Ahová a törvény keze nem ér el és a "Tanúk"
2019. március 06. írta: t.csilla

Ahová a törvény keze nem ér el és a "Tanúk"

avagy, amiről nem szólnak az Őrtorony-tapasztalatok

Egy igaz történet arról, hogy két felnőtt személy találkozik egy Királyság-teremben. Pam és Ralph mindketten házasok voltak, "világi" párjaik voltak, de az "igazság" iránti rajongásuk összehozta őket. Hogy pontosan mi történt köztük, azt nem lehet tudni, de tény, hogy a "házasságon kívüli viszony" kiderült, és mindketten feddésben részesültek, sőt átmenetileg elvesztették jó hírnevüket is. De minden jó, ha a vége jó! A pár ugyanis "írásszerinti válással" megszabadult világi társaiktól, majd egymáséi lettek.

Itt véget is érhetne a Jehova Tanúi folklórba illő meseszerű történet, de sajnos ezzel nincs vége a történetnek. A furcsa csavarokkal teli ügy érintettjeiről elmondható, hogy elég "szegényesen" értelmezték a "bibliai alapelveket", de hát ez van: attól ők még testvérek (voltak). Ferde útjaikat valahogy nem nagyon hozta fel "Jehova szelleme". 

A hajmeresztő történet igaz, de az Őrtoronyban mégsem dicsekednek vele. 

A videó jelenleg az alábbi linkről érhető el:
https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/ahova-a-torveny-keze-nem-nPGbYTI1jP7o26Mz

(ha a link nem nyílik meg, be kell írni a keresőbe)

 

További források:

https://www.theworldnewsmedia.org/forums/topic/5681-pam-candelario-ralph-candelario-%E2%80%98dateline%E2%80%99-nbc%E2%80%94colorado-man-killed-second-wife-first-wife-still-missing/

https://www.nbcnews.com/dateline/video/ralph-candelario-incriminates-himself-666914883561

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr6514670915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M.Noémi 2019.03.14. 17:53:59

Amúgy annyi hasonló eset történik a gyülekezetekben. Amúgy meg nem pont gond az, hogy párt cseréltek. Mertek lépni. Sokszor inkább az a baj, hogy szar tanú házasságokat nem bontanak fel, mert írás ellenes, holott a 2 ember mint lakótársak élnek együtt.....

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.14. 17:56:42

@M.Noémi: Azért, remélem nem végződtek ehhez a történethez hasonlóan ezek a "párcserék".

Igazság Kereső 2019.03.15. 08:04:08

Nem is azt tartom problémának, hogy a Tanúk(vagy akárki más) harcolnak a házasságuk megmentéséért, hiszen ez a normális. Szerintem mindenkinek ezt is kellene tennie,ha szereti a másikat! A probléma ott kezdődik,ha minden áron meg akarják azt menteni, nem törődve a következményekkel, hogy ki-ki (akár a gyerekek és maga a házaspár) mennyire sérül abban az esetben,ha a felmerülő károk ellenére is együtt maradnak, "megerőszakolva" egymást a kapcsolatuk által. (Isten mindenképpen egy kényszer alapokon álló házasságot követelne meg?) A fizikális bántamazás esélye már a végletekhez tartozik. De talán ennél is súlyosabb az évtizedekig tartó folyamatos lelki terror, az ilyen házasságok kényszeres fenntartásából eredő sosem,vagy csak igen nehezen begyógyuló lelki sebek! Ez egyik félnek sem válik hasznára,csak belebetegszenek, vagy szép lassan megölik egymást! Ha vannak gyerekek,ők még talán a szülőknél is jobban belerokkannak egy olyan szülői kapcsolatba,egy olyan családban, ahol állandó szorongásban kellene élniük. A válás sem könnyű a gyerekeknek,de később sok gyerek valja,hogy jobbak hozzájuk a szüleik (talán még a volt párjukhoz is) mint mikor együtt voltak. Senkinek sem jó egy ilyen házasság. Amit nem lehet megjavítani, nem kell megjavítani! "Ami görbének készült, azt nem lehet kiegyenlíteni!"

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.03.15. 08:33:58

@Igazság Kereső:
Azt hiszem, nem az volt a legnagyobb baj ebben a történetben, hogy az érintett felek túlságosan szenvedtek volna "világi" párjaiktól. Az "írásszerint válás" keresése és az "Úrban házasodás" iránti vágy csak az egyik fele a történetnek.
Én sem vagyok híve annak, hogy egy rossz kapcsolatot mindenáron fenn kell tartani (ezt a Tanúk másképp gondolják). A videóban szereplő pár viszont kifejezetten azért akart megszbadulni párjaiktól, mert abban az illúzióba kergethették magukat, hogy a házassági problémáik gyökere abból fakad, hogy a "világi" párjuk nem követi a vallást, és hogy ha lenne egy Tanú párjuk, akkor az a boldogság netovábbja lenne. Nos, ez a hozzáállás már kifejezetten támogatott a Tanúk által (hiszen ők próbálják a családi gondok gyökereként az egyes családtagok hitetlenségét, vagy hitehagyását felhozni), így ezek az emberek belesétáltak egy csapdába.

Ha ők elkötelezett Tanúk voltak, akkor rájuk az a szabály vonatkozott volna, hogy ragaszkodjanak társukhoz, és "paráznaság okán kívül" nem létezik elfogadható válóok számukra. Ezt kijátszották valahogy - ami az ő dolguk - na, meg talán a vének sem nagyon akadtak fenn, hiszen a házastársak nem voltak Tanúk, így nem tudták kiterjeszteni rájuk a hatalmukat (vagyis egy "feddéssel" megúszhatták a dolgot).
Akárhogy is nézem - és persze nem tudhatok minden részletet -, de nekem nem tűnik túl etikusnak az, amit tettek. Még akkor sem, ha átmenetileg visszalépek a "Tanú-személyiségembe", és abból a szemszögből próbálom nézni a dolgokat. @M.Noémi: Bocs, igaz lehet, hogy vannak "párcserék" a gyülekezetben, ráadásul úgy, hogy "mindkét fél megőrzi "jó hírnevét", ettől függetlenül a szervezet tanítása a házasság fenntartására vonatkozólag gyakorlatilag ugyanaz, még a "felemás" igások esetében is. Még egyszer: .....amivel én ugyan nem értek egyet, de ha valakinek ez nem tetszik, akkor még mindig dönthet amellett, hogy elhagyja a csoportot, melynek szabályaival vagy eljárásaival nem ért egyet. Felnőtt emberként ezt megteheti.

A történet szereplői nem így döntöttek, hanem a szabályok kijátszása mellett, amiben úgy tűnik a gyülekezet támogatását élvezhették, legalább egy bizonyos mértékig. Így elmondható, hogy a gyülekezet tanításai és légköre hozzájárul a családon belüli erőszak kialakulásához (ahogyan ezt más esetek is igazolják), ami akár gyilkosságig is fajulhat.

Sajnos a dolgok kimenetele mutatja, hogy mire lehet képes az, akinek nincsen belső kontrollja, a külső kontrollt pedig kijátssza, hogy a "lelkiismerete" (ami mellesleg nincs is :)) "tiszta" maradhasson.

Atyek 2022.04.10. 11:18:24

Anno láttam ezt a részt, de mutattam volna valakinek, és nem tudtam. Másfél órámba volt, mire kiderítettem, 4. évad, 4. rész (amúgy miért nem lehet odaírni), de semmi videót nem találtam, még az Ncore sem segít. El lehet érni vajon valahol ezt a részt magyarul?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2022.04.10. 12:32:18

@Atyek: Sajnos nem tudok segíteni. Én is így kaptam ezt a videót, és kitettem a posztba, de ha leveszik az eredeti forrást, akkor innen is el fog tűnni. Igazad van, hogy a forrást pontosabban megadhattam volna.
A Youtube-on vannak más összefoglalók, ha "ralph candelario"-ra rákeresel, de ezek közül egyik sem az a dokumentumfilm, ami itt volt. Amúgy nem olyan rég tűnhetett el, mert a képet láttam, de már arra sem emlékszem, hogy egyáltalán magyarul volt-e a film vagy volt-e hozzá magyar felirat.
Vimeon megtaláltam, de csak angolul: vimeo.com/164508188

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2022.04.10. 12:37:48

Ha ez segít, sajnos van másik hasonló, és jól dokumentált eset is, Kim Andersoné. Őt is Tanú férje ölte meg:
blogjt.blog.hu/2018/08/09/csaladon_beluli_eroszak_a_tanuk_kozott

Egy másik is van, Christian a Mary-Jane Longo története, akik Tanúkként éltek ugyan, de a gyilkosság már kiközösítettként történt.

Mindkét történet nagyon érdekesen mutat rá a Tanú-logikára, melyek ezek mögött a családon belüli erőszakos esetek mögött vannak. Londgoékról nem írtam a blogon magyar összefoglalót, csak a FB csoportban.

Atyek 2022.04.11. 20:13:18

Köszönöm, érdekes ügyek ezek.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2022.04.12. 10:19:07

@Atyek: Igen, sajnos, de inkább borzalmasak. A Tanúk tanításaiban rengeteg olyan utalás/doktrina található, mely közvetve ugyan, de hozzájárul az erőszakos környezet kialakításához. Inkább azon lehet csodálkozni, hogy nincs több ilyen eset, bár a legtöbb családon belüli erőszak ügy is maximum csak a vénekig jut el, a gyülekezet többi tagja nem biztos, hogy tud ezekről. A legtöbb tag a felgyülemlett erőszakot inkább önmaga ellen fordítja.

Atyek 2022.04.13. 06:46:52

@t.csilla: Feltöltöttem, ez nem fog eltűnni, beillesztheted. :)
www.youtube.com/watch?v=cibqBkv_j2Y

Atyek 2022.04.24. 15:58:09

Valami szerzői jog miatt törölték. :) Próba 2.
videa.hu/tagok/marci-marton-2027241

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2022.04.24. 18:09:30

@Atyek: Hát, beírtam a szövegtestbe a linket, mert a videó már egyáltalán nem jelenik meg. Köszi megint.

Atyek 2022.04.24. 18:19:31

@t.csilla: Elszúrtam igen, bocsi, nagyon szívesen. Remélem, így már jó lesz.
videa.hu/videok/emberek-vlogok/ahova-a-torveny-keze-nem-nPGbYTI1jP7o26Mz
süti beállítások módosítása