"Uram hova mehetnénk?"
2019. december 08. írta: t.csilla

"Uram hova mehetnénk?"

Információforrások angolul tudó ébredező Tanúknak, volt Tanúknak

"Uram, hova mehetnénk" - kérdezték Jézust a tanítványai egykoron, és ma is felmerül sok Tanúban a kérdés, hogy ha az Őrtorony téved, akkor vajon hol van az "igazság". Nem kétséges, hogy ez a gondolatmenet, és a bibliavers maga, egy ún. gondolatmegállító klisé, ami egy elmekontroll módszer, ugyanis sokan azért maradnak bent "Jehova szervezetében", és azért inkább lenyelik az ott folyó dolgokat, mint "emberi tökéletlenségeket", mert úgy hiszik, hogy a gyülekezeten kívül még rosszabb lenne nekik. Aki egy mindenre kiterjedő "Igazságot" keres az Őrtorony után, annak ez a blog nem fog tudni segíteni, de aki meg akarja tudni az "igazságot az Igazságról", annak érdemes továbbolvasnia. Ebben az írásban igyekszem összefoglalni azokat a blogokat, vlogokat és egyéb információs felületeket, melyeket az elmúlt években hasznosnak találtam a Jehova Tanúi dolgainak megismerésében és a saját múltam feldolgozásában. Ezek elsősorban angol felületek, így azokhoz szólnak, akik rendelkeznek angoltudással, illetve gyakorolni akarják azt. A magyar oldalak a blog jobboldali dobozában kerültek megemlítésre, ezért ezekre külön most nem térnék ki.

Az alábbi felsorolás az én preferenciámat mutatja, ami nem jelenti azt, hogy másoknak ne lehetne másféle sorrendjük. Én előnybe részesítem a tematikus, tényeken alapuló, összeszedett információkat, az olyan videókat, melyeknek van elejük és végük, és nem valami érthetetlen röhögésből indulnak, és ugyanabba végződnek. Szeretem a világos, tiszta beszédet, a szép előadást és a humort és tetszenek a személyes megélések is. Amit nem szeretek, és nem szoktam hallgatni, azok a vallásos vitatkozások, hőbörgések, rikácsolások, térítések, Tanúk nyilvános derogálása és szabadkőművességgel vagy összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos elemzések. Az angol ex-Tanús irodalom, nyomtatott, kép- és hanganyag hatalmas, és én csak ennek töredékét ismerem, ezért gyűjteményemet a teljesség igénye nélkül állítottam össze. 

Könyvek

Az alapkönyvek közé tartoznak Raymond Franz, Crisis of Conscience, Lloyd Evans, The Reluctant Apostate, és How to Escape From Jehovah’s Witnesses című könyvei. Raymond Franz könyve sokáig csak a használt könyvpiacon létezett, így elég drága volt. Pár éve újból kiadták, így emberi áron megvehető. Sajnos a másik könyve az In Search Of Christian Freedom jelenleg csak 200 font körüli áron kapható, így azt nem tudtam beszerezni. Érdekes lehet még Edmond C. Gruss, The Four Presidents of the Watch Tower Society című könyve, melyben egy vallástörténeti beszámolót olvashatunk a szervezet korai (tév)tanításairól és szervezeti életéről. Érdekesek lehetnek még a kanadai történész extanú James Penton könyvei (Apocalypse Delayed és Jehovah’s Witnesses and the Thrid Reich), de ezeket még nem sikerült beszereznem. A dán Poul Bregninge, Judgment Day Must Wait című könyve is egy jó történelmi hátteret ad a Tanúk szervezetéről és bizonyos tanainak eredetéről. És végül, de nem utolsó sorban a svéd úttörő és vén, Carl Olaf Johnson, The Gentile Times Reconsidered című könyve, melynek anyaga először az akkori vezető testülethez lett elküldve még 1977-ben, melyben a szerző rámutatott az i. sz. előtt 607-es dátum tarthatatlanságára, így az 1914-es dátuméra is egyúttal (vagyis az egész Jehova Tanúi tantételrendszerére, mely eköré a dátum köré épült). Miután a vezető testület elutasította Johnsont és azt tanácsolta neki, hogy „várjon Jehovára”, így ő 1983-ban könyv formájában jelentette meg kutatásainak eredményeit. A korábbi úttörő, ma pszichoterapeuta Bonnie Ziemann az alábbi könyveket jelentette meg a témában: Exiting the JW Cult; Sgunned, a Survival Guide; Cracking the Cult Code for Therapist; The Challenge to Heal After Leaving a High-Control Group és egy ehhez tartozó munkafüzetet. Barbara Anderson Richard E. Kelly-vel közösen adott ki egy könyvet, Barbara Anderson Uncensored: Eyewitness to Deceit címmel.

Lloyds Evans, Reluctant Apostate (Vonakodó hitehagyott) könyve alapján egy „olvasónaplót” készítettem, mely időrendi sorrendben elérhető ezen a linken.

Személyes beszámolók is akadnak bőven, ezek közül az alábbiakat olvastam: Debbie L McDaniel, Out With Consequences: A Journey Out Of Jehovah’s Witnesses; Kyria Abrahams, I’m Perfect, You’re Doomed: Tales From a Jehovah’s Witness Upbringing, és az egyik legújabb ebben a témában Amber Scorah, Leaving The Witnesses című fantasztikus könyve, melyben a szerző kínai titkos misszionáriusi munkája során találta meg a szabadságot.

Itt említeném meg Steven Hassan munkáit is, melyek bármilyen szektában levő személy, illetve családtagjai számára kötelező olvasmányok: Combatting Cult Mind Control; Releasing the Bonds: Empowering People to Think for Themselves; Freedom of Mind: Helping Loved Ones Leave Controlling People, Cults and Beliefs.

Sajnos a felsorolt könyvek egyike sem kapható Magyarországon, de az angol vagy amerikai Amazonon keresztül megrendelhetőek (a legtöbb forgalamazó cég vállal európai postázást, nem túl drágán). 

Weboldalak, blogok

Az első és legfontosabb, amely weboldalon minden alapvető Tanú-doktrína, kérdés és történet megtalálható a releváns dokumentumokkal együtt, Paul Grundy jwfacts.com oldala. További értékes források lehetnek: JWSurvey, watchtowerdocuments.org (Barbara Anderson gyűjteménye) és a JW Wayback/Watchtower Wayback adatbázis, ahol angolul és franciául lehet a régi kiadványokat megtalálni. További adatbázis található még az avoidjw.org-on is, míg a jwvictim.org-on az áldozatokra és az sérelmeket átéltekkel foglalkoznak.

Vlogok

A vlogok vagy Youtube csatornák pár éve jelentek meg, és gombamódra szaporodnak. Hihetetlenül jók vannak, és ráadásul rettentő könnyű és hatásos információforrások, hiszen egy valamilyen tevékenység közben lehet nézni, hallgatni az előadást (én vasalás és főzés közben szoktam). Egyes volt tagok olyan fantasztikus előadók, hogy biztosan a médiában is sikeresek lennének, mint riporterek vagy hírbemondók. Sok-sok kedvencem van itt, az első talán mégis Lloyd csatornája (John Cedars Channel), mely tematikusan, érthetően és logikusan felépített elemzéseket, fejtegetéseket és interjúkat tartalmaz. Ezután jön Jon Ledger, ExJW Analyzer és felesége, Bethany, Stop The Shunning csatornája. Bethany pszichológus végzettséggel rendelkezik, és fantasztikus témákat feszeget a Tanú élet minden területéről. Kevin McFree legofigurákkal mutatja be „DubTown” lakóit, vagyis egy reprezentatív Tanú társadalmat, humorral és kedvességgel, de kőkeményen kimondva azt, amit ki kell mondani. Katie Kitten (Louise Goode) videóin rengeteget lehet nevetni, ő egy igazi angol hölgy, angol humorral megáldva. Csatornájának, ami ma már nem frissül, a „Stand up for Jehovah” nevet adta. Mentally Diseased csatornája is nagyon jó. Ő egy olyan személy, aki szexuális másságát felvállalva hagyta el a Tanúkat. A norvég Goatlike Personality egy igazi egyéniség. Humorral próbálja követni a Tanúk kifordított logikáját. Rodney Allgood Tanúkkal kapcsolatos gyakorlati témákat érintő videói Coach Rod néven futnak. EXJW Fifth, egy korábbi bételes, aki leginkább interjúkat készít másokkal.

the_ledgers.PNG

Bethany és Jon Ledger

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5Vx-wpf3OOI&t=14s

Vannak keresztény szellemű vloggerek is, többek közt Marc&Cora, és Suzan Gaskine. Marc és Cora Latham házaspár elég szimpatikusnak tűnnek, Suzan Gaskine szuper előadó, és nem „nyomja az igazságot”, így hallgatható. Christian és Katja szintén jópofa videókat készít, megtért keresztények, de nem erőszakos térítők, hanem fantasztikus és hiteles interjúkat készítenek korábbi tagokkal. Kim & Mikey egy másik korábbi Tanú házaspár, sokan szeretik őket, de én nem bírom végighallgatni a rikácsolásukat. Hasonlóan vagyok a Vast Apostate Army-val és a velük szimpatizálókkal, mivel az ő legfőbb módszerük a Tanúk összejöveteleinek megzavarása és kongresszusokon való tüntetések szervezése, ugyanakkor nincsenek világos információik. A legtöbb videón, amit láttam tőlük leginkább másokat fikáznak (főleg Lloyds Evanst), vagy értelmetlenül röhögcsélnek.

Egyéb, indoktrinációval, manipulációval, szellemi bántalmazással és bibliakritikával kapcsolatos csatornák közül a TheraminTrees-t és a DarkMatter2525-öt ajánlom azok figyelmébe, akiket ez a terület érdekel. 

Facebook csoportok

Rengeteg extanús Facebook-csoport létezik, gyakorlatilag bármilyen témában. Külön vannak csoportok az ateistáknak, a keresztény szelleműeknek, a támogatásra szorulóknak, a homoszexuálisoknak, a spirituálisoknak, a bibliai igazságkeresőknek, az összeesküvéselméletek hívőinek, és még sorolhatnám. A legtöbb csoporton belül szigorú adminok, pontosabban adminok csoportjai működnek, és a renitensek figyelmeztetésre, illetve törlésre kerülnek. Vannak olyan csoportok, ahol az adminok megpróbálnak demokratikusabbak lenni, de ott általában, előbb-utóbb elszabadul a pokol. Az extanús közösségek alapból toxikusak, képtelenek tolerálni a másik nézőpontját, térítőkkel, szexmániásokkal, személyeskedőkkel és okoskodókkal vannak tele. Az egyik legnagyobb ilyen csoportot, az Ex-Jehovah’s Witnesses Recovery Group 3-at, mely több, mint 10000 tagot számlált, tavaly szüneteltették, mivel az adminok megelégelték a trollok támadásait. Érdekes módon, éppen ma találtam meg az üzenetet, amit az admin, Roben Ortiz, írt, miszerint újranyitja a csoportot "Now what? Moving forward with humor and courage" névvel. Ez arra enged következtetni, hogy sok extanú nem szeretne a múlt sérelmeiben tocsogni, nem is panaszkodó vagy bosszúálló szellemű, hanem inkább humorral és egymás támogatásával szeretnének túljutni az őket ért traumán. Én jelenleg ezen a csoportton kívül még két másik csoportnak is tagja vagyok, az egyik a UK EXJWz Friend & Support Group, ahova személyes ismeretségen keresztül kerültem be, mivel állításuk szerint csak olyan személyeket adnak a csoporthoz, akikkel személyesen találkozott valamelyik admin. Ezzel is próbálják a nemkívánatos személyek trollkodásait megelőzni. A másik csoport az Empowered Ex-Jehovah’s Witnesses nevet viseli, Rodney Allgood vezetésével. Ide nem kellett személyes ismeretség, a csoport célja az előrelendítés, a spirituális fejlődés, de ennek ellenére sokan sajnos panaszkodásra használják. Egy harmadik csoportnak is tagja voltam, de onnan kiléptem, mert nem tetszett a légkör, amit az egyik admin teremtett. A Watching Watchtower nevű csoport alapítója egy Jimmy Bell nevű személy, aki alapvetően egy kedves fazon és jó posztok jelentek meg az oldalon, de a csoportban „mindent tolerálnak”, így ennek megfelelően el is kezdődtek a szokásos drámák. A rendbontók általános, "nemzetközi", érvelésének lényege, hogy nekik szólászabadságuk van, amit az adminok korlátoznak, ergo ők ugyanúgy "szenvednek", mint anno az Őrtoronyban. Természetesen a "szólásszabadságukat" elsősorban mások (leginkább az adminok) megtámadására használják, vagy arra, hogy megszegjék a világosan lefektetett csoportszabályokat, és soha nem arra, hogy saját maguk hozzanak létre felületeket, ahova önként mennek majd emberek, akik szeretik, ha mások macerálják őket. Nyilván nem lenne olyan érdekes a szóbeli, online bántalmazás, ha nem lennének áldozatai annak, ezért próbálnak beférkőzni az ilyen személyek olyan csoportokba, ahol a volt tagok megosztják tapasztalataikat. Annak, aki bármilyen volt Tanúk által üzemeltetett felületről szeretne információt szerezni, nem árt tudatában lennie a veszélyeknek, mert ha naív módon idealizálja a volt tagokat, esetleg újratraumatizálódhat.  

A mérgező légkör és a drámák ellenére, az exek Facebook csoportjaiban sok értelmes beszélgetést is lehet folytatni, és tapasztalatokat lehet szerezni/megosztani. Hozzá lehet jutni a legújabb infókhoz, és sok-sok hasznos dolgot lehet tanulni. Akinek van társalgási szintű angoltudása, annak érdemes egy olyan csoportot keresnie, ami megfelel az érdeklődési körének, de olvassa el a moderálási szabályzatot, mert az adminok nem biztos, hogy tolerálni fogják azt, ha áthágja a szabályokat. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy a Jehova Tanú szekta elhagyása után egy antikult mozgalomba vagy egy tükörszervezetbe szeretne becsatlakozni, ahol ideológiai útmutatásban részesül, vagy részesít másokat, vagy egy támogató közösséget keres, melyben megértő emberekre talál (és ő maga is igyekszik megérteni másokat) vagy egyáltalán nem kíváncsi a "hitehagyott" korábbi Tanúkra. Ez egyéni ízlés dolga. 

Annak ellenére, hogy az exes vlogok, csoportok csak további felületet biztosítanak a korábbi tagok közti drámáknak, én sajnálom, hogy a magyar közönség számára nem létezik ilyen csatorna (illetve magyar Facebook-csoport az létezik, de csak egy). Érdekes többféle nézőpontot meghallgatni, megismerni mások történeteit és azt, ahogyan megszabadultak a szektából. Igenis látható, hogy azok a volt tagok, akik pozitívan állnak a megváltozott helyzetükhöz, hajlandók terápiában részt venni, ha szükségük van erre, képesek egy tényleges támogató közösséget létrehozni, mégpedig országhatárok nélkül. Ez némiképp kárpótlás lehet az elvesztett családokért, és elvesztegetett évekért, mert jó olyan emberekkel kapcsolatba lenni, akik megértik, amin átmentünk. Az ilyen közösségek tagjai megértik, hogy mindannyian egy saját utazásban veszünk részt, ahol mindenki tart valahol, és senki sem mondhatja meg a másiknak, hogy miben higgyen. Felemelő látni az évekig, évtizedekig tartó indoktrináció alá eltemetett valódi karaktervonások és egyéniségek előbukkanását, és ez egész biztosan reményt adhat azoknak, akik még az elején tartanak ennek az utazásnak, és nem látják a végét, vagyis azt, hogy élhetnek egy érdekes, kielégítő életet a szekta elhagyása után is, nem kell „idegenként” vándorolniuk, és nem kell eldobniuk sem az életüket azért, mert úgy érzik „nem illenek bele” a szektán kívüli világba. Ugyanakkor senki nem kötelez már minket arra, hogy „egységesek” legyünk vagy olyan emberekkel is kapcsolatot ápoljunk, akik megkeseredettek, kritikus szelleműek vagy netán bántalmazó, erőszakoskodó vagy zsaroló magatartást mutatnak mások felé. Mi magunk dönthetjük el, hogy kit akarunk az életünkbe beengedni, és kit nem. Saját tapasztalatom, hogy ahol működik az admin, oda a trollok kevésbé tudják befészkelni magukat, így az biztonságosabb környezetnek számít.  

Ha van olyan forrás, ami kimaradt a felsorolásból (sok ilyen van), de te hasznosnak találod, kérlek oszd meg kommentben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr2515338530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keresemazutam 2019.12.09. 16:20:09

"Sajnos a felsorolt könyvek egyike sem kapható Magyarországon"

Tudtommal itt kapható a "Pogányok ideje" könyv magyar fordítása!

poganyokideje.uw.hu/belso.htm

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.12.09. 19:44:33

@keresemazutam:
Rémlett valami, mintha láttam volna magyarul ezt a könyvet, de amikor rákerestem, nem jött fel semmi. Az általad ajánlott weboldal nem egy hivatalos értékesítő oldala, de ha a könyv magyarul elérhető, akkor érdemes beszerezni.

keresemazutam 2019.12.09. 19:54:24

Anno én itt jutottam hozzá a fordító jóvoltából ingyen! Nagyon kiváló munkát végzett mind a szerző mind pedig a fordító! Nekem ez a könyv volt a Lelkiismereti válság mellett a sorsfordító, mivel én a nemzedék, és az 1914-es tanítások megkérdőjelezése miatt kezdtem kutatni.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.12.09. 22:04:28

Raymond Franz, Lelkiismeret válsága című könyve is elérhető egy magyar fordításban, a JJ blog fordítói csapatának jóvoltából. A magyar olvasóknak ez előny, de mégsem tekinteném úgy, mint egy olyan könyvet, ami megjelent magyarul, mivel nem jelent meg, egyetlen kiadó sem vállalta fel a gondozását, lektorálását stb., mint ahogy sajnos egyetlen könyvét sem, amit megemlítettem.

Jézusazútésazigazságis 2020.05.18. 10:12:54

Sziasztok! A "Pogányok ideje" könyvből tudok küldeni postán ingyen bárkinek bármennyit.... vagy akár írhatsz a fordítónak is ezügyben: kovacsestsa68@gmail.com

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2020.05.18. 11:34:22

@Jézusazútésazigazságis:
Köszi szépen. Sehol nem találtam a magyar fordítást. Ezek szerint kereskedelmi forgalomban nem kapható?

Jézusazútésazigazságis 2020.05.18. 17:24:08

Rákérdeztem a fordítónál: "Már sok éve elfogyott [a könyvesboltokból], de nem rendeltek belőle többet. Csak tőlem lehet kérni, postázom."

Szokotlo 2020.11.22. 14:58:27

Egy nagyon alulértékelt youtube csatorna, mely minden szektából ébredő embernek a gyógyulásában segíthet: www.youtube.com/user/TheraminTrees
süti beállítások módosítása