől..Nem lett volna szabad!

Egy alkalommal a feleségemet,cincogtatta meg a csontozó kisteremben félórán át az elnöklő, egy tök apróság miatt....igazságtalanul vádolgatta amit ő nagyon szeretett.
Majd amikor a feleségem bőgni kezdett emiatt, mert nem bírta tovább a nyomást,ekkor ő 6 hónapos terhes volt...bezárták magukra a kistermet és nem engedték ki, míg lenem törölte a könnyeit.
Tudod valamit éreztek is ezek az emberekhez hasonló lények,mert a környékünkre se jöttek soha miután kiléptünk! ...Jobb is nekik,mert egy teljesen más emberrel találkoznának,...elég lenne egy nyájas mosoly...már repülnének a pofonok....Habozás nélkül...És ez csak egy a sok bűnük közül amiért ilyenné tettek.
..Na most fel is húztam magamat rajtuk...be rakok egy metál zenét :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.04.21. 21:08:29

Azt hiszem nagyon hasonló cipőben járunk.. .....úgyhogy dübörögjön teljes hangerővel :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.04.21. 21:39:34

Olvasva a kommenteket, csak besźúrok egy idézetet egy ŐT ből: Amivel teljes mértékben egyetértek:Az i. sz. első századra a rabbik annyira belemerültek a Törvény elemzésébe és magyarázásába, hogy teljesen eltorzult a gondolkodásmódjuk. „Az írástudók és a farizeusok . . . mondják, de nem cselekszik — jelentette ki Jézus. — Nehéz terheket kötöznek egybe és raknak az emberek vállára, de ők maguk az ujjukkal sem akarják azokat megmozdítani” (Máté 23:2–4). Ezek a vallási vezetők számtalan szabállyal és előírással terhelték meg az egyszerű embereket, de ők maguk képmutatóan kiskapukat kerestek, hogy kivonják magukat ezeknek a törvényeknek a megtartása alól. Továbbá azok, akik az elmélyült tanulmányozásra összpontosítottak, ’figyelmen kívül hagyták a Törvény súlyosabb dolgait, mégpedig az igazságosságot, az irgalmasságot és a hűséget’ (Máté 23:16–24).
Ki akkor az írástudó és farizeus ?

l.gabi 2016.04.22. 20:45:25

@kingdom: Sok belső dolgot ismerve mondom azt, hogy jól tetted a titkolózást.

Amikor írtam a Királyság-terem dekoráló cégről és egyéb "teokratikus vállalkozásokról" valami olyasmire is rá akartam mutatni, hogy nem természetes az, ami otthon megy (mármint Magyarországon). Itt jó páran megélnek a szervezetből. A szervezet papíron mindig kikel ellene, de valamiért aztán elnézi. Nekem még mindig nem világos, hogy Magyarországon és más helyeken ez miért tilos.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.22. 22:02:09

@l.gabi: Erről pont egy társulati kiadványokra borítót és egyéb szolgálati kiegészítő eszközöket gyártó cég jut eszembe, nagyon régóta üzemel, dél Amerikában van. A minitsry ideaz... Otthon rendszeresen rendeltünk tőlük. Aztán jött egy cikk, hogy nem helyes a tesókból hasznot húzó céget csinálni,... és mi leálltunk a rendelésel, eggyütt duzzogtunk az őrtoronnyal...érted...mi álltun le... A cég az ma is virágzik :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.22. 22:05:38

@l.gabi: A dekorálók nem önkéntes munkások voltak?.. Cég volt?..Miért kellett ahhoz a piszlicsáré munkához cég?

l.gabi 2016.04.22. 22:49:45

@kingdom: Nem, nem önkéntes munkások voltak, hanem külön cégek vannak ilyenre.
Például ők: khsignage.com/

Jó pár családnak megélhetést ad - ezért rendelnek tőlük. Van olyan logikai rendszer, amin belül ezek a megrendelések egyféle szociális hálóként működnek. Sok ilyen "ügy" létezik és azt gondolják, hogy mivel amúgy is pénzt fizet ki a gyülekezet, legalább ne világihoz kerüljön. Ezzel kivételesen egyet is tudok érteni. Sőt, még bővíteném is a kört, a szervezet összes részére és ügyletére kiterjeszteném - ha én lennék a szervezet vezetője.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.23. 10:46:24

@l.gabi:
Ja bocsi én a magyar dekor csapatra gondoltam valamiért automatikusan. :)

Inquisitive Man 2016.04.26. 23:03:33

Vannak azért praktikák.

Egy testvérnő a lakásukon csoportos fitnesz-edzéseket szervezett házaspároknak. Nem volt ára a részvételnek, de a végén mindenki bedobhatta a dobozkájába az adományt. Jó mi?

A férje és főleg az apósa híres-neves személyiségek voltak anno.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.27. 09:06:12

@Inquisitive Man:
"bedobhatta a dobozkájába az adományt. Jó mi?"

Persze mert belebotlott :)
--
Szerintem kifogyhatatlan lenne a story áradat amit ebben a témában eltudnék még jómagam is mesélni.így visszagondolva némelyik igencsak nevetséges,nem is értem miért nem lázadtam fel ellene még idejekorán :)

Igen ezek a híres neves személyiségek pedig csak azért nem szolgálnak gyakorta a saját területükön mert egy próféta sem nagy a saját hazájában :) -Máshol pedig eltudja adni magát, mint abszolút becsületes igazságharcos :)
süti beállítások módosítása