Ki formálja gondolkodásod ?
2016. december 06. írta: Csakegyember

Ki formálja gondolkodásod ?

 

mozek_ok.jpg

 

Írta: Wilbur Lingle

Kapcsolat/segítség: Email:segitsegjehovatanuinak (kukac) index (pont) hu SKYPE: segitseg-jehova-tanuinak

Szerkesztette és kiegészítette: www.towertotruth.net
Fordította: Barna Zoltán, 2003.

Megjelent: 2009 szeptember 22., kedd  Zsotza blogján.

Az Őrtorony Társulat sok ellenfele erőteljesen támadja a Szervezetet hogy az elmekontroll technikákat használ tagjai befolyásolására. A Társulat a bírálatok ismeretében szónoki kérdést tesz fel a "Jehova Tanúi - Szekta, vagy Isten szolgái?" című cikkben:

"Emberek tömegei ismerik jól Jehova Tanúit világszerte. Azt kérdezzük a nem Tanúk millióitól, akik bibliatanulmányozást folytatnak vagy folytattak valamikor a Tanúkkal: Tettek-e bármilyen kisérletet is a Tanúk arra, hogy agymosásnak vessék alá őket? Alkalmaztak-e a Tanúk olyan módszereket, amellyel ellenőrzésük alá akarták vonni a gondolkodásukat? "Nem"-hangzana kétségkívül őszinte válaszuk. Nyilvánvaló, hogy ha ilyen módszereket alkalmaztak volna eddig a Tanúk, akkor se szeri, se száma nem lenne az áldozatoknak, ami viszont ellentmondana akármelyik érvnek, amely Jehova Tanúi mellett szól." (Az Őrtorony 1994. február 15. 6. oldal)

Mégis, megszabadulhat a Társulat ettől a stigmától egyszerűen egy tollvonással?

Bizonyára az Őrtorony azt szeretné, ha olvasói azt hinnék, eléggé nyitott, becsületes és engedékeny; így mind leendő, mind jelenlegi tagjai szabadon gyakorolhatják a független gondolkodást.

De ez az igazság?

Megadja az Őrtorony a lehetőséget tagjainak, hogy egészséges személyiségekként gondolkodjanak és cselekedjenek? ,

A következő idézet a Társulat "Ki formálja a gondolkodásodat?" című cikkéből való:

"A valóságban ahogyan gondolkodsz, és ebből adódóan ahogy cselekszel, azt mindig befolyásolják valamennyire azoknak az embereknek a nézetei és érzései, akiket meghallgatsz. [...] tényleg biztos lehetsz benne, hogy valójában nem formálja-e valaki a gondolkodásodat anélkül, hogy tudnál róla?" (Az Őrtorony, 1999. április 1. 20.o)

Alkalmazzuk ezt a kijelentést az Őrtorony Társulatra és lássuk, milyen befolyása van tagjaira.

Úgy tűnik, minden Jehova Tanúja hasonlóra van formálva. Egyformán kell öltözködniük. Minden férfi, kamasz és kisgyerek öltönyt és nyakkendőt kell viseljen. Minden nő hosszú szoknyát kell hordjon. Minden férfi hasonló aktatáskát és minden nő hasonló kézitáskát cipel. Bennük ugyanaz a Biblia fordítás. Hasonlóan lassan járnak, egyforma lépésekkel. Még Királyság-termekben az előadások is azonos hosszúságúak, előre kijelölt kijelentések és témák hangzanak el bennük. Minden Jehova Tanúja ugyanazokat a dolgokat kell higgye és az Őrtorony büszkélkedik, hogy minden Királyságteremben világszerte ugyanazt az anyagot olvassák és tanulmányozzák. Ugyanazokra a kérdésekre ugyanazokat a válaszokat adják. Nem számít mennyire fontos vagy jelentéktelen a kérdés, a válasz ugyanaz a föld minden országában.

Ha ez nem tesz mindenkit egyformává, akkor mi?

Egy nyitott elme

A cikk így folytatódik:

"Természetesen ahhoz, hogy 'tájékozottak' legyünk, nyitva kell tartanunk az elménket és fogékonyaknak kell lennünk a jó hatásra. Az egészséges elmét, akárcsak az egészséges testet jól kel táplálnunk, ha szeretnénk, hogy jól működjön. (Példabeszédek 5:1,2) Az információ hiánya ugyanúgy pusztító lehet, mint a félrevezető tájékoztatás. Igaz ugyan, hogy meg kell védened elmédet a félrevezető elképzelésektől, de igyekezz, hogy ne alakuljon ki benned borúlátó vagy cinikus vélemény minden tájékoztatással vagy tanáccsal szemben, amit kapsz."

De Jehova Tanúi elméje nem nyitott.

Miközben hatalmas mennyiségben terjesztik az Őrtorony irodalmat, egy Jehova Tanúja visszautasítja még egy kis négy oldalas traktátus elfogadását is bárkitől. Figyelmeztetve van, hogy ne olvasson el semmit, amit egykori tagok, vagy a Szervezet bírálói írtak. Valójában sok Jehova Tanúja még a régi Őrtorony irodalmat sem olvassa, ami feltárná az évek során bekövetkezett sok változtatást és félreértelmezést a tantételekben.

Hogy mondhatja az Őrtorony Társulat, hogy egy személynek nyitott elméjűnek kell maradnia a szellemi egészséghez és tilthatja meg ugyanakkor követőinek, hogy az Őrtorony irodalmon kívül mást is olvassanak?

Ez nem agymosás?

A cikk így folytatódik:

"Késznek kell lenned megtölteni elmédet a 'szent írásokban', Isten ihletett Szavában, a Bibliában található igazsággal." 

De az Őrtorony nem ad lehetőséget tagjainak hogy a Bibliát az Őrtorony kiadványoktól függetlenül olvassák.

Igen, a Társulat látszólag azt mondja, hogy mindenkinek olvasnia kéne a Bibliát, de hány Tanúnak marad ideje a Biblia olvasására a Szervezeti irodalmak elvárt heti olvasásától függetlenül?

Ez azért van így, mert a Társulat tudja, hogy ha egy Tanú elkezdi olvasni a Bibliát az Őrtorony kiadványok nélkül, akkor hamarosan észreveszi, hogy addig az Őrtorony Társulat értelmezésében hitt és nem abban, amit a Biblia valójában tanít.

A Társulat meg kell akadályozzon bármilyen független gondolkodást, bármi áron.

Igen, Jehova Tanúi gondolkodását az Őrtorony Társulat formálja.

Bárki, aki elhatározza, hogy kitör ebből a formából és elkezd önmaga gondolkodni, általában nem marad már sokáig Tanú.

Szabadság

Megszámlálhatatlanul sok Tanú tette meg az első merész és félelmetes lépést az önálló gondolkodásban.

Legtöbbjük végül függetlenítette magát az Őrtorony szoros ellenőrzésétől.

Sokuk megtanulta, hogy kereszténynek lenni nem egy ember-csinálta vallás szabályainak és előírásainak követését jelenti.

Ők meglepődve tapasztalták, hogy a kereszténység egyszerűen annyi, mint szerető és személyes kapcsolatban lenni Istennel az Ő Fián keresztül.

Jézusba és az Ő Golgotán bevégzett munkájába vetve hitedet te is új kapcsolatnak örvendhetsz Istennel. Ráadásul Isten elpecsétel a Szent Szellemmel, és örök életet garantál számodra (Efézus 1:13,14). Megtapasztalhatod azt a szabadságot Krisztusban, ami soha nem volt tiéd Tanúként.

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű." (Máté 11:28-30)

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr5812022143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.gabi 2016.12.07. 07:11:51

Tudom, hogy ízlés kérdése, de nekem Wilbur Lingle nem szimpatikus szerző. Mindhárom vallás (JT, mormon és az iszlám, ez utóbbit így, egyben!) ellen írt könyvét elolvastam és szerintem nagyon felszínesen kezeli a számára nem szimpatikus vallásokat. Ez a bejegyzés egy nagyon jó kivonat abból, hogyan gondolkodik a számára problémás vallásokról. Ha valaha is meg kellene fogalmaznom mi vele a bajom, példának tudnám mutogatni ezt az írását.

Azt gondolom, hogy sok lényeges dolgot nem lát meg, melyre jó példa az egyformaságról írt pár sora. Ugyanolyan felszínesnek érzem a "szabadság" alcím alatt írt gondolatait. Amikor olvasgattam őt (a könyveit), mindig azt próbáltam kitalálni, hogy kiket céloznak meg az írásai?

Van olyan lelkiállapot (feltételezem), amikor egy kételkedőnek vagy egy egykori Tanúnak adhat valamit egy ilyen írás, de azért ennél sokkal komolyabb a problémánk a szervezettel és az alkalmazott manipulációikkal. Vagyis a célcsoport nem mi vagyunk.
A bentiek, főleg a szervezethűek, szintén nem a célcsoportjai, mivel ők rálátnak a megfogalmazott jelenségek hibás összegzésére.
Végül arra jutottam, hogy a saját felekezete (elég sokszor a saját maguk kizárólagosságában hívő) tagjait célozza meg és őket akarja szórakoztatni.

Ettől függetlenül örülök annak, hogy ezek az írások elérhetőek magyar nyelven is, mert jó példa arra milyen az a fajta JT-kritika, amelyik (szerintem) nem túl hatékony, sőt, szervezetkritikának is meglehetősen elnagyolt.
süti beállítások módosítása