"Ki Isten?" II.
2016. december 16. írta: Egonymus+

"Ki Isten?" II.

jhvh.jpg

Úgy éreztem, hogy ki kell egészítenem egy-két gondolat erejéig, a "Ki Isten?" I. írásomat. Persze nem magyarázkodásnak szánom 'freemake' véleményére, de ellentétben vele, ésszerű párbeszédre törekszem.

Ezek a bekezdések nem feltétlenül az én véleményemet tükrözik Istenről, csupán általánosságban fogalmaztam meg néhány állítást az emberek Istenről alkotott nézeteit illetően. Gondolatébresztő témának szántam. Néhány további adalék az emberek istenkeresésére.

Szögyal Rimpocse, tibeti buddhista szerzetes mester, a következőt fogalmazza meg Istenről:

"A szentek és misztikusok a történelem során felismerésüket különféle nevekkel ruházták fel, különféle képet, magyarázatot kötöttek hozzá, de amit mindannyian alapvetően érzékeltek, az a tudat lényegi természete. A keresztények és a zsidók Isten-nek nevezik, a hinduk Sívá-nak, Brahman-nak és Visnu-nak. A szúfi misztikusok rejtett lényegnek, a buddhisták buddha-természet-nek hívják. Minden vallás lényege az a mélységes meggyőződés, hogy létezik egy alapigazság, s hogy az élet szent lehetőség ennek kibontakoztatására, megértésére."

Más felvilágosult emberek a vallásokon túli igazságot keresik. Akik felébrednek a vallási ellentétekből rájönnek, hogy a hit nem függ egyházak, egyházi vezetők, vallási csoportosulások Istenről alkotott tantételeitől. Csak a szabad akaratból fakadó hit az, ami megadhatja a válasz arra a kérdésre, hogy ki az Isten.

A tudomány jeles képviselői legtöbbször megállnak az "anyagi" szint vizsgálatánál, és a racionális megközelítés korlátainál. Csupán az elmével felfogható területen "kirándulnak", az azon túli vidéket pedig meghagyják másoknak. Nem így a világhírű magyar agykutató, Freund Tamás professzor. 

Az "Istenadta" című kiváló könyvben, különböző emberekkel beszélgetnek a szerzők tehetségről, felelősségről, Istenről és az ezekkel kapcsolatos élményekről, gondolatokról és tapasztalatokról. Dr. Freund Tamás professzor urat is megkérdezték ez ügyben. Megdöbbentő amikor a materiális világ kutatói, a racionalitás emberei mégiscsak eljutnak az anyagon túli, sokkal "finomabb szintű" dimenziók világába is, és a sejtek, idegpályák és egyéb biológiai dolgok mellett, Istenről kezdenek el beszélni. Itt olvashatsz a vele készült beszélgetésből néhány gondolatot:

"Akármennyire komplex terméke az agy az anyagi világnak, nem gondolom, hogy képes kitermelni egy olyan nem anyagi entitást - nevezzük elmének, éntudatnak, szabad akaratnak, léleknek, de leginkább ezek együttesének - amely irányítóként hat vissza az őt létrehozó idegsejtek hálózatára. Inkább azt tudom elképzelni, hogy, mint az anyag 'evolúciójának' csúcsa, az emberi agy vált alkalmassá, hogy rajta keresztül a teremtő eredetű lélek meg tudjon nyilvánulni az anyagi világ és ami fontosabb, a többi lélek számára.

Azt gondolom, hogy az agyunk nem kitermeli, hanem befogadja az egyébként tér-idő dimenziókon kívül létező lelkünket. Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém, mert ők el tudják hinni, hogy az öntudatára ébredt emberi agy az ősrobbanással önmagából, önmagától és önmagáért keletkezett anyagi világ fejlődésének terméke lenne. Én ezt nem tudom elhinni, természettudományos bizonyítékaink pedig egyik álláspontra sincsenek.

Én abban hiszek, hogy volt egy teremtő lélek, akinek valamiért eszébe jutott, hogy anyagi világra volna szükség. Ahogy a Biblia írja, kezdetben volt az Ige. A teremtő szándék. A fizikai állandókat úgy állította be, hogy hozzánk hasonló lények jöjjenek létre. A kémiai, majd biológiai evolúciós szabályai, úgy mint a természetes szelekció, nem mások, mint a teremtés eszközei. Nincs abban semmi különleges, ha egy tudós istenhívő. Inkább abban látom a különlegességet, ha egy tudós ateista. Olyan hiedelemrendszerben kell élnie, aminek én nem látom az értelmét. A legnagyobb rejtély a gondolkodó, szabad akarattal rendelkező ember keletkezésének az értelme, a lelkünk eredete, küldetése és sorsa. Ezek olyan kérdések, amelyekre a természettudomány sohasem fog választ adni. Ha pedig a hitünk más kérdésekkel foglalkozik, mint a tudomány, akkor miért ne lehetne a kettő összeegyeztethető, egymást kiegészítő?"

Tehát az ember spirituális és tudományos szinten is keresi a válaszokat, az élet kezdetére és céljára. Legfőképpen arra, hogy meg tudja fogalmazni a választ arra a kérdésre, hogy "Ki Isten?"

- Egonymus -

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr7512050967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Catharine 2016.12.20. 09:46:44

Köszönöm ezt a cikket, ezt a könyvet mindenképp el fogom olvasni, érdekel teljes egészében :)

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2016.12.21. 00:23:52

@Catharine: Örömet jelent számomra, hogy van, akit érdekelnek az ilyen témák. :)
süti beállítások módosítása