Utolsó kommentek:

Jónás_ 2019.03.17. 17:33:47

A 10 országban amire a poszt elején utalás van, egy kb. 25 éves időszakban, átlagosan 50%-ot esett a növekedés. A Királyság könyv mégis a növekedés bemutatására használja.
A legrosszabb Franciaország, ahol 91e keresztelkedés volt ebben az időszakban, de csak 18e-rel növekedett az ö.hírnökszám. Ez több mint 80%-os különbség.

Bejegyzés: Világméretű növekedés - vagy inkább csökkenés?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.15. 08:33:58

@Igazság Kereső:
Azt hiszem, nem az volt a legnagyobb baj ebben a történetben, hogy az érintett felek túlságosan szenvedtek volna "világi" párjaiktól. Az "írásszerint válás" keresése és az "Úrban házasodás" iránti vágy csak az egyik fele a történetnek.
Én sem vagyok híve annak, hogy egy rossz kapcsolatot mindenáron fenn kell tartani (ezt a Tanúk másképp gondolják). A videóban szereplő pár viszont kifejezetten azért akart megszbadulni párjaiktól, mert abban az illúzióba kergethették magukat, hogy a házassági problémáik gyökere abból fakad, hogy a "világi" párjuk nem követi a vallást, és hogy ha lenne egy Tanú párjuk, akkor az a boldogság netovábbja lenne. Nos, ez a hozzáállás már kifejezetten támogatott a Tanúk által (hiszen ők próbálják a családi gondok gyökereként az egyes családtagok hitetlenségét, vagy hitehagyását felhozni), így ezek az emberek belesétáltak egy csapdába.

Ha ők elkötelezett Tanúk voltak, akkor rájuk az a szabály vonatkozott volna, hogy ragaszkodjanak társukhoz, és "paráznaság okán kívül" nem létezik elfogadható válóok számukra. Ezt kijátszották valahogy - ami az ő dolguk - na, meg talán a vének sem nagyon akadtak fenn, hiszen a házastársak nem voltak Tanúk, így nem tudták kiterjeszteni rájuk a hatalmukat (vagyis egy "feddéssel" megúszhatták a dolgot).
Akárhogy is nézem - és persze nem tudhatok minden részletet -, de nekem nem tűnik túl etikusnak az, amit tettek. Még akkor sem, ha átmenetileg visszalépek a "Tanú-személyiségembe", és abból a szemszögből próbálom nézni a dolgokat. @M.Noémi: Bocs, igaz lehet, hogy vannak "párcserék" a gyülekezetben, ráadásul úgy, hogy "mindkét fél megőrzi "jó hírnevét", ettől függetlenül a szervezet tanítása a házasság fenntartására vonatkozólag gyakorlatilag ugyanaz, még a "felemás" igások esetében is. Még egyszer: .....amivel én ugyan nem értek egyet, de ha valakinek ez nem tetszik, akkor még mindig dönthet amellett, hogy elhagyja a csoportot, melynek szabályaival vagy eljárásaival nem ért egyet. Felnőtt emberként ezt megteheti.

A történet szereplői nem így döntöttek, hanem a szabályok kijátszása mellett, amiben úgy tűnik a gyülekezet támogatását élvezhették, legalább egy bizonyos mértékig. Így elmondható, hogy a gyülekezet tanításai és légköre hozzájárul a családon belüli erőszak kialakulásához (ahogyan ezt más esetek is igazolják), ami akár gyilkosságig is fajulhat.

Sajnos a dolgok kimenetele mutatja, hogy mire lehet képes az, akinek nincsen belső kontrollja, a külső kontrollt pedig kijátssza, hogy a "lelkiismerete" (ami mellesleg nincs is :)) "tiszta" maradhasson.

Bejegyzés: Ahová a törvény keze nem ér el....

Igazság Kereső 2019.03.15. 08:04:08

Nem is azt tartom problémának, hogy a Tanúk(vagy akárki más) harcolnak a házasságuk megmentéséért, hiszen ez a normális. Szerintem mindenkinek ezt is kellene tennie,ha szereti a másikat! A probléma ott kezdődik,ha minden áron meg akarják azt menteni, nem törődve a következményekkel, hogy ki-ki (akár a gyerekek és maga a házaspár) mennyire sérül abban az esetben,ha a felmerülő károk ellenére is együtt maradnak, "megerőszakolva" egymást a kapcsolatuk által. (Isten mindenképpen egy kényszer alapokon álló házasságot követelne meg?) A fizikális bántamazás esélye már a végletekhez tartozik. De talán ennél is súlyosabb az évtizedekig tartó folyamatos lelki terror, az ilyen házasságok kényszeres fenntartásából eredő sosem,vagy csak igen nehezen begyógyuló lelki sebek! Ez egyik félnek sem válik hasznára,csak belebetegszenek, vagy szép lassan megölik egymást! Ha vannak gyerekek,ők még talán a szülőknél is jobban belerokkannak egy olyan szülői kapcsolatba,egy olyan családban, ahol állandó szorongásban kellene élniük. A válás sem könnyű a gyerekeknek,de később sok gyerek valja,hogy jobbak hozzájuk a szüleik (talán még a volt párjukhoz is) mint mikor együtt voltak. Senkinek sem jó egy ilyen házasság. Amit nem lehet megjavítani, nem kell megjavítani! "Ami görbének készült, azt nem lehet kiegyenlíteni!"

Bejegyzés: Ahová a törvény keze nem ér el....

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.14. 17:56:42

@M.Noémi: Azért, remélem nem végződtek ehhez a történethez hasonlóan ezek a "párcserék".

Bejegyzés: Ahová a törvény keze nem ér el....

M.Noémi 2019.03.14. 17:53:59

Amúgy annyi hasonló eset történik a gyülekezetekben. Amúgy meg nem pont gond az, hogy párt cseréltek. Mertek lépni. Sokszor inkább az a baj, hogy szar tanú házasságokat nem bontanak fel, mert írás ellenes, holott a 2 ember mint lakótársak élnek együtt.....

Bejegyzés: Ahová a törvény keze nem ér el....

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.10. 10:30:09

@Amelie88:
"Pont ezek miatt van az, hogy ha keresztény vagyok, akkor tudnom kéne, hogy egyedül Isten véleménye az, ami számít. "
Nos, ez a Tanú vallásban nem így van. Ott hiába mondod, hogy ezt vagy azt a te lelkiismereted megengedi, ott van egy rakás ember, akiknek a véleménye számít, ha akarod, ha nem. Próbáld meg pl a vérátömlesztést elfogadni, hogy megmentsd az életed (vagy a gyereked életét) vagy házasságon kívül együtt élni valakivel, akit szeretsz (vagy csak megosztani egy albérletet egy ellentétes neművel...mintha azonos neműek között nem lehetne szexuális kapcsolat :) ), vagy netán megtartani egy ünnepet, mert a szervezet folyton változó és önmagában ellentétes érvelése nem győzött meg annak helytelenségéről. Rögtön nem csak "Isten véleménye" fog számítani, és a lelkiismereted meg főleg nem, mert ott van a rengeteg ember kreálta szabály, és azok, akik ezt betartatják veled (vének, besúgók, "megbotránkozó tagok" stb...).

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

Amelie88 2019.03.10. 10:20:59

Ilyet meg főleg nem mondtam tudtommal :D : Ezen a blogon jelenlevőket nehezen tudnád meggyőzni arról, hogy a belső szabályok egyformán vonatkoznak és alkalmazhatóak mindenkire, és nem létezik egy "egyenlőbb az egyenlőnél" mentalitás a csoporton belül

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

Amelie88 2019.03.10. 10:20:45

@t.csilla nem tudok róla hogy ÉN bárkit bármiről meg akarnék győzni ezen a blogon :D és arról sem, hogy hazugságokat írnék :D

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.10. 09:04:49

@Amelie88:
Még annyit fűznék hozzá a "felnőttség" és a felelősségvállalás témaköreihez, hogy a szervezeten belül nem annyira könnyű felnőni, a szó szoros, és átvitt értelmében.
"Bár ha felnőttként nem jár utána az ember, hogy milyen is a fogorvos, pedig megtehetné....(?)"
A tanok megkérdőjelezése és "utánajárás" nem igazán tolerált dolog, sőt kifejezetten tiltott. Szóval a felnőtt tagoknak is gyermeki énben kell (vagyis erősen ajánlott) megmaradniuk.
Ha a szervezet nyíltan propagálná a szabad véleményalkotást, a különböző források megvizsgálását, és a kritikus gondolkodást, akkor igaz lenne, amit írsz, de nem ez történik. Akik elhagyják a szervezetet, azoknak el kell tudni hagyniuk a "gyermekséget" is, amit beléjükneveltek, megszoktak. Ez azért nem annyira könnyű dolog. Még ezen a blogon is problémát jelent időnként, hogy "útmutatásért" jönnek ide korábbi tagok, és nem értik, hogy már maguknak kell élniük az életüket.
Csak azért próbálom ezt a témát kiegyensúlyozni, mert mindig csak és kizárólag az egyszerű tagok felelőssége kerül kihangsúlyozásra ebben a témában (...ami kétségtelenül létezik, ezt nem akarom vitatni). Pedig egyéni felelőssége mindenkinek van, így a vezetőknek is, akik saját szabályaikat, véleményüket ráerőltetik a tagokra, és akik nem akarják elfogadni azokat, azokat megbélyegzik, kizárják és elszakítják a családjaiktól? Az ő felelősségük hol van?

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.10. 08:39:08

@Amelie88:
Biztosan igazad van. "Ha felnőtt vagyok, akkor hozzak döntéseket saját megfontolásból, s vállaljam fel amit gondolok, amit teszek, s azt is,ami azzal jár."
Ez ugye a vezetőségre is vonatkozik? Mert ha igen, akkor mikor és hol "vállalták a felelősséget" saját kijelentéseikért? Tettek-e kiigazítást, egyáltalán elismerték-e valaha hogy tévedtek, jóvátették-e a károkat, amiket okoztak mások életében? Nos, ha nem, akkor pontosan ugyanolyanok, akikre úgy utalsz, mint, akik mindenből szabályokat csinálnak, és akiknek "a saját személyes véleményük hangoztatása/erőltetése" a legfontosabb.

Ezen a blogon jelenlevőket nehezen tudnád meggyőzni arról, hogy a belső szabályok egyformán vonatkoznak és alkalmazhatóak mindenkire, és nem létezik egy "egyenlőbb az egyenlőnél" mentalitás a csoporton belül. De természetesen te abban hiszel, amiben akarsz. Pl azt is elhiheted, hogy ezek "mind emberi túlkapások", melyek simán beleférnek a keresztényi hitbe.

Az óraszámokkal kapcsolatban, félelmetes, ha belegondolunk. Ismertem olyan úttörőket, akik amellett, hogy teljesítették az óraszámot, valódi emberséget is mutattak a gyülekezet "gyengébb" tagjai iránt. Konkrétan ezek a személyek a vének támadásainak célpontjai voltak. Persze, ahogy írod nem mindenütt egyforma a mentalitás. A szervezet útmutatásai azonban elég egyértelműek ezen a téren (is). Lehet, hogy leírják, hogy támogatni kell a gyengéket, de az munkajelentésben ez valahogy mégsem jelenik meg.

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

Amelie88 2019.03.10. 08:24:50

"A leadott órák egyfajta bankkivonatként szolgálhatnak, mivel a számokat a vezetők felveszik egy adatbázisba, mely az idő előrehaladtával a hírnök szellemiségének mutatói lehetnek. Ha valaki túl kevés órát ad le, azt „szellemileg gyengének” tekintik, és szükségét láthatják egy ún. pásztori látogatásnak, melyben próbálják buzdítani a nagyobb részvételre, vagy figyelmeztetik arra, ha viselkedése nem megfelelő."

Fú, ez mennyire nagyon így van, tényleg! Meg sem fordul a fejükben, hogy nem a hiteddel van gond, nem az Istennel való kapcsolatoddal, hanem mondjuk anyagi, egészségügyi, vagy bármilyen személyes okból kifolyólag esélyed sincs megfelelni az elvárásaiknak (mert ugye Isten sosem szabta meg hogy havonta mennyit beszélj róla, és hogy ezt gondosan jegyezd le, és add mások tudtára). Egyből jönnek azzal, hogy hát nem vagy valami buzgó, vagy vannak akik egyenesen azt mondják rossz a szellemiséged, nem adsz semmit Istennek, vagy rossz példa vagy, vagy csak szimplán kerülni kezdenek, ahelyett h netalán érdeklődnének a hogyléted felől.
Szomorú, elkeserítő, igazságtalan.

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

Amelie88 2019.03.10. 08:23:59

néz, én pont hogy nem vagyok egy haladó szellemű gyülekezetben..pont abból van sok baj, hogy vaskalaposak, és sarkosak, és olyat is belemagyaráznak Bibliai gondolatokba, amit nem is értek, hogy egyáltalán hogyan-legyen az öltözködés, barátság, kikapcsolódás, vagy kb bármi..szóval értem amiről beszélsz....és én senkit nem vádoltam semmivel..mint említettem, nekem is volt aki beszólt, mert ő valóban félreértelmezte..valóban erőteljes utalások vannak arra h egy Tanú miért ne tanuljon tovább, s az is tény hogy a cikkek csak a lehetséges rossz oldalait emelik ki a dolognak. Éppen ez volt az oka annak, hogy bár hamarabb szerettem volna, mégsem tanultam tovább évekig-ez egyértelműen a cikkek hatása. De aztán rájöttem, hogy ez a személyes döntésem, s összevetettem a Bibliával, meg hogy tulajdonképpen senki sem szólhat bele, aki mégis megteszi, azzal valami gond van.

Amúgy ez olyan, hogyha van egy gyerekem, s azt mondogatom neki h a fogorvos az hú de rossz, mert fáj, meg nem csinálja jól a dolgát, és felesleges szenvedés, s végén nem marad egy fogad sem, és inkább ne is menj, hát esélyes, hogy a gyerekem olyan szinten fog rettegni a fogorvostól, hogy ha szeretne se megy el. Pedig nem mondtam neki soha egy szóval se, hogy nem mehet el, vagy hogy ha elmegy kitagadom. Pusztán nem árultam el a dolog pozitív oldalát, meg azt sem, hogy az a sok rossz az ő esetében talán igaz sem lesz. Kb ez megy itt a felsőoktatással.
Nyilván ez esetben is hibás valahol a szülő, ha mást nem, akkor esetleg az érzelmi zsarolást, vagy enyhébb esetben a félrevezetést/megtévesztést rá lehet sütni. Bár ha felnőttként nem jár utána az ember, hogy milyen is a fogorvos, pedig megtehetné....(?)

"Ehelyett egyszerűen az történik, hogy a te köreidben sokan nem foglalkoznak a szervezet "tanácsaival" és valamiért megtehetik ezt, mégpedig következmények nélkül." Érdekes lenne :D Mint említettem, még olyan dolgokba is szabályt alkotnak nálunk, ami túlmegy a cikkeken, s amik a saját személyes véleményük hangoztatása/erőltetése, meg olyan dolgok, amikben csak a rossz oldalt látják/feltételezik, nem vizsgálva meg a másik oldalt....De ezek személyek, emberek, a saját egyéniségükkel..és azért mert nálunk ez megy, más gyülekezetekben még működhetnek jól a dolgok...s azért mert x emberből pl 5 ilyen, attól még a többi gondolkozhat jól....csak mivel a többi csendben lapul, vagy nem szól hozzád, vagy nem befolyásos,így nem számít a szavuk, vagy nem derül ki, hogy van ám jó gondolkodásmód és jó álláspont is egy-egy témában...

" Én magam nem vagyok híve annak, hogy mindig valakit vádolni kell azért ha valami nem megy jól....De hát akkor élte végéig azt fogja mondani, hogy őtet a szervezet megakadályozta a továbbtanulásban? " Én is ezt mondom :)
Az a baj,az emberekkel sokszor, hogy mindig mást akarnak hibáztatni, hárítani. Ha felnőtt vagyok, akkor hozzak döntéseket saját megfontolásból, s vállaljam fel amit gondolok, amit teszek, s azt is,ami azzal jár.

Én sajnálom, nagyon, hogy neked esetleg ilyen rossz tapasztalatod volt ebben a témában :/
A cikkek és szervezeti kijelentések meg valósak, ez tény. S sok esetben túlzóak.

Pont ezek miatt van az, hogy ha keresztény vagyok, akkor tudnom kéne, hogy egyedül Isten véleménye az, ami számít. Sokszor ez nehéz, mert sok ember, aki szintén istenfélőnek vallja magát, túlmegy ezeken, mint a cikked mutatja akár a felsőoktatás témakörét tekintve.

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.09. 23:12:54

@Amelie88: Én magam nem vagyok híve annak, hogy mindig valakit vádolni kell azért ha valami nem megy jól. Sokan talán csalódnak, amikor megtudják, hogy a továbbtanulás, melyet oly vehemensen "tiltottak" (mert igen is enyhén szólva ellenjavasolták, magam is ismertem olyanokat, akiknek ebből komoly gondjaik voltak) nem is olyan nagy dolog. Talán úgy érezhetik az ilyenek, hogy becsapták őket. Viszont, ha valaki elhagyja a Tanúkat, arra már nem vonatkozik ez a tilalom, így nyugodtan részt vehet az oktatásban. No, azért nem úgyanúgy, mert nem mindegy, hogy valaki 40-50 évesen áll neki továbbtanulni.....De hát akkor élte végéig azt fogja mondani, hogy őtet a szervezet megakadályozta a továbbtanulásban?

De ugyanez fordítva is érvényes: a szervezet sem tagadhatja le azt a hatást, amit a tagjainál kivált, és nem állíthatja azt, hogy ezt "csak egyesek félreértették, vagy belemagyarázták", holott ők jelentették ki (ebben a vonatkozásban említettem a próféciákat, mert ott is hasonlóan próbálták a "balhét" áttolni a tagokra). A felelősség tologatása rájuk is vonatkozna ám (mert nincs kétféle mérték, ugye?) hm...

Én örülök, hogy neked ilyen haladó szellemű gyülekezetbe sikerült kerülnöd, mely olyannyira előrehaladott, hogy a még a szervezet erre a témára vonatkozó útmutatásait is túlhaladta. Jó tudni, hogy vannak ilyenek is, nem mindenki olyan vaskalapos a Tanúk között sem. Attól tartok, attól még a szervezet hivatalos tanításai ebben a témában marad az, amiket a cikkben idézett írásokban és előadásokban olvashatunk, hallhatunk, és azok nem támogatják a továbbtanulást, a már jól ismert okok miatt.

EZÉRT gondolom, hogy igazságtalan lenne az egyszerű tagokat vádolni azzal, hogy ők értették félre a dolgokat, vagy "szeretnek mindent félreértelmezni, meg kiforgatni, meg saját dogmákat kitalálni".
Ehelyett egyszerűen az történik, hogy a te köreidben sokan nem foglalkoznak a szervezet "tanácsaival" és valamiért megtehetik ezt, mégpedig következmények nélkül.
(Én is voltam Tanú kb 15 évig, van arról fogalmam, hogy miképp lehetséges ez...)

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

Amelie88 2019.03.09. 22:53:01

@t.csilla: szerintem azzal semmi gond nincs, hogy azt mondják át kell gondolni. Hiszen mint mindennek, azért a fősulinak is lehetnek buktatói, persze ne lássuk negatívan a világot, de mindennek van előnye és hátránya.
Szerintem a személyes döntéseiben egy kereszténynek alap, hogy átgondol dolgokat netalán bibliai alapelvek alapján, s persze utána úgy dönt ahogy akar, s viseli a következményeit. Tehát azért van róla szó egy vallási környezetben, mert aki hisz Istenben, s a Bibliát tőle valónak fogadja el, arra az érvényes is, nem tehet akármit, hiába a lelkiismeret (pl nem verem át a többi embert, meg nem nyúlom le a cuccaikat, vagy akármi ). De ez ugye emberfüggő, hogy ki miben hisz :)
Mint esetem is mutatja, senki nem szólt bele abba, hogy továbbtanultam. Illetve, volt aki beszólt, de érdekes módon pont nem a felvigyázók voltak (persze lehetséges, hogy másoknak meg ők szóltak/szólnak be, de ez is mutatja, hogy ebben az esetben ez e,berek személyes véleménye, rosszallása, ami kit érdekel). És sok mindenkit ismerek, aki JT és fősulira járt-főleg nagyvárosokban ez nem is ritkaság.
Én azt mondom, ha valaki úgy dönt, hogy nem megy fősulira, aztán megbánja, s a társulatot hibáztatja, az azért megfontolandó...mert ha szabad döntési lehetőségem van, akkor nem érdekel, ki mit mond, főleg ha ismerem a Bibliát, s tudom, hogy az alapján semmi kifogásolni való nincs a döntésemben..ha ennek ellenére mégse teszem meg, amit szeretnék, hát az is az én döntésem, nem?
Persze tény, hogy leginkább a továbbtanulás árnyoldalait szeretik hangsúlyozni, ami mondjuk nem túl biztató, de azért azt is mindig hozzáteszik, hogy ez mindenkinek a személyes döntése :) És senkit nem járatnak le/közösítenek ki azért, mert tanul.

Említed a próféciákat, én most azt nem érintettem, nem is szeretném ebben a hozzászólásban sem. A cikk a fősuli témával foglalkozik, s én is csak arra reflektáltam. Tény, hogy vannak "furcsa" dolgok, meg átgondolandók, én sem véletlen vagyok itt a blogon.

És köszi a reagálásodat! :)

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.06. 22:20:08

@Amelie88: Igen, ez az általános vakítás, hogy nem a kiadványokkal van baj, hanem a Tanúkkal, akik félreértik azokat. Ennek ellenére, a cikkben idézett mondatok a továbbtanulással kapcsolatban, és a VT előadásai elhangoztak. Igaz, hogy írott formában kissé visszafogottabban és árnyaltabban fogalmaznak (ma már).
Amúgy ugyanez volt az 1975-ös próféciákkal. Ott is a tesókat vádolták meg, hogy kiforgatják szavaikat, és aját dogmákat találnak ki, holott ez a tan tőlük származott. De hát soha nem fogják a felelősséget vállalni a szavaikért és a tetteikért (vagy éppen mulasztásaikért)....

A továbbtanulás kérdése - mint a legtöbb más személyes dolog -, igazából személyes döntés lenne, szabad akarat, meg lelkiismeret stb. Vagyis akkor egyáltalán minek van erről szó egy vallási környezetben? Ha valakinek nincs munkája, mert alulképzett, akkor annak a gyülekezet ki fogja fizetni a számláit? Nem! Akkor meg mit szólnak bele egyáltalán? Minek írkának olyanokat is, hogy át kell gondolni? Ha már "át kell gondolni", akkor már általában hozzáfűznek egy-két dolgot, vagyis akkor már ÚGY gondold át, hogy nehogy, nehogy...vagyis úgy, ahogy az nekik jó, és nem neked.

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál

Amelie88 2019.03.06. 21:33:28

1Kor 12:28 "Isten pedig az egyházban némelyeket először apostolokul, másodszor prófétákul, harmadszor tanítókul rendelt; azután adott csodatevő erőket, azután a gyógyítás kegyelmi ajándékait, gyámolítókat, vezetőket és a különféle nyelveket."

és valóban.
Mégis, amikor ezt emlegetem másoknak, mert nem értem, miért azok vannak magasztalva, akik úttörők, miért van az, hogy az úttörők mind 'szellemi minták, szellemileg erősek', miért erre akarnak rávenni mindenkit, miért kell kiemelni minden kongresszusi programban, ha a résztvevő úttörő (főleg, hogy a Biblia szerint nem embereknek, hanem Istennek szolgálunk, és nem azért, hogy mások előtt legyen hírnevünk, hanem mintegy titokban, alázatosan, csendesen), sosem kapok érdemi választ...
teszem azt, aki egy csomó idejét rászánja, hogy pl a gyülekezete idős tagjainak segítsen otthoni dolgokban, vagy meglátogatja betegeket, vagy vendégül lát sokakat, az miért kevesebb, mint az úttörő, mint a bételes?

Bejegyzés: Olvasóknak válaszolunk 2.

Amelie88 2019.03.06. 21:33:15

@Rudolf.jw: amúgy én megnéztem ezzel kapcsolatban a jt kiadványokat, s ezt sehol nem jelentik ki..ez a tanúk személyes egyéni véleménye, félreértelmezése..én volt, hogy megpróbáltam felhívni erre néhányuk figyelmét, de elkezdtek vádaskodni, hogy hitehagyott nézeteket terjesztek, s hogy nézzek utána a kiadványokban..erre mondtam nekik, hogy hát pont ez az hogy elolvastam mindet, s ez sehol nincs, hanem éppen az, van mindenhol, hogy még sok JT is meghalhat, s hogy végsősoron MINDEN emberről Isten dönt (bármilyen vallású, vagy nem vallású), ezért nem állítható h x meghal, y élni fog. Ennyi. De olyan volt, mintha nem akarnának hinni a fülüknek, s hiába mondtam, hogy szívesen leírom nekik az ezzel foglalkozó cikkeket (mert ugye JT-knek a kiadványaik az alap sajnos sokszor), meg az idevágó bibliai gondolatokat

Bejegyzés: A „lap-behajtogató” úttörő

Amelie88 2019.03.06. 21:32:55

funfact: amikor nem voltam még megkeresztelkedve, új gyülibe kerültem, s nem azt mondom, hogy mindenki körülugrált, de azért elég sokan beszélgettek velem, s sokat.
Aztán megkeresztelkedtem s megváltozott, azt hittem velem van a baj.Aha :D
Rájöttem, mikor először kaptam lifehack tippeket a 'példamutató' úttörőktől:
többször utalgattak rá, hogy a 'kereszteletlen hírnök' státuszúakkal ha beszélgetek, jól gyűjthetem az időt..ja és persze nem számít, hogy miről beszélgetünk, mert sosem lehet tudni..poén..na én erre nem voltam hajlandó, hogy azért színleljek érdeklődést mások iránt mert kell az óra...meghogy amikor a nem megkeresztelt barátnőimmel vagyok, akkor beírjam utána prédikálós időnek :O nem lett volna képem hozzá.
Ezek közül a minta úttörők közül, az egyik engem tanított. Volt olyan, hogy elmentem tanulni hozzá, fáradt volt, berakott egy szervezeti filmet s bealudt, aztán felkelt mikor indultam haza. Ilyen eléggé sokszor volt, s pár évvel később elszólta magát, viccesen, amikor épp ilyen tippeket adott, hogy "miért, szerintem amikor 'filmeztünk' ő nem írta az órákat, hát dehogyisnem az is számít"..rendesen leesett az állam...meg akkoriban naponta 2-3 órákat csevegett velem, abszolút semleges témákról, pl hogy éppen milyen kötelező irodalmat olvasok a sulihoz, vagy mit csinálok stb...és persze írta...szerintem belőlem élt a szolgálatát tekintve :D érdekes módon a keresztelkedésem után 'sajnos' már nem volt rám ideje, merthát szegénynek ugye sok a szolgálat, meg fáradt, de azért barátok vagyunk természetesen...ja...mert most már azokra megy el az ideje, akikkel most tanul...azokkal lazán beszélget szintén több órákat, persze, hisz írhatja. Igaz barátság, nem? :D szomorú, de inkább már nevetek rajta, pedig nincs min..és mindenki ezt tapasztalta, akit ez a 'kedves nagylelkű mintaúttörő' tanított, hogy addig látszólag fontos volt neki mindenki, amíg nem keresztelkedett meg, rá egy hétre meg már sajna nem volt rá ideje, s annyi a nagy barátság, hogy havonta beszél velük TALÁN 1-2 percet.
Egy másik mintaúttörő egy fiatal, akinek a legjobb barátai mindig éppen aktuális tanulmányozók, akikkel így valamennyire legitim töltheti a szabadidejét, anélkül, hogy rossz mintának számítana, mert 'világiakkal' van. Eljárnak koncertekre, pizzázni, kirándulni, bulizni bármi. Persze, s ha egy bulizós napon megemlíti, milyen jó volt a tegnapi szolgálat, nap végén meg rákérdez, hogy akkor másnap az összejövetelen találkoznak? vagy megbeszélik h akkor a héten melyik nap tanulnak, akkor már beírhatja az egész napot a jelentésbe, hiszen a 'jó hírről beszélt'.
Én nagyon ledöbbentem mikor szembesültem ezekkel a kis praktikákkal.
És én azt vettem észre, hogy az úttörők, azok akik így működnek-persze, hisz máshogy iskola/teljes idejű ,munka, család, egészséges életmód mellett hogy is lenne teljesíthető ez az elvárás. A mezei hírnökök, akik ugye nem a minta szellemiségűek, nem csinálják ezt, hanem amit leadnak nagy nehezen összekapargatott egy-két órát (vagy ki mennyit), azt tényleg lelkiismeretesen teljesítik. De hát ők nem példamutatóak, mert nem buzgók. Kár, hogy Jézus a szegény özvegyasszony 2 fillér adományát tartotta megbecsülendőnek, és kár, hogy a SzentÍrás szerint ne azért tegyünk valamit Istenért, hogy az emberek lássák stb. De hát mindenki maga tudja..

Bejegyzés: Lehet-e függőség egy vallásos tevékenység?

Amelie88 2019.03.06. 21:30:45

én mondjuk simán elmentem fősulira, és még a köfnek sem volt egy szava sem.
Megmondtam, hogy a Biblia azt írja, hogy kötelesek vagyunk gondoskodni magunkról, s mivel egy szegény megyében élünk, az érettségi az max tüzelőnek jó egy hideg téli estén.
Bár az is igaz, hogy sokkal előbb is elmehettem volna, csakhát a kiadványok belém nevelték, hogy inkább ne.
Aztán miután eldöntöttem, hogy megyek, jelentkeztem, felvettek, utána rákérdeztem, hogy amúgy most akkor mi van a JT kiadványokkal, mert a tesók fejében az van, hogy a fősuli az hű mekkora "bűn". És megmondták, amit én is gondoltam, hogy a fősulival nincs baj, s a Jt kiadványok is csak annyit írnak, hogy át kell gondolni ;) (bár igaz, az előnyeit nem tüntetik fel).
Én amúgy sok témát érintve azt vettem észre, hogy nem feltétlen a JTkiadványokkal van a baj, hanem azokkal a tesókkal, akik szeretnek mindent félreértelmezni, meg kiforgatni, meg saját dogmákat kitalálni.

Bejegyzés: Prédikálás és karrier a Tanúknál