Három Jehova Tanúját börtönöztek be az oroszországi Kamcsatka félszigetén
2018. szeptember 03. írta: nicku

Három Jehova Tanúját börtönöztek be az oroszországi Kamcsatka félszigetén

2ed76e2b-b219-4da3-aa14-566b183cfab0_w1023_r1_s.jpgOroszországban Jehova Tanúi már hosszabb ideje gyanúsak a katonai szolgálatot, a szavazást és általában a kormányzat fennhatóságát illetően

 

PETROPAVLOVSK-KAMCHATKSY, Oroszország -- A Jehova Tanúi egyház helyi gyülekezetének három tagját szélsőségesség vádjával tartóztatták le a távol-keleti oroszországi Kamcsatka félszigetén.

A területi nyomozóbizottság egyik tisztviselője, Yelena Matafonova az RFE/RL-nek az nyilatkozta, hogy egy Yelizovóból származó házaspárt és egy idősebb nőt vettek őrizetbe, és helyeztek előzetes letartóztatásba, mivel “szélsőségességgel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének” gyanúja merült fel ”tiltott vallási szervezet” tevékenységében.

Ha bűnösnek találják őket, mindhárman akár 10 év börtönbüntetéssel néznek szembe, mondja Matafonova, hozzátéve, hogy Jehova Tanúi közül ez volt az első csoport, amely letartóztatásra került az oroszországi félszigeten.

Oroszországban Jehova Tanúi már hosszabb ideje gyanúsak a katonai szolgálatot, a szavazást és általában a kormányzat fennhatóságát illetően - mintegy 170000 követővel és 8 millióval világszerte - az utóbbi években számos olyan felekezet között szerepelnek, amelyekre egyre nagyobb nyomás nehezedik.

Oroszország Legfelsőbb Bírósága 2017 júliusában helybenhagyta a döntést, miszerint Jehova Tanúit szélsőséges szervezetnek kell tekinteni, amely felekezetet ténylegesen betiltott az országban.

Az eredeti határozat szerint, amelyet 2017 áprilisában hoztak meg, az orosz törvény szerint az első alkalommal tiltottak be egy korábban teljesen legális vallásos szervezetet.

Az elmúlt hónapban a Memorial emberjogi szervezet moszkvai központja elmondta, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete óta a vallási közösség 29 tagja ellen folyik büntetőeljárás, közülük 23 személyt tartanak fogva, míg mások házi őrizetben vannak.

A Memorial szerint, a Legfelsőbb Bíróság döntése nem említ semmilyen törvény vagy szabálysértést Jehova Tanúi részéről.

Júniusban, Vladimir Putin orosz elnök tanácsadói felvetették a Jehova Tanúival szembeni büntetőügyek törvényességének kérdését, és felkérték az ügyészséget, hogy védje meg a csoport meggyőződésének szabadságát.

Szintén június folyamán, az Egyesült Államok felszólította az orosz hatóságokat, hogy bocsássanak több tucat embert szabadon, akik állításuk szerint politikai fogvatartottak, beleértve Jehova Tanúit is, akik több, mint egy éve voltak előzetes letartóztatásban.

Június 19-én, mintegy 60 író, történész és aktivista írt fellebbezést, felszólítva a hatóságokat, hogy fejezzék be az eljárást a csoport ellen.

Lektorálta: t.csilla

Forrás:

https://www.rferl.org/a/three-jehovah-s-witnesses-detained-in-russia-s-kamchatka/29445146.html

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr4414219733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.09.04. 11:16:07

Nekem az furcsa volt, hogy a cikk nem említette meg hogy pontosan mik azok a “szélsőségességgel kapcsolatos bűncselekmények", melyeket ezek a személyek elkövettek.
Prédikáltak? Erőszakosan tették ezt? Tiltott irodalmat birtoltak? Ezt nem tudni, így csak találgatni lehet.
süti beállítások módosítása