Törekedj nagyobb szellemi kiváltságokra!
2016. december 20. írta: kingdom

Törekedj nagyobb szellemi kiváltságokra!

-Menni fog ?

 

kinevezes2.bmp

Menni fog ?

 

". . .előmeneteled nyilvánvaló legyen mindenki előtt." (1Tim 4:15 Úv)

Törekedtél valaha is nagyobb szellemi kiváltságokra? Évről-évre a szervezet, szüntelen az előrehaladásra ösztönöz mindenkit. Ugyanakkor tudjuk, alapvetően a "szellemi kiváltságok" elnyerésének a lehetősége a helyi vének testületének az ajánlásán múlik. Bár a Körzetfelvigyázó a döntésüket még felülbírálhatja, mégis az ő véleményük, ajánlásuk nagyon meghatározó. Ha azt állítanám, hogy egy-egy kiváltság, mint amilyen a véni és kisegítőszolgai, nem kifejezetten a törekvő személy szorgalmának, teljesítményének a függvénye és nem is feltétlenül a rátermettség az ami meghatározó, talán meglepne egy normál világlátással rendelkező embert.

Bár több jel arra mutathat, hogy egy teokratikus kiváltság elnyerése csakis az adott személy akaratának, rátermettségének, kitartásának eredménye volt, de a tapasztalat sok esetben sajnos ellentmond ennek. Tehát nem úgy van, mint egy egyetemen, hogy meg kell ugorni az előttünk lévő akadályokat amit elénk állítanak, vagyis teljesíteni kell és egyszercsak megérkezünk. Nem, a teokratikus "szintlépés" másképpen működik, amint azt látni is fogjuk az alábbi valós esetekből összerakott példából.

 Alkalmasság mindenek felett ?

Persze most arra gondolunk, hogy egy szellemileg rátermett, képzett személy nem biztos, hogy jó ember avagy egyáltalán intellektuálisan alkalmas bizonyos feladatokra aláírom, de csak akkor lenne fontos, ha a belső lelkitulajdonságok valóban elválaszthatatlanok a munkájától.

Ha viszont egy olyan rendszerről beszélünk ahol szigorú, előre lefektetett szabályok mentén mindenkinek le van szabályozva a maga feladata és ha az egyértelműen leírt szabályok szerint kell tevékenykednie, amitől minden minimális eltérés kockázatokat rejt magában, akkor pont, hogy azok a tulajdonságok nem lényegessek amit olykor visszatartó tényezőként hoznak fel egy-egy személy magasabb szolgálati kiváltságra való ajánlásakor. Magyarán ha agysebészre van szükségem, nem az alapján fogom megkeresni a megfelelőt aki kedves, aranyos és türelmes, szépen néz rám, hanem azt, amelyik a legnagyobb szakértelemmel rendelkezik. Egy kicsit szélsőséges példa talán, de ismerve azt, hogy egy vénneknek mennyi mindennel kapcsolattban kellene valóban alapos szakértelemmel rendelkeznie, vajmi keveset számítanak azon szellemi tulajdonságok, ami miatt gyakorta elkaszálnak egy vén, vagy kisegítőszolga jelőltet, aki egyébként megfelelt a bibliai alapfeltételeknek és ugyanakkor kimagasló értelemmel rendelkezik talán. 

Nem is beszélve arról, ha esetenként olyan visszatartó okokat hoznak fel, amit maga a biblia sem támaszt alá a kinevezéseket illetően. Sajnos annak is komoly súlya van, hogy az ajánlást tevő vének, esetleg közüllük egy tekintélyesebb, táplál-e ellenérzést a jelöltel kapcsolatban. Ha igen, akkor egy kevés retorikai képességgel is megtudja győzni a többieket arról, hogy a jelölt még talán nem alkalmas ő szerinte és szerintük sem.  Ezt egy példával fejteném ki, a név természetesen csak kitalált.

Szép remények

Teszem azt Kovács Pisti hosszú évek alatt szép előrehaladást tesz abban, hogy széles biblia ismeretet szerezzen, mi több már összefüggéseiben érti a Bibliát és a szervezeti elvárásokat, mondjuk olyannyira, hogy az számára és mindenki más számára is nyilvánvaló már, hogy Pisti már szinte kész vén és a testvérek is annak tekintik már. Nem is csoda ha ott érzi magát abban a pozícióban amire törekedett, amire talán kisgyermekkora óta ösztönözték az Őrtorony kiadványokban a Kongresszusokon és a gyülekezete előadásaiban, mondhatni non-stop. Talán Pisti teokratikus céljai érdekében feladott számára értékes dolgokat is. Félretette a felsőoktatásban rejlő lehetőségeket, talán szegénységi fogadalmat is tett annak érdekében, hogy teljes időben szolgálhasson úttörőként, ami külön ajánló levéllel is felér a véni tisztség elnyeréséhez.Talán komoly szerelmi kapcsolatot számolt fel, hogy gördülékenyebben eleget tehessen a szervezet buzdításának. Magyarán mindent feladott, komoly áldozatokat hozott, de mégis valami homok kerülhetett a gépezetbe, mert évek óta a legkülönbözőbb dolgokat előhozva a helyi vének burkoltan közlik vele, hogy miért is nem alkalmas (még) arra, hogy péld. vén lehessen. A "még"-nek komoly jelentősége van. Mert az helyett, hogy őszintén elmondanák, hogy egyáltalán nem kivánatos személy a jelenlegi zenekari felállásban a "még" válasz, csak egy további véget nem érő játék, láncolat alapjait fekteti le.

Persze Pisti tesó nem hülye, és megkérdezi hol lehetne mégis javítania, hogy előrébb haladhasson. A válasz rendkívül egyszerű, egy alkalommal talán: -Több közreműködést várunk az összejöveteleken.

Ok, dehát ez ilyen egyszerű? Pisti oda is teszi magát, érezhetően ég a keze az összejövetelek alatt, sőt a szolgálatát is megnöveli. Egy év múlva jó okkal reméli, hogy most már vágányon van a dolog. De valamiért mégsem történt semmi.

Érthető tehát az újabb kérdése a vének felé, akik mindenek előtt nagyra értékelésükről biztosítják őt szorgalmáért.: - Hol lehetne még javítanom, hogy előrébb haladhassak? A válasz ezúttal: - Ismerd meg jobban a testvéreket, hogy bízhassanak benned. - Ok.Rendben. - Erre nem is gondoltam, köszönöm, hogy felhívtátok rá a figyelmemet - mondja. (Ha jól megfigyeljük, ezek olyan kifogások, amit a szentírásban nem találunk meg a véni és kisegitőszolgai tisztségek követelményeként).

Teogödör mélyén

Majd évek telnek el újra és annak ellenére, hogy törekedett és a tanácsokkal öszhangban járt el, mégis mintha nem létezne, mintha levegő lenne a gyülekezetben. De mégsem adja fel, mert a lehetőséget nem elvették tőle, pusztán csak azt a visszajelzést kapta, hogy még nem, avagy ezt vagy azt, még meg kell tennie. Újabb és újabb évek telnek el, továbbra is megteszi a magáét és nem adja fel. Arra gondol, hogy talán legközelebb valóban itt a nagy lehetőség, most már biztos a dolog, mert hiszen mindent teljesített. Sajnos újból csalódnia kell, mert ezúttal egy olyan választ kap, ami teljessen padlóra küldi érzelmileg. A vének válasza ezúttal: - A vének testülete azt látja, hogy nagyon lelombozva jársz egy jó ideje a gyülekezetben és arra gondolunk, hogy talán valami 'vaj van a füled mögött' magyarán fogalmazva, valami súlyos bűnt takargatsz, ezért a vének testülete nagyon elbizonytalanodott a kinevezésedet illetően. - Mit tehetnék mégis? - kérdezte Pisti kétségbeesetten. A válasz megoldásként kézenfekvő volt. Valld be bűneidet azoknak akikre tartozik! Még a fiókhivatal is írt neki ezzel kapcsolatban, hogy a helyi vének azt szeretnék, ha helyénvaló módon könnyítene magán a bűnei őszinte bevallásával és majd ezután eljönnek a felüdülés időszakai ugyan úgy, mint Dávid király esetében, aki szőrnyű bűnöket takargatott.

Pisti nagyon szomorú lett, és elkezdete magában keresni a hibákat és a bűnöket, de nem talált olyasmit amit megkellett volna osztania bárkivel is akikre tartozik. Önkéntelenül is eszébejutott a Katolikus egyházban működő gyónás, amelynek gyakorlatát az ismeretei szerint a szervezet elutasítja. Ugyanakkor persze az is megfordúlt a fejében, hogy mégis mennyivel humásnusabb a Katolikus bűnvallás, mivel az elvileg a pap és ő közte marad, de az ő feltételezett súlyos bűnéről máris tud 5 vén és plussz a fiókhivatal. Ami a legrosszab mégis az, hogy a feltételezett bűnét úgy kezdték kezelni mintha egy olyan valós bűn lenne, ami még nem látott napvilágot. Nem tudni mi az, de valószínüleg valami komoly lehet. Ezért igyekeztek is őt mellőzni sokmindenből a gyanú árnyéka miatt. Mindenesetre ezúttal megértette azt, nemhogy vén nem lesz mostanában, de a renoméja mélypontra zuhant olyannyira, hogy újabb évek szükségesek majd ebből a teogödörből kiszabadúlni, már ha ez egyáltalán lehetséges.

Így teltek múltak a további évek, és Pisti le is mondott mindenről amit a szép reményeibe fűzött. Állandó sanyargatás és a falakba ütközés megtette a hatását. Pisti ezentúl már tesz az egész teokratikus karrierére, csak azt az időt és áldozatot sajnálhatja, amit ennek megszerzésért tett. Az állandó "még nem" éveket rabólt el tőle. Avagy azért valamit mégis megtanúlt és így volt talán haszna az egésznek. A kinevezéseknek és a szellemi előrehaladásnak a szevezetben nem sok köze van a személyes erőfeszítéseknek és képességeknek, mert minden a helyi vének kezében nyugszik. Az ő személyes szimpátiájuk, hatalmi érdekeik, esetleg titkaik előrébb valóak mások, pontosaban az Ő törekvéseinél. Mindez annak fényében nyer nagyobb jelentőséget, hogy amint állítják a Szentszellem vezeti őket a  döntéseikben. Ha tehát úgy történnek a dolgok ami Pistinek nem előnyös, az azért van úgy, mert talán Jehova is úgy akarja. Tehát a vének nagyot nem tévedhetnek vele kapcsolatban, akik bár maguk is tökéletlen gyarló emberek, olyanok akik a szervezet szerint hibákat követhetnek el. Ez persze egy újabb anomália a szervezet tanításai részéről, mert miért kell belevonni a döntésekbe a szentszellemet, ha egyébként ennek ellenére születnek meg a rossz döntések? Akkor vagy ott van az a szentszellem, vagy nincs. Vagy mondok egy meredeket, ha ott van, nem is "szent " annyira az a szellem, mert ha az lenne, nem adna helyet az igazságtalanságnak a legcsekélyebb mértékben sem.

Visszatérve a példánk alanyára aki sokkal inkább már csak áldozata önként vállalt törekvéseinek, már kezd maga meggyőződni arról (talán túl későn és tévesen), hogy igazából lehet tényleg nem is alkalmas nagyobb kiváltságokra. Mindezt csak az teszi ellentmondásossá, hogy XXX testvér aki jóval utána tért meg és sokkal kevesebbet adott a gyülekezetnek. Aki mellesleg nagyon szerény képességű, akinek még a folymatos értelmes beszéd is problémát okoz és akit mellesleg a testvérek sem kedvelnek, már büszke vénként lépkedhet a gyülekezetben mint titkár. Bár amikor közölték vele, hogy mostantól vén, ő maga is kételkedve fogadta a hírt. -Ééén nem is gondoltam volna, ...pont engem? Mintha valami olyasvalami hullott volna az ölébe, amit valójában nem is akart. Persze ha már van, nem utasítjuk vissza, akkor inkább igyekszünk beleélni magunkat az újfennt kapott szerepünkbe. Így tett tehát ő is. 

Azért lényeges ez a fajta megnyilvánulás is, figyeltük? Azt mondja : -Nem, is gondoltam rá, pont engem? Tehát konkrétan nem is törekedett rá, nem is mozgatott meg a cél érdekében energiákat, nem hozott áldozatokat és mégis elérte azt szempillantás alatt, amiért Kovács Pisti évek óta csak ugrándozott és amit végűl el is vettek tőle még kimondatlanúl is. Avagy az előző példával élve úgy lett agysebész, hogy nem is gondolt rá, nem tervezte be, nem is törekedett rá. Egyszerűen minden erőfeszítés nélkül oda került, abba a pozícióba.

... és végűl ... Menni fog?

Ez csak egy a sok-sok blokkolt teokratikus karrier közül, amiket talán ismerünk és láttunk a gyülekezetben, esetleg tapasztaltunk is. Valóban beláthatjuk a szervezetben a személyes törekvéseknek és a képességeknek vajmi kevés köze van ahhoz, hogy valaki tényleg odakerülhessen amit eltervezett és amiért áldozatokat hozott, akár sokszor nagyon komolyakat is. No, de azt sem felejthetjük el, a szervezet továbbra is szüntelen az előrehaladásra ösztönöz mindenkit. Kiváltképp azokat a fiatalokat, akik potenciálissan a karrier választás előtt állnak. Arról viszont nem beszélnek, hogy a teokratikus poziciók elérése, nem a teljesítményük függvénye lesz, ami viszont már nem teszi tisztességes játszmává folyamatos ösztönzésüket.

Hogy mi lehet ezeknek a bukott karriereknek a valós hátterében az sok esetben kikövetkeztethető. A vének is gyarló bűnös emberek és ezen az állítolag a rajtuk lévő szentszellem sem tud segíteni. Nem alaptalan, hogy a vének testületében lévő nagyobb tekintélyel bíró személyek némelyike neheztelést táplál a jelölt személlyel kapcsolatban és persze fogásokat keres rajta. Természetes képes arra is a jó beszédkészségét felhasználva, hogy a többi vén társát meggyőzze a vélt igazáról. A többiek vagy "bólagatós Jánosok", vagy pedig félnek a saját ismert hibáik (bűneik) miatt ellentmondani a jó retorikai képességekkel rendelkező (nagyobb hangú,domináns) vénnek. Ezek a megállapítások annak tudatában furán hangzanak, miközben a szervezetetet és a vének testületének üléseit szellem álltal irányitottnak mondják, de ha jó megfigyelők vagyunk észrevehetjük, hogy a döntések szimplán egyszerű emberi mechanizmusok mentén mozognak. Avagy a rátermettség, a vágyakba beleölt munka mit sem számít, avagy nem mindenek felett álló garancia az előrelépéshez. Egy-egy ilyen ülésen ahol mások előrehaladásáról kell dönteni, a tapasztalatok szerint bizony félmondatokkal elintéznek akár egész életkarriereket is.

Az okok valóban szereteágazóak lehetnek, de kár is ezeket az okokat keresni, mert a valós okokat nem fogják az orrunkra kötni.Találgatni persze lehet a józan paraszti észből fakadó logika mentén. Esetleg félnek attól, hogy ha egy jobb képességű személy kerül be a testületbe és az megmozgathatja a saját talán nem is annyira szilárd alapokon álló pozíciójukat? Esetleg ne adj isten, hozzáférhetnének azokhoz a bizalmas dokumentumokhoz is az irattárban, amikből kiderülhetne mennyi esetben hoztak megbotránkoztató döntéseket, olyanokkal kapcsolatban akiket személyessen jól ismer az esetleges jelőlt, mert mondjuk a családtagjai? Az okok valóban szerteágazóak lehetnek, de ha mást nem is láttunk ebben az annyira nem is légből kapott modellben csak annyit, hogy a döntés alapvetően a (gyarló) vének kezében nyugszik, a teokratikus pályába való "életbefektetés" nem egy megbízható, jólkifizetődő garancia amire építhetünk és a legrosszabb esetben talán hosszú évek után jövünk rá, hogy az egész csak illúzió volt. Vagy ahogyan Salamon mondta oly gyakran az élet megannyi területére, hogy az egész csak, "hiábavalóság, szélkergetés."

mindeneknek summája ez:

Amikor tehát azt hallod a szervezet ösztönzéseként : Törekedj nagyobb szellemi kiváltságokra! Egy olyan játszma kezdetét jeletheti számodra, ami akár az egész életpályád félresiklását okozhatja majd. De egyben annak megértését is jelentheti, ami majd mindennél nagyobb kincs lehet számodra, hogy a szervezet szellem álltal irányított státusza bizony nem megkérdőjelezhetetlen, ... nagyon nem.

000.JPG

-

Kingdom

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr8912044851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.gabi 2016.12.20. 08:43:13

Átolvastam és találtam benne nagyon sok mindent.

Az első ez:
"Tehát nem úgy van, mint egy egyetemen, hogy meg kell ugorni az előttünk lévő akadályokat amit elénk állítanak, vagyis teljesíteni kell és egyszercsak megérkezünk. "
A magyarországi egyetemeken tanítók családi hátteréről és pályafutásáról készült kutatás, melyből kiderült mennyire nagy szerepe van a rokonságnak az előmenetelben. Eléggé undorító volt élőben is látni mi számít, ki, mire és hogyan kap esélyt. A magyarországi egyetemek és a szervezet személyzeti politikája között nagyon sok a hasonlóság.

Nekem a szervezeten belüli eljárásokkal szembeni egyik kritikám a precíz szabályozás hiánya. Hatalmas súlya van az egyéni döntésnek, mintha feudális rendszerben lennénk. A pozitív értelemben vett bürokráciának éppen az lenne az egyik előnye, hogy a pontos szabályozás kiszámíthatóságot teremt - éppen ez hiányzik a szervezetből és a (nem is annyira) fiktív példa is ezt igazolja.

A leírt jelenséget értem és elfogadom, hogy vannak olyanok, akik tényleg szolgálnak és ezért akarnak vének lenni, nem pedig a hatalomvágyuk miatt. A "törekvés" viszont az általam látott esetekben ritkán szólt a szolgálatról, sokkal inkább a pozícióról. Nekem ezért volt visszataszító a kiváltságokra való törekvés.
Arról nem beszélve, hogy nekünk, testvérnőknek mi marad? Mi mire törekedhetünk? Te pontosan tudod, hogy még különleges úttörőzésre sincs reális esélye egy testvérnőnek - mert eltekintve pár ritka kivételtől ezt is csak a férje jogán kaphatja meg valaki. Ilyen szemmel nézve a törekvés elég visszataszító fogalom lett a szememben.

Persze értem miről van szó: titokban tartott megegyezések során múlik ki lehet vén és ez tényleg nem jó. Nem is csoda, hogy olyan gyenge teljesítményre képes emberek kerülnek oda.

Több döntés hátterét ismerve szeretném megerősíteni, hogy a bizalmas iratokba való betekintés lehetősége tényleg mérlegelésre került tényező volt, nem is egy esetben.

Majdnem elfelejtettem: a Kovács István nem kitalált név :)
Szegény Sefa ezt most jól megkapta, nem valódi a neve :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.20. 09:36:16

@l.gabi:
"...magyarországi egyetemeken..."

Persze, ugyanakkor az egyetemeknek és a szervezetnek is megvan a csuklóból előrántott kész válasz arra, hogy mégis miért ők a legalkalmasabb személyek az adott posztra. Az egyetemek konkrét válaszát nem ismerem, de a szervezet valami olyasmivel állna elő, hogy a testvéreket Jehova helyezi el a szervezetben oda ahova akarja és azokat akiket akar. Ehhez jön még, a nem az erősseké a futás duma, amit kiollóznak a bibliából az ilyen esetekre... :)

A bürokráciáról. Magam is ezt tapasztaltam, hogy bizony a személyes tekintély az az aktuális bürokráciát is felül írta. A legnagyobb profi az ,volt aki a leirt szabályokat is tudta úgy magyarázni,forgatni, hogy az ő akarata érvényesüljön végül.

"törekvés"
A szervezet a meglátásom szerint már a kezdetek kezdetén elkezdi elültetni a pozíciók elnyerésének vágyát a testvérekben. Kezdődik azzal talán, hogy kereszteletlen hírnök lehetsz HA megfelelsz a 124 kérdésből az adott kérdésorokra, megkeresztelkedsz HA..., kisegítő, álltalános úttörő lehetsz Ha ... A testvér szinte a kezdetektől szembesül azzal, hogy vannak "helyek" amiket el lehet nyernie ha megteszi ezt vagy azt. Ami működik is bizonyos szintig, kb. a kisegítőszolgaságig. Emlékszem egykor a testvérek a kezembe nyomtak egy folyamat ábrát az úttörő iskolán, ahol szépen grafikussan le volt vezetve melyik kiváltságból melyik következik. Kezdődött a keresztelkedéssel és a a csúcson a Vezetőtestület volt :) Akinek a kezébe került láthatta, hogy alúlról el lehet jutni egészen a csúcsig is :)

A testvérnőknek valóban kevesebb szerep jut és valóban olyan pozícióba kerülhetnek amik főként talán a férjek kiváltsága okán jut nekik. Ismerek olyat aki különleges úttörő és majd körzetfelvigyázóné lett, minimális erőfeszítéssel. Látszat úttörőktől ez hatalmas kiugrás szerintem :)

"Kovács István nem kitalált név :)"
No, de Gabi több ezer Kovácspisti járkál közöttünk, ... biztosítalak, hogy a valósággal való egyezés csakis a véletlen műve :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.20. 09:45:57

@Csakegyember: Az éhgyomorra és a telihassal való olvasás és hozzászólás között mi a külömbség ? :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.20. 11:20:54

@kingdom: hogy az éhgyomr után jön a reggeli, majd a munka...S utána a hozzászólás..Mindebből több minden is levezethető...
Pl. annyira tetszett a cikk és kíváncsi voltam a szerző művére, hogy azt éhgyomorra bevállaltam.... Vagy épen az ellenkezője....Csak telt gyomorral lehet megemészteni...

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.20. 12:46:21

@Csakegyember:
Értem már.
Mit választok? Mire gondolsz ?

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.20. 13:22:57

@Csakegyember: S a véleményem: 1.- se több se kevesebb visszaélés nincs a taglalt téma tekintetében Jehova Tanúi egyháza s a többi emberi szervezet mint pl. egyház, felekezet, szervezet, társulás, oktatási intézmény, alapítvány stb...között.
2.-Az ok, az emberi tényező
3.-Mindebből ered - /most Jehova Tanúira kigegyezve/, hogy így semmi közük sem lehet Istenhez és Krisztushoz, ki esetleg irányítaná őket s így felelősség terhelné az említett dolgokért.....hasonlóan a többihez...
Egyszerű képlet....

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.20. 13:31:09

@kingdom: De ez nem mentesíti az érintett személyeket felelősségük terhétől, kimondottan, hogy Isten és Krisztus nevében űzik saját kis játékukat, mintha így joguk lenne mindehhez, de csakis saját magukat áltatják..
A cikkben szereplő személynek pedig, igaz könnyű így kívülről belekotyogni meg okoskodni/ önmagamból indulok ki/, talán erre volt szüksége, hogy feltáruljon számára az "igazság" sajátos íze....Igaz kemény volt mindez évek hosszú során...de lehet ha nincs mindez, most felvigyázóként terelgeti a nyájat, s még nagyobb gyötrelmek árán szabadul csak a szervezet karmaiból...Vagyis talán a kisebb rossz érte, mégha ezt így kifejezve tűnhet az átéltek lekicsinylésének, de nem az !

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.20. 13:36:35

@kingdom: Azért kellett volna választanod, mivel feltetted a kérdést...ez olyan mesébe illő :) Mondja a boszorkány a királyfinak ki keresi az elvarázsolt királylányt : Mivel kérdeztél, ezért kell választanod, s aszerint mit választasz, békává változol, vagy megleled szíved hölgyét :) :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.20. 13:39:16

@Csakegyember: De most már késő, mondja a boszorkány, most már én döntök sorsod felől...:) :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.20. 17:38:38

@Csakegyember: Hát nem tudom a cikk nem állított konkrétan választás elé, pusztán csak rámutatott egy igen komoly eshetőségre ha valaki a teokratikus karriernek szenteli az életét. Ha viszont arra gondolsz, hogy a cikk szellemében választanom kéne a teokratikus karrierek között, nyilván a nemre szavaznék. Innen kívülről nyilván ez a megfelelő válasz. Persze aki még bennt van nem biztos, hogy tud ilyen határozott döntést hozni érthető okokból... mivel nem tudja milyen játszmába kezd bele a szervezet ösztönzésére.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.20. 18:25:48

@Csakegyember: ...én a békává válást választom, ha lehet....:)

"....ő maga is kételkedve fogadta a hírt. -Ééén nem is gondoltam volna, ...pont engem? Mintha valami olyasvalami hullott volna az ölébe, amit valójában nem is akart."
Igen, velem pont ez történt a kinevezésemmel. Ahogy Gabi írta, a testvérnőknek nem igazán lehetnek teokratikus törekvéseik, maximum arra törekedhetnek, hogy megszerezzék a megfelelő kiszemelt férfi figyelmét, akihez feleségül menve felmászhatnak a pozíciók létráján. A különleges úttörői kinevezés mégis az ölembe esett anno (egy normális férjnek, lehet jobban örültem volna akkoriban...:)), mégpedig úgy, hogy nem volt mögöttem befolyásos teokratikus apu, vagy rokon. Egyes kinevezéseknél előnyt jelenthetett a testvérnőknél, ha előnyös külsővel rendelkeznek, olyannal, mely valamelyik teokratikus elöljáró ízlése szerinti.
Csak később tudatosult bennem, hogy lehet valamit nyomott a latban akkori 50 kilós, karcsú alakom, félhosszú vörös hajam és nagy zöld szemeim....

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.20. 20:14:01

@t.csilla: "Csak később tudatosult bennem, hogy lehet valamit nyomott a latban akkori 50 kilós, karcsú alakom, félhosszú vörös hajam és nagy zöld szemeim...."
Most csak fasntáziálok,de: Az esetleg megfordúlt a fejedben akkoriban, hogy talán valaki pont azért helyezett oda ahová, hogy megkörnyékezhessen? Mert egy Különleges úttörőnek udvarolni, annyira teokratikus, annyira jó példa olyas valakinek aki eleve már egy előkelő teokratikus helyen van? Nem lehet, hogy ki szemeltek valakinek? :) No persze lehet, hogy tévedek és tényleg megérdemelted a kinevezést :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.20. 20:24:12

@t.csilla: No,de ha igaz az a 50 kiló, az komoly ajánlási szempont lehetett :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.20. 20:56:04

@kingdom: Akkoriban ilyesmi meg sem fordult a fejemben. Én Jehovától származó kinevezésnek tekintettem, mivel elég sok minden mással összevágott akkoriban, amik az életemben történtek. Ma is így gondolom ezt!
(..és milyen igazam lett, hiszen ez által a kinevezés által voltam képes sok mindent átlátni....nekem ez volt az utam)

A történetnek persze volt egy másik vonatkozása is, ahogy írod: valóban kiszemelhetett valaki. Természetesen nagy csalódást okozhattam, mivel nem láttam át a szerepemet, amit végül kedvesen meg is bosszultak :). A barátaimtól tudtam meg, hogy milyen sokan jelentkeztek és igyekeztek ezekre a posztokra, ehhez képest én be sem adtam a jelentkezésemet. Ennek ellenére nem tartottam magam méltatlannak vagy érdemtelennek, csak nem értettem, hogy miért pont én.
Később kezdett gyanús lenni a dolog, de csak évek múlva jutottam arra a nagyon is kézenfekvő következtetésre, amit leírtál. Az akkori baráti körömben volt két lány, az egyik már évek óta jelentkezett a Bételbe, de mindig elutasították. Ez a lány átlagos külsejű volt, sőt kissé csúnyácska, vénlányos kinézetű. A másik egy gyönyörű, feltűnő szépségű csinos lány volt, akivel egyszer ellátogattunk a Bételbe. A látogatás után azt mondta, hogy meghívást kapott, hogy legyen a Bételcsalád tagja. Csodálkoztunk azon hogy is működik ez.
De a történet vége az lett, hogy végül a csúnya lányt vették fel a Bételbe, és a szép lány lett különleges úttörő (azáltal, hogy férjhez ment egy különleges úttörőhöz). Nem állítom, hogy mindig csak a testvérnők külseje játszhat szerepet, de ez egy olyan valuta, amivel lehetett élni. Mondjuk nekem nem sikerült ebből bármiféle előnyt kovácsolnom, de aki tudatában van saját bájának, és annak hogy miképp működnek a dolgok, az biztosan sok ajtót meg tud nyitni magának.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.20. 22:26:31

@t.csilla: ok@kingdom: nem tudtam belépni.....Most sikerült táblagépről...
Teljes mértékben egyetértek a szép csinos külső, stb....Mégha egy picit tud flörtölni is....Egyenes út a hölgy számára a dicsőség felé....Konkrét példát mondhatnék....Egy szép nőnek ki még nem is szégyenlős, sokkal több minden meg van engedve, mint egy kevésbé helyes esetleg többgyermekes nőnek...Szebben mutat a pódiumon is, jobban eladható vele az üzenet....Sajnos e tekintetben diszkrimináció van....Nekem ettől hányingerem van...Mivel aki mások rovására törtet előre kihasználva a természettől kapott előnyeit...S lényegében csak ez játszik szerepet..Az megvetendő a szememben...Ocsmány dolog...Az ilyen ember célja elérése érdekében mindenre képes...Sajnos saját bőrömön tapasztaltam s láttam..Ebből is kifolyólag nem díjazom a szépségüket kihasználók törtetését .

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.20. 22:33:38

@kingdom: Nem a cikk, én állítottalak választás elé, de csakis azért, hogy egy kis humor is legyen, független a cikktől..Kiindulva az éhgyomorból..Nem kel mindent komolyan venni...Mindjárt nyár lesz..

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.21. 00:13:47

@Csakegyember: "Sajnos saját bőrömön tapasztaltam s láttam..Ebből is kifolyólag nem díjazom a szépségüket kihasználók törtetését ."
Jaj, ugyan már! Most a sértett hiúságod mondatja ezt veled. Azt, hogy a nők a külsejükből jussanak előnyhöz és abból boldoguljanak, éppen a férfiak várják el tőlük. A JT szervezet pedig egy velejéig patriarchális rend, melyben a nők ugyanúgy próbálnak érvényesülni, ahogyan azt megszokták és elvárják tőlük egy ilyen környezetben. Ha te anno letetted a voksodat emellett és férfiként elvetted ennek előnyeit, akkor miért zavar az, ha a nők ugyanezt teszik - és néha jól is járnak vele. Az, hogy nekem nem sikerült, az az én bajom és a naivságomnak és az idealizmusomnak tudható be. Nem mintha bármit is meg bántam volna, mert nyilván kellett ez a hályog a szememre, hogy ne lássam a valóságot (ja, mert ha láttam volna, eleve be sem csatlakozok a JT-khez). De hiába húztunk rá egy vallásos mázat, akkor is csak emberek vagyunk, és azok is, akik még bent vannak.
Ettől függetlenül a kinevezések még simán lehetnek isteni eredetűek: ha valakinek van, de az is ha nincsen. Ez csak attól függ, hogy ki miben hisz, mit lát bele ezekbe.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.21. 03:51:24

@t.csilla: Lehet ezúttal se ment át a lényeg ☺ Léteznek a hiúságon kívül más tulajdonságok is, melyekkel egy ember rendelkezhet...Pl. az igazságérzet..☺
A lényeg amiről írtam, nem a szépségben, hanem az azzal való visszaélésben keresendő....Amúgy minden férfiban van hiúsàg, ez igaz..Amiit írtam nem az jelentette, hogy azért mert valaki szép, most már negatív diszkriminációban kellene részesíteni..De vannak dolgok, melyekre elég specifikus nézetem van...És sajnáltam mindig a jogtalanul félretoltakat....Mind a cikkben szereplő személyt..Ki csakis azért mert ( nem volt szép) vagyis nem volt valakinek a valakije és talán becsületessége miatt is féltek tőle..Amúgy a kettőnk között kibontakozott témával kapcsolatban nagyon rossz tapasztalataim vannak.....Ez szintén hasonló a Tanúk által használatos "Jezábel" befolyáshoz......Lehet van gyülekezet ahol ez nem figyelhető s nem tapasztalható....De én ebből is kivettem a részem - kárvallottként...S ez nagyon elterjedt volt .....De mégsem mondom, hogy minden nő ilyen, holott nagyon csúnya dolog volt, és elterjedt....Most neked nagyon rossz tapasztalataid vannak a férfiakkal ..de ez nem az jelenti, hogy mindegyik selejt ! Nem..És mégis megírod a véleményed a férfiakról...Mint a cikkíró a vénekről és a testületről ..Ennek ellenére vannak becsületes vének a becsületes testületek, kik pontosan az ellenkezőjét teszik....De az átéltek alapján, Neki..Neked..Igaza van.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.21. 08:30:01

@Csakegyember: "Léteznek a hiúságon kívül más tulajdonságok is, melyekkel egy ember rendelkezhet...Pl. az igazságérzet.."
Igazad van és ha a teljes igazságosságra törekednénk (ami amúgy lehetetlen), akkor is maradnának sértettek és sértődések. Egy férfiközpontú rendszerben valószínűleg inkább a nők részéről...:) (Ez persze egyáltalán nem jelenti, hogy csakis kizárólag a nők válhatnak áldozatokká.)
A patriarchizmus fenntartása korántsem a férfiak érdeke, hiszen szép számmal vannak nők, akik ebből profitálnak. A férfi a családfenntartó? Rendben, akkor benyújtom a számlát neki :) Teljesítsen, ha akar valamit az ágyban.:) Ezt nem kell így kimondani, de simán el lehet érni ún. női eszközökkel. Lehet így is gondolkodni, és ezzel általában többre lehet jutni, mint az okoskodással. Ahogy te is leírtad, hogy mennyi mindent megengednek a szép nőknek, és ezt igazságtalannak tartod.

Persze lehet máshogyan is, mégpedig lehet érvelni, a férfit is embernek tekinteni (mégpedig olyannak, aki felelős a viselkedéséért), lehet egyenrangúskodni, de ebben az esetben hamar ráhúzzák a "Jezabel" jelzőt. Ez női szempontból nagyon vicces tud lenne (főleg, ha az ember kívülről tekint a jelenségre és nem kárszenvedettje éppen:)), mert éppen azok a férfiak, akik előszeretettel lejezabellezik a nőket, azok, akik a nők uralma és befolyása alatt vannak. Ez lehet a feleségük, de leginkább az édesanyjuk (vagy a feleségük, aki anyáskodik). Lehetnek a farkuk vagy a gyomruk által irányítva, de mindenképpen megtartva környezetük nőtagjait az ő kényelmüket kiszolgáló szerepben. Ha pedig valakinek ez a nézete a nőkről, akkor ne csodálkozzon, hogy olyan nők maradnak meg körülötte, akik ebből "megélnek".

Természetesen mindenki egyénileg dönt arról, hogy milyen eszközökhöz nyúl, és milyenekhez nem. Nem vagyunk ösztönlények, nem kell az évezredes társadalmi beidegződéseket követnünk, mert lehet tudatosulni is, lehet szembenézni az otthonról hozott - és bennünk élő - apai és anyai mintáinkkal, és feldolgozni az ezekkel kapcsolatos sérüléseket, csak ez fájdalmas dolog általában. Megspórolva ezt a folyamatot, marad egymás hibáztatása.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.12.21. 08:32:48

@t.csilla: :) hát bevallom: Nekem tetszettél :P

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.12.21. 08:40:08

Ej már megint ez a kovácspistizés. :)

Mint sok vénként, elnöklőként és kongresszus szervezeti vezetőként sok kinevezésbe (ajánlásban) résztvevő ember, néhány dologgal azért ki tudnám még egészíteni a posztot, de az nem változtatna azon, hogy jó a poszt. Talán csak "a teogödör mélyén" alcím alatt olvasható gondolatok furcsák számomra. Nem nagyon találkoztam ilyennel.
Viszont annyiban egészíteném ki a posztot, aminek a hiányossága szinte csak az, hogy az író már túl régen volt tanú, hogy a hozzám eljutott beszámolók szerint az elmúlt tíz évben leváltott, elkülönült, kiközösített vének RENDKÍVÜL MAGAS SZÁMA miatt, a kiváltságokat sok helyen már úgy aggatják rá a testvérekre, csakhogy legyen valaki aki viseli. Azt mondták nekem, hogy ma már úgy vadásszák az alkalmas/alkalmatlan balekokat, hogy legalább neve legyen a gyereknek, ha már úgy se neveli senki.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.21. 08:46:57

@sefatias: Jaj, de drága vagy:) Képzeld mire vihettem volna, ha még helyezkedni is tudok :)

De a viccet félretéve, én soha nem láttam magam szépnek, mert az életem tele volt küszködéssel és fájdalommal. Sajnálatos, hogy egyes férfiak csak a külső megjelenést vették észre és hagyták magukat félrevezetni, aztán jól megsértődtek, amikor nem illettem bele az általuk - elsősorban a megjelenésem alapján - kialakított képbe. Ha egy nő szép, akkor biztosan kapható is erre, arra. Ha meg mégsem, akkor meg mi keresnivalója van itt? Menjen férjhez, szüljön gyereket, vezessen háztartást vagy menjen ahova akar, de ne nyafogjon itt nekünk össze-vissza. :)
Ennyit a nők teokratikus karrierjéről.....

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.21. 09:06:35

@t.csilla: Sokáig el tudnánk beszélgetni, de az félrevinné a témát :) :) ..
Csak még annyit szerettem volna hozzáfűzni, hogy mindnyájan az átéltek alapján bizonyos tekintetben általánosítunk..mivel a mi mozgás és látókörünkben ez az általános...ugyanakkor másoknak lehetnek ellentétes megélései, vagy nem is biztos, hogy az általam általánosított dolgok egészében elfogadhatóak...De ez nem teszi semmisé az általam-általad átélteteket tapasztaltakat. Nekünk az a valóság. Ugyanakkor ebből kiindulva elfogadjuk a másik tapasztalatait, tudván, hogy környezetében ez dominálhatott, ez az ő tapasztalata.. A " Jezábel" jelzőt arra alkalmazták, hogy valaki pl. egy tisztséget betöltő férj feleségeként...irányította a férjét, vagyis negatív befolyással bírt a gyülekezetre, vagyis konkrétan hatással volt a gyülekezetben történtekre, főleg perszonális dolgokban, személyek irányában, döntések irányában stb....../ettől függetlenül vissza lehetett élni ezzel a címkével/...

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.21. 09:14:59

@sefatias: Bocsi a Kovácspistiért, csak azért mertem beleírni mert tudtam, hogy a te karriered merőben más volt az emlékeim szerint. Lehetett volna mondjuk Szabó János is vagy Testvér József, de a Kovácspisti szebb :)

A teogödör , rész (is) sajnos megtörtént eset, ha nem történt volna meg, le sem mertem volna írni. :(
Érdekes szervezeti változásokról írsz, sajna (?) valóban lemaradtam az égiszekérről, négy teljes év alatt sok változás lehetett más területeken is.
Amit írsz, jószerivel azt jelenti, hogy a szükség miatt beindult a "vén csináló iparág". Bár számomra ismét csak annak egy bizonyítéka, hogy a szentszellemnek semmi köze a dologhoz. Amikor a szükség kényszeríti ki a kinevezést az nem lehet Isten általi. Az mégiscsak milyen már, hogy nem kell valaki évekig mert ez, vagy az miatt soha nem találják alkalmasnak. Aztán amikor kihullanak körülötte a vének ,hirtelen alkalmasnak találja őket a szentszellem.
.....
Hát Egy 50 kilós nő bájának valóban nehéz lehetett ellen állni, megértelek :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.12.21. 09:17:04

@kingdom: nem gondolom, hogy nem történt ilyen, csak szerintem nem általános.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.12.21. 09:18:50

@t.csilla: Hozzátenném, hogy mivel pár évvel fiatalabb vagyok, ez kimerült a szép és jó szellemiségű nő enyhe bálványozásában. Máig emlékszem a ruhára, amiben az úttörő programon láttalak. Ha tehettem téged bámultalak. :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.21. 09:21:52

@sefatias: Még annyit, hogy írod :"Mint sok vénként, elnöklőként és kongresszus szervezeti vezetőként sok kinevezésbe (ajánlásban) résztvevő ember, ... "
Csak annyit mint ilyen személy, emlékeid szerint hoztatok olyan döntéseket ami meglátásod szerint igazságtalan volt, vagy inkorrekt?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.12.21. 09:25:37

@kingdom: A gyülekezetemben amikor vén és elnöklő voltam, szerintem nem. Azt hiszem sikerült végig igazságosnak maradnom(marha jó véleményem van magamról :) ) Viszont két olyan ajánlásra is emlékszem, amibe nem volt beleszólásom, illetve a beleszólásom ellenére is elment, ami két olyan emberről szól, akik alkalmatlanok voltak mind emberileg, mind szakmailag a feladatra. Mindkettőt elfogadták. És mindkettőből lett gond

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.21. 10:01:35

@sefatias: Amit írsz az lenne az ideális gyülekezeti vezetés(ő). Ezért is fordult elő sokszor az, hogy testvérek elköltöztek olyan helyre ahol a vének nem voltak szőrszálhasogatóak, reálisak igazságosabbak voltak az elvárásaik. Ahol ezzel együtt nagyobb esélyük is lett az előre lépésre. Tudok ilyen költözésekről is, akik karrier építés okánál fogva indultak el.
Egyszer ez miatt akartam én is, de majdnem töröltek miatta :)
--
Hát igen ugyancsak a szentszellem lehetett a ludas, mert kettő olyannak adta meg a bizalmat, akik végül belesültek az ölükbe hullott hatalomba.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.21. 10:39:28

@Csakegyember: "A " Jezábel" jelzőt arra alkalmazták, hogy valaki pl. egy tisztséget betöltő férj feleségeként...irányította a férjét, vagyis negatív befolyással bírt a gyülekezetre, vagyis konkrétan hatással volt a gyülekezetben történtekre, főleg perszonális dolgokban, személyek irányában, döntések irányában stb......"
Csak azért, mert egy nő a férjén keresztül befolyással lehetett a gyülekezetre, még nem jelenti azt, hogy ez a befolyás negatív volt. A férfiak befolyása sem volt mindig pozitív :) Persze egyes nők kifejezetten érzéketlenek voltak és élvezték a "básáni bikaságból" származó előnyeiket - mások kárára. Egyesek tudatosan és szándékosan manipuláltak a férjeik által, míg mások valóban segítették férjeiket azáltal, hogy megosztották velük nézőpontjukat (feltéve ha a férfi maga is vevő volt erre). Ez annyira látszódott, hogy ki a báb és ki az, aki valóban meghallgatja a nőket. Az a tény, hogy annyi soviniszta pasi kitermelődhetett a szervezetben, a feleségeik hibája is valahol, mert hagyták magukat elnyomni, és lábtörlőnek tekinteni, amiből aztán a férj azt tanulta meg, hogy ilyennek kell lennie egy nőnek. A nők jezabeli megbélyegzésével egy bűnbakot találtak csupán, amivel a nőket vádolhatják azokért a helyzetekért, melyet nekik kellett volna kezelniük (vagyis abban az ideológiai keretben ők tekintik magukat a vezetőknek - ami számukra mellesleg érzelmileg rettentően megterhelő lehet). Az soha nem került szóba, hogy mitől is válhat egy nő manipulátorrá, és milyen az a férfi, akivel ezt meg lehet tenni. Nem, csak annyi, hogy a nő maradjon csendben, csendes szelíd szellem, vagyis pofa be, kuss, ott a felmosófa, a porszívó meg a mosogatás. A teokratikus filmekben is ez a kép, amit közölnek a nőkről, hogy az előtérben mennek a nagy teokratikus bölcsességek (legtöbbször férfiak által), a nők meg a háttérben legtöbbször takarítanak, mosogatnak, de ha megszólalnak is, akkor csak ritkán és nagy tapintattal, kedvesen és bájosan teszik azt. Ez a szerep, amibe a nők kényszerülnek (vagyis senki nem kényszerül elvileg, de ha valakit így nevelnek, akkor ez neki a természetes), azért valahol visszavág ám.

@sefatias: :)))) Látod, én már nem emlékszem ezekre.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.21. 10:50:23

@t.csilla: Igen minden éremnek két oldala van...De én konkrétan csakis a negatív oldalra gondoltam....Mert általában, tapasztalatim szerint, ez negatív volt..s negatív kihatása a gyülekezetre, annak légkörére stb...Az általad leírtakat nem vitatom,/nem vitathatom/ De ehhez szó szerint már egy átfogó tanulmány kellene, -....Mi ... mért ..minek a fényében.... stb ..

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.21. 11:02:25

@Csakegyember: Úgy tűnhet amit írok, az a feminismus, vagy a két nem egyenjogúsága ellen van, rossz fényben feltüntetni a nőket..De nem, csak a tapasztalataim alapján írok melyek több mint 25 évesek...Ugyanígy rámutatok , s rá fogok mutatni a férfiak-felvigyázók visszaéléseire, de egyébb témákban is....S lehet valaki már elkönyvelt fajgyűlölőnek...., nőgyűlölőnek, ...csak azt írhatom amit átéltem, amit tapasztaltam´s amiről tudom nem jó - helytelen. Amúgy is készülök írni egy posztot a nők szerepéről a gyülekezetekben./valamikor mikor majd elegendő bátorságot merítek/..s ha ezt megírom, szerintem fog kelleni egy golyóálló mellény..S továbbra is leleplezem a szervezet képmutatását melyet csakis férfiak képviselnek...Így végül mindenki haragudni fog rám :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.21. 11:04:10

@t.csilla: @Csakegyember: u.i, Nem minden nő, nem minden férfi, nem minden volt góré,.. egy kaptafa... :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.21. 15:54:26

@Csakegyember: A feminizmus nem mindig a nők egyenjogúságát képviseli, sajnos. És az sem mindig elmondható, hogy a nők érdekeit képviselné. A feminizmus éppen lehet olyan szélsőséges, mint ugyanez pepitában a sovinizmus, amikor már mindenért a másik nem hibáztatható. Ezt elítélem mindkét esetben, és nem kell bemutatni az "alázatos" testvérnőket sem, akik megjátszották a szelid-szolid szellemet, miközben a háttérből szövögetik a terveiket. A visszaélés az visszaélés, akárki követi is el. És a nők sem lennének biztosan sokkal jobbak, ha ők lennének a férfiak helyében, sőt. Azok a tulajdonságok, melyek akármilyen szervezet jó vezetéséhez szükségesek lennének, nem függnek a nemektől, hanem inkább más tényezőktől. Ezért veszélyes bárkit is kizárni ideológiai alapon ebből, és a JT-knél ez történik. Ez az a valóság, amiből kiindulhatunk, a többi csak fantázia jelenleg. Így a visszaélésekért elsősorban a férfiak felelősek, egész egyszerűen azért, mert ők magukat ebbe a pozícióba helyezték vagy elfogadtak egy olyan ideológiát, mely a nők fölé emeli őket. Nem szép dolog ebből a helyzetből másokra mutogatni! Az lenne a minimum, hogy ezt valaki fel tudja vállalni, és sem a "női csábításokra" (vagy jezabel-befolyásokra), sem a társulati agymosásra nem próbálná a saját felelősségét átragasztani. Ennek megnyilvánulásait azonban elég ritkán lehet a blogokon tapasztalni (tisztelet a kivételeknek, mert azok mindig vannak), így nem csoda, ha veszélyesnek érezheted ennek a témának a feszegetését. A nők ugyanis sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak egy ilyen "teokratikus" szervezetben, ahol a bölcsesség csakis egy irányból jöhet.

Amíg ugyanezzel a "bibliai"-nak csúfolt főség szempontjából közelíti meg valaki ezt a témát, és csak olyankor tekinti a nőket egyenrangú partnereként, amikor felelősöket keres a bajban, addig nem csodálom, hogy golyóálló mellényre van szüksége.....

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.12.21. 16:09:45

@t.csilla: Elmondtam mindent amit szerettem volna jelenleg a témáról ...Minden megtalálható a kommentjeimben...Nagyon félreértesz ....

Jónás_ 2016.12.26. 15:48:21

@kingdom: "Szabó János"
Én ismerem a János testvért. :-)
Szerény jó képességű, az egész család úttörő, szükségterületre JÁR gyülekezetbe, nem ott él, hanem oda jár családostol. Kedves szorgalmas emberek a család apraja nagyja. Kisegítőszolga és mérnök is, de vagy egy here-postás-felvigyázó, aki szivatja. Pontosabban csak azt hiszi a VFeri, hogy szivat, mert Szabó testvért már rég nem érdekli a kinevezés, csak végzi a szolgálatát.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.26. 16:22:45

@Jónás_:
Szóval beletrafáltam véletlen a Szabó Jánosba is ? Jajjjj :) Hányan lehetnek még ?
No ez is, csak a véletlen műve.

l.gabi 2016.12.26. 20:13:32

@Jónás_: @kingdom: Szabó János, Kovács István - nem is tudjátok ezek milyen nevek :)
Nekem ez a film jut róla eszembe:
www.youtube.com/watch?v=xnJ8lp94hvw

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.26. 23:36:27

@l.gabi: Hát elég beteg film :) Mindenesetre rámutat, hogy darázsfészekbe nyúltam ezzel a névvel is. :D Képzeljétek, ha csak piciny %-a a Szabó Józsefeknek tanú , még akármi is lehet ebből:) Lehet, hogy a poszt hatására már csontozzák is a kisteremben őket ? :)

l.gabi 2016.12.27. 19:26:41

@kingdom: Azzal elismernék a hentesek, hogy olvasnak minket, úgyhogy most megmenekültek :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.28. 17:08:03

@l.gabi: Hadd ne mondjam el mire is képes a "belső" igazságszolgáltatás ha a forrásaik kétes helyekről esetleg személyektől származnak. Megoldható... áthidalható ez az apróság :)

l.gabi 2016.12.28. 20:34:29

@kingdom: igazad van, csak már régiek az ilyen emlékeim

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.29. 18:50:52

@l.gabi: A lényeg, úgy kell csinálni, hogy péld van a kétes forrás legyen a neve Árpád, aki évente egyszer járt gyülibe, mondjuk csak emlékünnepkor :)
Aki állítólag kifogásolható helyzetben és helyen látott minket egy hölggyel, ami persze nem igaz egészen, mindenesetre érdekes lehet a véneknek.
De ,hogy gyengécske státuszát ellensúlyozza, besúgóként elmondja a koordinátornak mint jó testvér. Az ügyeletes vén meghallgatást hív össze nekünk, hogy pusztán csak tisztázzanak néhány dolgot.
A bevezetőben szépen körüljárják a nemiség minden zegét-zugát, beidézve és felolvasva a szentírás vonatkozó részeiből, Dávidtól- Betsabéig mindent és amikor a tesó feszengeni kezd, elkezdenek beszélni arról, hogy milyen súlyos dolog is az és mennyire elítéli Jehova ha valaki hasonló bűnöket takargat.Mennyire feüdítő megszabadúlnunk az effajta bűnterhektől.
Mindeddig megsem szólaltunk csak hallgattunk, ezután a kihallgató vén mond egy olyan állítást ami "túlzás" az esetre, olyat ami elvileg nem történt meg, vagy nem úgy. Ez persze lesokkol minket érzelmileg. Innettől kezdve az érzelmek átveszik a józan ész felett az irányítást :) (Jó esetben) Szépmagyarsággal mond egy oltári nagy "rágalmat" ránk.
Azt is elmondja, hogy egy megbízható szemtanútól hallotta, akinek a személyét persze még nem fedheti fel. Aztán csak figyeli a reakciókat és az álltalunk mondott védekezést. A lényeg, hogy miközben igazoljuk magunkat a túlzás alól, elfogunk mondani olyan részleteket amik bizonyítják, hogy legalább az esemény és a helyszín stimmel, nem kacsa a sztori :) így gyűrik kb 1 órán át,...az idő is fontos, ...minimum egy óra szellemi torna és becsukott ajtó a kisteremben lehúzott függöny mellett.
Itt már szinte nincs is jelentősége a tanúnak, hiszen egyfajta önvallomás történik a védekező reakcióként a jelenlévő két vén előtt. Árpi tesó megkapja a maga piros pontját,(gondolja ő) mi pedig jól bemószeróltuk magunkat a véneknek :) Persze mindez a nagyobb IQ-val, EQ-val rendelkező testvéreknél nem biztos, hogy bevállik, de sok esetben bizony kiválló technika. Sajnálom, hogy ilyesmire még emlékszem :(

l.gabi 2016.12.30. 00:43:16

@kingdom: nálam ilyennel nem próbálkoztak, nem is értek volna célt.
Amikor egy értesülést közöltek velem, szándékosan tagadtam csak azért, hogy elő kelljen állnia a tanújuknak. Tudtam ki a tanújuk és szerettem volna, ha elém állítják, nem ok nélkül. Végül azt mondták, hogy névtelen, de nagyon nemes szándékkal írt, őszinte levelet kaptak, nekik meg kötelességük volt kivizsgálni.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.12.30. 09:22:59

@l.gabi: Az, IQ- nak és a lelki állóképességnek tényleg komoly, szerepe van ebben, nagyon komoly. Persze az sem baj, ha kellőképen ismeri az ember a rendszer működését. Szóval valóban nem mindekinél vállnak be a praktikák.
süti beállítások módosítása