A sötétségben fény villant?
2016. július 29. írta: kingdom

A sötétségben fény villant?

Jehova Tanúi, akik kiengedték Istent az évezredes hibernációjából

 Bevallom a régmúltban sokat foglalkoztatott az a kérdés, amire a szervezet részéről soha nem kaptam megnyugtató választ.

Russell-el kezdődött minden. Minden ami Russell előtt volt az a sötétség évezrede volt.

han_solo_by_thorgal67.jpg

A szervezet mindent el is követett annak bizonyítására, hogy tanításuk teljesen visszavezethető legyen az apostolok koráig és, hogy C.T. Russell valójában nem egy új dolgot ragadott meg, hanem az apostoli mintát kezdte el újra feleleveníteni.

Vagyis a tanús tanítás szerint Isten, Russellen keresztül, a szentszellem által újra kapcsolatba lépett az emberiséggel, és újra elhozta számára nagy betűs igazságot. Bár igyekeznek rámutatni a történelem könyvek egyes kérész életű vallási csoportjaira mint jogelődökre, de ha szemügyre vesszük azokat, akkor sajnos azt látjuk, hogy gyökeresen más tanításokat vallottak a fő tantételeket illetően, ami merőben eltér a Russell-féle vonaltól, nem is beszélve a mai szervezeti tanításokról.

Nos egy ilyen tanítás azonban számos aggályt vet fel a gondolkodó emberben, főleg ha szemügyre vesszük az alábbi táblázatot.

alapitok.jpgA jobb felső sarokban lévő függőleges nyíl Jehova Tanúinak megjelenése C.T.Russell-el 1879-ben.

(A képre kattintva majd jobb klikk mentést követően a kép tovább nagyítható a billentyűzet + gombjával.)

 

A táblázat csak a száraz történelmi tényeket ábrázolta grafikonban, és természetesen nem az a célom, hogy bármelyik intézményes vallást népszerűsítsem ezzel, mint az majd látható is lesz a cikk végére.

Azt kell, hogy mondjam ez a grafikon lesokkolt, mert természetesen beugrott minden amit a szervezetben tanultam az Isteni időtervet illetően. Jehova volt számomra a nagy időzítő, az aki tudja, mikor minek jön el az ideje. Mindemellett olyan szerető Isten, aki semmiképen sem hagyja magára népét, és aki elérhető mindenkor számukra.

Ha rápillantasz a táblázatra és sikerül megtalálni benne Jehova tanúit az idő sodrában, (nem könnyű, ezt piros nyíllal jelöltem a jobb felső sarokban) azt láthatjuk, hogy szinte belevesznek a történelem vallási próbálkozásaiba sok más egyéb vallási mozgalmakhoz hasonlóan.

A táblázatban a Tanúktól balra esett évezredek egészen az apostolok koráig, az úgynevezett „sötétség évszázadai” a szervezet tanítása szerint, de mint látjuk sokkal inkább évezredekről van inkább szó, semmint évszázadokról.

Amin érdemes elmélkednie egy tanúnak, úgy ahogyan magam is tettem egykor:

Hol voltak Jehova Tanú igazolhatóan és bizonyíthatóan a sötétség év ezredeiben?

Ha az általuk gyakorolt imádat az egyedül megfelelő Isten számára akkor, már elnézést a kérdésért, de Istent nem egy lusta magatehetetlen, az emberiség iránt közönyös sötét Úrnak állítják be? Aki tulajdonképpen becsukta a szemét az emberiség azon időszakában az emberek vallási igényei előtt, amikor égetően szükség lett volna rá ?

Hová tették a tanúk Istent a történelemből?

Tulajdonképpen olyan mintha a tanúk Istent hibernálták volna csaknem kétezer évre, és Russell testvér volt 1879-ben, aki végre végett vetett Isten 2000 éves álmának. Ez tulajdonképpen az istenkáromlás egy sajátos módja, semmi több.

 Egy kicsit olyan mintha apaként tudnám azt, hogy a kisfiam bajban van, sőt nagyon nagy bajban nélkülem, de nem nyújtom a kezemet, sem neki sem az unokáinak, sem azok unokáinak hanem várok egy szimpatikus kelmekereskedőre az idő sodrában, aki rendelkezik azokkal az anyagi eszközökkel végre, aki ki tudja nyomtatni, és el tudja terjeszteni a világon az egyedül tuti nézeteimet.

Nos, ha azt betartjátok amit azokban a kiadványokban olvastok, és csakis AZT, sőt csatlakoztok, ehhez a mozgalomhoz, csak akkor állok veletek szóba! Ja, hogy milliók haltak meg nélkülem ezen ismeret nélkül, amikor a legnagyobb szükségük lett volna rám ? Az nem probléma, én már csak ilyen Isten vagyok.

Az Isteni gondviselést semmiképpen nem így képzelem el, nem tudom, képtelen vagyok rá.

Ha jobban belegondolunk, és Isten szemével tekintünk Jehova Tanúi mozgalmára, arra ahogyan vélekednek erről, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ez nem más mint az Isten káromlás egy sajátos fajtája. Egy akkorka villanás szikrácska, ami mint ahogyan a táblázat is mutatja, a történelem sok más vallási mozgalmaihoz hasonlóan egyszer majd az idő ködébe vész.

Úgy vélem a Tanúk vallási életképességét nagy mértékben befolyásolja, hogy sikeresen hidalják át tanításaikkal az apostoli folytonosságukat illető kételyeket a gyanútlan, felkészületlen emberekben. Ez elől ügyesen el manőverezve inkább arra fókuszálnak, hogy nagy ébredésről, és nagy világosság felvillanásáról beszéljenek, ami C.T. Russell-el vette kezdetét az idő sodrában.

 Amint látjuk, egy ilyen tanítás igen sajátos, torz istenképet fest elénk, olyan Isten képét, amiből köszönjük szépen, de nem kérünk. Legalábbis nekem, nem kellene ilyen Isten.

-

 Kingdom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr298920452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.07.29. 11:37:18

Nagyon jó, logikus, velős cikk !
Csak az nem gondolkodik el rajta, ki nem akar.

l.gabi 2016.07.29. 22:22:14

Ez engem is mindig elgondolkodtatott, tudom azt is, hogy sokakat másokat is. Az általad említett "áthidalás" nem is olyan sikeres a szervezet részéről.
süti beállítások módosítása