Jókivánságok ünnepek alkalmával....
2017. december 29. írta: Csakegyember

Jókivánságok ünnepek alkalmával....

        kezfogas.jpg

Hűen ezen héthez, ez a poszt sem lesz hosszú, sem nem tartalmaz tömény információkat.

Inkább ezen  időszakból adódó  kérdést feszegetnék ismét.

Mint tudjuk ebben az időszakban  az emberek  minden jót,  boldogságot,  egészséget, kellemes  és békés ünnepeket... stb kívánnak  családtagjaiknak,  barátaiknak, ismerőseiknek, munkatársaiknak, sőt még idegeneknek is...

És ezt általában személyes találkozás alkalmával teszik....

Nos mint volt Tanúk tudjuk, hogy a rabszolga osztály miként oktatott minket, miként kell erre reagálnunk.

Pl. a munkatársam boldog és békés ünnepeket kíván és közben kezet nyújt,....akkor mi a kézfogást elfogadjuk, nem sértjük meg az illetőt, megköszönjük, ...azonban  nem kívánjuk viszont és közöljuk vele, hogy mi nem ünnepeljük...Ha  lehetőség nyílik rá, természetesen megindokoljuk..Ez az officiális álláspont / aztán vannak természetesen extrém, egyéni reakciók....de ezeket haggyuk./

Nos  szerintem a társulat ezt a dolgot a feje tetejére állította....

Vagyis a Tanú ki nem ünnepli pl. a karácsonyt, elfogadja a jókívánságokat mert nem bunkó, nem illetlen, nem akarja megsérteni a másik felet, ....ugyanakkor nem viszonozza ezt annak az irányába, ki azt ünnepli..

Nos melyik a nagyobb bunkóság, illetlenség....érzéketlenség ?

Vagy éppen melyik a nagyobb „vétek“ „hiba“ „a hitben való megingás“ vagy micsoda, mert  már nem is tudom minek tartják a  "pogányság" iránti  "hisztériáuknak“ köszönhetően...

Nem minimum ugyanaz ?

Pogány dolgot  „elfogadni“ ....vagy „adni“ ... a nagyobb „hiba“ ?

Véleményem szerint ugyanaz...

Vagyis  ha az ő logikájuból kiindulva itéljük meg a dolgokat, akkor mindkét „aktus“ helytelen....

De  mivel  ők „emberi“ síkra terelték az ügyet,  így elválasztották egymástól  a két dolgot, hogy illemből, meg hogy ne botránkoztassunk meg stb. ezért  elfogadjuk a jókivánságot... de a másikat már nem cselekedjük...nem viszonozzuk.

Ám szerintem  az illem, hogy ne botránkoztassuk meg az illetőt, vagyis az  emberiesség  szemszögéből tekintve pontosan az ellenkezőjét kellene tenniük...

Igen pontosan az ellenkezőjét, ezt kívánná  az az „emberi“ sík amelyre terelték az egész dolgot....

Vagyis nem elfogadni, de kívánni....mivel én nem, de ő ünnepli..

Ha én valamit nem ünneplek, akkor mi a francért  fogadom a kívánságot, ugyanakkor meg ha  a másik ünnepli, mi a francért nem kívánom ?

Ennek pontosan így kellene elhangzania:

A munkatársam odalép hozzám, boldog  és  békés ünnepeket kíván miközben  nyújtja a kezét.

Kezet nyújtok, nem köszönöm meg, mivel azonnal közlöm vele:  „ne haragudj, de én nem ünneplem ezt az ünnepet“ , majd folytatom:  „de mivel tudom hogy Te és családod számára ez az év legnagyobb ünnepe, vagyis Ti  ünneplitek, én kívánok neked és családodnak békés és boldog ünnepeket „........“Ha esetleg érdekel miért nem ünneplem, szakíthatunk rá időt, hogy megmagyarázzam..“

Hát az egyszerű logikát  követve nem így kellene ennek kinéznie a Tanúk számára ?

Mi a véleményetek erről ?

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr2913530571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.30. 11:47:12

Ez jó, telitalálat!
Amúgy ezt a kezdetektől én sem értettem, hogy miért ne kívánhatnék valakinek boldog új évet, bár betartottam. Azt válaszoltam mindig, hogy köszönöm, és hasonló jókat kívánok én is. Ezzel nem mondtam ki azt hogy buék, de mégsem voltam taplógomba. Még szerencse, hogy az evéshez nem kötődik valami nagyon régi akármilyen szokás, mert akkor jó étvágyat sem szabadna kívánni. :-D
Jójó, a Tanúk nem tartják meg az újévet, de talán valamilyen formán mégis:
Az évkönyvekben rendszeres rovat volt "az elmúlt év kiemelkedő eseményei".
Meg aztán ott vannak "az új szolgálati évek" ugye, amikor is szeptemberenként a programokon rendszeresen visszatekintenek az ó évre, és tekintenek előre az újra. Például így:

"Mit valósítottunk meg az elmúlt szolgálati évben? A szolgálatfelvigyázó előadása. Tekintsd át a gyülekezet elmúlt évben végzett tevékenységét. Az elért jó eredményekre összpontosíts, és dicsérd meg a gyülekezetet, amiért lehet. Hívd fel a figyelmet a szolgálat néhány területére, melyen ebben az évben dolgozhatnátok, és adj gyakorlatias javaslatokat is." (Királyság-Szolgálatunk 2015/9)

Vagy így:

"Milyen szellemi céljaid vannak a 2016-os szolgálati évre? Megbeszélés a Szervezetten könyv 118. oldalának a 3. bekezdése alapján. Egy bemutatóban egy házaspár beszélje meg az új szolgálati évre kitűzött szellemi céljait." (Királyság-Szolgálatunk 2015/8)

Kívánhatok én annak a bizonyos házaspárnak sikeres új évet? :-D

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.12.31. 14:48:32

@Marci kérdez:
Arról nem is beszélve, hogy sok gyüliben a tesók kapva az évégi szünet apropóján szintén csak megünneplik a szilvesztert és az új évet.
Na jóóóó persze nem annak nevezik, de van ott minden ami kell. Roskadozó asztalok sok féle süteménnyel, mindenféle üdítő, virsli, sűlve főve. (mértékkel persze ugye vörös bor is). Megy a zsuga, póker Uno, szerepjáték meg minden. Egyszer voltam egy ilyenen, hááát hagyott némi kívánni valót maga után a party akkori tanús agyam szerint.
süti beállítások módosítása