"...a l á z a t o s a n, egymást különbeknek tartván..."
2018. február 06. írta: Egonymus+

"...a l á z a t o s a n, egymást különbeknek tartván..."

alazat.jpg

És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül.” Máté 24:12

Másfél évtizede hangzott el egy nyilvános előadás, ahol az előadó ezt a jövendölést Jehova népére vonatkoztatta. Lehet, hogy az evangélista elsősorban Krisztus I. századi követőire gondolt, hogy óvja őket a ’a gonosz világi hatás befolyásától’. A XXI. században már nem kérdés, hogy hol tart a világ ’a gonoszság megsokasodásában’. A bibliavers alapján, ezen ok miatt hidegül meg a szeretet sokakban. Az „Isten szeretet” állítja az Írás. Ha valaki azt vallja, hogy Istent szereti, akkor a gonoszság növekedésének még szorosabb istenfélelmet kellene eredményeznie. Miért hidegül meg hát sokakban a szeretet?

Ehhez egy még fontosabb kérdést kell feltenni. Milyen tulajdonság kell ahhoz, hogy az ember megtalálja Istent? Az alázat. Alázat nélkül nincs se Isten, se hit, se szeretet. A Mikeás 6:8-ban Mi van feljegyezve, mit kíván Isten az emberektől? ”Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel”. Alázat kell önmagunk elfogadásához, az Istennek tetsző cselekedetekhez, az irgalmasság gyakorlásához és az embertársaink iránt kinyilvánított felebaráti szeretethez. Mert az egész törvény ez egy igében teljesedik be: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” (Galácia 5:14)

Tehát "...a l á z a t o s a n, egymást különbeknek tartván...". Hiába a Lukács 6:31. „És amint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképpen cselekedjetek azokkal!” Alázat nélkül nem lehet alkalmazni az ún. ’aranyszabályt’! Az alázat hiánya minden viselkedési normát felülír.

Remélhetjük, hogy egy nap az emberek majd alázatos életszemlélettel ébrednek fel világszerte? Nem tudható, hogy az emberiséget mi ébreszthetné rá a helyes útra. Kb. kétezer éve lejegyzett megállapítás szerint, „Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonoszságban vesztegel.” Sajnos itt tartunk.

- Egonymus -

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr2113637676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.02.06. 07:51:33

Az alázat egy olyan szó, amit a JT szektában (és más hasonló fundamentalista csoportban is) sajátos értelemmel töltenek fel.
Egy érdekes gyűjteményt találtam a szó értelmére, melyek szinte mindegyike a vallásos ájtatosságra, az emberi mívolt leértékelésre vagy szolgalelkűségre utal:

1. A saját érdemek lebecsülése, és eközben más személy érdemeinek túlértékelése; saját tetteiért elismerést, kitüntetést nem igénylő önleértékelés.

A bűnös teljes alázattal imádkozik. Ha kellő alázatot mutatsz a főnök felé, talán megengedi, hogy beülj az autójába.

2. Erős szerénység; feltűnésmentes, visszafogott és óvatos viselkedés.

A takarítónő nagy alázattal kopog be az igazgató ajtaján. A kutató mély alázattal nyitja ki a több száz éves könyvet a múzeumban.

3. Saját akaratának függővé tétele másokétól; engedelmes magatartás, viselkedés, amely elismeri saját függőségét, alárendeltségét, másnak az uralmát.

A talpnyaló munkatárs szolgai alázattal tartja be a főnök minden kérését. Az egyszerű földműves jobbágyi alázattal köszön urának.

wikiszotar.hu/index.php?title=Al%C3%A1zat

A magam részéről nehezen tudom elképzelni, hogy Jézus ezek közül bármelyikre is gondolt volna, amikor az alázatot, mint tulajdonságot ajánlotta a követői figyelmében. Ugyanis az "alázatos" ember ebben az értelemben, önbizalomhiányos, kerüli a feltűnést és önmagát másoktól függővé teszi. Ez pedig senki más érdekeit nem szolgálja, mint a vallásos vezetőikét. Így számomra könnyen elképzelhető, hogy ez a szó már jóideje vallásos színezetet kapott, csak a Tanúk ezt még tovább sarkították.

Hát persze, ha valaki önmagát leértékeli, és tudatában van "bűnösségének" (mellesleg pont azok nincsenek tudatában annak, akik ezt a frázist oly nagyon szeretik használni:)), azokat könnyű kihasználni. Aki kerüli a feltűnést és visszafogott, az nem fog panaszkodni, ha bántalmazzák, vagy kihasználják mert ő "alázatosnak" tartja magát. Aki pedig mindig másokat helyez maga fölé, és talpnyalóskodik, azokat bármire rá lehet venni.

Egyébként érdemes megfigyelni, hogy azok a szekták, ahol az "alázatosságot" oly nagyon kiemelik, igazából egy vallásos felsőbbrendűséget, önteltséget mutatnak. A tagok többsége patológiás mértékben szorong vagy kisebbrendűnek érzi magát, és szinte versenyeznek azon, hogy ki az "alázatosabb" (vagyis ki tudja jobban ócsárolni önmagát). Ezt a viselkedést Süle Ferenc exhibicionista alázatoskodásnak nevezi, mely a neurózis egy fajtája, az ekkléziogén neurózis , ami kifejezetten vallásos tévképzetekben megnyilvánuló kóros személyiségzavar. Az ilyen módon "alázatos" ember pl soha nem képes elismerni hibáját, így bocsánatot sem tud kérni, mert akkor ez az önmagáról kialakított hamis kép azonnal összeomlana, mert kénytelen lenne a realitással találkozni. Pontosan ez a mentalitás tapasztalható a Tanúknál is. Ezért a Tanúk irodalmára alapozott alázat-fogalmat és az azzal kapcsolatos tanításokat, én inkább kihagynám, mivel azok hiteltelenek és leginkább a hívek kihasználását szolgálják.

Ezt találtam ezzel kapcsolatban:
"Nem lepett meg igazán, hogy a legtöbben belekeverték a maguk alázat felfogásába a vallást, még ha ezt úgyis tették, hogy szembeállították saját nézőpontjukat a vallási értelmezéssel. Ha bárhol rákeresel az alázat fogalom magyarázatára, leginkább vallási definíciókat fogsz találni. Valahogy a köztudatban – kollektív tudatban? – az alázat összefonódott a vallásossággal, ami talán nem is véletlen, hiszen a legtöbb szervezett vallás – de legalábbis a legelterjedtebbek és legismertebbek – mind arra törekednek, hogy valamilyen módon befolyásolják az embert. Hogy milyen indítékok húzódnak meg e mögött a befolyásolni akarás mögött, az most teljesen lényegtelen. De hogyan lehet a legkönnyebben elérni egy embernél azt, hogy befolyásolni tudjuk, és úgy élje az életét, ahogy azt szerintük élnie kellene?

Úgy, hogy elhitetjük vele, hogy létezik egy nála magasabb rendű szervező erő, egy Istenség, aki minket és minden mást is megteremtett, és aki tudja, hogy milyen az erényes élet, meg is fogalmazta ennek szabályait, és lesi a teremtett földi halandók minden mozdulatát, hogy betartják-e ezeket a szabályokat vagy sem. Ha nem engedelmeskedsz, és eltérsz a szabályoktól, akkor a legkülönfélébb és legfájdalmasabb büntetésekre számíthatsz. Ha azonban alázatosan engedelmeskedsz és betartod a szabályokat, akkor jutalomban részesülsz, bebocsáttatást nyersz a paradicsomba vagy a nirvánába, vagy valami hasonlóan csábító helyre."

www.thesecret.hu/alazat

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.02.06. 07:54:22

A fenti linken idézett cikk többi része nagyjából összefoglalja, hogy számomra mi az alázat, mint olyan. Azzal a különbséggel, hogy az ÉLET szót, azt lehet Istennek is nevezni - ha valaki akarja. De ez korántsem az az "isten", amit a vallások tanítanak és képviselnek, mint ahogy egyáltalán nem nagyobb nálunk. A valódi alázat nem foglalhatja magába önmagunk leértékelését vagy mások - alaptalan - felmagasztalását. Ebben az értelemben akkor lehetünk alázatosak, ha képesek vagyunk elfogadni önmagunk valós lényét, az életünk saját igazságát, és az élet realitásait. Ennek eredményekét őszinték vagyunk önmagunkhoz és másokhoz.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2018.02.06. 23:48:41

@t.csilla: Egy kissé szélsőségesen értelmezed az alázatot, ami nem összetévesztendő az alázatoskodással, amire szerintem Te utalsz.

Pilinszky János szépen megfogalmazza az lázat mibenlétét:

"Az alázat, az igazi tudás és az igaz megismerés kapuja. Minden nagy tett, minden valódi erkölcsi és szellemi erőfeszítés előfeltétele. Már a dolgok természetéből fakad, hogy aki feladatán elmélyül - "megfeledkezik önmagáról". A hiúság, az önzés, az érdek, nem csak erkölcsi rossz, de szellemi akadály is, s nem egy kitűnő alkotást fosztott meg attól hiú tökélye, hogy valóban közkincs, halhatatlan alkotás legyen. Alázat nélkül, nincsen alkotó."

Én abszolút nem vallásos értelemben gondolok e tulajdonságra. A vallások általában ájtatos alázatosságra utalnak. Magam, csak egyszerű szellemi alázatra gondoltam, mentesen minden vallástól, izmustól, vagy elferdített pejoratív magyarázattól.

A további hozzászólásodból látszik, hogy azért érted Te a lényegét az alázatosságnak, csak reflexből mégis félreértelmezett, sztereotip szemüvegen át értelmezed a jelentését.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2018.02.06. 23:50:11

@Egonymus+:
Javítás: Pilinszky János szépen megfogalmazza az alázat mibenlétét:

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.02.07. 06:51:01

@Egonymus+: Szerintem nem én értelmeztem félre, vagy néztem egy "sztereotíp szemüvegen át" az alázat fogalmát, hanem azt az értelmezést közvetítettem, ami kifejezetten az alázat vallásos értelmezésére utal. Az alázat (ami valójában alázatoskodás) elég gyakran vallásos értelemben tűnik fel, így már eleve félreértelmezett mívoltában. De a vallásos szövegkörnyezet és nyelvezet - amilyen a cikked is - nem igazán enged más értelmet annál, amit a hozzászólásomban kifejtettem.

Cikkedben nem fejtetted ki azt, hogy milyen értelemmel bír az a szó számodra (amit később hozzászólásodba leírtál), hanem egy Tanú-irodalom ízű írást adtál közre, amire én az fenti kommentemmel reagáltam. Ez mégis mitől szélsőséges? Nem inkább a vallásos értelmezés a szélsőséges, ami emberek kihasználására irányul? Folyton a "helyes útra" akartak terelni minket, mert hogy azt tegyük, ami mások szerint jó, mert ha nem akkor "nem vagyunk elég alázatosak".
Hát persze, hogy egymást különbnek kell tartani, és ezért kellett az x vagy y testvér minden baromságát és emberi "tökéletlenségét" tolerálni, mert hát megmondta Jézus, hogy alázatosnak kell lenni. Ez a szabály különösen érvényes volt a nőkre, akiknek még többet le kellett nyelniük a férjüktől, hiszen ott van a Bibliában, hogy a feleségek legyenek alázatosak.

Jóllehet soha senki nem értelmezte ennek a szónak az értelmét, és ez a cikkedben sem történt meg.....(ami nem baj, csak akkor miért én vagyok a szélsőséges...)

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2018.02.07. 17:23:26

@t.csilla: Igazad van. Elnézést, hogy félre minősítettem a hozzászólásodat. Talán azért lehetett, mert számomra csak egyféle emberi alázat létezik. Nem különböztetem meg vallási hovatartozás szerint.
Teljesen igazad van, hogy JT között, csak nagyítóval találni őszintén alázatos testvért.
Még egyszer bocsánat, hogy szélsőségesnek véltem a kommentedet (nem Téged!) és nagyon köszönöm, hogy írtál ehhez a cikkhez.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.02.07. 19:54:20

@Egonymus+:
Semmi gond, csak fontosnak találtam tisztázni főleg egy ilyen oldalon.

Igazából számomra sem volt soha kérdéses a valódi értelme - ha nem is tudtam ezt így megfogalmazni Tanú koromban -, de azt tudom, hogy ezt az értelmet szinte senki nem így fogja fel, hanem pontosan azokat a kifordított dolgokat értik e szó alatt, amikre fentebb utaltam.
süti beállítások módosítása