Lehet-e függőség egy vallásos tevékenység?
2016. november 24. írta: t.csilla

Lehet-e függőség egy vallásos tevékenység?

Az Ébredjetek! 1994 Április 22-i száma ezt írja a függőségről:

"MIALATT az országúton vezetsz, furcsa zörgésre leszel figyelmes, amely a motorból jön. Hogyan reagálsz erre? Vajon benézel a motorháztető alá, hogy megállapítsd a problémát? Vagy egyszerűen felhangosítod a rádiót, hogy elnyomd a zajt?
A válasz nyilvánvalónak tűnik, az emberek, akik függőségben szenvednek, következetesen mégis a rosszat választják — de nem autójukkal, hanem az életükkel kapcsolatban. Olyan dolgoktól való függőség által, mint amilyenek a kábítószerek, az alkohol, sőt még az étel is, sokan próbálják elfojtani személyes problémáikat, ahelyett hogy sikeresen megbirkóznának velük.
Hogyan képes egy személy megállapítani, hogy vajon függőségben szenved-e? Egy orvos ezt a következőképpen írja le: „Alapjában véve a kábítószer használata vagy egy tevékenység akkor jelent függőséget, ha az problémákat okoz az életedben, de mégis kitartasz annak cselekvésében.”
Amikor ez az eset áll fenn, hogy úgy mondjuk, gyakran egy sokkal komolyabb probléma van a motorháztető alatt, amelyet meg kell vizsgálni, mielőtt a függőséget jelentő magatartásformát meg tudja az ember változtatni."

A következő történet egy szélsőségesen "buzgó" gyülekezetből származik, a külső-belső elvárásokról szól és arról hogyan tekintik a tagok mind a saját munkájukat, mind a világi szociális ellátásokat. A Tanú élet tevékenység, teljesítmény és státusz függőséget alakíthat ki, melyet egy vallásos mázzal vonnak be, de mélyen belül ott rothadnak a megoldatlan életproblémák. Ha a vallásos tevékenység olyan problémát okoz, hogy munkaképtelenné (vagy munkakerülővé) válnak egyesek és mégis kitartanak annak cselekvésében, akkor az bizony egy kemény függőség. Még az idézett Ébredjetek! cikkben is elismerik, hogy "rossz döntés", ha valaki megpróbálja 'elfojtani személyes problémáit, ahelyett, hogy megbírkózna azokkal'. De mi történik, ha éppen egy olyan tevékenységtől válnak egyesek függővé, amit az idézett kiadvány propagál? Ugyanúgy érvényesek a bölcs tanácsok erre a területre, vagy itt kivételt lehet tenni? És vajon az ebben érintettek felismerik-e, hogy az "odaadó szolgálatuk" mögött milyen hajtóerő van? Jó-e az a közösségnek, és kívánatos-e az olyan tag, aki meg akarja változtatni a 'függőséget okozó magatartásformáját'? Vagy inkább olyan biorobotokra van szükség, akik vakon engedelmeskednek? 

Alvirág története Majáról, a méhecskéről:

Egyszer volt, hol nem volt, hét határon túl volt egy kicsi méh kaptár. Ott született Maja, a huncut kis méhecske, aki más mint a többi. Nem hallgat senkire, megy a saját feje után, és a szabályokat sem hajlandó betartani. Nem akarja a kaptár katonaéletét élni, mint egy kicsi beprogramozott méhecskerobot. Egy szép napon elindul   felfedezni a nagyvilágot, és megszökik a kaptárból. 

Volt egyszer egy kaptárhoz hasonló gyülekezet (attól tartok, még ma is megvan sajnos), ahol a tagok életét jobban beszabályozták, mint egy méhkaptárban. Megvolt a rendje mindennek, és mindenkinek megvolt a feladata, aki ettől eltért, az bizony lázadozó volt, nem volt teokratikus. A gyülekezet nagy része általános úttörő volt, aki nem volt az, az is kisegítőzött, ha nem is folyamatosan, de nagyon sokszor egy évben. Az emlékünnep hónapjában mindenki kisegítő volt, egy pár embertől eltekintve. A statisztika első osztályú volt, a környék egyik legbuzgóbb gyülekezete ez volt. 

De ha odajártál folyamatosan, már az első alkalommal érezted, hogy valami nem stimmel. Valami baj van itt a kaptárban. Ha véletlenül nem azt kommentelted, ami le volt írva az őrtoronyban, hanem egy picit is belevitted a saját érzéseidet, azonnal kijavítottak fentről, és lent később figyelmeztettek, hogy ez többé ne forduljon elő. Ha beszéltél az általános úttörőkkel, kiderült, hogy vagy nem dolgoznak, mert teljesen segélyből élnek, vagy pedig minimális óraszámot dolgoznak és mellette segélyeket vesznek fel. (Nyugat európai ország gyülekezetéről van szó, ahol a szociális rendszert nagyon könnyű kihasználni.)

Nos, mivel a segélyek felvételét az ország szociális rendszere elég lazán lehetővé teszi, hát vegyék csak igénybe, én nem is szólnék egy szót sem. De a dolog úgy van beállítva, hogy ez Jehova áldása azért, amiért ők úttörőznek. Nekik nem kell dolgozni, vagy csak nagyon keveset, mert lásd, Jehova megáldja őket, és megadja nekik azt, amit kapnának egy teljes idejű munkásként. 

Van egy család, ahol a férj valóban beteg, valami baj van a lábával. Ő saját jogán van otthon és úgy úttörőzik. A felesége ápolásin, mert ápolja a férjét, és ő így úttörőzik. A fiuk pedig mind a kettőt gondozza, ezért ő csak 15 órát dolgozik egy héten, a többit megkapja segélyként, ő így úttörőzik. De ismerik fiatal, 26 éves lánygyereket, aki szintén 15 órát dolgozik egy héten úttörőzés mellett, és hogy megkapja a segélyeket, az anyjával felmondatta a munkaviszonyt, most az anyja munkanélküli, és már nem talál munkát, mert idős, (én ugyanannyi idős vagyok, és teljes időben dolgozom), ezért az alacsony jövedelem miatt segélyes lett a lány is. És mindegyik általános úttörőnek megvan a saját sztorija, de munkája vagy rendes munkája egynek sincs.  Szóval ez Jehova áldása. Oké, legyen így, ha ők így látják. De.

De ez az a gyülekezet, ahol ha nem vagy úttörő, nem vagy senki. Ha mersz dolgozni, akkor anyagias vagy, és az ördögnek áldozod az idődet.  Ha Isten őrizz, külföldi is vagy, akkor pedig a szemedbe mondják, hogy azért jönnek ide a külföldiek, hogy a segélyeket felvegyék a honpolgárok elől. Ja, hogy te dolgozol, nem vagy segélyes? Akkor meg anyagias vagy, azért jöttél ide, hogy meggazdagodj. Gátlástalanul odamondják a szemedbe. Nem vagy buzgó ebben a gyülekezetben, az előző helyeden is ilyen voltál? Miért nem úttörőzöl? Milyen kifogást fogsz mondani Jehovának Armageddonkor? Hogy dolgoznom kellett, nem volt időm hogy szolgáljalak? Mi a legfontosabb most az úttörőmunkánál?

Ebben a gyülekezetben volt Maja, a méhecske, aki sajnos, teljes időben dolgozott. Hiába volt buzgó, hiába volt ott minden egyes összejövetelen, (cserélgetett a kollégákkal, veszekedett a főnökkel emiatt), hiába adott le havonta 35 órákat,  szombatonként dolgoznia kellett a vasárnapi összejövetelért, ezért a hétvégi kivonulásokon nem tudott jelen lenni. Nem is nézték semmibe, mert nem tesz mindent a királyságért.  Olyanokat neveztek ki kisegítő szolgának, akik még olvasni sem tudtak, sőt volt egy 16 éves gyerek is kinevezve egyszer, de hát ők úttörőztek, és segélyeztek. 

Végül Majának tele lett a hócipője és egyéb nemi szerve, és elkezdett körülnézni a környező gyülekezetben. 

Maja elindult barátokat keresni.

Emiatt nem volt rendszeres a vasárnapi összejövetelen, mivelhogy másik gyülekezetben volt. Jött is a helyi bejelentésekben egy buzdító előadás arról, hogy mindenki oda járjon, abba a gyülekezetbe, ahová tartozik. Ha vendégségbe akarunk menni másik gyülekezetbe, akkor előbb menjünk el a magunkéba, és ha van még időnk, akkor menjünk el a másik gyülekezetbe. De senki ne hanyagolja el a saját gyülekezetét, stb.

Maja ekkor már nem figyelt a sok okos tanácsra, időnként eljárogatott a gyülekezetbe még, de már nem volt rendszeres. Ekkor az elnöklő testvér, (akkor még így hívták)  elbeszélgetett vele, hogy aggódik a szellemiségéért. Maja ezt mondta: "Mondd meg nekem az utolsó napot, amikor te dolgoztál. Mondjál csak egyetlen napot, amit munkával töltöttél. Kapod a segélyt, de honnan? Nem Jehovától, hanem azoktól, akik dolgoznak érted. Az ő adójukból fizetik a te segélyedet, holott te fiatalon és egészségesen képes lennél dolgozni. De hazudozol az államnak, azért hogy a segélyt felvehesd. Ha neked ez Jehova áldása, akkor te félre vagy informálva." 

A következő helyi szükségletek arról szóltak, hogy van a gyülekezetben egy személy, akit meg kell jegyezzenek, mert nem teokratikus a gondolkodása, és a szent szellem ellen beszél. Prédikálni lehet vele menni, de társaságba ne hívják többé,  mert nem jó társaság. Mindenki tudta, hogy kiről van szó természetesen, Maját elkezdték lapos pillantásokkal nézegetni.

De Maja ettől kezdve nem járt gyülekezetbe.  Kirepült a kaptárból, mert elege lett a führeri teokráciából, ahogyan ő mondta. Rájött arra, hogy az ég a gyülekezeten kívül is kék, a fű zöld, a madarak csicseregnek, sőt dalolnak, az erdő suttog, a vízesés csobog, sőt időnként énekel, a nap pedig gyönyörűen süt mindenkire, sárga fényével bearanyozza mindenki szívét. 

A mesebeli Maja visszatért a kaptárba, az én Majám nem. Még tanú, de nem jár egyetlen összejövetelre sem. Mivel ez iszonyatos csapás a jólfésült gyülekezetnek, ahol az óraszám és az úttörőzés a legfontosabb a világon, hiszen most van egy tétlenük, ezért okot keresnek arra, hogy kiközösítsék. De Maja megmondta, hogy nem fog okot adni nekik rá. Azóta is naponta olvassa a Bibliát, különösen az evangéliumokat, és megnyugvást, békét talált önmagával.  Nem Jehovát hagyta el, hanem azt a szervezetet, ami soha nem is volt Jehováé. "Egy szervezetet szolgáltam Isten helyett éveken át" mondta nekem egyszer. 

Pontosan tudom, hogy mit érez, hiszen én is ezt csináltam egy életen át. Hagytam magam megalázni, megfélemlíteni, félreállítani, majd elővenni, amikor nekik szükségük volt rám, egy báb voltam egy kaptárban. És ha egy életet lehúzol bent, akkor már nagyon nehéz egy másik életet újra  kezdeni kint.

Örülök, hogy Majának még időben sikerült. Remélem, sok Maja fogja még észrevenni, hogy a kaptár fertőzött, és jobb ha kirepülnek onnan.

 

Forrás:

http://aktivtanu.blog.hu/2016/04/08/maja_a_mehecske_285#comments

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr8511992228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.11.25. 11:47:53

Hát ez nagyon jól rátapintott arra ami zajlik sok-sok gyülekezetben. Bizony nem kevés Maja lehet még rajta kívül :) Hasonló jelenségeket magam is megfigyeltem a gyülekezetekben. Azért csak hasonlót mert nálunk az úttörők sokszor nem segélyből éltek mert ugye abbóó nem lehet, hanem teljes idejű munka mellett (rejtélyes körülmények között). Senki nem látta őket kivel és mikor munkálkodnak, nem is nagyon láttad, hogy beszéltek meg prédikálást, jobbára csak a köf. érkezése előtti időszakban.Tisztelet a kevés kivételnek!

Egyébként abban az országban amiről feltehetőleg szó van a posztban, simán ellehet éldegélni segélyen úgy, hogy nagyon észre sem veszik. Nem kell nélkülözniük.
A család támogatási rendszer és a szociális elég erősnek mondható.
Csak annyit tennék hozzá a történet egy részletéhez, hogy mind ugyanez az ellátás, nem jár alanyi jogon egy külföldinek! Egy külföldi ha nem dolgozik teljes időben, képtelen megvetni a lábát az országban a magas lakás és rezsi költségek miatt. A többi nehezítő tényezőről nem is beszélve.
Visszatérve a témára.
Engem egyszer azért akartak törőlni, mert nem tudtam a helyi gyülekezetet rendszeressen látogatni a vidéki munkavégzésem miatt. Napi 300 km- ert kellett ,hogy utazzak, egyszerűen nem volt munka lehetőségem helyben. Amikor bejelentettem ,hogy akár oda is költéznénk ahol dolgozok és ott járnék inkább majd gyülekezetbe, a következő Köf. látogatásnál már meg is cincogtattak a mocsokokok.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.11.25. 11:51:15

Ja és olyanok cincogtattak akiket barátaimnak hittem,...ez nagyon nagyon fájt akkor.Egy nagyon erős hátba vágás volt nekem. Alig tudtam belőlle felállni.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.11.25. 14:03:53

@kingdom: "Azért csak hasonlót mert nálunk az úttörők sokszor nem segélyből éltek mert ugye abbóó nem lehet, hanem teljes idejű munka mellett (rejtélyes körülmények között)"
Ismertem olyan t.nőt, akinek olyan teljesidejű munkája volt, hogy sok szabadideje volt benne, amit leginkább egyedül töltött a városban (kézbesített bizonyos intézmények között). Ő arra használta az idejét, hogy alkalmilag tanúskodott. Más teljesidejű munkák csak fizetésben voltak azok, mert nem kellett ledolgozni a teljes munkaidőt. Ezeken az elég speciális eseteken kívül nehezen tudom elképzelni, hogy tud valaki úttörőzni teljes idejű munka mellett.....de mindenki maga tudja.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.11.25. 15:33:51

@t.csilla: Leliiismereti kérdést csináltak belőle, eszméletlen jó fantáziáról tesznek tanúbizonyságot ha erről van szó. Volt olyan Állt. úttörő aki vénként a gyülekezet érdekében végzett tevékenységét is beírta az órákhoz. Nem kötötték mások órrára, de én tudtam, hogy így csillapították a lelkiismeretüket.
Volt aki annyira szellemes volt, hogy mielőtt elment melózni, a munkaidő megkezdése előtt, adott egy traktátust valakinek. Majd amikor befejezte a munkát adott még valakinek és a köztes időt adta le :) ... Konkrétan előttem kérdezte meg erről a KÖF.-öt, hogy talál-e kivetni valót benne. Nem hiszed el, de nem talált,... ő is a lelkismeretére bízta a dolgot. A KÖF- öt K.B. hívták ez még olyan 95 körül lehetett. Jó magam meg szívtam a fogamat, hogy minek strapálom én is magam amikor ezekszerint egyszerűbben is lehet.Nem kell annyira komolyan venni. Én nem tudtam mégsem effajta módon prédikálni. Amikor szorított a hurok egyszerűen beadtam a kilépésem. Persze ekkor már számolnom kellett a következményekkel. Mert akárhogy is, de feladtam,... és vesztesnek tartottak ezért. Azok akik mégis képmutató módon csinálták éveken át a környezetemben, azóta már a szervezet egy jóval magasabb fokára kerültek a hiearchiában.

l.gabi 2016.11.26. 08:13:08

Minden bántó szándéktól mentesen írom le, hogy szerintem sok a szervezetben az olyan ember, aki valóban olyan komolyan sérült, ami miatt tényleg nem tekinthető munkaképesnek. Engem nem zavar az, ha a szociális rendszer gondoskodik róluk. Az lenne a legjobb, ha a rehabilitációig is eljutnának és közben azzal a problémával is szembesülnének, ami tényleg negatívan befolyásolja az életüket.

A szélsőséges óravadászatba hajló úttörőmánia körülöttem is sok hasonló trükköt eredményezett. Nem tudom ki, de valaki elkezdte egy ilyen gyülekezetben számolni, hogy mennyi bibliatanulmányozást eredményez egy úttörőnél és egy hírnöknél a szántóföldön töltött idő és kijött eredménynek a hírnökök sokszoros hatékonysága. Amikor ezt elmondta a gyülekezetben, az úttörők egy része megtalálta a megoldást a fiktív bibliatanulmányozásra is. Többen észrevétlen bibliatanulmányozásokat kezdtek bevezetni. Ez náluk abból állt, hogy minden újralátogatásnak minősíthető beszélgetést bibliatanulmányozásnak kereszteltek el.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.11.26. 10:45:44

@l.gabi: "Engem nem zavar az, ha a szociális rendszer gondoskodik róluk. Az lenne a legjobb, ha a rehabilitációig is eljutnának és közben azzal a problémával is szembesülnének, ami tényleg negatívan befolyásolja az életüket."
A mostani segélyezési rendszer sajnos nem erről szól, mert éppen hogy nem engedi tudatosulni az érintett egyének problémáit, csak fenntart egy amúgy fenntarthatatlan állapotot (amit valakinek valamikor egyszer ki kell fizetni....). Nem a történetben említett Tanúk az egyedüliek, akik kihasználják a segélyeket. És nem is az ő hibájuk, hogy a rendszer így működik.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2016.11.27. 07:03:55

@l.gabi: Úgy tudom, hogy a Királyság-szolgálatban buzdították őket arra, hogy a többszöri újralátogatást lehet Biblia tanulmányozásnak jelenteni olyan esetben, ha a Bibliából olvas fel verset vagy a Mit tanít könyvből olvas fel részletet a hirnök.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.11.27. 07:18:24

@nicku: Igen, erről még a 90-es években is esett szó, hogy ha rövid, de rendszeres újralátogatások tematikusak (akkor a Paradicsom könyvből), akkor azokat lehet bibliatanulmányozásként jelentkezni. Amikor Veszprémben költöztem, egyes hírnököknek 30-40 bt-jük is volt ezzel a módszerrel.

l.gabi 2016.11.27. 15:33:57

@nicku: @t.csilla: bocsánat, igazatok van, akkor ez tényleg egy legális hatékonyságnövelő volt

Amelie88 2019.03.06. 21:32:55

funfact: amikor nem voltam még megkeresztelkedve, új gyülibe kerültem, s nem azt mondom, hogy mindenki körülugrált, de azért elég sokan beszélgettek velem, s sokat.
Aztán megkeresztelkedtem s megváltozott, azt hittem velem van a baj.Aha :D
Rájöttem, mikor először kaptam lifehack tippeket a 'példamutató' úttörőktől:
többször utalgattak rá, hogy a 'kereszteletlen hírnök' státuszúakkal ha beszélgetek, jól gyűjthetem az időt..ja és persze nem számít, hogy miről beszélgetünk, mert sosem lehet tudni..poén..na én erre nem voltam hajlandó, hogy azért színleljek érdeklődést mások iránt mert kell az óra...meghogy amikor a nem megkeresztelt barátnőimmel vagyok, akkor beírjam utána prédikálós időnek :O nem lett volna képem hozzá.
Ezek közül a minta úttörők közül, az egyik engem tanított. Volt olyan, hogy elmentem tanulni hozzá, fáradt volt, berakott egy szervezeti filmet s bealudt, aztán felkelt mikor indultam haza. Ilyen eléggé sokszor volt, s pár évvel később elszólta magát, viccesen, amikor épp ilyen tippeket adott, hogy "miért, szerintem amikor 'filmeztünk' ő nem írta az órákat, hát dehogyisnem az is számít"..rendesen leesett az állam...meg akkoriban naponta 2-3 órákat csevegett velem, abszolút semleges témákról, pl hogy éppen milyen kötelező irodalmat olvasok a sulihoz, vagy mit csinálok stb...és persze írta...szerintem belőlem élt a szolgálatát tekintve :D érdekes módon a keresztelkedésem után 'sajnos' már nem volt rám ideje, merthát szegénynek ugye sok a szolgálat, meg fáradt, de azért barátok vagyunk természetesen...ja...mert most már azokra megy el az ideje, akikkel most tanul...azokkal lazán beszélget szintén több órákat, persze, hisz írhatja. Igaz barátság, nem? :D szomorú, de inkább már nevetek rajta, pedig nincs min..és mindenki ezt tapasztalta, akit ez a 'kedves nagylelkű mintaúttörő' tanított, hogy addig látszólag fontos volt neki mindenki, amíg nem keresztelkedett meg, rá egy hétre meg már sajna nem volt rá ideje, s annyi a nagy barátság, hogy havonta beszél velük TALÁN 1-2 percet.
Egy másik mintaúttörő egy fiatal, akinek a legjobb barátai mindig éppen aktuális tanulmányozók, akikkel így valamennyire legitim töltheti a szabadidejét, anélkül, hogy rossz mintának számítana, mert 'világiakkal' van. Eljárnak koncertekre, pizzázni, kirándulni, bulizni bármi. Persze, s ha egy bulizós napon megemlíti, milyen jó volt a tegnapi szolgálat, nap végén meg rákérdez, hogy akkor másnap az összejövetelen találkoznak? vagy megbeszélik h akkor a héten melyik nap tanulnak, akkor már beírhatja az egész napot a jelentésbe, hiszen a 'jó hírről beszélt'.
Én nagyon ledöbbentem mikor szembesültem ezekkel a kis praktikákkal.
És én azt vettem észre, hogy az úttörők, azok akik így működnek-persze, hisz máshogy iskola/teljes idejű ,munka, család, egészséges életmód mellett hogy is lenne teljesíthető ez az elvárás. A mezei hírnökök, akik ugye nem a minta szellemiségűek, nem csinálják ezt, hanem amit leadnak nagy nehezen összekapargatott egy-két órát (vagy ki mennyit), azt tényleg lelkiismeretesen teljesítik. De hát ők nem példamutatóak, mert nem buzgók. Kár, hogy Jézus a szegény özvegyasszony 2 fillér adományát tartotta megbecsülendőnek, és kár, hogy a SzentÍrás szerint ne azért tegyünk valamit Istenért, hogy az emberek lássák stb. De hát mindenki maga tudja..
süti beállítások módosítása