Megadeth
2016. július 26. írta: kingdom

Megadeth

Egy tanú család gyermekből a Thrash Metal fenegyereke?

 

megadeth_2016.png

Mindig meglep amikor egy-egy hírességről kiderül, hogy Jehova Tanúival kapcsolatban áll vagy rendelkezett ilyen múlttal. Nem is annyira azon szoktam meglepődni, hogy ez egyáltalán lehetséges, hanem azon, hogy ezen személyek némelyike bizony olyannyira távol áll a Jehova Tanúi által képviselt szellemiségtől, hogy az kiveri nálam a biztosítékot.

Persze tudjuk azt, hogy Michael Jackson, Prince is a tanúkhoz köthetők táborát erősítik. Némi meglepetést talán csak Prince okozott nekem, mivel érezhetővé vált a zenei világában változás a Jehova Tanúihoz való csatlakozását követően.

Viszont a következő személy számomra azért különösen érdekes, mivel elmondása szerint Jehova Tanúi családban nevelkedett és mindezek ellenére a Thrash Metal egyik legismertebb fenegyerekévé és bálványává vált, aki fényes karriert tudhat maga mögött a 33 éves zenei pályafutását illetően. Érdekes, mert ugyanis a Thrash Metal műfaj és a tanús múlt, körülbelül olyan messze van egymástól mint Makó-Jeruzsálemtől.

A műfaj amit képvisel sokak szerint önmagában is felér egy istenkáromlással. A lázadás kifejezésének egy sajátos eszköze. Lázadás a politikai elnyomás ellen, a háborúk ellen a környezetpusztítás ellen, egyáltalán az egész világrendszer ellen, és minden más rendszer ellen is.

A zenéjét és szövegvilágát sokszor érte támadás sátánizmus, okkultizmus és öngyilkosságra való késztetés miatt. Amelyeket ha alaposan és elfogulatlanul megvizsgálunk láthatjuk, hogy azért nem állják meg a helyüket. Sokkal inkább egyfajta prédikátor ő, aki lerántja a leplet beteg világunkról, és a mögötte meghúzódó pusztító sötét erőkről.

A nevezett személy akiről most beszélek Dave Mustaine a Megadeth együttes frontembere egykori ős Metallica tag.

me2.PNG

Egy valóban megosztó személyiségről beszélünk, aki messze földről híres a kábítószeres múltjáról és alkoholizmusáról, valamint hirtelen kiszámíthatatlan haragjáról. De mind-e mellett bizony nem hallgathatjuk el azt, amit elért a thrash műfajában.

m.jpg

Az ős Metallica tagjaként a kép jobb szélén.

Több milliós lemezeladások, Grammy jelöléseket és dupla Platina lemezeket tudhat maga mögött.

A Countdown to Extinction 1992-ben megjelent egyik legsikeresebb lemeze csak USA-ban egymillió eladás a megjelenést követően, platina majd dupla platina lemez. A címadó szám az állatvédelem fontosságáról szól, megkapta a Humane Society nevű amerikai állatvédő szervezet Genesis-díját.

meg.PNG

Countdown to Extinction 1992-es album borítója

Nos, nem régiben járt Magyarországon és sajnos egy sikertelen koncertet tudhatnak maguk mögött a basszus gitáros lábtörése miatt. Július 15-én pénteken lépett volna fel a dunaújvárosi Rockmaratonon. Ami viszont ezután történt az számunkra különösen izgalmas, hiszen egy interjút bevállalt, amiben beszélt a tanús hátteréről, és a szüleivel való kapcsolatáról. Az interjú eloszlatott minden sátánizmussal és okkultizmussal kapcsolatos bárminemű vádat is, és azt is láthatjuk majd mi lehet a mélyen fekvő oka mindennek és annak, hogy a Thrash Metal-ban találta meg önkifejezésének eszközét.

Az interjú sarkalatos kérdése így hangozott Dave irányába:

Hogyan lett belőled hívő ember?

Megint ez a sztori. A sajtó azért fújja fel a "Dave Mustaine megtalálta Jézust"-történetet, mert két zenekarral nem voltam hajlandó egy színpadra lépni. Mert nem értettem, minek kell Rotting Christ (azaz Rothadó Krisztus) néven zenélni? Nem értem a mai napig sem. Tel-Avivban pedig azért nem léptünk fel a Dissecton után, mert előre szóltam, hogy ne legyünk egy napon. Nem akarok sátánista zenekarokkal egy színpadon állni és kész, ez nekem fontos, és ha ezt nem képes valaki elfogadni, pedig jó előre szóltunk neki, akkor nem tudok mit tenni. Ami idegesít, az, hogy Dave Ellefson is hívő, őt mégsem ****### senki érte, csak engem, pedig engem sem az intézményesített vallás érdekel. A legfurcsább meg az, hogy azért soha nem talált meg senki, hogy eredetileg Jehova tanúja volnék, hiszen ilyen családba születtem, így neveltek, és vittem már ki a saját házamból is karácsonyfát, mert a hitem szerint azt nem volt szabad állítani. Ez nem zavart senkit.”

Nos mint a fentiekből kiderül, hogy ő eredetileg Jehova Tanúja volt, mert ilyen családban nevelkedett, aki az ünnepekkel is ugyanúgy összetűzésbe került mint mi is talán egykoron. Aki irtózik a sátánizmustól, és nem hajlandó még csak egy napon sem fellépni ilyen irányvonalat képviselő zenészekkel, ami valljuk be ad neki egyfajta tartást a többi zenekarhoz képest. Persze mindez még nem teszi szenté, de minden képen figyelemre méltó.

Viszont elhangzott egy gondolat a részéről ami nagyon megfogott, magamra és sok más sortársamra ismertem, akik szintén megbotránkoztak Jehova Tanúi egyházában.

Ahogy mondja:

... engem sem az intézményesített vallás érdekel.”

Ez ismerős kijelentés, ami sok ex Jt. szájából elhangzott már. Miért jutunk mindannyian ugyanoda ahová ő is ?

Hogyan jutott el ő idáig, akinek Tanú családban felnőve adott volt minden ahhoz, hogy egy életen át megkapja a lelki szükségleteit és a válaszokat az élet égető kérdéseire? Mi gerjeszthet mégis egy tanú gyermekben ekkora lázadást és kitörést az otthon melegéből?

Azt látjuk, ő is megfutotta a maga körét az életben, és felnőtt fejjel úgy tűnik megtalálta Istent, de ezt semmiképpen sem egy intézményes vallás képében és nem a szülei vallási örökségében. Figyelemre méltó számomra, hogy a nagy szakadás és a kapott, belé sulykolt istenkép ellenére is, később kialakult valamiféle sajátos, de stabil istenképe, amit következetesen sajátos módon meg is tart, és a zenei szövegvilágát is ez szerint alakítja.

Egy korábbi interjúban amit nem Magyarországon adott, a riporter ismerve a tanús múltat és a tanúk sajátos nézeteit a Dave által képviselt irányzatot illetően, a következő kérdést tette fel:

Ami a családodat illeti, ezzel a névválasztással nem éppen olajat öntöttél a tűzre Jehova Tanúinak?" (Az együttesének a neve a Megadeth kifejezés arra a tömeges halálozásra utal, amit egy nukleáris fegyver bevetése eredményezne).

A válasza:

"Annyira nem, mert már volt egy bizonyos távolság közöttünk. Attól függetlenül, hogy milyen pályafutásom volt, nem gondolom, hogy megoldhatóak lettek volna a családommal a problémáim. Amit tettem, azt azért tettem, mert meg akartam tenni. Semmiféle gátlásaim vagy félelmeim nem voltak afelől, hogy mit gondoltak."

Nos akár, hogy is áll a dolog Dave tudja milyen egy vallásilag bigott családban felnőni, mint közülünk talán sokan. Képes arra a zene nyelvén, amire egy intézményes vallás soha nem képes, hogy megszólítson mélyen a társadalom alján fetrengő lecsúszott rétegeket, olyan embereket, akikről az intézményes vallások is talán levették már a kezüket a tehetetlenségük miatt.

Valljuk be, ebben ő sokkal sikeresebb mint arra valaha Jehova Tanúi, vagy bármely más vallásszervezet is képes lesz. Dave Mustaine, ha úgy vesszük egy 'világ prédikátor' a maga módján aki a zene nyelvén szólít meg olyan embereket, rétegeket akiket az intézményes vallások már nem képesek elérni, vagy többnyire akiktől tanácstalanul, vagy épp undorodva fordulnak el. Ha talán tanús szemmel néznénk egy félresiklott életről beszélhetnénk, de mint látjuk, Dave-nek és hatalmas rajongótáborának erről határozottan más véleménye van.

1401x788-photo_supercoll4_300cmyk-pc-travis-shinn-750x400.jpg

forrás:

http://index.hu/kultur/zene/2016/07/18/dave_mustaine_megadeth_interju/

Köszönet L.Gabinak az angolból való fordításért.

Kingdom













 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr558910950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.07.26. 14:58:38

"Mi gerjeszthet mégis egy tanú gyermekben ekkora lázadást és kitörést az otthon melegéből?"
Nos, régen úgy tanultuk (a család könyvben is benne volt ez a példa), hogy minél jobban összenyomod a rugót, az annál messzebbre ugrik ki, mikor elengeded". Vannak olyan családok - köztük egyes Tanú családok is -, akik óriási nyomást helyeznek a gyermekekre. Nem feltétlenül azért, mert a szülők rosszat akarnának, vagy nem szeretik a gyerekeiket, hanem egyszerűen ennyi telik tőlük, talán mert ők maguk is hasonló környezetben nőttek fel, vagy egyéb traumákat éltek meg, amivel nem tudtak vagy nem akartak szembenézni, vagy csak egyszerűen nem tudták, hogy mit kezdjenek vele, így inkább lepasszolják a következő generációnak....
Egy vallásos szekta közege és szabályrendszere azt az illúziót keltheti a súlyos problémákkal küszködő emberekben, hogy ők 'úrrá lettek' gondjaikon, mert nem isznak, nem drogoznak, nem bagóznak stb....pedig csak lenyomva tartották azokat, sokszor egy álarccal eltakarva azokat a nyilvánosság elől. De a gyermekek tovább vihetik azt és a maguk módján kezelhetik, pl kiadhatják magukból a felgyülemlett dühöt, haragot. Valahol ez annak folytatása, amit otthonról hoztak.

A cikkel ellentétben, én nem csodálkozom azon, hogy a Tanú családokban nevelkedő gyerekek felnőttként "nagyon más" életet élnek. Elég sokan Tanús múlttal rendelkezők vagy Tanús családban nevelkedők a szexiparban vagy valami testiséggel kapcsolatos területen dolgoznak. Volt, aki úgy vélekedett, hogy messze került attól a neveltetéstől, amit kapott. Pedig a Tanús környezet, a szexualitás folytonos kihangsúlyozása (ha tiltásokon keresztül is), a szigorú szabályok, a felnőttek állandó felügyelete stb, leginkább arra jó, hogy olyan mértékben felkorbácsolja a szexuális szenvedélyeket, melyek már elviselhetetlenek lehetnek a fiatalok számára. Így maga a neveltetés - ha nem is szándékosan -, de közvetlenül hozzájárulhat a következő generáció életében fellépő problémákhoz, amiket mindenki a korszellemnek megfelelően a maga stílusában reagál le.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.07.26. 17:12:13

@t.csilla:
A rugós szemléltetés nagyon ismerős :)
Ez alapján Jó messzire pattant Dave barátunk rugója is. Magam is ismerek ilyen sztorikat keresztény családokról, volt időm rá megfigyelni jó néhányat :)
Előttem egy ultra ortodox JT testvérnő képe elevenedik fel, (gondolom sejted mire gondolok). Ő annyira szuper teokratikus nevelést akart adni a fiacskájának, hogy a tv-ét is betiltotta otthon, ... meeee, hogy abóó gyün ki az ördög :)
Mondjuk ezen nem is csodálkozom azok után, hogy a kongresszusokon a bemutatókban sorra kidobták a tesók a tv-ket a szolgálatért :) A gond csak az volt, hogy a gyerek vágyott más gyerekekhez hasonlóan a kikapcsolódásra és a szabadságra.Lopva elszökött otthonról máshová filmet nézni. Aztán ahogy 18 lett, már alkoholizált, mocskosul beszélt, és esze ágában sem volt megkeresztelkedni. Még egy világinál is nagyobb világi lett belőle.
Szóval valóban van ilyen jelenség ... no, de hát nem hiába írja a biblia is, hogy aki erősen fújja meg az orrát, az vért hoz ki belőlle. :)

Nem is értem, hogy a szervezet fejei miért nem jöttek még rá erre, hogy mit csinálnak a tanú szülőkkel miközben telenyomják a fejüket a "hogyan neveld a gyermekedet teokratikus módszerekkel".Szerintem igen nagy lehet világviszonylatban is az ez miatti a szóródás :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.07.26. 17:14:52

@t.csilla:
Ja és olyan ős tanú családról is tudok akinek, hogy is fogalmazzam, ... egy picikét könnyűvérű lett a lányocskájuk, Pedig születésétől fogva tanúnak lett nevelve :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.07.26. 17:34:14

@kingdom: A "szervezet fejei" nem foglalkoznak ilyen apróságokkal. Elvileg, ahogy célzol rá, még 'üzleti érdekből' is megérné nekik, mivel többen maradnának a szervezetben,vagyis hatásosabb lenne a tevékenységük. De valami miatt mégsem teszik. Én nem tudom miért, és nem akarok abba belemenni, hogy mi motiválja őket. Az én gyanúm szerint egyszerűen nem értenek hozzá, vagyis nem látják át a dolgok mélységét. Valószínűleg ők is szomorúak a sok "elhajlás" miatt, de ez még mindig beilleszthető az ideológiájukba, vagyis a 'világ szelleme' meg a 'hústest kívánsága', no meg a 'romlott szív vonzása' szövegekkel megmagyarázható. Így ennél nem mennek tovább, nem kutatják az összefüggéseket, mert nem kényszerülnek rá.
Aki érintve van ebben személyesen, akár mert JT családban felnőve 'elhagyta az igazságot' vagy éppen szülőként élte át, hogy a gyermekét 'vitte el a világ', annak kell kisilabizálnia, hogy mi is történik az életében. A szervezet ebben nem lesz partner, mert a kizártak problémáival eleve nem foglalkozik (ezért is zárja ki őket), a bentmaradókéval sem, mert azokkal meg elhitetik, hogy ők vannak jó helyen, így nekik dolguk nincsen a helyzettel, mert mindenért a másik a hibás. Ha visszajönne a csoportba, ahol "viselkednie" kell, akkor probléma sem lenne, így az egész család "egységben imádhatja Istent" nagy boldogságban. Ez az ideológia lényege. És ez nem csupán azért családromboló, mert elválasztja a családtagokat egymástól, hanem azért is, mert egy kialakult helyzetben mindenkinek meg van a saját része, és mindenkinek rá kell tudni önmagára néznie reálisan, hogy ő hogyan járult hozzá ahhoz. Amikor a szülő önmagát a tökéletes etalonnak tartja "apróbb hibákkal ugyan, mert hát tökéletlen ember", a fiatalok vagy a felnőtt (JT) gyermekek meg a családi neveltetésükkel magyarázzák életük problémáit, alkoholizálást, drogozást stb (mert hát nem tehetnek semmiről, ők mindenben nagyon jók voltak, nem hazudoztak, nem vágták át a szülők fejét stb...olyanok voltak, mint a kisangyalok...mindenről az a fránya Őrtorony tehet, no meg a bigott szülők), akkor sok értelmes párbeszéd amúgy sem fog történni. És erre a helyzetre erősít rá az Őrtorony kizárási eljárása.

l.gabi 2016.07.26. 20:39:06

Szerintem önmagában a metálzenével nem került annyira nagyon távol a neveltetésétől. A metálzenével és az általa választott alváltozattal éppen a kritikus álláspontot tartotta meg a társadalom hagyományaival szemben.
Olvastam pár vele készült interjút, szerintem nincs valami könnyű természete. A drog és az alkohol pedig számos hívet hódít magának a gyülekezeten belül is, csak az ellenkezőjét illik állítani, így meg már nem kell hazudnia erről sem.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.07.26. 22:56:16

"Az együttesének a neve a Megadeth kifejezés arra a tömeges halálozásra utal, amit egy nukleáris fegyver bevetése eredményezne"
Azért ez a gondolat sem annyira távoli a Tanús neveltetéstől. Ha nem is éppen nukleáris fegyver bevetése, de az "isteni ítéletet" követő tömeges halálozást bemutató képekkel az Őrtorony sem sokkal különb. Ebben a vonatkozásban is csak azt követi, amit otthon tanult, csak más nevet adott neki.

l.gabi 2016.07.27. 07:09:51

Emailben kaptam az idézetet:

"A zenekar neve Alan Cranstontól, Kalifornia szenátorától származik. Dave Mustaine ugyanis egy napon papírt keresett, amire dalszövegeket akart írni, és egy bedobott röpirat került a kezébe, melyen Alan Cranston szenátor a nukleáris fegyverezés hatására hívta fel a figyelmet, ő használta a megadeath szót ezen a röplapon. A kifejezésben rejlő erő annyira megtetszett Dave-nek, hogy elhatározta, ez lesz leendő zenekarának a neve. Azt szerette volna, hogy a közönség minden egyes Megadeth koncerten ugyanezt az erőt érezze."

Innen az idézet: passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=5151
süti beállítások módosítása