Tíz ok, amiért Jehova Tanúi nem Istentől valók
2018. január 09. írta: kingdom

Tíz ok, amiért Jehova Tanúi nem Istentől valók

A BIBLIA ARRA TANÍT BENNÜNKET, HOGY VIZSGÁLJUNK MEG MINDENT (1Thessz. 5:21).
Az évek során megvizsgáltam Jehova Tanúit. Tanúnak neveltek, és a szüleim, nagyszüleim és dédnagyszüleim mind Bibliakutatók és Jehova Tanúi voltak. Mégis boldogsággal tölt el, hogy nem vagyok többé a Jehova Tanúi néven ismert közösség tagja, mert nem hiszek abban, hogy a szervezetük tanításai Istentől erednek és keresztényiek, semmilyen értelemben. Néhányan azt mondjátok majd: 'Akkor miért nem maradtál, és próbáltál meg változást hozni a mozgalomba?'. Sokunk megpróbálta már, de ez oly annyira lehetetlen, mint a korai keresztényeknek a judaizmus megreformálása. Kivezettek minket a zsinagógákból. Így annak érdekében, hogy figyelmeztessek másokat és hogy egyesek ostoba állításaira reagáljak, konkrét okokat adok arra, hogy miért hiszem azt, hogy Jehova Tanúi hite steril és nem keresztényi. Bár Jehova Tanúi között is meglelheti valaki a Krisztust, a közösség gondolkodásmódja alapvetően anti-Krisztusi.

Tehát itt van néhány történelmi ok, amiért Jehova Tanúi, akiket az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat vezet, nem Istentől valóak.

1. Folyamatosan hamis próféciákat tanítottak a mozgalom kezdete óta. 

(a) Hamisan azt állították, hogy a 'jelenlegi világ' vagy 'dolgok rendszerének' vége 1914-ben és 1925-ben fog eljönni. Ezt újra és újra átértelmezték és a véget 1975-re is megjövendölték.

(b) Előre jelezték, hogy a szentek (a 144.000 maradéka) a mennybe fognak menni 1878-ben, 1881-ben, 1914-ben, 1918-ban, és 1920-ban.

(c) 1925 és 1950 között azt tanították, hogy a régi hűségesek/méltóságok (Jézus elődei, ősei) vissza fognak térni az Armageddon csatáját megelőző feltámadáskor.

(d) Sokáig azt tanították, hogy a "végítéletnek" 1914-ig el kell jönnie. Amikor ez nem történt meg, azt állították, hogy a végnek az 1914-ben élő generáció (az 1914-et megélt emberek) elmúlása előtt kell majd eljönnie. Most ezt is megváltoztatták.

2. Azt állítják, hogy a fény egyre világosabb és világosabb. Valójában számos alkalommal, oda-vissza változtatták a tanaikat.

(a) 1880-ban Russell szerint az egyház nem volt az Újszövetség hatálya alatt. 1881-ben azt mondta, hogy igen. 1907-ben azt mondta, hogy mégsem. Az eredmény az Újszövetség szakadása volt, amelyben érintett volt Russell néhány rokona is. Később Rutherford visszatért az Újszövetség hívei által hangoztatott kezdeti álláspontra.

(b) A szervezet sokszor váltogatta az álláspontját arról, hogy ki lesz illetve ki nem lesz feltámasztva. A szegény Szodomiták sorsa a feltámadást vagy a gyehennára kárhoztatást illetően ide-oda változik néhány évente.

(c) A szervezet álláspontja rengeteget ingadozott újra és újra az orvosi kérdéseket illetően, gyakran súlyos következményeket hozva Jehova Tanúi életére és egészségi állapotára. Vizsgáld meg számos álláspontjukat az oltásszervátültetésés vér elfogadásáról.

(d) A szervezet oda-vissza váltogatta álláspontját a polgári szolgálat elfogadásának kérdését illetően, sok ember és család életét és becsületét tönkretéve ezzel.

(e) A szervezet jelenleg azon az állásponton van, hogy a Róma 13-ban említett Felsőbb Hatalmak vagy Felső Hatalmasságok a nemzetek világi vezetői, ahogy Russell gondolta és ahogy legtöbb egyház is tanítja ezt. Rutherford 1929-ben új fényt kapott, miszerint Jehova Isten és Jézus Krisztus voltak ezek.

3. Jehova Tanúi szervezete nem mindig állította azt, hogy szent szellem által vezérelt. Russell napjaiban a pásztor úgy hitte, hogy ő és a felkent maradék az egyház, és a szent szellem irányítja őket. Azonban amikor Rutherford került hatalomra ő már azzal érvelt, hogy mivel Krisztus eljött az ő Templomába 1918-ban és uralkodni kezdett, a szent szellem továbbra már nem volt jelen a maradékkal. Rutherford azt tanította, hogy ő üzeneteket vagy "fénylő villanásokat a Templomban" kapott egyenesen Jehova és Krisztus trónjairól. Nyilvánvaló "új igazságokat" hoztak el neki, személyesen az angyalok. Miután meghalt, Knorr és Franz visszatértek a tanításhoz, miszerint Jehova Tanúi szent szellem által vezéreltek.

 4. Jehova Tanúi messze túlmennek az Írásokon. Számos általuk kifejlesztett szabálynak, semmi köze a Szentíráshoz. A prédikálás idejéről készített munkajelentés, a hierarchikus felépítésű vezetés létrehozása, kiközösítés olyan dolgokért, mint például a dohányzás, a Karácsony vagy születésnapok megünneplése, a számos szabály arra vonatkozóan, hogy mi helyes és mi nem a hitvesi ágyban, a szavazást és köztisztviselést tiltó szabályok, stb., stb.

5. Az Őrtorony Társulaton és számos nyilvános kijelentésen keresztül a mozgalom vezetése gyakran közölt felháborító hazugságokat.

(a) 1894-ben Russell és a felesége is azt állította, hogy a házasságuk a legharmonikusabb és nincs semmi gond közöttük. Később a válásuk idején mindketten elismerték, hogy voltak bajok közöttük az említett időszakban. Mégis ők átkoztak el különböző Biblia Házi munkásokat [Bible House workers], amiért az igazat mondták (róluk) az Aratási Rostálás nevű kiadványban [Harvest Siftings].

(b) Russell kijelentései a tanítások/tanok változatlanságáról 1909-ben az Újszövetség egyházszakadása alatt egyszerűen felháborítóak. Ha hitt ezekben a kijelentésekben, akkor nagymértékű önmegtévesztést gyakorolt.

(c) Rutherford és a társasága nyíltan hazudott a négy Őrtorony-igazgató elbocsájtásának okáról 1917-ben. Az Őrtorony társulat fenntartja ezt/tartja magát ehhez a hazugsághoz egészen napjainkig. A hazugságuk egyértelműen bebizonyítható az eskü alatt tett vallomásaikból, amelyeket az Egyesült Államok Rutherford és társai ellen emelt ügye/vád folyamán tettek.

(d) Az Őrtorony folyamatosan hazudott a náci Németországban, 1933-ban folytatott politikájának jellegét illetően. Az 1933-ban, Berlinben megjelent Nyilatkozat (egy kísérlet volt a kompromisszumra a nácikkal, nyíltan antiszemita, brit-ellenes és Amerika-ellenes volt.

(e) A támadások sorozata, amelyet a Társulat indított a különböző személyek ellen akik megkérdőjelezték a vezetői viselkedését nem más, mint a folyamatos hazugságok egybefonódása. Ez volt a helyzet 1894-ben, 1909-ben, 1917-ben, 1918-ban, Rutherford háborúja alatt a megválasztott vének ellen a késői 20-as és 30-as években, illetve különös tekintettel az olyan személyek ellen/esetében mint Walter Salter, Olin Moyle, Carl Jonsson, Raymond Franz, és sok ezer más ember, köztük az én esetemben is.

6. Jehova Tanúi úgynevezett bírói bizottságai nem bibliai elvek alapján működnek, ahol a kérdéseknek nyitva kellene állniuk a hétköznapi személyek (átlag tanúk) előtt is, ahogyan Izrael és a korai keresztény gyülekezetek esetében is volt. Az inkvizíció Szent Hivatalának és a Csillagkamara Bíróságának példáját követik. Ennek következtében számos igazságtalanság történik ezen testületek előtt.

7. Az Őrtorony-tanulmányok gyerekesek és gyakran tisztességtelenek. Jellemzően nem megfelelően idéznek forrásokat, idézeteket ragadnak ki a szövegkörnyezetből és teljesen bizarr elképzeléseket támasztanak alá velük.

(a) Az Új Világ fordítás sok különös hivatkozást és szándékos félrefordítást tartalmaz.

(b) Az Őrtorony tudományos cikkei rendkívül rosszak és az olyan témakörökben, mint az evolúció közismerten tisztességtelenek.

(c) Az Őrtorony történelmi művei még rosszabbak. A legutóbbi Hirdetők könyv valamint a Jehova Tanúi az isteni tervben kiadvány a hivatásos történészek szempontjából is egy paródia. Személyesen zokon vettem a tényt, hogy amíg folytonosan hitehagyottnak kárhoztatnak és becsmérelik a publikációimat, addig szabadnak érzik magukat, hogy információkat "kölcsönözzenek" tőlem, és még fel is használják azokat a bíróságon.

8. Jehova Tanúi figyelmen kívül hagyják a Jakab levelében és az Újszövetség más részeiben található világos bibliai utasításokat a szeretet cselekedeteire vonatkozóan, mint például az özvegyekről, árvákról és más embertársaikról való gondoskodás. Az Őrtorony magazinok terjesztése az ajtókban nem ad enni az éhes szájaknak/nem tölti meg az üres hasakat. Ebből a szempontból Jehova Tanúinak van hitük (ahogy a démonoknak is), de cselekedetek nélkül. Nem mások mint "zengő érc vagy pengő cimbalom." [1 Kor. 13.]

9. Jehova Tanúi azt tanítják, hogy ők (mindegyikük, kivéve a maradék) inkább a cselekedetek semmint a hit által részesülnek megmentésben. Továbbá azt tanítják nekik, hogy kizárólag a maradék örvendhet Jézus Krisztusnak közvetítőjükként/a maradék közvetítője Jézus Krisztus. A túlnyomó többség arra van utasítva, hogy ne fogyasszon az úrvacsorából. Ha azt tanítják nekik, hogy nem részei Krisztus testének, nem születnek újjá, és nem a szent szellem vezeti őket (kivéve a maradékot), akkor hol vannak? A Róma 8:9 a következőket írja: "A kiben pedig nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé."

10. Jehova Tanúi hírhedtté váltak a házasságok felbontásában és a gyermekelhelyezési [szülői felügyeleti jogi] ügyekben játszott állandó szerepükről. Jehova Tanúinak több gyermekelhelyezési ügye van az Egyesült Államokban és Kanadában, mint az összes többi vallás gyermekelhelyezési ügye összesen. Bizonyára ez elárul valamit Jehova Tanúiról, ami nem igazán vonzó.

Jim Penton

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr6013562613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása