Az alvó Isten felébresztése
2018. szeptember 06. írta: kingdom

Az alvó Isten felébresztése

isten.PNG

A gondolat, ami a poszt címét adja már önmagában egy ellentmondás a bibliát olvasók előtt. Mert hiszen, hogyan is lehet egy alvó Istenről beszélni amikor a Biblia úgy mutatja be, hogy Isten sohasem alszik. Hogyan lehetséges hát mégis mindez?

Ha a Jehova Tanúi jelenséget nézzük, ők sikeresen kivitelezték mindezt, noha ők maguk sem értenek együtt az alvó Isten fogalmával. Mégis, hogyan történhetett meg a részükről ez az ellentmondás?

Nos, nem másért, mint a létezésük és a létjogosultságuk sajátos indoklásaival történik meg mind ez. Ők maguk idézik elő tehát ezt az anomáliát. Jehova Tanúi 1879- től eredeztetik magukat, amikor is egy C.T.Russell nevezetű kereskedő besokallt az őt körülvevő A keresztény tanításoktól és új teológiai megoldásokat kezdett keresni, amint ismeretes, előszőr még a piramisok belsejében is. Noha az azt követő évszázadok folyamán Jehova Tanúi elvetették, illetve átformáltak sok Russell-i tanítást, de magát Russell-t nem vetették el. Aki azért nagyon fontos számukra mert személyében lehet kifejezni azt, hogy vele kezdődött a mai Jehova Tanúi kialakulása. Ő az, aki valamiféle gyökér a szervezet életében, még akkor is, ha már olyannyira eltávolodtak tanításainak jelentős részeitől, hogy szinte jobb is már, ha nem kerül reflektorfénybe. Talán nem is annyira fontos ma már személye, de azért mégiscsak Ő a pont a fehér lapon, ahonnan el lehet indulniuk.

Már pedig mindenkinek kellenek gyökerek, alapok, ami létjogosultságot teremt, illetve megalapozza, igazolja a jelent. Olyasvalami ez talán, mint a reformátusoknál Kálvin János, evangélikusoknál Luther Márton személye. Noha ezen személyek szerepéhez kétség nem fér bizonyos hitvallások kialakulása mégis ,ma már bizonyos tekintetben a modern kori egyházaik is eltávolodtak az alapítok bizonyos hitnézeteitől. De van gyökér és van kiindulási pont, és ez a lényeges nekik. Ez egy picit közös tehát bennük.

Azonban, ha csak a Jehova Tanúi jelenséget nézem, az mégis mutat egyfajta különlegességet ,olyas valamit, ami indokolttá teszi a poszt címében lévő gondolatot. Ugyanis Jehova Tanúi vallják, hiszik, sőt harsányan hirdetik, hogy ők a kereszténységnek az a minősége, ami egyedül elfogadható az egyetlen létező Isten előtt, r-go minden egyéb keresztény vallás nemhogy nem elfogadható Isten előtt ma, hanem soha nem is volt az! Szerintük nem is vár rájuk más, mint az elmarasztaló ítélet és levágatás a vérbűn okán. Mert szerintük ha csak pusztán odatartozunk is közéjük és nem "futottunk" ki tőlük, nem kerülhetjük el Jehova elmarasztaló ítéletét ,az örök levágatást. Mindezt persze különböző tanításokkal támasztják alá, de közismertek a történelmi vonatkozású indoklásaik is, ahol rámutatnak a történelmi egyházak, avagy a történelmi kereszténység nevében elkövetett szörnyű kollektív rémtettekre.

Valljuk be, ha pusztán csak ezt nézzük igazuk van, igaza van annak a tanúnak és az őt hallgatóknak, ha ezért felháborodva a keresztény egyházak bűnén nem látják kirajzolódni azt a képet, amit Jézus körvonalazott az ő igazi tanítványairól. No de elegendőnek mutatkozik az egész 2000 éves kereszténységet elítélni azért, amit a múltban tettek és ezért elvetni teljesen azt?

A kollektív bűnösség fogalmáról sokat lehetne írni és vitázni, de azért alapvetésként és röviden nem mélyen belevágva a téma kifejtésébe (talán egy másik posztban), hogy az egy közösséget önmagában nem tesz hiteltelenné, ha valaki akár a vezetőik is, eltérnek a fő sodortól és szégyent hoznak arra, amit képviselnek. Szemléltetve, ha egy osztályban valaki puskázik az óra alatt, attól még a többi tanúló tiszta maradhat. Noha lehet, a tanárnéniben nagy a kényszer azt illetően, hogy másokat és talán az egész osztályt meggyanúsítsa a tanáriban.

A tanúkat illetően azért más a helyzet, és ők teljesen másképpen gondolkodnak az említett történelmi kereszténységről és bűneikről. Szerintük a történelmi kereszténység avagy a vezetőik bűnei, annyira beszennyezték őket és amit képviseltek ,hogy az teljesen elfogadhatatlaná teszi őket Isten részéről ,az pedig kizárt ,hogy valaha is úgy tekintett volna rájuk az elmúlt századokban, hogy az ő népe.

Ahogy tanítják, már az utolsó apostol, János halálától elkezdődött a sötétség. Avagy volt egy igen jelentős időszak az emberiség történetében, ami „szellemi sötétség” volt, mert egész egyszerűen nem voltak előtte elfogadott keresztények, akikkel együtt tudott volna működni olyan mértékben, mint ma teszi azt a tanúkkal.

Bármilyen meglepő is, de viszonylag kevesebbet találkozunk a fenti egyházak bűneire építő retorikával a részükről. Sokkal inkább olvashatunk a történelmi egyházak hamis tanításairól, amik már önmagukban is elegendőnek bizonyultak arra, hogy szerintük Isten ne tekintse elfogadhatónak a hitüket. Ha csak a háromság tanítását, vagy a pokolról szóló tanús tételeket említem is, tudja az olvasó mire gondolok. Szóval, ha úgy van, ahogy a tanúk vallják, és nem volt elfogadható keresztény vallás mintegy 1879-ig. Akkor mintegy 2000 évig olyan kereszténységről beszélhetünk, ami nem ütötte meg Isten ingerküszöbét sem. Jehova Tanúi biztonságban érzik magukat létjogosultságukat illetően ebben az érvelésben, és ha csak az ezeket érveiket nézzük, nagy az esély arra, hogy egy laikus vagy tapasztalatlan személy azonnal hitelt adjon nekik.

De, hogy megértsük, hogyan is történhet meg egy alvó istent felébreszteni, lovaljuk és éljük magunkat abba a képbe, amit a Tanúk körvonalaztak elénk az elmúlt évszázadok kereszténységéről.

Ne csak a nyers logika mentén, hanem tényleg érezzük át és képzeljük csak el.

-Én, mint Isten meghozom a legnagyobb áldozatot az emberiségért és feláldozom a fiamat, minden tekintetben a legnagyobb árat és mint mindenható tudom, hogy ez nem hiábavaló vállalkozás, mert sokan hinni fognak majd benne. Mégis történik valami, amit valamiért nem láthattam. A keresztényeim az évszázadok alatt annyira rosszalkodni kezdtek, hogy már képtelen vagyok mit kezdeni velük és tehetetlenségemben, vagy talán lustaságomban úgy döntök, hogy egy kicsit most mégsem csinálok semmit, úgy kb. 1900 évig, és majd előveszem a dolgot akkor, addig is alszom egyet. Mint Isten, hallom ugyan azt a mérhetetlenül sok és őszinte imát, amit naponta hozzám intéznek a sötét középkorban is, amikor annyira nagy szükségük lett volna rám az embereknek, de sajnos annyira romlott egyházhoz tartoznak, hogy ezt el kell jegelnem még 1900 évig, míg el nem jön a nagy csoda, míg meg nem születik már végre a hű tanúm a világok világossága, hű fiam C.T.Russell. Nélküle egy semmi vagyok, egyszerűen nem tudok mit kezdeni a helyzettel. A tervem egy olyan szervezet lesz majd, ahol végre egy helyen lesznek azok, akiket szeretni tudok annyira, hogy meghallgassam imájukat. Addig is teljes sötétség. Alszom. Tudom nem ezt írtam le magamról a bibliában, hogy aludhatnék, de mégis megteszem. Várok Russell fiamra, aki felébreszt majd 2000 éves álmomból.

Elnézést a szemléltetésért és a szarkazmusért, de valami ilyesmi történik akkor, hogy ha nem engedünk a tanúk sugallta képből és elgondolásból, ami mindenestől úgy hibás ahogy van.Természetesen elképzelhetetlen lenne Isten részéről egy ilyenfajta szemléletmód, vagyis valahol, máshol van az igazság. A magam részéről képtelen lennék egy ilyen ócska istent szolgálni. Ennél még egy takarítónő is jobban intézte volna a dolgokat. Ha egy munkahelyen egy alkalmazott hasonló lelkületet mutatna, nem sokáig maradhatna az állásában.

Persze a szervezet gondolkodói rájöttek eme anomáliára (más okból is) és igyekeztek feloldani azt, elhintett bibliainak tűnő elgondolásokkal, de az alap mégis maradt. Azt sugallják, nem szabad túlgondolkodni a dolgot mert majd megtudjuk egyszer, hogy mi is volt. Ami biztos, szellemi sötétség volt és van, valamint Isten nem aludt soha tanítják. Noha ugyanakkor pont ezt teljesen meg is cáfolják létjogosultságuk magyarázatával.

Azt tehát a fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a Tanúk akaratlanul is egyfajta sajátos Istenképet festettek elénk, miközben létjogosultságukat bizonyítják. Egy olyan Isten képét aki aludt, majd egyszer csak felébredt, majdnem 2000 éves álmából, miközben az emberek tömegeinek nélkülözniük kellett azt az Isteni világosságot, ami csak a Tanúkon keresztül áradhatott a földre.

Mégis, milyen Istent ébresztettek hát fel ,majd 2000 éves álmából ?

-

kingdom

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr6714217787
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása