Dávid és az ApCsel 2:34
2019. február 16. írta: nicku

Dávid és az ApCsel 2:34

Az Őrtorony 2011. augusztus 1-i számában (pp. 24-26) található egy cikk Vajon “Szent Péter utóda” a pápa? címmel. Ebben egész tárgyilagos képet festenek arról, hogy miért valószínűtlen, hogy a pápaság intézménye Péter apostolra vezethető vissza. A cikkben azonban van egy gondolat, ill. egy idézet az Új világ fordításból, amely fölött nem szabad átsiklanunk:

“És vajon a pápák tanításai összeegyeztethetők Péter és Krisztus tanításaival? Péter például nem hitt abban, hogy minden jó ember az égbe megy. Ezt mondta az istenfélő Dávid királyról: ‘Dávid valójában nem ment fel az egekbe‘ (Cselekedetek 2:34)” (Ibid. p. 26.).

A vers ezen fordítása azt hivatott alátámasztani, hogy az elhunytak a halálukat követően halálalvásba kerülnek, és még a legjobbak sem mennek fel az “égbe”. Magával a tannal kapcsolatban két dolgot jegyzünk csak meg: (1) Egyetlen biblikus keresztény felekezet sem tanítja, hogy “minden jó ember” a mennybe jut. Az üdvözülés (“megmentésben részesülés”) feltétele a Jézusban való hit (Jn 1:12-13), nem pedig a jó életvitel. (2) Az elhunytak lelke a halálukat követően nem az “égbe” megy, hiszen nem űrhajósokról vagy repülőgép-pilótákról beszélünk, hanem a mennybe. A kettő között van különbség, hiszen az ég alatt általában az atmoszférát vagy a világűrt értjük, a menny alatt pedig Isten lakóhelyét, az ő jelenlétét, azt a helyet, ahol van, vagyis országának nem látható szféráját.

Viszont most fontosabb, hogy a vers helyes fordítását vizsgáljuk meg. Westcott és Hort görög szövegében ez szerepel: “οὐ γὰρ Δαυεὶδ ἀνέβη εἰς τοὺς οὐρανούς” (vö. The Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures, WTB&TS, 1985. p. 527.). A szövegrész helyes fordítása így hangzik: “Mert nem Dávid ment fel a mennyekbe…” (MBT). A félrefordítással kapcsolatban gondoljuk át a következőket:

“Észrevetted, hogy a Társulat nem korrekt módon idézi* a Csel 2:34-et? Pontos szövege ugyanis ez: ‘Mert nem Dávid ment fel a mennyekbe’, hanem Krisztus, akiről Dávid írt a Zsolt 110:1-ben. Megint figyeld meg csak magát a szöveget! Mit gondolsz, Péter valóban Dávidról és az ő örök sorsáról beszélt, vagy Jézusról prédikált? Péter szerintem arra használta Dávid sorait, hogy Jézus feltámadását igazolja. Éppen azt bizonygatja, hogy Dávid a zsoltárban nem önmagáról beszélt (hiszen meghalt, a sírja közismert, 2:29), hanem Jézusról prófétált (vö. Mt 22:43). Nem lehetne Dávid sorsát inkább Feltámadt Ura kezében hagyni?” (Szalai András: Jehova és a Szervezet, Apológia Kutatóközpont, Bp. 2001. p. 29.)

* A pontatlan idézés az Érvaljünk az Írásokból c. könyv 270. oldalán található.

Ismét arra láthatunk egy példát, ahogyan az Őrtorony Társulat a saját tanítása alátámasztása érdekében átírja, meghamisítja a Biblia szövegét, és azt százmilliós példányszámban nyomtatja és terjeszti az istenkereső emberek között. Ez vajon tisztességes eljárás a fordítók és a kiadó részéről? Nem kellene inkább hagyni, hogy a Szentírás a maga megmásítatlan szövegével alakítsa az emberek életét? Valóban elmondható Jehova Tanúiról a bibliahamisítás fényében, hogy ők az igaz vallás, mert a “tagjai Isten Szavaként tisztelik a Bibliát”? (vö. Az Őrtorony 2011/08/01 p. 16.).

Még egy cikk ebben a témában: https://jehovatanui.blog.hu/2015/06/19/cselekedetek_2_34

 

Forrás: https://ortorony.wordpress.com/2011/09/04/david-es-az-apcsel-234/

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr3914629174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.02.16. 18:53:40

Annyiban egészíteném ki, hogy a legtöbb keresztény egyház egyáltalán nem tanít olyat, hogy az emberek a haláluk után a mennybe jutnak. Egyrészt nem tanítják és eretnekségnek tartják a különálló lélek fogalmát, másrészt meg tisztában vannak azzal, hogy a Biblia nem beszél a menyországba jutásról

Igazság Kereső 2019.02.16. 18:53:45

Az EFO szerint is: "34 Hiszen nem Dávid ment fel a Mennybe, amint ő maga mondta:

»Így szólt az Örökkévaló az én Uramhoz:
Ülj mellém, a jobb oldalamra,
35 amíg ellenségeidet hatalmad alá kényszerítem!"

Ezzel csupán azt akarja mondani,hogy nem Davidról beszél, nem neki adatott a trón. Dávid maga mondja Krisztusról, hogy ő lesz az Isten Királyságának királya! Arról nincs szó,hogy Dávid márpedig nem jutott a mennybe, csupán,hogy nem róla van szó, mint királyról az adott esetben. Pusztán ennyi.

Igazság Kereső 2019.02.18. 04:53:05

@sefatias: A Biblia nem beszél a Mennybe jutásról. Ez akkor mi?

"1 Tudjuk, hogy ez a „sátor", amelyben itt a földön élünk - vagyis a testünk -, egyszer el fog pusztulni. Isten viszont örök lakóhelyet készített számunkra a Mennyben, amelyet nem emberek építettek. 2 Ezért, amíg ebben a földi testben élünk, sóhajtozunk, mert szeretnénk már beköltözni mennyei otthonunkba."
/2Kor. 5:1-2. /

Beci1667 2019.02.18. 11:05:51

Én is úgy látom, hogy a Biblia nem beszél mennybe jutásról. A 2Korintusz 5:1,2 arról beszél, hogy a jutalom a mennyben van elkészítve, mivel ott születik a döntés, de itt a földön fizikai testben fogunk élni. Ez a test azonban nem lesz a bűnnek alárendelve, nem lesz halandó. (lásd:4.vers vége ugyan itt). A "test" levédett bibliai fogalom, és bűnnel fertőzött lényünkre utal. A 2Korintusz 5-ben nem egy fizikai és egy láthatatlan test (lélek) van összehasonlítva, hanem bűnös "test" és a haltatlan, de szintén fizikai test.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.02.19. 11:07:25

@Igazság Kereső: Ha a bibliának ezt a részét kritika nélkül elfogadod, akkor fogadd el azt is, amikor a pokolban történő örök gyötrelemről ír. Vagy szelektálj, vagy ne. De a következetlen szelektálás nem vezet sehova, csak a saját ízlésed szerinti, kitalált hitvilághoz. A keresztény egyházak jelentős része, kezdve a katolikustól a hitgyüliig stb mind azt tanítják, hogy az ember élete a földhöz van kötve. Nincs különálló lelke. Ha esetleg mégis vannak arra utaló jelek, hogy az ember mégis valahogy felkecmereg az égbe, az csak ideiglenes célból valószínűsíthető.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.02.19. 11:07:43

Biztos, hogy kell ez az előmoderálás? Teljesen megöli a beszélgetést

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2019.02.19. 11:10:06

@sefatias: Ìgy láttuk jónak az előzmények miatt, de majd beszélek a többiekkel.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.02.19. 13:51:35

@sefatias: Igazad van, de sajnos akkor szükséges volt bevezetni, mert a trollok miatt nem lehetett létezni.

Igazság Kereső 2019.02.20. 17:04:56

@sefatias: "Ha esetleg mégis vannak arra utaló jelek, hogy az ember mégis valahogy felkecmereg az égbe, az csak ideiglenes célból valószínűsíthető."

Így, ebben a formában értem én is!
Az, hogy ki megy fel,s miért az már részlet kérdés,mint pl a 144000 a Tanúknál. Azt látom,hogy mindazokra érti,akik Krisztusban hisznek. De a Biblia természetes olvasata azt sejteti,hogy van "mennybe menetel",vagy ha úgy tetszik, egy másik dimenzióba való ideiglenes tartózkodás. Szerintem. :) Ahogy megnézzük a 2Kor. 5:1-2. azt írja, hogy ez a FÖLDI testünk. Miért kell kiemelni, hogy földi,ha nem merül fel más alternatíva? Azt írja elpusztul. Majd azt, hogy olyan lakóhelyet készített a Mennyben, amelyet nem emberek készítettek ( nem fizikai mint Jeruzsálem).
"Ezért, amíg ebben a földi testben élünk" Miért megint földi? Amíg ebben? Miért, utána miben? Miért nem fogalmazott úgy, hogy ebben a testben, a "földi test" mint alternatíva azt jelzi,hogy van NEM földi test, mint egy másik lehetőség. Legalábbis én ezt látom.

"mert szeretnénk már beköltözni mennyei otthonunkba." Most akkor ami oda van írva az nem azt jelenti? Én értem a jelképes írást,de ez nem az. Hová akar beköltözni? Azaz máshová kerülni. Mennyei otthonba,amire előtte azt irta,hogy nem emberek álltal készített. Azaz nem fizikai,nem földi.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.02.20. 17:05:38

@t.csilla: persze értem. Gondoltam is hogy ez az ok.

Beci1667 2019.02.21. 07:23:38

@Igazság Kereső: Kérlek figyeld meg a "földi" szó alkalmazását itt: "Ellenben ha keserű irigység és önzés van szívetekben, ne dicsekedjetek, és ne hazudjatok az igazsággal ellentétben. Ez a bölcsesség ugyanis nem felülről származik, hanem földi, érzéki, sátáni." ( Jakab 3:15 SZIT, Károli rev, Csia, Békés-dalos). Tehát a "földi" váltófogalma az érzéki és démoni vagy sátáni, azaz a bűnnel fertőzött. Ilyen a bölcsesség, és (sajnos) ilyen a "földi test" is. A "mennyei bölcsesség" megszerzéséhez sem kell a mennybe menni, hanem itt a földön lehet rá szert tenni.

Beci1667 2019.02.21. 07:23:40

@Igazság Kereső: Nem szeretnék erőltetni semmit, de én úgy látom, hogy a mennyei testhez nem kell a mennybe menni, ahogyan a földi test halhatatlanná válásához sem kell elhagyni a földet. Jézus azt mondta gyűjtsetek magatoknak kincset az égben, amihez szintén nem kell a égbe menni. (Máté 6:19-23). Úgy látom, hogy a Krisztus visszatérésének iránya van félre értve sokaknál. Jézus tér vissza a földre, a vele való találkozás itt fog megtörténni, és nem fordítva. (Jelenések 21:1-5, 22:12, Apcsel 1:11) Isten királysága a földön lesz (Dániel 2:44). Isten a földből alkotta meg az embert, hogy a földön éljen, a feltámadás pedig az Ő helyreállító tevékenységének a része. A Mindenható nem vallhat kudarcot azáltal, hogy földi teremtményeit ideiglenesen, vagy átmenetileg egy metamorfózis által egy láthatatlan szellemvilágba vigye, ahova magától az ember nem is vágyódna.....
A "Krisztusban meghalt" feltámadottak és a hűséges élők "mennyei testet" kapnak, mivel halhatatlanok lesznek, mint Jézus, de ez egy fizikai földi test lesz, ahova "költöznek, vagy "átöltöznek". Bár kétségtelen, hogy egy valóságos mennybemenetelre is lehetne következtetni több bibliai leírás alapján, mégis úgy gondolom, hogy ez a fajta értelmezés az ősi keleti peremvallások öröksége a kereszténységben, hasonlóan a pokolhoz, reinkarnációhoz és más hitnézetekhez.

Igazság Kereső 2019.02.21. 17:16:19

@Yucatan71: Ha jól tudom, és javíts ki,ha tévedek, a katolikusok is azt vallják,hogy akik most meghalnak,a "jók" ideiglenesen egy másik világba kerülnek(nem szűnnek meg létezni)amíg itt a földön meg nem történik a fizikai testük feltámasztása Krisztus második eljövetelekor. Több helyen az Újszövetség oldalain az látszik, hogy valami földinél jobbat,értékesebbet kapnak, több utalás is van a Mennybe,vagy egy másik világba történő ideiglenes feltámadásra. Nyilván nem különálló, és halhatatlan lélek formájában,hanem égi feltámasztás részese képpen. Hozzám hasonlóan sokan látják így. Na de,pont emiatt is vívodom,mert nincs EGY KONKRÉT HELYES értelmezés, hanem ahány ember, annyi féle. Természetesen érdemes illendő vitát folytatni, "több szem többet lát" alapon, így kiegészíthetjük, kiigazíthatjuk a meglátásainkat, vagy megerősíthetjük őket! :)

Igazság Kereső 2019.02.21. 17:19:03

@t.csilla: De jó! Megszűnt az elő moderálás! Köszönjük! Hála Sefának, hogy szóba hozta! És a moderátoroknak,hogy mindezt figyelembe vették.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.02.21. 18:30:50

@Igazság Kereső: Mi nem akartuk, de muszály volt bevezetni anno. Reméljük nem fognak vele visszaélni, mert akik moderáljuk a blogot, mind önkéntesek vagyunk és nem azért csináljuk ezt, hogy egyesek a frusztrációikat vezessék le rajtunk.

Beci1667 2019.02.21. 20:56:13

@Igazság Kereső: Teljesen igazad van abban, hogy több utalás is olvasható egy mennyei életre. Pont ez az ami nekem is feltűnt. Hiányoltam a konkrét kijelentést erről. Amikor a fizikai test halhatatlanná válásaként értelmeztem ezeket, ami itt a földön történik meg, akkor vált érthetővé számomra a dolog. Másrészt a fordításból adódó torzítások is "benéznek". Pl.: "Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higyjetek Istenben, és higyjetek én bennem. Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek nektek.
És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek." (János 14:1). Ha alaposan és összefüggésében nézzük meg miről beszél Jézus, akkor látjuk, hogy fel sem merül a tanítványok mennybemenetelének gondolata. Jézus a hitükben erősíti a tanítványait a letartóztatásának estéjén, és az Atyja "háza" az Isten családját jelenti (mint sok más helyen), ahova hit által juthatnak. Visszatérésekor ő jön a földre, így a tanítványai itt a földön lesznek együtt vele. Ezért mondta, hogy visszatérésekor együtt fog bort inni a tanítványaival, ami ugye a mennyben nem lehetséges. (Máté 26:29) Persze ez is egy értelmezés a sok közül, ráadásul elég forradalmi :)

Beci1667 2019.02.21. 21:01:34

Moderátorokat szeretném kérdezni, hogy belinkelhetek-e egy web-oldalt, ahol 5 részes cikket írtam a fenti témáról?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.02.22. 06:32:47

@Igazság Kereső: >> a katolikusok is azt vallják,hogy akik most meghalnak,a "jók" ideiglenesen egy másik világba kerülnek<<

A katolikusok azt vallják, hogy nem tudják mi van a halál után

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.02.22. 06:33:50

@Yucatan71: Szerintem semmi akadálya. Én is mindig belinkelem az adott témába vágó írásaimat

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.02.22. 09:43:47

@Yucatan71: Persze, nyugodtan. Ameddig nem fajul a véleménycsere vallásos hitvitává, nem kerülnek elő az ördögpapok, meg az igaz vallás meg hasonló vallásos átkok meg ítélkezések, addig nem vagyunk ellene az ilyen témáknak ezen a blogon.

Beci1667 2019.02.22. 09:54:11

Köszönöm!

meggyozodes.hu/

Mivel ez a saját web oldalam, amit közzé teszek, ezért akár a valóságosra is változtathatom a nevemet a jövőben. Csak azért szólok, hogy a változtatás nem trollkodás lesz...:)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.02.22. 16:34:33

4. A blogon a vallásos, vagy egyéb világnézetek az adott író, vagy kommentelő saját nézőpontját tükrözik, ezért mindenkinek tartózkodnia kell (beleértve a megtért keresztényeket is) a “prédikálástól” vagy megtérésre való felszólítgatásoktól. Természetesen lehet bibliaidézeteket, vallásos érveléseket megjelentetni, de csak úgy, ha az nem terjed ki valami egyetemes, világmegváltó igazsággá, hanem az író saját véleménye marad, ami csak egyetlen a sok vélemény közül, és nem helyezi automatikusan a többi fölé csak azért, mert a gondolatmenete szerinte a Bibliából van.

blogjt.blog.hu/2016/03/08/moderalasi_alapelvek_324

Beci1667 2019.02.22. 21:04:06

@sefatias: Azért még tegezhetsz! :)

Igazság Kereső 2019.02.22. 23:47:27

"1667-ben születtél? ;)"

Akkor Ő egy igazi hegylakó? :P :)
süti beállítások módosítása