Gyermekeknek szóló kiadványok
2018. június 14. írta: törökcsilla

Gyermekeknek szóló kiadványok

A vonakodó hitehagyott 29. rész

Az Őrtorony már jóideje javára fordítja a szüleik tagsága révén indoktrinációra ítélt fiatal elmék kihasználhatóságát, mellyel elég sikeresen bebiztosítja a saját követői következő generációját, így saját maga fenntartását. Az „Én könyvem bibliai történetekből” című könyvet 1978-ban adták ki, A „Hallgass a nagy tanítóra” című könyvet pedig 2003-ban. 2012-ben azonban egy új animációs filmet mutattak be „Légy Jehova barátja” címmel, melyben két elképzelt figura, Zsófi és Marci, közvetítik a szervezet elvárásait a szülők és a gyermekek felé.

A DVD-hez Anthony Morris mond bevezetőt, feltehetően mivel ő az egyedüli VT tag, akinek gyerekei vannak. (Ha kimaradtál volna Tony agymenéseiből a továbbtanulás, az emberi hotdogok és a szűk gatyók viselésének témaköreiben, akkor a linkekre kattintva többet tudhatsz meg ennek a VT tagnak mélyen együttérző empatikus személyiségéről :), ami miatt nem fogsz csodálkozni, hogy éppen őt választották erre a feladatra.)

Rögtön a második rész, Engedelmeskedj Jehovának címmel, rögtön bemutatja azt a manipulációs módszert, amit a szervezet a szülőktől elvár annak érdekébe, hogy félelmet, bűntudatot és fenyegetést ültessenek el gyermekeik elméjében, melyek arra az esetre is velük fognak maradni ha felnőtt fejjel kritikusabban tekintenének a vallási neveltetésükre, és elhagynák azt. A film szerint Marci egy Sparlock nevű varázslófigurát kapott egy társától az óvodában, mely történetesen nem tetszett vallásos édesanyjának. Az anya veszélyesnek találja ezt a játékot, melyre érvként Ádám, Éva bibliai történetét hozta fel, mint olyanokat, „akik nem hallgattak jehovára”, így büntetésben részesültek. Ebből Marci „kikövetkeztette”, hogy Sparlock és a mágia csakis és kizárólag Sátánnal lehet összefüggésben, így Jehovát biztosan megszomorítja a a műanyag tárgy birtoklása, ezért azt neki egyenesen a kukába kell dobnia (még csak nem is visszadni annak, akitől azt kapta). A sértődékeny "Jehova", aki nem bírja túl tenni magát egy óvodáskorú gyerek játékán, így sikerrel férkőzött be egy gyerkőc tudatába, ahonnan  rossz esetben egy életen át manipulálhatja azt az Őrtorony tanokkal (ja, mert Sparlock-ról nem ír a Biblia sehol, így annak eldöntése, hogy valaki birtokolni akar ilyesmit, annak lelkiismereti kérdésnek kellene lennie, mégpedig olyannak, ami szugerálásoktól és manipulációktól mentes), kevésbé rossz esetben (mert jó eset ebben a felállásban nem létezik), pedig a felnőtt gyermek átlát a manipuláción, és elutasítja azt, amit megtehet - a családja és barátai (és néhány esetben megélhetés, lakhatás stb.) elvesztése árán. Ezek után nem csoda, hogy sok Tanúként nevelt gyermek "hűségesen ragaszkodni fog" a tanultakhoz!

Az ilyen és ehhez hasonló manipulációk integrálják a tanokat, ráadásul egy olyan korban, mikor még a kritikai készség nem fejlődhetett ki. Sajnos a szülők, akik maguk is elmekontroll alatt vannak, sőt elképzelhető, hogy őket is már kisgyermekkoruk óta így nevelték, nincsenek a legtöbbször tudatába annak, hogy milyen károkat okoznak gyermekeiknek, milyen fóbiákat ültetnek el bennük, és hogyan kényszerítik bele gyermekeiket a "hű és bölcs" szabályrendszerébe, és nyomorítják meg életüket egyúttal. Amíg a szülőknek van lehetőségük felnőtt fejjel felülbírálniuk a saját neveltetésüket, a tanításokat, amikkel beadtak nekik a saját szüleik, addig a gyermekeknek ez a lehetőség nem adatott meg, ezért nem mindegy, hogy mivel tömik a fejüket, és hogyan teszik azt. A rajzfilmben szereplő, szemeit ravaszul forgató szülő nem úgy adja elő érvelését, mint ami az ő saját vallásos meggyőződése - amihez természetesen joga van -, hanem úgy, mintha ez egy mindenkire kiterjeszthető igazság lenne, amely szerint mindenkinek élnie KELL (igen, még annak a másik kisóvodásnak is, aki nem kapta vissza a játékát emiatt, és az ő szülőjének is - aki feltehetőleg fizetett a játékért -, aki nem mérlegelheti saját maga és nem hozhat döntést a játék mibenléte felől, mivel ez a lehetőség csakis Marci édesanyjának van megadatva, akinek vallásos hite és meggyőződése ezáltal - szépen, alattomosan - másoké fölé van emelve...). Ez pedig az erőszak egyik formája. 

A DVD sorozat további részeiben még rámutat:

Mi a helyzet más mesékkel, melyek tele vannak szörnyűségekkel?

Jancsit és Juliskát egy gonsoz boszorka akarta megsütni és megenni miután felhízlalta őket egy kalickába zárva. Hófehérke számára egy bérgyilkost bérelt fel gonosz mostohaanyja, de miután a lány megmenekült, egy mérgezett almát etetett vele, amitől a fiatal lány meghalt. Csiprerózsikát megátkozta gonosz nagynénje, ami miatt évtizedekre álombe merült, és még sorolhatnánk azokat a szörnyűségeket, melyeket a népszerű mesék elénk tárnak. Jancsi és Juliska azonban kiszabadult, Hófehérke feltámadt és Csiprerózsika is felébredt amikor a királyfi megcsókolta őket. A mesék révén megismerkedhetnek a gyermekek az archetípusokkal, átélhetik a hős útját és azt, hogy a jó elnyeri jutalmát, míg a rossz megbűnhődik.

Ugyanez nem alkalmazható a Bibliára, és főleg nem arra a módra, ahogyan az Őrtorony interpretálja azt a követői számára, hiszen a "jók" szerepébe saját magukat helyezik, a "rosszak" pedig azok, akik nem fogadják el az Őrtorony agymenéseit. A Bibliában rengeteg olyan történet van, mely még felnőttek számára is nehezen emészthető és felfoghatatlan az igazságosság, erkölcs és morál szempontjai alapján. Ráadásul a bibliai történeteket az Őrtorony tényként tárja az olvasói elé, olyanokként, melyek ténylegesen megtörténtek (jóllehet ezek nem támaszthatóak alá történelmi bizonyítékokal), de ha szimbolikus jelentéssel is bírnak, azokat is az Őrtorony ideológiájának szolgálatába állítják, mint olyanokat melyek "előképei" voltak a Jehova Tanúi modernkori tevékenységeinek. Ezen kívül a bibliai mesékben az áldozatok és az ártatlanok is elpusztulnak, és nem minden esetben történik jóvátétel (pl vessük össze a halálesetek és a feltámadások számának arányát). Egy vallásos hitet nem lehet amúgy sem kiemelni  saját kontextusából és olyannak beállítani, mintha az tudományos vagy egyéb módszerekkel bizonyítható lenne. Ez egy abszurdum, ami egy beteg lelkületre utal, és beteggé is teszi azokat az embereket, akik ezt beveszik, vagy akikre ezt ráerőltetik (ez a beteg lelkület megnyilvánul a szervezet problémakezelésében is, mint pl a gyermekek szexuális molesztálása területén is, mely belső útmutatókat elsősorban olyanok fejlesztettek ki, és követnek minden kritika nélkül, akiket már kora gyermekkoruktól ezekre az "alapelvekre" oktattak).

Míg senki nem várja el egy felnőttől, hogy a Jancsi és Juliskát ténykét kezelje, vagy higyjen a Télapóban, addig a Jehova Tanúi között nevelkedő gyermekeknek nincs választásuk, mert ha felnőttként elutasítják a tanításokat, akkor az Őrtorony eléri, hogy a családjuk kitagadja őket. Az a szülő, aki ezt meg tudja tenni, egy elmekontroll hatása alatt van, és az a tanítás, amit íly módon átad a gyermekének, ugyanaz az elmekontroll, amiben ő maga is szenved, amivel alattomosan megmérgezheti és ellehetetlenítheti gyermeke életét. 

Az alábbi képek gyermekek által hozzáférhető vagy kifejezetten nekik szóló könyvekből vett illusztrációk, melyek kínzásokat, kivégzéseket, emberek, állatok haldoklását, pusztulását, különféle kilátástalan helyzetekben levő vergődéseit mutatják be annak szemléltetésére, hogy miként járnak azok, akik "isten ellen lázadnak". Ezzel a manipulációs módszerrel akarják biztosítani, hogy a felnövekvő nemzedék vakon engedelmeskedjen a vezetőknek, mint akik "isten egyedüli szószólóiként" azonosítják magukat. 

abraham-izsak.jpg

gyilkossag.PNG
armageddon-1982-enjoy-life-p28.jpg

armegeddon-children-enjoy-life.jpg

birds-armagedon-watchtower-simplified-study-2014-feb-15-p8.jpg

ozonviz.jpg

salamon_itelete.jpg

 

További segédeszközök a gyermekek betanításához:

Hátborzongató kifestőkönyvek:

http://jehovatanui.blog.hu/2013/03/20/kosd_ossze_a_terror_pontjait_a_jw_org_hatborzongato_kifestokonyvet_ad_a_gyermekeknek

Még több borzasztó kép gyermekeknek szóló könyvből:

http://jehovatanui.blog.hu/2012/07/19/az_en_gyermekkonyvem_remiszto_kepei

 

 

Forrás:

Lloyd Evans: The Reluctant Apostate

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr5614039498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazság Kereső 2018.07.04. 23:47:41

"A rajzfilmben szereplő, szemeit ravaszul forgató szülő nem úgy adja elő érvelését, mint ami az ő saját vallásos meggyőződése - amihez természetesen joga van -, hanem úgy, mintha ez egy mindenkire kiterjeszthető igazság lenne, amely szerint mindenkinek élnie KELL (igen, még annak a másik kisóvodásnak is, aki nem kapta vissza a játékát emiatt, és az ő szülőjének is - aki feltehetőleg fizetett a játékért -, aki nem mérlegelheti saját maga és nem hozhat döntést a játék mibenléte felől, mivel ez a lehetőség csakis Marci édesanyjának van megadatva, akinek vallásos hite és meggyőződése ezáltal - szépen, alattomosan - másoké fölé van emelve...). Ez pedig az erőszak egyik formája." Ez egy tipikus gondolkodásbeli és viselkedésbeli jelenség a Tanúknál. Elitista hozzáállás, kiválasztottság érzés! Ezt KELL hinni mindenkinek,aki hitetlen, keservesen elpusztúl! Nincs apelláta! A többi ember majd jó lesz trágyának a paradicsomhoz,meg a paprikához... Ja...és majd beköltözünk a házukba,ha ki kell dobni a holttestét a madaraknak-tényleg ezt mondják néhányan, saját fülemmel hallottam! Emlékeztet ez engem a szélsőséges Iszlamisták gondolkodásmódjára! Ott is, "vagy felveszed a vallásom,vagy lekaszabolunk. Csak a mi vallásunk az igaz,ha nem hiszed, kinyírunk, meg Allah agbar..." Persze a Tanúk nem ennyire szélsőségesen,de közel így gondolkodnak! Sajnos...

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.07.05. 08:11:13

@Igazság Kereső:
A 80-as években találkoztam ilyen személyekkel, elsősorban idősekkel, akiknek hasonló felfogásúk volt. Az egyik idős néni, akinél a könyvtanulás volt, rossz viszonyban volt a szomszédaival. Később megtudtam, hogy "prédikált" nekik, mégpedig úgy, hogy közölte velük, hogy az ő háza már úgyis romos, de sebaj, mert Armageddonkor majd beköltözik valamelyik szomszéd házába, mert ők úgyis mind meg fognak halni.
Ez a stílus - bár jelen volt a gyülekezetben - nem igazán volt jellemző mégsem a fiatalabbakra és a vezetőkre. Igaz, tolerálva voltak az ilyen "szélsőségesek", mondván hogy hát ő ilyen, már öreg, nem tehet róla stb....
Sőt, még segítettek is a néninek a házát renoválni, ami nem volt könnyű, mivel elutasított szinte minden segítséget.

Mindig is voltak olyan személyek a gyülekezetben, akik állandó "Armageddon-várásban" égtek, és szinte bármilyen Őrtorony megnyilvánulásból azt olvasták ki, hogy jön Armageddon, mert azt akarták hallani. Talán az életük olyan állapotban volt - részben önhibájukból, vagy azon kívül -, hogy már csak egy világégésben reménykedhettek. Ez azért elég súlyos pszichés problémákra és rendelleneségekre utal, de ettől függetlenül mégis talán ezek az emberek ragadhatták meg az Őrtorony-tanok lényegét, melyek, bár kifinomultabb formában ugyan, de jelen vannak minden kiadványban, még a gyermekeknek szólóakban is. Az ugyan mindig kihangsúlyozásra kerül, hogy nem ők fognak ítélkezni, hanem Jehova. És hát mit lehet tenni, ha Jehova úgy dönt, hogy elpusztítja az engedetleneket....?!
Csak "Jehova" eddig még nem döntött úgy, és nem is úgy néz ki, hogy a közeljövőben bekövetkezne az a világégés, amit a Tanúk már régóta várnak, illetve olyan módon következne be, ahogy azt várják. Szóval ez eddig még hamis riogatásnak is számít.
Az "Isten által kinevezett" vezetők állandóan tologatják a dátumokat, eltitkolnak fontos tényeket a tagjaik elől és kegyetlenül bánnak velük. De van akinek ez még így is jó, csak jöjjön már Armageddon, vagyis ő maga hihessen ebben. Mennyire lesz motivált egy ilyen ember abban, hogy szembenézzen életének azon helyzeteivel, melyekről úgy gondolja, hogy már csak egy világégés segíhet rajtuk? Mivé lesznek azok az emberek, akiket gyerekkoruktól fogva erre a világégésre kondícionáltak, és akiknek tizenévesként vagy fiatal felnőttként sem volt elég bátorságuk ennek elutasításához, így megkeresztelkedtek a család és a szülők nyomására, így később már még nehezebb lehet megszabadulni ettől a gyilkos ideológiától? Nyilván azoknak, akik ebben nevelkedtek, magas árat kell fizetniük a szabadságukért: sokszor a családjuk, barátaik elvesztését.

Igazság Kereső 2018.07.05. 18:08:25

@t.csilla: Én aktív Tanú lévén folyamatosan látom mindezek negatív pszichés hatásait. Ma is vannak a helyi nyelven "pusztukja Testvér/Testvérnő" néven nevezett Tanúk, akik máshogy nem is tudnak prédikálni, én is ismerek ilyet,bár elenyésző a számuk. Véleményem szerint, azt kijelenteni,egy még meg nem történt eseményről,hogy nem fog megtörténni,vagy talán azt mondani,hogy meg sem történhet nem feltétlenül logikus,vagy helytálló! Mégis honnan tudhatjuk? Az más,hogy "farkast kiáltogatnak" és pont emiatt nem hiszik már el,hogy jöhet a valódi "farkas"! Persze ez világnézeti és teilógiai kérdés. Ha hiszünk a Biblia szavainak,és ha persze jól is értelmezzük,akkor-akármilyen formában is-Krisztus "tolvaj" módjára el fog egy nem ismert időpontban "jönni" és vélhetően bele avatkozik a világ ügyeibe-legalabbis én ezt veszem ki a Biblia szavaiból. Pont arra figyelmeztett mindenkit, hogy a hamisprófétákat kerülni kell,akik azt mondják,hogy ők tudják a "tutit" vele kapcsolatban és híresztelik az amúgy nem ismert eljövetele időpontját, vagy annak folytonos közelségét "károgják". Mert,mikor eljön( van aki elhiszi ezt,van aki nem, mindenkinek joga van ehez) akkor az úgy is mindenki számára nyilvánvaló lesz-állítja a Biblia! Remélem, nem gond ha megosztom a vallási, Biblia értelmezésemet,meggyőződésemet... A gondot minden esetben az emberi tanokkal kevert Biblia " massza" okozza,az,hogy bele akarunk esetleg az érdekeinknek megfelelően eröltetni a Biblia szavaiba önkényes értelmezést,azt,amit bele akarunk látni! Ezt teszi egyénként minden kereszténynek mondott vallási intézmény!

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.07.05. 19:24:12

@Igazság Kereső:
"Véleményem szerint, azt kijelenteni,egy még meg nem történt eseményről,hogy nem fog megtörténni,vagy talán azt mondani,hogy meg sem történhet nem feltétlenül logikus,vagy helytálló! "
Tekintettel arra, hogy Armageddont már 1914-re várták, majd folyamatosan utna újabb dátumokat állítottak fel, így ez már nem fog megvalósulni, hiszen ezek a jövendőlések bebizonyosodtak, hogy nem igazak (túlhaladta őket az idő).
A Bibliából persze mindenki azt olvas ki, amit akar, saját maga számára, de a Tanúknál nem ez van, hanem egy egységesített hitnézet, ami egy folyamatos végidővárásban nyilvánul meg.
Én is úgy gondolom, hogy ha Krisztus "tolvaj" módjára eljön, akkor azt az érintett észre fogja venni. Hogy a világ ügyeibe mennyire avatkozik bele vagy mennyire nem, ez már megint értelmezés kérdése. Van, aki úgy gondolja, hogy valakinek már közbe kéne avatkoznia? Nem lehet az, hogy az illetőnek magának van valami teendője azzal a dologgal kapcsolatban, amiben a közbeavatkozást sürgeti, vagy várja? Ez mind attól függ, hogy kinek hol van a "Krisztus" vagyis milyen krisztus-képpel rendelkezik valaki. A Tanúk és más hasonló fundamentalista vallások úgy képzelik, hogy mi senkik és erőtlenek vagyunk, míg a Krisztus/Isten hatalmas és erős. Ez jó és kényelmes lehet, mert nem kell tenni sok mindent, csak várni a megmentésre.
süti beállítások módosítása