„… a l á z a t o s a n, …”
2018. február 10. írta: Egonymus+

„… a l á z a t o s a n, …”

alazat-szerelem.jpg„Az igazi alázat érzése egy nő és egy férfi  tiszta, odaadó, önzetlen szerelmében található meg, de láthatatlan mivolta miatt, csak ezen két ember tapasztalhatja meg, világmegváltó erejét."  - Ismeretlen szerző –

Az előző posztban lejegyzett gondolataim az alázatról, valóban vallásos jelleggel bírtak, mivel JT egyházához kapcsolódó emlékekből fakadtak. Számomra egyáltalán nem vallásos jelentéssel bír e tulajdonság. Sokan próbál(ták)ják megfogalmazni, de mindig Istenhez, Jézushoz, hithez kapcsolódóan magyarázzák. Hogy a fenti idézet helytálló-e, azt csak igaz szerelmet átélt, átélő párok tudják igazolni. Nekem azért hiteles, mert két ellenkező nemű ember szerelmi kapcsolata, az alapja az emberi kapcsolatoknak. Még az anya-gyermek kapcsolat sem jelentősebb ennél, mivel alárendelt függés van jelen, korban, szükségletekben és a kapcsolat jellegében.

Ha minden emberi kapcsolatban tapasztalható lenne az alázat, az mit eredményezne? Milyen tulajdonságokat és viselkedésformákat zárna ki, az alázatos szemlélettel élő ember? Szerintem minden gonosz gondolatoktól fogant káros, rosszindulatú, ártó szándékot el lehetetlenítene. (Kérdés a szkeptikusokhoz: mondj egy negatív emberi tulajdonságot, vagy cselekvésmódot, amit ne oltana ki az alázat?) A nagybetűs SZERETET sem működik e tulajdonság nélkül. ’Most, akkor eljutottunk a világbéke feltételéig? Legyen mindenki alázatos és akkor majd tudja szeretni az embertársát és megszűnik minden gond a Földön?’ Erre mindenkinek magának kell megadnia a választ!

Ha megadtad, kérlek írj!

- Egonymus -

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr7113650744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.02.10. 17:38:27

"Kérdés a szkeptikusokhoz: mondj egy negatív emberi tulajdonságot, vagy cselekvésmódot, amit ne oltana ki az alázat?"
Szerintem jó ez a kérdés, és rögtön eszembe is jutott valami: Pl homofóbia. Vajon az alázat kioltaná-e az előítéletet, amely két azonos nemű ember szerelme tolerálhatóvá válhatna?
Ezt írod: "....két ellenkező nemű ember szerelmi kapcsolata, az alapja az emberi kapcsolatoknak..."

Tisztában vagyok azzal, mit mond a Biblia erről, és mit tanítanak a Bibliát szó szerint vevő fundamentalista egyházak, mint amilyenek a Tanúk is. Én magam nem vagyok homoszexuális, és egyetlen hívőt sem szeretnék azzá tenni (na mert valahogy attól félnek, ha el kéne fogadniuk mások életmódját, akkor ők maguk is azok lennének). Ismerem az ezzel kapcsolatos érveket is, hogy "mi nem ítéljük el a melegeket, de hát a Biblia itt és itt (és felhozzák a nevetséges Lót történetét) ezt mondja, meg hát Isten nem szereti és akkor mi se bla, bla, bla...
Viszont, ha valaki leír egy olyan mondatot, amilyet te leírtál ("két ellenkező nemű ember szerelmi kapcsolata"..), akkor az egy igen homofób kijelentés, amit nem a Biblia ír, hanem egy ember (ebben az esetben te írtad....de nem ez a lényeg).

A kérdésem az, hogy az ilyen másokat elítélő, lekicsinylő, vagy akár Isten kijelentései mögé bujtatott vallásos köretben álcázott homofóbián segíthet-e a valódi alázatosság. Nem a szó vallásos értelmében, hanem a szó szoros értelmében (amit a másik cikknél tisztáztunk)? El lehet-e fogadni azt, hogy a szexuális másság megélése az arra (vagy azokra a személyekre) és Istenre tartozik, és ha Istent ez nagyon zavarja, akkor majd Ő tudatja velük, ahogyan akarja? Bele lehet-e nyugodni abba, hogy nekem, aki kívülálló harmadik vagyok ebben a kapcsolatban, végül is nincs közöm ahhoz, hogy mi zajlik le egy ilyen emberben? Ha már hívő vagyok (vagy valaki annak tartja magát, mert én ilyen értelemben nem tartom magam annak), és mindenképpen a Bibliát akarom életem sarokkövévé tenni, akkor segít-e az alázat abban, hogy a 1Kor 6:9-11 és a Róma 1:28-31 verseinek felsorolásában szereplő "isteni ítéletre méltó bűnök" közül miért éppen csak a homoszexualitás bűne válik szembetűnővé SZÁMOMRA? (ha valaki ezen lovagol folyton).
Az ott található felsorolásban minden másban oké vagyok? Már nem gond a túlzott evés, ivás vagy a gőgösség, dicsekvés, szószegés, kíméletlenség és a többi?
Na mert ezek éppen olyan halálos bűnök, mint a homoszexualitás.

Engem érdekelne, hogy egy hívő ezt hova teszi magában, és hogy tudja az alázattal összeegyeztetni.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.02.11. 05:03:41

@Egonymus+: Azt tudom :)
Én a homofób megjegyzésre reagáltam: ....két ellenkező nemű ember szerelmi kapcsolata, az alapja az emberi kapcsolatoknak...
Amit összekötöttem az alázat témájával....amiről a cikk szól.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2018.02.11. 23:08:59

@t.csilla: Az alázattal karöltve jár az elfogadás, ami nem jelenti a helyeslését egy adott történésnek, helyzetnek, személynek, vagy emberi cselekvésnek. A hívő és bárki elfogadhat valamit, de nem kell vele egyetértenie, de elítélnie sem.
És ha már egy hívőről van szó, talán elfogadható érv lenne a részéről, ha arra hivatkozna, hogy "férfiúvá és asszonnyá teremtette őket." Ezt a hivatozást semmiképpen nem nevezném homofóbnak. Ebben az esetben pontosan arról ír a Biblia, hogy Isten két ellenkező nemű embert teremtett meg, abból a célból a testi (nevezhetjük szerelminek?) kapcsolatából származó utódok benépesítsék a Földet.
Ez a kijelentésed is érdekes! "(na mert valahogy attól félnek, ha el kéne fogadniuk mások életmódját, akkor ők maguk is azok lennének)." Megbocsáss, de ez már egy beteges feltételezés. Én elfogadom ha valaki a saját neméhez vonzódik, de ettől még nem leszek homoszexuális. Az elfogadás viszont nem jelent helyeslést, és a helytelenítés pedig nem jogosít fel az ítélkezésre.
Próbáltam összevonni a szerinted homofób kijelentésemet az alázattal, amiről a cikk szól.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2018.02.11. 23:11:41

@Egonymus+: Javítás: Ebben az esetben pontosan arról ír a Biblia, hogy Isten két ellenkező nemű embert teremtett meg, abból a célból , hogy a testi (nevezhetjük szerelminek?) kapcsolatukból származó utódok, benépesítsék a Földet.
süti beállítások módosítása