Jehova Tanúi és a családi intézmény...
2017. november 14. írta: Csakegyember

Jehova Tanúi és a családi intézmény...

   rozbita_rodina_ok.png

Jehova Tanúi szétverik a családokat !

 

Marhaság,  mondtam mikor Tanúként először találkoztam ezzel a felvetéssel....

És hoztam fel az érveket, hogy miért is hamis ez az állítás....miért is rosszindulatú.

Ekkor azt gondoltam, ilyet csak az mondhat,  ki nem ismeri a Tanúkat, nézetüket, hozzáállásukat  a családhoz. Csak egy kivülálló,  ki külső rágalmakra alapozza véleményét.

És talán inkább önmagamat győzködve zártam le a témát... “marhaság az egész“. 

Ez is bizonyítja mennyire ártani akar nekünk a világ, mennyire rágalmaznak bennünket, mennyire támadják „Isten földi szerevezetét“ .....!

Én is családfő voltam, gyermekeket neveltem.

Olvastam, hallgattam a tanokat, és igyekeztem is azokat gyakorolni...

Vagyis saját bőrömöm tapasztaltam az állítottak ellenetétét.

De tényleg marhaság volt ez az állítás, vagy csak én voltam jól bebalzsamozva ?

Nos ha ebben az összefüggésben említjük a Tanúkat, vagyis a családi intézménnyel összefüggésben, akkor talán az első ami az eszünkbe jut, ami megelevenedik, azok az ilusztrációk az Ébredjetek vagy az  Őrtorony  címlapjáról, honnan egy boldog család tekint vissza, minden egyes tagja mosolyog és  örömét leli a közös tevékenységben..... Miként kapcsolódnak ki... először a szolgálatban,  majd utána pl. piknikezve.

Így első tekintetre egy harmonikus család az ami szembeötlő, melyet a szervezet teljes mellbevetéssel támogat.

És ha még olvassa is az ember ezeket a cikkeket, legyenek azok a nyilvánosságnak vagy éppen a tanulmányozásra szánt cikkek, akkor teljes mértékben az az érzése, hogy a család az ami a Tanúknál bizony prioritást élvez....

De tényleg így van ez ?

Vagy van valami más is a háttérben?

Nos felejtsük el ezeket a művészi fotókat a címlapokról, a megható cikkeket a hasábokról, és nyissunk egy új lapot.

Nyissunk egy új lapot, hol megvizsgáljuk valóban mi is az igazság ezzel kapcsolatban.

Igen a szervezet előszerettel tesz rendszeres gyakorisággal cikkeket kiadványaiba a családi intézmény fontosságával kapcsolatban, számtalan bibliai verssel és történettel mutatva , milyen fontos  is a család  Isten és a Szervezet szemében...

Nos hogy Isten szemében az, azzal nincs is baj, mivel ez az állítás valós – megalapozott.

De hogy a Szerevezet szemében..nos ez már elgondolkodtató.

Mivel a probléma abban rejlik, hogy a Szervezet a család fontosságát, értékét, nem Isten szemszögéből közelíti meg, nem a tényleges fontosságával kapcsolatban.

Inkább önző okokból kifolyólag.

Ugyanis  csakis egy cél lebeg e tekintetben a szemük előtt  : Hogy újabb és újabb szolgákra tehessenek szert túlélésük érdekében..

Igen, mert ebben az esetben, nem arról van szó, hogy az egyének Krisztus szolgáivá válnának..nem.

Mert itt a szervezetnek van szüksége újabb és újabb szolgákra - rabszolgákra, amihez az egyik út az irányzottan működő család... Hol a családfő példásan felneveli gyermekeit az igazságban.  

Így újabb „friss vért“ biztosít  számukra, mely fiatalságából eredő naívságának,  tenniakarásának, jóhiszeműségének köszönhetően rendelkezésükre bocsátja jelenét és jövőjét, erejét és képességeit ...Vagyis mindenét amivel rendelkezik s amivel a jövőben rendelkezne.

Miként egy vámpír ki kiszívja áldozata vérét....ők is ezt teszik, de  nem egyszerre, inkább  fokozatosan. Fokozatosan még ki nem aknáznak belőle minden lehetőséget...mindaddig míg hasznosnak bizonyul, mindaddig míg félrevezethető.....

Majd használat (kihasznált állapot) után eldobandó..

Úgyanúgy,  mint a már időközben eltávolított „példás“ apa - ki már( igen későn) a fejét veri a falba, hogy ily „példásan“ nevelte fel gyermekeit.

Új szolgákra tettek szert egy „példás“ családnak köszönhetően a sok közül....

Vagyis a családi intézmény magasztalása a Szervezet részéről csakis ezt a célt szolgálja.

A felállított elvek/ a család számára/ úgy vannak megalkotva, hogy fokozatosan / az apa nem is tudatosítja/, a szervezet átveszi a családfő szerepét. Vagyis az apa a szó szoros értelmében már sosem lesz igazán apa – úgy is mondhatnánk, hogy csak egy bérszülő lesz, ki felelős enni és  inni adni, lakhelyet biztosítani  kitaníttatni gyermekeit – de azok lényegében nem tartoznak már semilyen felelőséggel sem az apjuk, szüleik  irányába.

Csakis a szervezet irányában van megkérdőjelezhetetlen elkötelezettségük / ők úgy mondják Jehova irányába/...

Én a saját esetemből kiindulva azt szokom mondani rosszabb napjaimban, hogy csak egy „dzsigoló“ voltam „egy templomi prostituált“ a szervezet számára, ki nemzette és felnevelte gyermekeit, kiket végül elvettek tőle....Csak erre voltam jó!

S mi történik egy „dzsigolóval“ egy „ templomi prostituáltal“ miután kiöregszik, mikor már a templomnak sincs rá szüksége, hiszen már nem tud teljesíteni  ?

Hát  a szemétdombra kerül...megvetve és magára hagyatva.

Köszönhetően életmódjának mindez szinte jogos,  „erkölcstelenségének“ az ára.

Hiszen ő élt úgy ahogy, mindez  csak annak következménye.

Vagyis a családi intézmény nem szolgál semmi másra sem Jehova Tanúi szervezetén bévül, csak egy „neveldének“ egy „ keltetőnek“, az új tagok - szolgák számára, kik kérdezés és gondolkodás  nélkül cselekszik a feljebbvalóik akaratát, hiszen ezt tanulták....látták...../legalábbis egy bizonyos ideig/.

Ezekután se tisztelet, se becsület,  lényegében semmi sem illeti a „bérszülőket“...hiszen vagy kiégtek/ így már nem példásak/...vagy már nem is Tanúk / így már kapcsolatot sem ápolnak velük a „szeretet“ jeleként,/...

Az ily módon felnövő gyermekek nem  úgy tekintenek szüleikre, mint  akik felnevelték őket, életet adtak nekik, kikről a Biblia azt mondja: 2 Mózes 20:12 : „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az ÚR ad neked! „ 5. Parancsolat

Vagy  az Efézus 6:1-3: „Ti, gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes.Tiszteld apádat és anyádat – ez az első parancsolat ígérettel –,hogy jól legyen dolgod, és hosszú életű légy a földön.“

Hanem hogy milyen a „szellemiségük“...? Rendszeresek ? Tétlenek  ? Tanúk még..? Vagy netán hitehagyottak....?

Így a kapcsolat mindennek fügvényében tartandó és ápolandó.

Nem a természetes vér szerinti kapcsolat és vonzalom  számít, az amit Isten megkövetel és leszögez a Bibliában megkérdőjelezhetetlen és változtathatatlan követelményként.

Hanem a szervezet által meghatározott irányelvek..melyek ebben az esetben mindezt felülírják.

Mindent megtesznek, hogy jogtalanul a Szervezetet - ők úgy mondják Jehovát tegyék a család fejévé...

De ez csakis egy célt követ, hogy kiöljék a tagokból az igaz - természetes szülői és gyermeki szeretetet, pótolva azt a Szervezet „szeretetével“....

Mire gondoltok miért tiltják lényegében az olyan ünnepeket, társas összejöveteleket,  hol  a családok össze szoktak jönni, kapcsolatot ápoltak, örültek egymásnak, együtt ettek – ittak,  a szó szoros értelmében ápolták a családi kapcsolatokat.

Nem állítom, hogy az ok teljes mértékben csakis ez, de ez nagyon kapóra jött a Szervezetnek célja elérése érdekében...

Igaz a legtöbb ilyen összejövetelt „pogány“ vagy „hamis vallási“  mivolta miatt tiltják.

De melyeknek  nincs is  „pogány“ eredetete, nos az azokon való részvételt sem támogatják....

Kikkel fogsz ott közösséget ápolni/ mindegy, hogy a legközelebbi családtagokról van szó/, világiakkal...?

Milyen hatással lesznek szellemiségedre ?

Itt vannak a keresztény testvéreid kikkel az ápolt kapcsolat csakis pozitívumokat eredményez és így kívánatos hatása van mindenki számára.

És mindez a  tilalom kiöli az emberekből azt a természetes szeretetet amit Isten belénkplántált, felváltva azt a teokratikus irányelvekkel, parancsokkal, követelményekkel, elvárásokkal és kapcsolatokkal.

Érdekes ez az Őrtorony cikk is: „.....Manapság gyakoriak az efféle gondok. Pál apostol megjövendölte, hogy napjainkban jellemző lesz, hogy az emberek „természetes vonzalom nélküliek” (2Timóteus 3:1–5). Az itt „természetes vonzalom nélküliek”-nek fordított kifejezés eredeti görög megfelelője, melyet Pál használt, szorosan kapcsolódik ahhoz a kifejezéshez, amellyel a családtagok közötti természetes vonzalmat szokták kifejezni. A mai világ kétségtelenül híján van az ilyenfajta vonzalomnak. Még ha létezik is vonzalom, a családtagok ritkán mutatják ki ezt egymás iránt.“

Ha a világ híján van a természetes vonzalomnak, – amit nem is vitatok, mert az is híján van a  megváltozott társadalmi rendszerünknek meg miegymásnak köszönhetően.

Akkor mi a helyzet a Tanúkkal hol nem beszélhetünk semilyen, de semilyen természetes vonzalomról amit spontán meg lehetne élni egy családon bévül, úgy hogy a szervezet ne ütné bele az orrát ?

Hiszen mindennek köszönhetően  a minimumra csökkentik  a kapcsolatot a családtagokkal.

A mindennapokban a szolgálat, a Királyság érdekek, az összejövetelek, kongresszusok stb...

Itt  erre nincs idő, és mikor  netán alkalom is nyílna erre , akkor ezt nem szabad...

Így a családok szétszakadnak, az egyedül maradtak pedig könnyű prédának bizonyulnak az Őrtrony társulat számára. Hiszen még  kárpótlást is nyújt  az „ igaz testvériség“ képében...

Hát ez az igazság Jehova Tanúi családdal kapcsolatos álláspontjával.

A látszat csal, nagyon, de nagyon csal...

A családi intézmény a hagyományos értelmében a Tanúk számára nemhogy nem kívánatos, de veszélyes.

Hiszen egyenes konkurenciát jelent, és a konkurenciát ugye fel kell számolni, hogy így egyedüliek maradhassanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr5013263337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keresemazutam 2017.11.14. 19:43:57

Ez nagyon így van! Amig mindenki tanú egy családban, addig ez fel sem tűnik. Én is, mint kiderűlt, a családom 90%-ának csak "ügynök-társa" voltam, nem Családtag!

ez a megfogalmazás igen találó: " keltetőnek“, az új tagok - szolgák számára,"

Én úgy tűnik kakuktojás voltam! :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.16. 07:36:49

A család utáni vágy rendkívül erős lehet, amit a Tanúk felhasználnak (inkább kihasználnak) a tagtoborzásukban is. Egy "bibliai" képet közölni a családról, amúgy is hasznos, mert jobban elfogadhatóvá tesz egy amúgy családromboló szektát a társadalom konvencionálisabb rétegeiben is. Akit csak a kirakat érdekel, arra benyomást lehet tenni ezzel.
Amikor Tanúvá váltam, olyan érzelmileg kiszolgáltatott helyzetben voltam a családi hátterem miatt, hogy a Tanúk "kirakata" megkapó volt számomra. Mint egy éhes gyerek, aki meglátja a kirakatban a süteményt.....

Ráadásul, akikkel legelőször találkoztam, mindenki ilyen "mintacsaládhoz" tartozott, amiről évekkel később derült csak ki, hogy ezek az emberek jórészt egy sok-sok kedvezményben részesülő elitnek a részét képezték a szervezeten belül. Ha mutogatni kellett valakit, akkor azt velük tették, cserébe kimaradtak sok nehézségből, melyekből mások nem.....Persze ezeknek csak lassanként, az évek/évtizedek múlásával kerültem tudatába. Legutóbbi tapasztalatom a nyári könyvbemutatón volt, ahol a jelenlevők több mint felét személyesen ismertem abból az időszakból. Minden dráma, az összes botrány, amiben a szervezet érintve volt/van, nem számít ezeknek az embereknek, ők ott vannak, az élvonalban, mintha semmi nem történt volna. Sokan közülük több diplomával, többféle nyelvismerettel rendelkeznek, amire persze lehet azt mondani, hogy a szekta agymosása szempontjából nem számít - és valóban nem -, de szükséges mindig, mindenért a szekták okolni? Nem kétséges, hogy ők a kirakatemberek, mert ha valakiről kell egy szép fotó a propaganda anyagba, akkor az közülük fog kikerülni. Biztos minden országnak meg vannak a maga emberei. És ezeknek az embereknek, akik sok esetben kiemelkedő intelligenciával, és világi képzettségekkel rendelkeznek, fogalmuk sincsen, hogy mit is reklámoznak? Mert az ő családi életük jó, ergó mindenki másé is az lehet a szervezeten belül, ha pedig mégsem, akkor az azért van, mert nem jól alkalmazzák a tanácsokat.

Amióta valamivel többet tudok a szekták által használt tagtoborzás és a tagok érzelmi zsarolásának módszereiről, mind a családok belső dinamikájáról, kijelenthetem, hogy a Tanúknak fogalmuk sincs arról, hogy mi is a család. Ezt a mély tudatlanságot használja ki a szervezet, amikor a családtagok kiközösítését írja elő, mert ha a tagok valóban értenék a család jelentőségét, akkor ezen azonnal megrökönyödnének (néhányan megteszik ugyan), és felülbírálnák a tanokat. De a legtöbben sajnos nem ezt teszik.

2017.11.16. 15:07:28

@t.csilla: egyetértek az írásoddal.
Sokan gondolják azt a tanúk közül, hogyha pld. orvos, tanár, mérnök is van a gyülekezetben, akkor ők is jó helyen vannak. Ezt saját tapasztalatból mondom, nekem is hoztak fel érvként a gyülekezetből x.y. Testvérnőt, aki orvos, és csak okosab tőlem.
Az elkülönülésemkor a vének meg pont azokkal az elkülönült testvérekkel példálóztak, akik valamilyen tisztséget is betöltöttek, pld. volt vénekkel, körzetfelvigyázókkal, sőt Bétel- tagokkal, akiket Sátán (!) szintén félre tudott vezetni, és emiatt elhagyták a szervezetet.
Úgyhogy a meglátásom szerint, bár okoz egy kis zavart egy- egy ilyen eset, de lényegében a tagokat nem rázza meg olyan mértékben, hogy kilépjenek.
Számomra a mai napig megfejthetetlen a tanúk viselkedése a kiközösített családtagjaik iránt. Amikor átadtam az elkülönülő levelemet a véneknek, azt mondtam nekik, hogy én nem szeretnék egy olyan " új világban " élni egy örök életen át, ahol a szeretteim nincsenek ott. A szeretteim alatt én a
"világi" családomat, rokonaimat, ismerőseimet is értem, és nem csak Jehova Tanúit.

Sajnos én azt tapasztaltam, hogy nem csak azok a tanúk nem hagyják el a szervezetet, akiknek " annó " " jó családi életük" van, hanem akiknek kiközösített családtagjaik vannak, teljesen tisztában vannak a hamís tanításokkal, tudják hogy mi folyik a szektában, mégsem lépnek.
Ennek az okát csak ők tudják, nincs tisztem felettük pálcát törni és ítélkezni.
Hallottam olyan érvelést is, hogy Jehovának (!!!) ezt majd Ők meggyararázzák!
Ebből is látszik, hogy mennyire emberi gondolkodással bírnak, a krisztusi tanítás teljesen hiányzik a szívükből.
Én most csak imádkozni tudok értük, más lehetőséget nem látok a segítségükre.

Gondolkodtam sokat azon, hogy a nem Tanú családtagoknak - pld. világi férjnek, testvérnek, szülőnek - elküldök egy-egy ilyen írást, mint a fennti cikk, de letettem róla.

Vének, Ti, akik tisztában vagytok mindezekkel, sőt tudjátok hogy a kárhozat felé viszitek az embereket, kicsiket és nagyokat, sőt ebben a földi életben családokat dúltok szét, haragot és gyűlöletet szíttok, nem szólal meg a lelkiismeretek?!!!

2017.11.16. 15:34:33

Lábjegyzet: míg Tanú voltam, a gyülekezetemben összesen 6 vén szolgált, ebből egynek voltak gyermekei, (azok is különálló, felnőtt családtagok voltak), 2 vén, akik nőtlenek voltak, és 3 vén, akik csak nősek voltak, de gyermektelenek, ( mindannyian Jehovát tették első helyre az életükben).

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.16. 16:51:46

@D.mara:
"Az elkülönülésemkor a vének meg pont azokkal az elkülönült testvérekkel példálóztak, akik valamilyen tisztséget is betöltöttek, pld. volt vénekkel, körzetfelvigyázókkal, sőt Bétel- tagokkal, akiket Sátán (!) szintén félre tudott vezetni, és emiatt elhagyták a szervezetet."

Igen, valóban ezt mondják. Emlékszem arra is, hogy egyszer valamelyik cikkben vagy könyvben megjegyezték, hogy még VT tag is elhagyta Istent (azt hiszem talán még Júdással is összehasonlították :) ). Igen, ezekkel is félelmet akarnak kelteni a tagokban, hogy nehogy a nyáj szélére merészkedjenek. (Olyan ez, mint A Falu című filmben, ha láttad....)
Akkor elképzelni sem tudtam, hogy mi vitt rá egy VT tagot arra, hogy "ellene forduljon a tanoknak", de persze ennek részleteit nem írják le, csak bibliai példálózgatások, homályos utalások vannak. Ha leírnák, hogy Ray Franz-zal mi volt a baj, ja és mellesleg, ha valakit érdekel, akkor mely könyvekből tudhat meg erről bővebbet...akkor az tisztességes eljárás lenne, mivel ez hozzátartozik a szervezet történelméhez, ahhoz a szervezetéhez, mely még a bugyija színét is előírja nekik. De nem, ehhez már nincs közük, és joguk, hogy megismerjenek más szempontokat.

Engem sokkol ez a családok megosztása hitbeli alapokon. Amikor még Tanú voltam, hivatalosan nem volt ilyen erős ez a tiltás. Mondjuk már akkor is voltak dilisebbek, akik fanatikusan és babonásan ragaszkodtak a szervezeti útmutatókhoz (vagy éppen be akartak vágódni a vezetőknél...), de ezek voltak akkoriban a 'nem éppen követendő példák'. És most ezeket az eljárásokat emelik szervezeti szintre.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.16. 17:08:55

@D.mara:
"Sajnos én azt tapasztaltam, hogy nem csak azok a tanúk nem hagyják el a szervezetet, akiknek " annó " " jó családi életük" van, hanem akiknek kiközösített családtagjaik vannak, teljesen tisztában vannak a hamís tanításokkal, tudják hogy mi folyik a szektában, mégsem lépnek."

Ezt a jelenséget nevezik instutalizációnak, amikor valaki hozzá szokik egy intézményhez és annak szabályrendszerhez, ott biztonságban érzi magát, és mindegy, hogy az az intézmény történetesen korlátozza a szabadságában, vagy bármi más módon lábbal tapossa az emberi méltóságát vagy jogait, akkor is jobb, mint ha anélkül kellene élni. Pl ilyen hatása van a hosszú börtönbüntetésnek is: ott meleg van, enni adnak stb. Ha az illető kiszabadul, akkor mindezt magának kell megteremtenie, és legtöbbször önerőből. Egy destruktív szekta hitrendszerében is el lehet lenni, ebben azonban leépülnek az életképességek, eltávolodik az illető a realitástól. Ha valaki onnan kimegy, akkor az egészet az alapjaitól kell felépítenie, és nincsenek barátok, családtagok....ne is említsük a lakhatást és a munkahelyet, mert sokaknak ez is a szektától függ. Szóval távolról sem csak az "igaz vagy hamis tanításokról" van szó.
Nagyon erős jellemnek kell lenni ahhoz, hogy valaki önként dalolva kilép és inkább egyedül folytatja az életét, vagy új egzisztenciát teremt magának. Minden tiszteletem az ilyen személyeké, de nem ítélem el azokat sem, akik nem képesek megtenni, sőt nem is minden esetben lehetséges ez. Mi, kizártak, néha nyavalygunk, hogy milyen rossz nekünk, pedig ha belegondolunk, akkor mi jártunk jól, mert azzal, hogy aljas módon bántak velünk, igazából megkönnyítették a döntésünket. :) Ez egy érdekes paradoxon: ha a vének követik a szervezet útmutatóit, akkor az a tagok bántalmazását eredményezi, ami ahhoz vezethet, hogy felébrednek az indoktrinációból.....Sokat gondolkoztam anno, még Tanúként, hogy ha annyira fontos a prédikálás, meg az emberek begyűjtése Armageddon előtt, akkor miért nem helyeznek hangsúlyt az emberek gyülekezetben tartására? Mert igen sokan olyan dolgok miatt hagyták el a szervezetet, mely egy egyszerű "emberi" hozzáállással, vagy netán bocsánatkéréssel rendezhető lett volna - mert csak utána kezdték a tanokat megkérdőjelezni, mikor ezek miatt a bánásmódok miatt felismerték annak működésképtelenségét -, de nem ők ilyet nem tesznek, inkább hatalmi kérdést csináltak belőle, majd jött a szöveg, hogy 'mi is csak tökéletlen emberek vagyunk'.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.16. 17:23:12

@Csakegyember:
Most találtam meg egy évekkel ezelőtti írásomat, mely az ilyen promó-emberekről/családokról szól.
eletazortoronyutan.blogspot.co.uk/2012/09/mezesmadzag.html

Sitites 2017.11.16. 18:55:57

@D.mara: "Jehovának (!!!) ezt majd Ők meggyararázzák!"

A felkiáltó jeleket nem értem, miért ne lehetne megmagyarázni?

Más: nagyon érdekes ez a poszt, olyan kérdéseket feszeget, ami engem is nagyon érdekel. Talán mondtam már, de ha mégsem: én katolikus vagyok, de érdeklődve olvasom ezt a blogot (és még egy-két másikat.... de hozzászólni nemigen szoktam, inkább csak Csillától kérdezek, ha nem értek valamit, mert egyáltalán nem szeretném, ha a kérdéseim miatt holmi provokátorfélének néznétek), mert hozzátok hasonló utakat jártam/járok be, csak talán másként, hiszen a nagyegyházakban nem ilyen nyilvánvalóak a folyamatok... de én azt hiszem, hogy az alapjuk, hátterük ugyanaz.
Most az a kérdés fogalmazódott meg bennem - és örülnék a véleményeiteknek, meglátásaitoknak -, nem lehet, hogy minden keresztény egyház ilyen "keltető"?
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy semelyikben sem sikerül megvalósítani azt, hogy ne irányítható rabszolgákat termeljen... És azért gondolkodtam el ennek direkt célzott lehetőségén, mert ha szimplán az lenne az ok, hogy nem tudjuk emberi gyengeségeink okán megvalósítani Krisztus követését... akkor is legalább érvényes lenne az, hogy akinek ez jobban sikerül, aki bármit megvalósít belőle, arra felnézünk, példát veszünk, stb. Ehelyett az egyházi közösségek, vezetők, stb. üldözik az ilyen embert.

(És akkor most megragadnám, kedves Csakegyember a lehetőséget arra is, hogy bocsánatodat kérjem. Valamikor - nem most volt már:) - Sefa blogján egy hangos vitában talán megbántottalak. Legalábbis eltűntél. Lehet, hogy megpróbáltad megértetni magad, csak nem sikerült... Én akkoriban még a változásaim elején elég türelmetlen voltam, lobbanékony lelkesedéssel eredtem a saját kérdéseim nyomába - amúgy is elég temperamentumos személyiség vagyok :) - és fel sem merült bennem, hogy mások milyen sérülékenységekkel, sebekkel élnek. Én boldogultam a magaméival, és ezt vártam másoktól is, szemernyi belátás nélkül. Sajnálom, ha megbántottalak, nem volt szándékos, sem elítélni nem akartam senkit. Kérlek, ne haragudj.)

2017.11.16. 19:14:22

Bibliára hivatkozva első Jehova (ami egyenlő a szervezettel), és csak utána következik a család. Ezt jól megmutatta anno Ábrahám, aki feláldozta volna egyszülött fiát Izsákot. Így működik.
Amúgy tényleg sok ember szereti, ha megmondják neki, hogy egy bizonyos helyzetben mit tegyen és mit ne.
Van az a film; A Remény Rabjai.
Az nagyon jól bemutatja ezt. Mármint az intézményfüggőséget. Sőt, teljesen jól megmutatja, hogy egyesek a börtönben is szabadok lehetnek, míg mások a kinti világban is rabnak érzik magukat, az életszemléletüktől függően.
De ez teljesen jól megfigyelhető egy hétköznapi esetben. Például, ha egy közlekedési lámpa sárgán villog. Sokan tanácstalanok. Nem tudnak mit kezdeni a szokatlan helyzettel. Várják, hogy zöld vagy piros legyen. :-)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.11.16. 19:36:56

@Sitites: " És akkor most megragadnám, kedves Csakegyember a lehetőséget arra is, hogy bocsánatodat kérjem. Valamikor - nem most volt már:) - "

Hát ez nagyon kedves tőled :) , Köszönöm szépen..De az az igazság nem emlékszem, ami azt jelenti ha bármi is volt nem hagyott bennem mély nyomot, így azt hiszem nem kell hogy lelkiismeretfurdalásod legyen...:) Néha mindnyájan keményebbek vagyunk a kelleténél, vagy éppen nem vesszük észre a másik témában rejlő érzékenységét sebezhetőségét...
Semmi probléma :) Ám nagyon nagyra értékelem ezt a gesztust...mivel ha valaki képes ilyen lépésre, az a személyiségbeli jellemét tükrözi ..Nekem személyesen sokat kell még tanulnom Tanú múltamnak köszönhetően.De az első amit megtanultam s ami szerintem az egyik legnagyobb lépés egy volt Tanú számára, az az, hogy ne ítéljek, ne itélkezzek mások felett, fogadjam el őket olyannak mint amilyenek, mert mindennek megvan az maga oka....

2017.11.16. 22:06:22

@Sitites: szia, üdvözöllek.
A felkiáltó jelekekkel arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy Isten ítélőszéke előtt már nem lesz magyarázkodás, mentegetőzés.
Isten saját magán kívül nem függ senkitől.
Senki nem vonhatja felelősségre, senkinek nem tartozik elszámolással.
Szuverén. ( római levél 9:15-23)
Amikor előtte fogsz állni, már a döntés megszületett. Fellebbezésnek helye nincs. Ez az Isten szemével való látás, sajnos, mi emberi elgondolások szerint élünk.
Ezért veszélyes például a tanúk tévtanításainak az elfogadása.
Az örök életünk függ tőle.

Ha magadat keresztyénnek vallod, akkor az életed középpontjában Jézus Krisztus áll.
Ez az én személyes hitvallásom.
Miattam, helyettem és érettem halt meg.

6 évig tartoztam JT. Szervezetéhez. A gyülekezetben tapasztalható szeretetlenség, a gyermekekkel való bánásmód nyitotta meg a szememet, és ezután kezdtem a szervezet kiadványain túlmenően is kutatni a szervezet tanításai után.
Ez év tavaszán különültem el.
Kérdésedre nem tudok válaszolni, miszerint mindegyik egyház " keltető" lenne, mivel nem ismerem őket, egyikbe sem járok.
Vettem más fordítású Bibliákat, keresztény könyveket.
Az Interneten található irodalom is elég szép számmal megtalálható.
Én sokat olvasok Cseri Kálmántól, Spurgeon- tól, tetszett

Sitites 2017.11.16. 22:13:07

@Csakegyember: ennek örülök :)
(hogy nem hagyott mély nyomot)

Sitites 2017.11.16. 22:26:27

@D.mara: oké, értem:) Köszi a választ.
Nekem a Te istened eléggé embertelennek tűnik. Én másként látom. Ha Jézus miattam, helyettem, értem halt meg (és még mindenki másért is), akkor én egy értékes valaki vagyok. Mert ha értéktelen senki lennék, az bizony nem vetne valami jó fényt az Istenre: minek kellene neki értéktelen rabszolga? És miért adna érte bármit is, pláne olyan értékeset, mint a fia?Ha pedig nem vagyok értéktelen senki, ha Istennek azért kellek, mert szeretetkapcsolatban akar lenni velem, akkor igenis van kölcsönös függés a kapcsolatunkban. Ugyanis a szeretetkapcsolatban egyszerre van szabadság (mindkét fél az lehet, aki valójában, ami igazán ő) és függés: önként adok, önként vállalom a másiktól függést. Szeretetkapcsolat csak egyenrangú kapcsolatban létezhet, másmilyenben nem. Persze Isten hatalmával soha sem lehetünk egyenrangúak, meg még sok más egyéb tulajdonságában sem, de szabad személyként egyenrangúaknak kell lennünk, különben nem létezik az a szeretet, amiről a szeretethimnusz szól. Ebben az esetben miért ne magyarázhatnék meg bármit is, ahogyan Ő nekem, valamint miért ne kérhetném számon pontosan ugyanazt a felelősséget, amit ő rajtam számonkérhet a kapcsolatunk tekintetében?

El tudom képzelni, hogy ezt olvasva most a hajad is égnel áll, és elkezdesz imádkozni értem:)))
Ha emberek képesek ilyen "magasfokú" szeretetre, akkor épp Isten szeretete lenne ennél jóval "alacsonyabb színvonalú"?
Ha a "szeretete" csak uralkodás felettünk, akkor az nem szeretet.

Sitites 2017.11.16. 22:44:51

@Sitites: ne haragudj. Természetesen nem vitába szállni akartam Veled. Az érdekelt (a kérdésemmel), hogy miért gondolod, hogy Isten ne lenne kíváncsi, ne akarná hallani a magyarázataimat, a tetteim okait, stb... Nekem ez érthetetlen.
Ezért írtam le, hogyan gondolom.

Sitites 2017.11.16. 22:48:16

@D.mara: hát ez az. Kizárólag a bibliában leírt szeretet milyensége szempontjából írtam, amit írtam. Gondolom azt nevezed Isten nézőpontjának.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.17. 08:47:03

Ez az "Isten szemével látás", az "Ő szuverenitása", a "fellebbezésnek teret nem adó", függő viszony (mivel az örök életünk is attól függ, hogy elfogadjuk-e ezeket vagy sem), nekem is egy kissé szekta-gyanús felfogásnak tűnik.
Természetesen a hozzászólónak (marának) joga van a saját nézeteihez, és nem is szeretnék ezzel vitatkozni, sőt ezen a blogon nem szeretnénk vallási hitnézeteket pro és kontra megvitatni. Mivel azonban ténylegesen a szektákról (pontosabban Jehova Tanúiról) és az azzal kapcsolatos helyzetekről diskurálunk itt, az ellenkező vélemények is helyet kaphatnak, amennyiben azok tisztelettel fogalmazódnak meg - amit remélek írásommal kapcsolatosan....

A "keltető" gondolatához fűzve, én azt gondolom, hogy valahol az összes vallási és nem vallási, de szélsőséges ideológia valahol így működik, már csak azért is, mert a felnőtt gyerekek a legtöbbször a szüleik életútjánál kötnek ki. Leszámítva azt a néhány tudatos döntést, amikor valaki ilyen döntés mellett teszi le voksát, véleményem szerint azért történik ez, mert nincs valódi választási lehetősége egy ilyen szűkagyú beállítottságú családban felnövő egyénnek, amit ugyan nem szeretnék feltétlenül a vallásosságra leszűkíteni, de kétségtelenül, hogy ezek szolgáltatják a legeklatánsabb példákat. A JTk-nél ez a folyamat csak kissé jobban karakterizálódik, jobban kiemelődik ennek abszurditása, ami ugyanúgy más csoportokban/ családokban is létezik (pl, ha csak arra gondolunk, hogy hány orvos vagy színész családban figyelhető meg ez a tendencia).

Sitites 2017.11.17. 11:37:48

@t.csilla: hát igen. Csak engem azért zavar ez a keltető-ség, mert ha ez így van... akkor felmerül bennem a kérdés... Hogy nagyobb rossz, mint amit ad. Emlékszel, Te is szoktad mondani, és ha jól emlékszem, másik írásodban ki is fejted, hogy mennyi jót is ad egy ilyen csoport egy sérült embernek... De ha ezért akkora árat kell fizetni, hogy az ember "lemond", elveszti a szabadságát, rab vagy robot lesz, mert arra kondicionálják, akkor az a kérdés, hogy van-e értelme a jó dolgokat , kiemelni... hiszen gyakorlatilag csak mézesmadzag szerepe van. Azaz nem érvényesül a jó-sága, ha vele húznak bele a gödörbe. Mert akkor ez csak annyit jelent, mint pl a drognál: az a jó benne, hogy pillanatnyi kielégülést (örömet, nyugalmat, motivációt, stb.) ad. Na de milyen áron?!

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.17. 14:23:05

@D.mara:
Nem kell elnézést kérned, mi megértjük ezt. Azt hiszem mindannyian keresztülmentünk ezen a stációkon, és nem hiszem, hogy - én legalábbis - a végére értem volna. :)
Nem csak szeretnénk a vallási vitákat elkerülni, hanem egy olyan felületet is biztosítanánk a szektából kijövőknek, ami egy pozitív, építő-gyógyuló folyamatot indíthat el bennük. Emiatt nem javasolunk semmilyen világnézetet, senkinek sem - bár mindannyiónknak van sajátja, vagy kialakulófélben van - ami nem jelenti azt, hogy az a másiknak is jónak kell lennie.
Igen, sok vallás használ ilyen-olyan mértékben szektákra jellemző manipulatív elemeket, ezért szerintem, aki átment egy ilyen kemény tapasztalaton, annak érdemes hagyni egy kis időt magának ahhoz, amíg kialakul a saját hite. Fájdalmas lehet azzal szembesülni, hogy nem csak kirabolták az embert érzelmileg, lelkileg, de éppen az, ami addig a tartást adta neki, az a hitrendszer felelős (és az abban fanatikusan hívő emberek, akik végrehajtják az utasításokat) ezért a bántalmazásért. Az is lehet, hogy egyeseknek (vagyis sokaknak, ahogy tudjuk), nincs is más elképzelésük, mert ebben nőttek fel, és őszintén elhitték a tanokat, vagyis beléjük nőttek.

Amúgy egyáltalán nem baj, ha egy vallásos téma, vagy vélemény jön fel, hiszen ezt azt hiszem nem fogjuk tudni teljesen elkerülni ezen a blogon. De a vallásos nézet nem emelkedhet más nézetek, gondolatok fölé, így el lehessen mondani annak kritikáját is, tiszteletteljesen (anélkül persze, hogy hitvitává vagy személyeskedéssé fajulna dolog....mivel erős érzelmek vannak jelen pro és kontra, mindkét oldalon...).
A blog adminjaiként (magamat is beleértve), nagyon durva tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, korábbi Tanúk, vallásos térítők és egyéb "hithű" emberektől, és ezek a tapasztalatok nem vonzották a segítségre szorulókat, hanem inkább taszították. Ezért szeretnénk ezeket az eszmecseréket a megfelelő mederben tartani. Csak azért írtam ezeket, hogy jobban érthetővé tegyem, miért ragaszkodunk ehhez a szabályhoz. Még véletlenül sem szerettem volna támadni a hitedet, semmi formában sem.

De azt hiszem nem tértél el a cikktől, mert ahogy @Sitites-el is kifejtettük, a család, mint "keltető" más vallásokban is az utánpótlás célját szolgálja. Ez kiemeli annak fontosságát, hogy milyen mintákat hoztunk otthonról, de nem abból a célból, hogy szüleinket vádoljuk (akiknek feltehetően megvannak a saját "mintáik"), hanem azért hogy a sajátjainkat beazonosítsuk és felülírjuk.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.17. 15:06:58

@Sitites:
Igen, biztosan létezik olyan drog, aminek csak annyi a hatása, hogy pillanatnyi megnyugvást ad, gondolom ide tartoznak a fájdalom csillapítására szolgáló szerek is.
A szekták "jó" hatása azonban viszonylagos, az ajánlott alternatívákhoz képest jó. Ezért is gondolom azt, hogy ha az állami szervek például a szekták befolyását szeretnék csökkenteni, akkor ezzel párhuzamosan olyan szolgáltatásoknak is kell létezniük, melyek azokra a problémákra, melyek a szektát életre hívták, adekvát válaszokat ad. Ekkor elmondható lenne, hogy az egyéneknek volt választásuk, és a szekta mellett döntöttek (biztos lenne olyan ember mindig). Ameddig a szekta általi nyújtott intézményesített rabság szükséges ahhoz, hogy egyesek élete a normális mederbe folyjon, addig sajnos meg van a célja és a szerepe ennek a formának a társadalomban, ergó fenn fog maradni, mert van rá kereslet. Mert az nem kétséges, hogy egy "piaci rést" töltenek be, amiből a maguk részére hasznot generálnak, és nem arról van szó, hogy ezek az emberek mind megszállott fanatikusok lennének.

Feher Gabor 2017.11.20. 21:44:36

@t.csilla: Orulok, hogy megtalaltam ezt a blogot, mert en is Jehova Tanuja voltam a csaladomat is beleertve (22 evig). kb 7 eve leptem ki a fiammal. Termeszetesen nem Istent hagytuk el hanem a szervezetet. Az utobbi 7 evben rengeteget kutattunk, hogy megtudjuk az igazsagot Istenrol, kezdetben meg belebotlottunk egy-egy csapdaba, mig rajottunk, hogy minden vallas hamis es ott nem talalhatjuk meg Istent. 3 eve bemeritkeztunk a szent szellemben es igy olvasva ujra a bibliat lehulott a lepel. Azok az emberek akik a bibliat olvassak azert nem ertik alltalaban, mert egy hamis vallas csapdajaban vannak ahol felremagyarazzak az irasokat. Szivesen beszelgetnek olyan emberekkel a bibliarol es Istenrol, akik vallastol fuggetlenul es elfogulatlanul kepesek epito beszelgetesekre: "vasat a vassal elesitve" elv alapjan. A hozzaszolasokban azt latom, hogy vannak olyen emberek koztetek akik valoban keresik Istent, es egy uton vannak, mint en is...

Feher Gabor 2017.11.20. 22:12:42

Orulok, hogy megtalaltam ezt a blogot, mert en is Jehova Tanuja voltam a csaladomat is beleertve (22 evig). kb 7 eve leptem ki a fiammal. Termeszetesen nem Istent hagytuk el hanem a szervezetet. Az utobbi 7 evben rengeteget kutattunk, hogy megtudjuk az igazsagot Istenrol, kezdetben meg belebotlottunk egy-egy csapdaba, mig rajottunk, hogy minden vallas hamis es ott nem talalhatjuk meg Istent. 3 eve bemeritkeztunk a szent szellemben es igy olvasva ujra a bibliat lehulott a lepel. Azok az emberek akik a bibliat olvassak azert nem ertik alltalaban, mert egy hamis vallas csapdajaban vannak ahol felremagyarazzak az irasokat. Szivesen beszelgetnek olyan emberekkel a bibliarol es Istenrol, akik vallastol fuggetlenul es elfogulatlanul kepesek epito beszelgetesekre: "vasat a vassal elesitve" elv alapjan. A hozzaszolasokban azt latom, hogy vannak olyen emberek koztetek akik valoban keresik Istent, es egy uton vannak, mint en is...

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.11.21. 06:35:51

@Feher Gabor: Mi is örülünk, hogy meglátogattál bennünket. Légy üdvözölve :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.21. 09:48:02

@Feher Gabor: Örülünk, hogy megtaláltál minket. A félreértések elkerülése véget, kérünk olvasd el a hozzászólás szabályait:
blogjt.blog.hu/2016/03/08/moderalasi_alapelvek_324
süti beállítások módosítása