A BIBLIA 'SZÍNE ÉS FONÁKJA' I.
2016. április 11. írta: Egonymus+

A BIBLIA 'SZÍNE ÉS FONÁKJA' I.

„A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra…”

biblia.jpg

Egyet leszögezhetünk. A Biblia hasznos tanítása az emberek életére, erkölcsére és viselkedésére, csak kedvező hatású lehet(ne). Nézzük hát meg, hogy mi tapasztalható a kedvező hatás eredményeit tekintve!

Az európai könyvnyomtatás jó ötszáz éve elkezdte világhódító útját. Gutenberg (1400-1468) eljárásával egy év alatt, a Biblia több száz másolatát lehetett elkészíteni. Ezt megelőzően monostori írnokok és bérmásolók végezték ezt a munkát. Kézírással egy Bibliát, egy évbe tellett lemásolni. Az akkori olvasni tudó társadalmi réteg, az egyház és a nemesség, nem fogadta kitörő örömmel e tényt. Miért is tartottak attól, hogy a köznép kezébe is eljusson a több nyelvre fordított, nyomtatott kiadású Szent Írás?

Ha Isten igéit tartalmazza a Biblia, akkor az isteni akarat betartása belső kényszer hatására történik. Ezzel szemben az akkori uralkodói és egyházi tekintélyek kezében, a Biblia szava hatalmi eszköz volt. Visszaélve a hatalmukkal, az isteni szó saját szájuk íze szerinti magyarázatával és egymás szoros támogatásával zsákmányolták ki a pórnépet, mint alattvalókat. Nem akarták, hogy az egyszerű ember, az egyház és vezetői nélkül éljék meg a hitüket, mert akkor az egyházi elöljárókra nincs szükség, mint akik az uralkodói réteg érdekeit mindenek elé helyezték.  Hol tartunk ma több mint 500 évvel Gutenberg után, a XXI. század első évtizedeiben?

Az Isten Szava a legtöbb nyelvre lefordított, legnagyobb példányszámban áll az emberek otthonainak polcain. Vallásos, keresztény egyházak százai tartják a Bibliát, a hit etalon értékű művének. Az isteni akaratot ezerféleképpen magyarázzák. A hitélet nyelvének bábeli zűrzavarát tapasztaljuk. A hitvallások irányzatainak se szeri se száma. Ezt akarta a Teremtő elérni az általa ihletett Igéjével? Ezerféle lepellel eltakarni az isteni igazságot?

Elképzelhető olyan istenhívő, aki csak úgy hisz Istenben és nem kell neki semmilyen egyháznak a magyarázata, közvetítése? Talán az emberek Istenről alkotott képe, ami tévútra visz. A legtöbb, magát hívőnek tekintő ember elképzelésében egy rajta kívülálló, láthatatlan szellemi személynek, erőnek, intelligenciának képzeli el Istent. Ez az Isten fogja elhozni az ítélete általi szabadulást, megváltást és üdvözülést az örök élet kilátásával. A kívülről jövő megoldás képzete a legkényelmesebb, mert csak várni kell rá. A múlt vétkeit, bűneit, borzalmait ráhúzzuk a reményteli jövőképre, ami egyszer talán beteljesül…(?) A jövő délibábja lesz a jelen, ami a múltba vész. Ez így egy értelmetlen emberi lét. Ezek után, meg tudná valaki fogalmazni, az emberiség több ezer éves földi létezésének a célját?

Isten Szavának az elterjedése, - csak közel ötszáz évre visszatekintve - pozitív hatást kellett volna, hogy eredményezzen az emberiség életében. Isten helyeslésével egyetlen egyház sem tud(ja)ta a Biblia tanításait érvényesíteni a tagjai és az emberiség javára. (Megjegyzés: a második részben több gondolat kapcsolódik ehhez a gondolathoz.) Persze az nem állítható, hogy őszinte istenhívő ember nem létezik. A kérdés csak az, hogy azért hisz Istenben, mert a szívében érzi, vagy mert az egyháza tanításait követi. Általában az utóbbi jellemző.

„Az Isten Szava élő és ható.” Sajnos ez nem látszik az emberiség jelenlegi életében. Talán a Teremtő Isten nem elég érthetően fogalmazta meg a földi ember feladatait? Hogyan várható el, hogy a Biblia pozitív hatással legyen az emberekre, ha az „Igazság tükrébe” tekintő ember már az első oldalakon önmagával, a bűn torzképű teremtményével néz farkasszemet? Tényleg felelni kell minden embernek az ádámi bűn miatt? Vagy csak elhitetik velük, hogy bűnösök? Lehet, hogy mindössze egy dekódolt program, ami az életet a bűn szögesdrótjával köti gúzsba?

Miket eredményezett az Isten akaratára történő hivatkozás, az emberiség történelmében? E témakör a Biblia fonák oldalaként kerül megtárgyalásra a második cikkben „A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos... a megjobbításra…” címmel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr878589560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eastern Magister लामा 2016.04.13. 12:43:51

Egonymus! Tények, állítások, kérdések, lehetőségek halmaza ez az írás. Rövid, de velős tárgyalása az istenhit realitásának. A világ egyre távolodik a bibliai tanoktól. Hogy mi az isteni akarat? jó kérdés. Az egyházak tanításaiból nem hámozható ki. Az igazságot nem tudja senki emberfia.
"Talán az emberek Istenről alkotott képe, ami tévútra visz."
Ezzel egyetértek. A buddhistáknak nem kell egy elképzelt Isten, hogy értsék és megéljék mindennapjaikban a mindenség egyetemes törvényszerűségeit. Az emberek bensőjében ott él a felsőbb, kozmikus hatalom elfogadása. Az alázat hiányzik ehhez.
Az hogy a bűn egy dekódolt program? Húúú! Ez nagyon jó feltételezés!
Ilyen megközelítést még nem hallottam. Írhatnál erről!
A "megjobbítás" téma félek nem lesz egy happy end.

l.gabi 2016.04.14. 06:23:58

Nagyon érdeklődve várom én is a folytatást.

Amikor Luther lefordította a Bibliát, akkor bizonyos értelemben nemesi védelem alatt állt. Ez arra mutat, hogy nem minden nemesnek volt ellenére a Biblia lefordítása. Persze a lényegen ez nem változtat, mert (részemről sajnálatosan) Luther is a hatalommal rendelkezők mellé állt és olyan magyarázatot mondott ki, ami a korábbi és akkori pártolóinak az érdekét szolgálta.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2016.04.16. 23:18:01

@Eastern Magister लामा: Köszönöm értékelő szavaidat. Úgy látom, nem áll nagyon messze a gondolkodásunk egymástól. Érdekes, hogy a buddhistákat említed az istenképpel kapcsolatban. Jó lenne erről még beszélgetni.
A II. részben olvashatsz a bűn kódolt mivoltjáról. Persze megérne egy hosszabb fejtegetést. Majd meglátom, mikor jut rá időm.
A "megjobbítás" egyenlőre nem jön be az embereknek.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2016.04.16. 23:28:49

@l.gabi: A folytatás már olvasható.
Luther jelentőségteljes munkát végzett, de óriási ellenállásba ütközött a nézetei miatt. Most kellene élnie.

l.gabi 2016.04.17. 07:51:30

@Egonymus+: Látom, mármint a folytatást, éppen most olvastam el :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.18. 13:02:45

Bennem felmerült a 'jónak és rossznak' tudásával kapcsolatban, hogy valóban azáltal tudjuk-e meghatározni a jót, hogy ismerjük a rosszat? Igaz, jobban tudjuk értékelni azt, de a jóról, igenis tudjuk, hogy jó, és a rosszról is tudjuk, hogy rossz. Még ha valami agymosás hatására le is tagadnánk ezt, a testünk, lelkünk akkor is reagál.

Szóval akkor mi is az a "megjobbító" hatás? Most anélkül, hogy külön kitérnék arra, hogy mi is számít jobbításnak, én úgy gondolom, hogy a Bibliának igenis létezik egyfajta - inkább úgy fogalmaznék - visszatartó hatása, mármint a bűnelkövetéstől való visszatartás. Ezt persze alaposan kihasználták az elmúlt évszázadokban, egészen addig amíg az embereket lehetett ilyesmivel tömegesen manipulálni. De ha csupán az Írásokra támaszkodunk, akkor ez egy kívülről való megjobbítás, vagyis a bűnelkövető azért nem követ el rosszat, mert be van zárva egy börtönbe, ahol ezt nem teheti meg. A keresztény fundamentalista hitrendszer hasonlóan valami külső büntetésre, fenyegetettségre épül, még akkor is, ha 'Isten szerelmének kényszerítésére' utalnak, mégis egy láthatatlan rácsról van szó, nem pedig egy belső indíttatásról vagy egy magasabb rendű erkölcsi érzékről. És akkor itt rögtön ellent is mondanék önmagamnak, mivel nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez valóban egy valóságos jobbító hatás, vagyis a szó szoros értelemben vett javításról lenne szó, hiszen mégiscsak ellene megy az természet törvényeinek (így Istenéinek is).

Ez derül ki az alábbi mondatból is:
"A legtöbb, magát hívőnek tekintő ember elképzelésében egy rajta kívülálló, láthatatlan szellemi személynek, erőnek, intelligenciának képzeli el Istent. Ez az Isten fogja elhozni az ítélete általi szabadulást, megváltást és üdvözülést az örök élet kilátásával."
Igen, ezzel a gyermekes istenképpel valóban gyermeki szinten - azaz felelősségvállalásra képtelen helyzetben - tarthatóak tömegek. Ahol nincs felelősségvállalás, ott fejlődés sem létezhet, ahol nincs fejlődés, ott romlás van.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.18. 21:18:45

@t.csilla:@Egonymus+: Nem hiába akart Isten valami jobbat azt,hogy ezek a törvények a szív hústábláiba legyenek írva,..ez egy forradalmi dolog lett volna a zsidóknak mégis kiestek belőle. A keresztényeknek pedig a szabadság ajándéka lehetett volna mégis a kereszténység nagy egyházai visszatértek az ószövetségi gondolkozáshoz amikor elkezdték értelmezéseiket kierőszakolni a hívektől a megfelelő büntetés kilátásba helyezésével.
Mindezzel csak azt akarom hangsúlyozni,hogy Isten eredendően mégis inkább annak a híve,hogy a teremtmény minden külső kényszerítő ok és erő hatása nélkül,együtt gondolkodjon vele.Szándékosan nem írom,hogy engedelmeskedjen neki.Az engedelmesség a szolgák és bűnösök és nem a megváltott fiak feladata.A keresztény hittel ezt a fiúi kapcsolat kapcsolatot szeretné Isten megvalósítani helyreállítani.
Ez nem egy könyvek(biblia) gyűjteményének értelmezésének a vetülete,hanem az ember immáron Istennel való harmonikus gyermeki kapcsolatának eredménye ami nem a rosszal való tusakodásra,vagy az attól való félelemre kényszerít.
Nem hiába van az,hogy a keresztény embernek ami már nagyon mélyen fekvő tanítás,de eggyé kell válni Istennel...Sőt Isten garantál is egy fajta különös közösséget,és az ember nem egy kívülálló lény ebben,vagy kívülálló teremtményként jelenik meg ebben a kapcsolatban hanem mint aki része lehet az ő életének.
Lehet,hogy meglepődtök,de a katolikus egyház a mai napig úgy tekint az evangéliumokra mint egy korabeli történelmi műre,egy történelmi beszámolóra.Ez ellenkezni látszik azzal amit az évezredek folyamán tett és tesz,de hittudományi kérdésből nézve egyáltalán nem az.Ha képes az ember ilyen szemszögből gondolni a szentírásra és az Istennel való kapcsolatra,akkor teljesen más színben láthatja a világot. Ehez valóban le kell vetni minden beidegződést,..ami viszont már nem könnyű feladat.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.19. 08:43:11

@kingdom: ...ha már a beidegződést említetted: a beidegződés az, hogy minden bibliaverset be kell valahogy illeszteni az "isteni" rendszerbe, mert ha hát ihletett, akkor egyik sem maradhat ki. Nos, erről tudjuk hova vezet....
Ezzel az 'ószövetségi módszerrel', a fenyegetésekkel és dorgálásokkal körülkerített egyén személyisége inkább szétcsúszik, mint integrálódik, hiszen nem kényszerül rá...és legyünk őszinték, mindannyian a legkisebb kényszer elve szerint mozdulunk....Az egyre jobban szétforgácsolódó emberi személyiség és a fundemantalista értelmezéseket preferáló szekták között egy kölcsönös játszma indul el, a kettő ugyanis nem létezhet egymás nélkül.....igaz együtt se, büntetlenül és sokáig.

Ha visszaemlékszem a szektába kerülésem idejére, valósággal elvarázsolt az a mód, ahogyan az Írások közötti belső harmóniára utaltak. Az egyik rész megmagyarázza a másikat, és mint egy nagy puzzle rakódik ki a "nagyobb kép". Igen ám, de ebbe a puzzle-ba minden képnek helyet kell találni, és minden űrt be kell tölteni. Ha ez nem megy, akkor kitalálunk valamit. Nem lehet azt mondani, hogy ezt vagy azt nem tudjuk, vagy nem értjük, mint ahogy azt sem, hogy ez vagy az a kis darab nem illik bele a képbe. Így hívja be a 'hívő' ember a kognitív disszonanciát segítségül, mellyel át tudja hidalni a hézagokat, igaz súlyos árat fizetve ezért.

Az csak természetes dolog, hogy aki ebből a gondolkodási 22-es csapdából bármikor is ki akarna lépni, rögtön szembe fogja találni magát azokkal a "bibliaversekkel", melyek látszólag legalizálják a szekták működését, hiszen fennmaradásukat éppen az "ihletettségre" és az ahhoz való ragaszkodásukra építik, míg a gondolkodó és bátor (!!!) ember a legnagyobb ellenségük, akiket stílusosan "bibliai" versek kíséretében átkoznak ki maguk közül, mintegy erkölcsi magasságokba emelődve ezáltal.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.04.19. 10:19:07

@t.csilla: "minden bibliaverset be kell valahogy illeszteni az "isteni" rendszerbe, mert ha hát ihletett, akkor egyik sem maradhat ki. Nos, erről tudjuk hova vezet...."
Ez nem könnyű feladat.
A cikk második részében Gabinak részletesen leírtam mit gondolok az ihletettségről és a bibliáról ami érdekes,és meglepő módon szinte egyezik a hivatalos katolikus hozzáállással :)
Ennél fogva a kényszerítő ereje is más dimenzióba kerül. Ellenben az általad felhozott szektás hozzáállással, ami minden kétséget kizárva a biblia minden egyes lapját kijelentését máig is érvényes ihletett életvezetőként kényszeríti ki a tagokból,..mert ugye kikényszerítik.

Bár csak gyárilag vagyok katolikus,de ebben az egyébként kiegyensúlyozott nézetükkel a bibliáról egyet tudok érteni.Amivel viszont nem, az az ezt felcserélő,vagy kiegészítő szájhagyományozás vagy ahogy mondják "szent hagyomány"ami legalább akkora erőt képvisel hanem nagyobbat mint a Biblia.
süti beállítások módosítása