Paradicsom, mit Isten ígér....
2017. május 15. írta: t.csilla

Paradicsom, mit Isten ígér....

Vonakodó hitehagyott 7. rész

„Azok, akik a földi paradicsomot ígérik, a poklon kívül nem hoztak létre mást”

Bár a Karl Popper-től vett idézet jól összefoglalja a Szervezet munkásságának lényegét, a földi paradicsomról festett mentális és fizikai képeken történő tűnődések mégis népszerűek a Tanúk köreiben - érthető módon. Az emberek békés baráti társaságokba verődve múlatják idejüket, bőségesen megterített asztalok közelében. Az állatok szelídek, még a vadállatokkal is gyermekek játszanak. Mindenki fiatal és egészséges. A történelem igazságos alakjai feltámadnak és örömmel mesélnek a múltról. Milyen izgalmas is egy ilyen helyet elképzelni! Főleg egy élénk fantáziával megáldott gyermeknek, mint amilyen Lloyd is volt. Elképzelte, hogy majd vitorláshajót és faházakat épít magának, elefántokat, lovakat és majmokat tart. Ezekről az ábrándképekről színes rajzokat is készített, a szülei nagy örömére, akik abban a hitben nevelték, hogy ez hamarosan valósággá válik.

A baj csak annyi volt, hogy a paradicsomi ígéret feltételekhez van kötve. Ahhoz, hogy valaki biztosítva lássa a helyét ebben a csodálatos világban, a lojalitás próbáját kell kiállnia, mégpedig Jehova és a szervezete iránti lojalitásét, melynek feltételeit ez utóbbi diktálja. Vagyis a Szervezet – mely Jehova földi képviselője – iránti odaadás, illetve attól való elfordulás közvetlen hatással van a paradicsomi belépésre, illetve az onnan való kizáratásra. Sőt, ha a család és az Őrtorony között kell választani, akkor a család csak második lehet. Ezért volt az, hogy Lloyd gyermekkori barátjanak, Henry-nek családja nem állt szóba Henry idősebb nővérével, aki nem akart tovább Tanú lenni. Ha szóba álltak volna vele, ez azt jelentette volna, hogy nem engedelmeskednek Jehovának, mert jobban szeretik családtagjukat, mint Őt. Így ezzel a paradicsomi örök életük kilátását tették volna kockára.

Nem kéne könnyen túllépni azon az „apróságon”, hogy a paradicsomi föld létrejöttét szörnyű mészárlás előzi meg: Armageddon háborúja. A „hitehagyott” Tanúkon kívül azok a világiak (nem Tanúk) is félhetnek, akik éppen ebben az ítéletidőszakban élnek. Az egyetlen módja a túlélésnek: Tanúvá kell lenni, és annak is kell maradni.

Armageddon horror képein már kevesebb Tanú szeret elmerengeni. (Bár személyesen sokakat ismertem, főleg az idősek köreiben, akik előszeretettel  ecsetelték a kilátásba helyezett borzalmakat.) De ha csak a számadatokat vesszük alapul, a világ mintegy 7 milliárd emberből álló népessége és a jelenlegi kb 8 millió Tanú száma alapján elképzelhető, hogy mekkora volumenű lesz a tömegmészárlás. A paradicsomi ígéret, emberek – nők, férfiak, gyermekek – milliárdjainak tömegsírjára épül, mely mellett a Holokauszt jelentéktelennek tűnik. A Vezető Testület tagjai időnként élénk képet festenek erről az eseményről, mellyel életben tartják a bűntudatot arra az esetre, ha valaki kifelé próbálna kacsintgatni a Szervezetből:

A lemészároltak tetemei a föld egyik végétől, a másikig beterítenek mindent. Dermesztő lesz, rengeteg halott! Milliárdok!”

Anthony Morris III használja ezeket a szavakat, hogy megrémissze azokat a szülőket, akiknek tinédzser korú gyerekei még nem foglaltak állást a Szervezet mellett, vagyis nem keresztelkedtek meg.

https://www.youtube.com/watch?v=AKVMFGfh0uc

Morris, aki tipikus PTSD (Post Traumatic Stress Disorder: nagyfokú traumatikus eseményt követő stressz rendellenesség) eset, pszichés problémái kezelése helyett a vallásban keresett és talált megnyugvást (Morris élettörténete a 2015. május 15-i Őrtoronyban jelent meg). A vietnami háborúban medikusként vett részt, ahonnan bőven merít ihletet az armageddoni borzalmak ecsetelésére, mint egy másik beszédéből kiderül:

„...láttam, hogy mi történik azokkal, akiket megcsonkítanak....éreztem az égő emberi hús szagát, amikor egy helikopter felrobbant.....mint emberi „hot dog”-ok a grillen, megpirulnak és széthasadnak – így tudom, mi fog történni Armageddonkor. Rengeteg halott!”

https://www.youtube.com/watch?v=Nr0dI9OY_S4

(Ne felejtsük, hogy ezeket a felemelő gondolatokat Morris egy különleges kongresszusi rendezvény alkalmával mondta el, ahol elvileg gyerekek és fiatalok is jelen lehettek)

De ha azt gondolod, hogy Morris egy excentrikus tagja a Vezető Testületnek, akinek visszaemlékezéseit inkább egy pszichiátriai osztály dossziéjának kéne tartalmaznia, ahelyett, hogy ezek a destruktív átélések „szellemi eledelként” szolgáljanak milliók számára, akkor figyeld meg egy másik VT tag, Gerrit Lösch Zakariás 14:12 alapuló azon eszmefuttatását, hogy mi módon teljesülhet be ez az írásszöveg, amit kétségtelenül szó szerint kell venni:

„Jehova esetleg sugárzást használ majd fel, ami ezt a jelenséget előidézi, hogy az emberek húsa elrothad, amíg a lábukon állnak....ez egy olyan pusztítás lesz, amilyet az emberiség még soha nem tapasztalt”

Természetesen amellett, hogy a túlélőknek több szempontból is felszabadulást jelent majd ez a hatalmas tömegmészárlás, rengeteg munkájuk lesz, ahogy Lösch kifejti:

„...ezeket a milliárdokat el kell majd valakinek temetni. Ugyanez a bibliai prófécia utal arra, hogy emberek csoportjai – nyilván a túlélő testvérek és testvérnők – lesznek, akiknek hosszú időn keresztül más dolguk se lesz, csak a halottak temetése...

https://www.youtube.com/watch?v=3-arfM0vLU4

Nos, ha valaki látta a Saul fia című Oscar-díjas magyar filmet, akkor kialakíthat egy elképzelést arról, hogy milyen is lesz a paradicsomi föld első időszaka. Ezek után igen megalapozottnak kell lennie annak az ígéretnek, hogy motiválva legyen valaki! Nem késhet és nem maradhat el, ahogyan ez már sokszor megtörtént korábbi próféciákkal......(...erről majd a sorozat későbbi részeiben lesz még szó).

Érdekes módon, a VT tagjai bármennyire élvezetesnek is tartják az apokaliptikus részletek ecseteléseit, írásban (természetesen nevüket is adva) már kissé visszafogottabban, „biblikusabban” fogalmaznak, ahogy az Őrtorony 2013. február 15-i tanulmányozásra szánt kiadásából kiderül (nem hergelik a nyilvánosságot ezekkel a részletekkel, mert az nem lenne valami vonzó):

„....Jehova járványt is, és csapást is felhasznál majd. Akár szó szerinti lesz a csapás, akár nem, véget fog vetni az ijesztő fenyegetéseknek. Azon a napon „szemeik is . . . , és nyelvük is megrothad”, abban az értelemben, hogy a támadók csak vaktában fognak harcolni, és nem beszélhetnek többé arcátlanul (Zak 14:6, 7, 12, 15.) A pusztítás a föld minden szegletére ki fog terjedni. Hatalmas erők fognak felsorakozni Sátán oldalán a csatában (Jel 19:19–21). „Azon a napon a Jehova által megöltek bizony ott lesznek a föld egyik végétől a föld másik végéig” (Jer 25:32, 33).”

A régebbi kiadványok, mint például a Jelenések könyve, tele vannak gusztustalan részletekkel, és arra az esetre, ha valakinek a képzelőereje nem működne megfelelően, rajzokkal is ábrázolják a borzalmat.

jhw_armegeddon.jpg

Forrás: http://www.tarrdaniel.com/documents/Vallasfilozofia/apokalipszis.htm

Ez a pánikkeltés arra jó, hogy azok a vallásos keresők, akik ’kutatják az Írásokat, de nem értik’, hálásak legyenek az Őrtorony követeinek, hogy rájuk találtak, így megmenekülhetnek Armageddonkor. Természetesen ennek a borzalomnak az elkerülésére való törekvés (illetve az abban való hit, hogy az egyetlen biztos hely Jehova Szervezete és a Tanú valláshoz való csatlakozás és az abban való aktív részvétel) mentális üzemanyaggal tölti fel a térítő tevékenységet. Ugyan ki szeretne a halottak között lenni és másokat is ott látni?

Természetesen a Vezető Testület, mint Isten akaratának földi letéteményese, tudatában van annak, hogy milyen igehirdető kampányt kell szervezniük, ha már egyszer kiásták a többiek számára ezeket a bölcsességeket, annak érdekében, hogy ők maguk elkerüljék a prófétai „vérbűnt”. Szerencsére az egyes Tanúktól „munkajelentéseket” kérnek, így az ezekből készült statisztikákból látható a prédikálótevékenység világméretű alakulása. Ezek szerint a 240 (2017-es adat) országban vannak jelen a prédikálók a társulat irányítása alatt. A számok szerint Jehova mindennél jobban szeretne amerikaiakat látni a paradicsomban, míg az ázsiai és közel-keleti országok szülöttjei sokkal kisebb valószínűséggel hallhatnak egyáltalán az elkövetkező katasztrófáról, és a túlélés lehetőségéről. Ha egyáltalán, mert léteznek olyan országok (Észak Korea, Szomália és Afganisztán), ahol még egyetlen Tanú sem tevékenykedik, jóllehet a vég már "hamarosan" itt van. Kb 30 olyan ország van, ahonnan nem jönnek jelentések – valószínűleg azért, mert nincs mit, mert csak nagyon kevés hirdetés folyik -, talán azért, mert a Tanúk munkája éppen be van tiltva. De nehogy azt hidd, hogy ott, ahol nincsenek betiltva könnyen elérhető mindenki számára a megmentés üzenete. Ilyen országok pl Pakisztán, ahol az egy főre jutó hírnök-arány* 185 039, és Banglades, ahol 631 355. Persze gondolhatod magadban, hogy Jehova látja a jó szívállapotú embereket és oda irányítja prédikálóit, így nem feltétlenül kell mindenkit személyesen figyelmeztetni. Ha ez így van, akkor a megmentésnél is szelektálhat Jehova ez alapján. Ez veszélyes gondolkodás, mert eljuthat az ember ahhoz a felismeréshez, hogy netán nem is kell vacakolni ezzel az prédikálással és a vallási hovatartozással, mert Isten úgyis látja mindenkinek az indítékait és a lelkét. Ergó, minek kell ehhez a Szervezet asszisztálása?

*Hírnök-arány: A lakosság száma osztva a hírnökök számára. Ez az arányszám megmutatja, hogy egy Tanúnak mennyi embert kéne elérnie ahhoz, hogy mindenki halljon a jó hírről.

De ne evezzünk ilyen „hitehagyott” vizekre, inkább maradjunk a statisztikáknál és a számoknál. Ezek alapján viszont a tény az, hogy a föld lakosságának kb egynegyedének nagyon kicsi vagy semmilyen esélye sincs hallani a Tanúk apokaliptikus figyelmeztetését, jóllehet a társulati kiadványok megpróbálják azt az érzést kelteni a Tanúkban, hogy a prédikáló kampányuk (ami amúgy az igaz keresztény hit ismertető jele is egyben) a világ legvégső sarkáig kiterjed. A Tanúk szeretnek a növekvő számokkal büszkélkedni és úgy tekinteni rájuk, mint Isten áldásának bizonyítékai. Pedig ha a növekedés, vagy a taglétszám Isten áldását vagy jóváhagyását mutatná, akkor mit mutat a csökkenés, a stagnálás, vagy a teljesidejű szolgák létszámának leépítése? Ráadásul egy olyan időben, amikor égető szükség lenne a felfokozott tevékenységre? A taglétszámot tekintve pedig, a Tanúk 8 milliós világméretű tagságát egyedül csak Kínában felülmúlja a 12 millió katolikus, nem is beszélve arról, hogy mennyien vannak az egész világon, és nem említve a többi nagy tradicionális egyház tagságának létszámát. A látványos növekedésnek semmi köze nincsen Isten áldásához, soha nem is volt, egyszerűen egy vallásos marketing sikerességét mutatja. (A növekedés Knorr idejében indult el a II. Világháború után. Ennek hátteréről egy későbbi fejezetben lesz szó.)

Kétségtelenül, a már megszervezett csoportok nagyfokú komformitást mutatnak világszerte. Még a tanulmányozási anyagok is egyidőben történnek. A gyülekezetek egy franchise-rendszerre emlékeztető hasonlósággal működnek és a testvérek is – néhány helyi szokás kivételével – ugyanúgy viselkednek bárhol a világban. Ha valaki bekerül a csoportba, akkor megtapasztalhatja egy világraszóló testvériség légkörét, vagyis ízelítőt kaphat az eljövendő paradicsomból, egyfajta „szellemi paradicsom” formájában. Kell ennél több bizonyíték arra, hogy ez be fog következni? Attól tartok, igen. 

konyv.png

Tanúknak

Földi Paradicsom

Akár Tanú családban nevelkedtél, akár a későbbiekben váltál azzá, amikor találkoztál egy Tanúval a prédikálás során, elég valószínű, hogy várakozással tekintesz arra az időre, amikor egy békés világméretű paradicsomban élhetsz majd, ahogyan a Biblia ígéri. A baj az, hogy a Biblia sehol nem ígéri ezt.

Az a szó, amit „paradicsom”-ként fordítanak, a Bibliában csak 4 alkalommal fordul elő az Új Világ Fordításban. Ezek a szakaszok a következők:

  1. Énekek éneke 4:13 ("Bőröd gránátalmák paradicsoma...")
  2. Lukács 23:43 (Ő pedig ezt mondta neki: „Bizony mondom neked ma, velem leszel a Paradicsomban)
  3. 2Korinthus 12:3,4 ("Igen, ismerek egy ilyen embert — hogy a testben-e vagy a testtől külön, nem tudom; az Isten tudja —, hogy elragadtatott a paradicsomba, és kimondhatatlan szavakat hallott, melyeket embernek nem szabad szólni")
  4. Jelenések 2:7 ("Akinek van füle, hallja meg, mit mond a szellem a gyülekezeteknek: aki győz, annak meg fogom engedni, hogy egyen az élet fájáról, mely az Isten paradicsomában van")

E közül a négy bibliavers közül az első nyilvánvalóan egy metafórikusan használt kifejezés, a második és a negyedik (Korinthusi levél, és a Jelenések könyve) az Őrtorony szerint a mennyre utal. Marad tehát a Jézus és a jobbik lator közötti beszélgetés, melyre úgy utalnak a kiadványok, mint ami a földre vonatkozik. Az Őrtorony így magyarázza ezt: "[Jézus] abban az értelemben lesz a bűnözővel, hogy fel fogja támasztani a paradicsomi földre, és gondoskodni fog róla." (2013 Őrtorony 6/1. 14.oldal). Nyilvánvalóan, ez egy elég önkényes belemagyarázás, abból a célból, hogy a bibliavers beilleszthető legyen az Őrtorony tanításokba, mivel a „paradicsom” szó vagy metafórikusan használt vagy a mennyei létezésre utal a Biblia más részeiben, ugyanaz lehet ennél a versnél is igaz. Röviden, ha Jehova azt akarja, hogy abban higyjünk, miszerint a szolgái többsége egy helyreállított paradicsomi földön fognak élni, akkor arra következtetésre juthatunk, hogy eléggé homályosan utal erre csupán.

A valóságban a Biblia nem határoz meg kétféle reménységet az Isten imádói számára – vagyis egy földit és egy égit. Ehelyett, az Őrtorony Paradicsomról szóló tanítása több részből tevődik össze:

  1. egyrészt azokon a Héber Íratokból származó szövegrészeken alapul, melyek kedvező állapotokat jövendölnek a helyreállított zsidó nép részére
  2. másrészről a Zsoltárok és a Példabeszédek könyveinek költői soraiból, melyek azt a gondolatot hordozzák, miszerint a jó emberek mindig boldogulnak
  3. és harmadrészben abból a feltételezésből táplálkozik, hogy Isten Ádámot és Évát egy földi paradicsomba helyezte és megparancsolta nekik, hogy ’szaporodjanak és sokasodjanak és töltsék be a földet’, így biztosan ennek kell lennie Isten végső tervének – csak még nem teljesült be

A legtöbb, önmagát kereszténynek tartó egyén számára nem elfogadható érvelés a Jelenések könyvében említett megszámlálhatatlan „nagy sokaság” alkalmazása Armageddon túlélőire, mint akik a földi utópiát fogják örökölni. Amikor elolvasod az egész verset, teljesen világossá válik, hogy a nagy sokaság „a trón és a Bárány előtt állnak”, ami a legegyértelműbb jelzése annak, hogy a mennyben vannak.

Bár a földi paradicsom bekövetkezte igen gyenge lábakon áll a bibliai érvelést tekintve, de annak reménye, hogy ez bekövetkezik, hatalmas ösztönzőerővel bír a Tanúkra. Ezért határolják magukat el a környezetüktől radikálisan, ezért mennek házról-házra (nos, nem csupán „túlélők” után kutatva, hanem a saját megmentésükre is méltókká kell lenniük), ezért tagadják ki a Tanú szülők (akár tizenéves) gyermekeiket is, ha azok „eltérnek a hittől”, ezért engedik meghalni szeretteiket, vagy áldozzák fel magukat a vérátömlesztés elutasításával. Ezért szenvednek el mindenféle borzalmat az Őrtorony doktrínákhoz való engedelmesség következtében, mert azt hiszik, hogy ebben az eljövendő paradicsomban kompenzálva lesznek minden fájdalmukért.

De vajon tényleg kompenzálva lesznek? Mi történik egy tragédia esetén, ha az egy Tanú családot súlyt? Erről lesz szó a következő fejezetben, a Lloyd családját érő tragédia kapcsán.

 

Forrás:

Lloyd Evans: The Reluctant Apostate

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr8612507269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.05.16. 08:12:39

Fú, nagyon jó..és nagyon sok munka van mögötte, köszönöm szépen...Több helyen elég keményen fogalmaz, de szerintem csak nevén nevezi a dolgokat...és semmivel sem keményebb mint maguk a vezetők megnyilvánulásai..Sőt...
Nem szeretnék használni semilyen jelzőt sem rájuk...mármint a két említett vezetőre...de nyilvánvaló a céljuk, ahogy az ki is volt fejtve...
Egyre inkább tudatosítom hogy mindennek semmi köze Krisztushoz kivel takaróznak - semmi..sőt üzenetét becsmérlik, tagadják, meghazudtolják..
Krisztustalanok...

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2017.05.16. 08:51:28

Arra emlékszem, hogy amikor a Jelenések könyvét tanulmányoztuk, akkor a cikkben említett rész hogyan lett megbeszélve. Látszott a szemükben a félelem, el voltak borzadva a leírtaktól, attól féltek, nehogy ők is ilyen sorsra jussanak. Rám is bénítólag hatott az egész.
Valahol olvastam nem rég, hogy kontrollt fenntartani vagy szeretettel vagy félelemkeltéssel lehet. Az már nyilvánvaló, hogy Jehova Tanúi egyháza nem képes a szeretet üzenetével bent tartani a tagokat, ezért alkalmazza inkább a félelemkeltést.
Köszönöm ezt a részt is Csilla, és a sok munkádat, ami benne van.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.05.16. 10:13:52

@nicku: " Valahol olvastam nem rég, hogy kontrollt fenntartani vagy szeretettel vagy félelemkeltéssel lehet. Az már nyilvánvaló, hogy Jehova Tanúi egyháza nem képes a szeretet üzenetével bent tartani a tagokat, ezért alkalmazza inkább a félelemkeltés " - igen tökéletesen fogalmaztál...Éppen azon gondolkodtam a cikk kapcsán, milyen súlyt helyznek a Tanúk a szeretetre külön és a retorzióra külön, hogy legalább egálban van-e..Nos ezen gondolkodom, de azt hiszem már a gyülekezetben tapasztalható eszközök arra mutatnak, hogy a megfélelmlítés az, ami igazán érvényt nyert, hiszen a szeretetük csak látszólagos, művi, s ha az elveszíti erejét egy tag irányába...hát akkor kötődjön hozzájuk legalább a jelenlegi ís jövőbeli retorzióktól való félelem miatt .....

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.05.16. 10:52:05

@nicku: Köszönöm, de a tényleges sok munkát Lloyd végezte el. Én csak közvetítem az ő gondolatait, mert hozzám az fajta aktivizmus áll közel, amit ő végez. Sajnos a legtöbb exJT anyag számomra olvashatatlan (illetve hallgathatatlan, ha videóról van szó), mert annyira lerí a sértettség, a düh, harag és a személyeskedés meg stb, ugyanakkor híján vannak a tényeknek és a tényleges cselekvésnek.
Remélem, majd magyarul is olvasható lesz a könyv egyszer, de addig is úy állapodtam meg Lloyd-dal, hogy egy összefoglalót, afféle "olvasónaplót" írok a könyvről, melybe egy-két idézetet a könyvből is beszúrok. Így azért érdemes lesz elolvasni a könyvet magyarul is, mert nem érintek minden egyes témát a sorozatban.

Ráadásul nekem is jó, hogy végig megyek azokon a pontokon, amit szerintem minden Tanúnak/ex-Tanúnak ismernie illik az egyházáról, ahova tartozik/tartozott. Lloyd könyve logikusan felépítve saját személyes történetébe beágyazva, informatívan, források megjelölésével tartalmazza ezeket.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2017.05.16. 11:08:43

@t.csilla: Tudom, de a fordítás is munka, fáradtságos is meg időigényes is. :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.05.18. 16:21:49

Bocsánat, most szúrtam ki egy hibát (talán nem kellett volna olvasgatnom utólag :) ):
"(A növekedés Rutherford idejében indult el a II. Világháború után. Ennek hátteréről egy későbbi fejezetben lesz szó.)"

a növekedés nem Rutherford, hanem Knorr idejében indult el

Javítottam a szövegben is azért.
süti beállítások módosítása