ISTEN - BIBLIA - HIT
2016. szeptember 06. írta: Egonymus+

ISTEN - BIBLIA - HIT

univerzum.jpg
A teremtő Isten ihletés útján leíratta a Bibliát, ami az ember Istenbe vetett hitének az alapja. Ez az állítás általában elfogadott a keresztények esetében.


'Van Isten' valljuk, mivel a 'Szava' a kezünkben, és az Istenbe vetett 'Hit' a szívünkben. Ilyen egyszerű lenne?

Nem kívánom azt a kérdést feszegetni, hogy létezik-e Isten, de egy érdekes okfejtést olvastam az Örök Élet weboldalon, a "Van Isten" című cikkben:

"Mi a bizonyíték arra, hogy van Isten?

Maga a világegyetem létezése bizonyíték arra, hogy van Isten. Gondolkodjunk el ezen egy pillanatig! Csak három lehetőség van a világegyetem létezésére. Az első, hogy mindig is létezett. A második, hogy magától jött létre. A harmadik, hogy megteremtették. Az első lehetőséget, miszerint a világegyetem örökkévaló, a tudóstársadalom teljes mértékben elutasította. A galaxisok mozgása, a háttérsugárzási visszhang és más bizonyítékok is mind megcáfolhatatlanul arra utalnak, hogy a világegyetem egy bizonyos időpontban keletkezett, amit a tudósok az ősrobbanásnak hívnak. A második lehetőség, miszerint a világegyetem magától jött létre, filozófiailag lehetetlen, hiszen a létrejötte előtt nem volt jelen, hogy elvégezze a teremtést. Nyilvánvaló, hogy egy nem létező világegyetem nem tehetett semmit! Egyszerűen nem létezett. Mindannyian tudjuk, hogy a semmi nem tud tenni semmit. A semmi az semmi. A semmi nem lát, nem hall, nem cselekszik, nem gondolkodik, és nem is teremt. Tehát az első és a második lehetőséget kihúzhatjuk tudományos és filozófiai alapokra hivatkozva. A harmadik lehetőség, hogy egy – a világegyetemen kívül álló — valami, vagy valaki hozta létre az univerzumot, az egyetlen ésszerű lehetőség."

Elméleti síkon a harmadik lehetőség ésszerű elgondolásnak látszik. Az Isten létére közvetlen bizonyítékot nem találunk. A közvetett bizonyítékok is az emberi értelmezések és magyarázatok függvénye. Ettől függetlenül a kutatások szerint, a világon az emberek olyan 90 százaléka hisz Isten, vagy valamilyen felsőbb hatalom létezésében. 
A többséggel egyetértve fogadjuk el, hogy van egy teremtő Isten, aki a Szavát leíratta, hogy az emberek, mint teremtmények ismerjék Őt és különbséget tudjanak tenni a helyes és a helytelen cselekedetek között.

Isten Szava a Biblia. Egy Isten, vagy több íratta le a Bibliát? Ha egy Isten szava a Biblia, akkor hogyan azonosíthatják oly sok névvel? Hol lehet a probléma a tökéletességet képviselő isteni akaratban? A Biblia szerint Isten nem a zűrzavar, hanem a rend Istene. Ugyan sikeres volt Bábelnél a káosz előidézésében is. Ha Isten Igéjében a jó cselekedetekre indít azzal, hogy meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól, miért vall kudarcot az ember? Az elmúlt kétezer évben a vallások vetekedése az igaz Isten kilétét és az Istennek tetsző helyes út heghatározását tekintve, hova vezetett? Egy szellemi, bábeli zűrzavarhoz. Az egyre súlyosabb vallási ellentétek megosztott nemzeteket, területi vitákat, vallási háborúkat, üldözéseket, mészárlásokat eredményeznek. Ahány vallás és egyház, annyi igazság és Isten által helyeselt út. Mi ez, ha nem imádati káosz? Az Isten nem látta előre, hogy az általa ihletett igék nem valósulnak meg az emberek cselekedeteiben? Az is elképzelhető, hogy nem jól értelmezzük a Biblia szavait?
E gondolatok és kérdések után, hogyan mondhatja valaki, hogy a Biblia által kiiskolázott lelkiismerete által, a szívében az isteni hit magja gyökeret vert és szárba szökkenve meg is termi a gyümölcseit a cselekedeteiben?

A hit cselekedetek nélkül halott. Csak egy példa a hit általi cselekedetekre. A Mózesnek adott Tízparancsolat két szóból álló tilalma egyértelmű: Ne ölj! A Héber Iratok beszámolója szerint az Ígéret Földjének elfoglalásakor ez a parancs időlegesen(?) érvényét vesztette. A cél érdekében nem számított az áldozatok száma. Aztán magasztos krisztusi tanításként visszatér, a Péter apostolnak adott utasításban, hogy aki kardot fog, az kard által fog elveszni. Miért csodálkozik a ma embere, hogy egy fanatikus, fundamentalista irányzatú vallás úgy öli halomra az embertársait, mint ahogy a Biblia beszámolója szerint az izraeliták tették? Mi is az Istennek tetsző hit?
Ha a hit nem él-etet adó szer-etet-tel párosul, akkor mi lesz abból? Gyűl-ölet és halál. Ahol az Istenbe vetett hit, már nem nyomokban sem található meg az emberi szívekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr7511680249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.gabi 2016.09.06. 07:19:51

Az egyik utolsó gondolathoz szeretnék fűzni egy kiegészítést, mely gondolattal elég sokat találkozom:
"Miért csodálkozik a ma embere, hogy egy fanatikus, fundamentalista irányzatú vallás úgy öli halomra az embertársait, mint ahogy a Biblia beszámolója szerint az izraeliták tették?"
Mivel elég sok muszlim ismerősöm van, két dolgot soha nem tudok magamban tartani, ha ezzel a felvetéssel találkozom.

Az első, hogy önmagában a vallásuk nem ad ilyen utasítást. Ahogyan a kereszténység sem egységes és nagyon eltérő álláspontjai lehetnek az igen sok fundamentalista és fanatikusnak tűnő felekezeteknek, ugyanúgy igaz ez rájuk is.

A második kissé nehezen emészthető, de azért tolmácsolok egy ritkán elhangzó álláspontot. Volt tehát egy pillanat, amikor egy megtért, a hitét látványosan megvalló hívő keresztény lett az Egyesült Államok első embere. Azzal azonos időben szintén egy megtért hívő volt az angolok miniszterelnöke. Ők úgy döntöttek, hogy háborút kezdenek Afganisztánban és Irakban az ott élők érdekében (is) és máshol is.

Sokan azt élték meg, hogy a büszke hívők hadseregei berontottak az országukba, de a megtért keresztények által ígért szabadság helyett, leírhatatlan terror kezdődött. Az addigi nyugodt és viszonylag kiegyensúlyozott életüknek vége lett és amiket az európai terrortámadások alkalmával a nyugati híradások elmondtak, azt ők naponta elmondhatták. Náluk a nyugati, büszke keresztény jelent meg úgy, mint aki a nyugalmukra tőr, aki lerakétázza az esküvőket, akik éjszaka rátörnek az alvó családokra, elviszik a férfiakat és a fiaikat, valamint gúnyt űznek a hitükből, szándékosan megalázva őket.

Tényleg sokan gondolják azt, hogy ezt csak azzal lehet megfékezni, ha valakik ugyanebből a rettegésből elvisznek valamit nyugatra, így remélve azt, hogy a falvaikban, városaikban tapasztalható nyugati keresztény terrornak és kizsákmányolásnak egyszer vége lesz.
Az ottani keresztények persze magyarázkodnak, hogy Bush kereszténységének és politikájának nincs köze Jézushoz, a Bibliához és Krisztus valódi követéséhez, gondolom elképzelhető mennyire tűnik ez hitelesnek.

Ezt nem azért írom, mert jó megoldásnak tartom akármelyik fél terrorját vagy helyesnek, támogathatónak tartom akárkinek is a bosszúját, csak a köreikben élő véleményt tartom fontosnak leírni.

Másik kedvencem a "hit halott cselekedetek nélkül" kijelentés - ami az előbbi megszólalásomtól nem teljesen független. Amikor ezt írja a Biblia, akkor a szegények közvetlen megsegítését hozza fel az élő hit cselekedetének (a szövegkörnyezet egyértelmű). Valahogy ez mindig elsikkad, hogy a hit élő mivoltát bizonyító cselekedet a szegény hittestvér gondjainak az azonnali, közvetlen megoldása. E helyett nagyon sok keresztény (én ugyan nem vagyok az, de jó pár keresztény gyülekezetet belülről ismerek) azt hangsúlyozza, hogy ő nem halat akar adni, hanem halászni akar tanítani. Ez nekem mindig olyan idegenül hangzik, mert a Bibliában mást olvasok. Valahol nagyon szeretetlennek gondolom. És így megint előkerül az, hogy vajon az igazi keresztény hitet azonosíthatjuk-e azzal, amit a magukat kereszténynek vallók naponta megélnek? Akárhogy válaszol erre valaki, ugyanazt a logikát átviheti az iszlám megítélésére is.
süti beállítások módosítása