Jehova Tanúi egy szekta tagjai?
2017. szeptember 26. írta: nicku

Jehova Tanúi egy szekta tagjai?

Amikor a félretájékoztatott emberek Jehova Tanúira gondolnak, az első dolog ami az eszükbe jut egy pár tiszta, jól öltözött ember, akik ajtóról-ajtóra kopogtatva bibliatanulmányozásokat akarnának kezdeményezni. Sajnos ezt a felületi képet (álarcot) a vezetőiknek mesterien sikerült létrehozniuk, annak érdekében, hogy elrejtsék a veszélyes és romboló aspektusait ennek a jóhiszeműnek tűnő vallásos szektának. A vallásos szekták olyan embercsoportok amelyek nem ortodox gyakorlataik révén kereszténynek álcázzák magukat. Jehova Tanúihoz hasonlóan a szekta tagjai egy elit gépezet részei (szervezet) amelyet olyan vezetők irányítanak (hű és értelmes rabszolga) akik azt vallják, hogy ők az egyetlenek akiken keresztül Isten kommunikál. Azzal, hogy a közösség tagjainak életét osztályokba sorolva irányítják, a szektavezetők nem hagynak időt a követőiknek az elmélkedésre vagy gondolkodásra. 

noquest3_hun.jpg

 

 

~Az Utolsó Napok 
Az "utolsó napok" apokaliptikus tana rendkívül elterjedt az összes szekta körében. A szektavezetők folyamatosan figyelmeztetéseket ágyaznak be a tagok elméjébe Armageddon közelgő elérkezéséről, hogy azok újabb tagokat toborozzanak, illetve hogy megtartsák a lojális követőiket és azok anyagi hozzájárulásait. A megfélemlítés miatt a tagok csapdába esnek és úgy hiszik, hogy a személyes megmentésük attól a szervezeti tagságtól függ amelyhez társultak. Az Őrtorony Társulat ismert az apokaliptikus tanításairól és ezt kihasználva tesz szert jelentős pénzügyi nyereségre már több mint száz éve.

 

Jehova Tanúi hírhedtek a végidőről szóló számos hamis jóslatukról. Messze túlhaladva az általuk megjövedölt dátumokon, az Őrtorony Társulat folyamatosan fenntartja azt az elképzelést, hogy Armageddon már a sarkon túl van, hogy folyamatosan várakozásban kell lenni, mert Jehova napja elközeledett.

 

Jehova Tanúi tagadják azt, hogy a vezetőik valaha dátumokat jósoltak Armageddon eljövetelének időpontjáról, annak a puszta ténynek köszönhetően, hogy a vezetőik mesterien titkolják el a bizonyítékokat. Az Őrtorony Társulat jóslatai Armageddon dátumára vonatkozóan hamisnak bizonyultak; olyan mesterien álcázzák ezeket a jóslatokat, mintha soha nem is léteztek volna és a saját követőiket hibáztatják mert azok régebben "dátumokra hagyatkoztak".

 

~A jó hír hirdetése

A térítés és a jó hír prédikálása az új tagok toborzásához közös jellemzői a vallásos szektáknak. Jehova Tanúi elitista és pontatlan állításokat tesznek azon meggyőződésükre vonatkozóan, hogy ők az egyetlen szervezet, amely azt a prédikálómunkát végzi, amelyet Jézus jövendölt meg a Máté 24:14 versében. Technikailag ez igaz, de csupán az Őrtorony szemfényvesztésének köszönhetően. Ez a feltételezett jó hír amire Jehova Tanúi hivatkoznak az, hogy Jézus már visszatért láthatatlanul 1914-ben, ellentétben az igaz keresztények hitével akik arról prédikálnak, hogy Krisztus még eljövetele még előttünk áll. Ez az evangelizáló funkció talán a legfeltűnőbb Jehova Tanúival kapcsolatban hiszen ennek a külső [látható] bizonyítéknak élnek, hogy tovább támogassák azon állításaikat amelyek szerint náluk van az "igazság".  
 

A szektavezetők azt tanítják, hogy a hatékony prédikálómunka és az adományok gyűjtése a lelkes és hűséges tagság jelei; a tagok büszkék arra, hogy kiállhatnak az úgynevezett "igazságért". Az olyan hamis állításokkal mint pl.: "a kereszténységgel szemben mi nem kérünk adományokat a prédikálómunkában" az Őrtorony vezetők egy nagyon trükkös technikát alkalmaznak, hogy még több pénzügyi hozzájárulást kapjanak. Nincs igazi különbség a "kereszténység" templomaiban körbeadott gyűjtőtálak és a királyságtermek bejáratánál elhelyezett adományládák vagy az ajtókban történő adománykérésük között. Az egyetlen különbség az, hogy a vezetők felismerték, hogy ez az alázatosnak tűnő megközelítés sokkal hatékonyabb a pénzadományok tömeges begyűjtésében.

~Nálunk van az Igazság
A "Nálunk van az igazság" kijelentés a szekták összes tagjának egy kiemelkedően jellemző állítása. A szekták ügyesen azonosítják az "igazság" fogalmát a saját szervezetükre történő hivatkozással. Az olyan öntelt állításokon kereszül mint hogy mi alkotjuk az "egyetlen igaz vallást" a szektavezetők manipulálják és maradásra ösztönzik a követőiket és azok pénztárcáit. Jehova Tanúinak az Őrtorony Társulat jelenti az egyetlen helyet az igazságot keresők számára. Az Őrtorony követői szembeállítják az "igazság" szót a "kereszténység" szóval, és úgy hiszik, hogy a kereszténység minden más formája hamis, romlott és erkölcstelen, és hogy egyedül ők az egyetlenek akik visszaállították azt annak legigazabb formájába. Ez az állítás az "igazságról" egy vörös zászlós jellemzője az összes szekta vezetőinek, amellyel exluzivitást [kizárólagosságot, előkelőséget] csepegtetnek a követőik elméjébe. Az Őrtorony vezetők mesterien ültetik el az elitizmust, megtévesztve hűséges követőiket azzal a hamis érveléssel, hogy egy nagy kiváltság Jehova Tanújának lenni Isten kiválasztott szervezetében.

~Új világosság
Az Istennel való folyamatos kommunikáció révén kapott új értelmezések közlése a legtöbb szekta egyik kiemelkedő tulajdonsága. Annak ellenére, hogy az "új világosság" érkezésének folyamatát nem kifejezetten tanítják, a szektatagoknak csak az a legfontosabb, hogy elfogadják azt attól függetlenül, hogy értik-e vagy sem. Az Őrtorony vezetőinek azért célja, hogy kihasználják ezt a trükköt, mert így ismételten szükségessé teszik magukat a hűséges követőik számára. Jehova Tanúi abban hisznek, hogy egyedül a hű és értelmes rabszolgán keresztül lehet "fokozatosan megérteni" Jehovát és az Ő igazságát a Bibliából, és nélkülük az egyén [bárki] szellemi sötétségben maradna. Az Őrtorony követői egyenlőségjelet tesznek a szellemi növekedés és a "fokozatos megértés" közé, becsapva magukat az abbeli hitükkel, hogy a Példabeszédek 4:18 versének "növekvő világossága" kapcsolatban áll az Őrtorony szervezettel. Ez az úgynevezett "új világosság" nem más mint egy ragtapasz a korábbi tanítások és nyílt hibák elrejtésére/eltitkolásához. 

~Szekta zsargon
Egy másik biztos jele a szektáknak az egyedi szókincsük/szóhasználatuk. A 'duplabeszél' [~kettős nyelvezet] egy kialakított nyelv amely újraértelmezi/átfogalmazza a hagyományos/szokásos szavakat valami olyasmivé amit csak a szektatagok érthetnek meg. Ez is egy vörös zászló a szekták azonosításakor. Az egységes szavak átfogalmazásával és az új kifejezések létrehozásával/megalkotásával a szekták eltávolítják magukat attól a képességtől, hogy normális beszélgetéseket folytassanak azokkal akik nincsenek a szektában. Az Őrtorony szervezet egy ragyogó példája ennek a kettős nyelvezetnek vagy csavart szókincsnek. Az Őrtorony vezetők úgy tervezik ezt a nyelvet, hogy minimalizálják a beszélgetéseket a hűséges követők és a "hitetlenek" között. Például amikor egy Jehova Tanúja a "szántóföldi szolgálat" kifejezésre hivatkozik az átlagembernek valami mezőgazdasági tevékenység jutna az eszébe, azonban ezt a kifejezést a tanúk a házról házra végeztt térítő tevékenységük fedőneveként használják. [Vagy például az angolban a "publisher" szóról az embereknek egy könyv "szerző"-je, "kiadó"-ja jut az eszükbe, a tanúk azonban a "hirnök" rangú tagjaikat nevezik így, akik minden hónap végén leadják a szántóföldi jelentésüket.] 
 

Egy másik példa erre a kicsavart szóhasználatra/szókincsre az Őrtorony Társulat definíciója/meghatározása a Kereszténység szóról. Bár a kereszténység szó valójában azok gyűjtőneve "akik Krisztussal járnak", az Őrtorony vezetői szándékosan megváltoztatták a jelentését minden más vallásra az Őrtorony szervezeten kívül.
 

 

~Őrtorony vezetők
Az Isten helyett a vezetőkön lévő hangsúly egy további kiemelkedő szekta jellemző. A szekták vezetői úgy manipulálják a követőiket, hogy azt higgyék Istenben hisznek, amikor valójában magukban a vezetőkben.  Az Őrtorony vezetői mesterien elsajátították ezt a technikát, meggyőzve követőiket arról, hogy Jehovához hűek mikor valójában a "hű és értelmes rabszolgához" hűségesek. Az Őrtorony Társulat nyomatékosan hangsúlyozza a "hű és értelmes rabszolga" fontosságát, és hogy csak rajtuk keresztül jöhetnek igaz követők Istenhez. Habár Jehova Tanúi próbálják cáfolni ezt a tényt, tudtukon kívül a saját cselekedeteikkel bizonyítják azt.  Függetlenül attól, hogy Jehova Tanúi milyen szilárdan/határozottan hisznek egy adott tanításban amit a vezetőik adnak, az egész hitrendszerük megváltozhat/módosulhat csupán egyetlen Őrtorony cikk alapján, mivel úgy tekintik azt mint "a megfelelő táplálék a megfelelő időben". Egy kívülálló talán megkérdezné: "Ha szigorúan Jehovához hűségesek és nem emberekhez, akkor miért használják a Társulatot összekötő kapocsként az Istennel való kapcsolatukban?" Azért, mert az Őrtorony Társulat meggyőzi a követőit arról, hogy ők önállóan soha sem érthetik meg a Bibliát, vagy ápolhatnak kapcsolatot Istennel, kizárólag rajtuk keresztül. Az Őrtorony vezetői azt a mentalitást csepegtetik a tagokba, hogy a megváltásuknak kevés köze van a Jehovával ápolt jó kapcsolatukhoz. Inkább a tagságtól és az Őrtorony szervezet tevékenységében való részvételtől teszik azt függővé.
 

 

~Újvilág fordítás
A vallásos szekták ismertek arról, hogy megalkotják a saját bibliafordításaikat annak érdekében, hogy a saját tanításaikat támogassák. Jehova Tanúi talán a legnagyobb példa erre a szektás sajátosságra. Az Őrtorony "Új Világ Fordítása"-ról a hű követők hamisan úgy hiszik, hogy ez a műveletlen/képzetlen tákolmány tudományos és pontos és visszaállítja Jehova nevét azokon a helyeken ahol a "kereszténység" többi része azt Úr-ra változtatta.
 

Bár úgy tűnik, hogy Jehova tanúi tájékozott bibliakutatók, a füst és a tükrök mögött manipulált követőket találunk, akik a Szentírást erősen szelektív módon használják. Az Őrtorony vezetői szándékosan arra képezik a követőiket, hogy azokat a megjelölt Írásszövegeket idézzék, amelyek kizárólag a saját tanításaikat támasztják alá. Ezt a trükköt minden szekta vezetősége alkalmazza megelőző intézkedésként abbeli félelmükben, hogy hű követőik átpártolnak az igaz kereszténységhez, ahol nincs szükség emberi közvetítőkre.
 

 Eredeti cikk: http://jehovatanui.blog.hu/2011/11/18/vajon_jehova_tanui_egy_szekta_tagjai

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr7712895694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.09.26. 09:44:30

A jehovások szoktak Pesten a csomópontoknál állni?

keresemazutam 2017.09.26. 11:01:56

@Serrin: Ha az Őrtorony és Ébredjetek folyóiratokkal megrakott gurulós állvány mellett állókra gondolsz, ők Jehova Tanúi!

Serrin 2017.09.26. 13:53:18

@keresemazutam: Igen, köszönöm!

Egyszer megtaláltak külön is, amikor tartottam egy szünetet a munkahelyem elött. A világvége dátumos témát nagyon kerülték.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.27. 16:49:34

@Serrin: Pedig imádják :) ... főleg az 1975-el kapcsolatosat, ... legközelebb ne legyél rest megkérdezni tőlük, hogy mélyebben kutattak- e már az 1975-ös világvége témában? Ha nem, akkor legyenek szívesek mélyreható tájékoztatást nyújtani erről, akár úgy is, hogy a gyülekezetük vezetőit zaklatják a kérdésükkel míg nem kapsz értelmes elfogadható választ. Az várható reakciókat és eredményeket könnyű amúgy megjósolni :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.27. 16:55:09

@Serrin: Egyébként most hallottam nemrégen, hogy bizonyos városban már korlátozták őket ebben ,ugyanis az általuk elfoglalt kedvenc köztéren való tartózkodásuk helyét el kellett hagyniuk.
A pontos ok és törvényi háttér számomra ismeretlen, ...de a polgármesteri hivatal sikeresen kivitelezte a dolgot az biztos :)

Serrin 2017.09.27. 16:57:50

@kingdom: A Hősök terénél még biztos ott vannak. Persze nem sajnálom, ha nem lesznek ott.

Velem valahogy nem akartak beszélgetni a világvégéről...
Köszi a tippet, legközelebb megkérdezem, mert úgy is jönnek újra.
süti beállítások módosítása