Minek nevezzelek?
2016. október 14. írta: t.csilla

Minek nevezzelek?

Jehova Tanúja vagy jehovista? Egyház vagy gyülekezet? Netán Isten népe? Vallás vagy nem vallás? Szekta vagy mégsem? Talán a mai Tanúk nem is tudják, hogy az elnevezés milyen problémásnak számított a 80-as években. Még véletlenül sem volt szabad "vallás"-nak, netán "egyház"-nak nevezni a gyülekezetet, hiszen ezek mind Nagy Babilonhoz voltak köthetők. A jehovista és szekta megnevezések gúnynévnek számítottak, amit visszautasítottak a Tanúk.

Zsotca 2010 december 1.-i írásából idézek:

"Visszaemlékszek,még "friss hírnök" voltam ('anno 1987 kb.),amikor naívan meg mertem kérdezni az egyik vént...:"Mi a közösségünk elnevezése?" - Csodálkozva rám néz...: -"Mi lenne...? Hát mi vagyunk Jehova Isten népe!" - Csak tovább próbálkozom...: "-Jó,értem én... nem vagyunk szekta. Nem vagyunk egyház. /Fúúj! Ilyet gondolni!?! [;<-) / Mégis mi a közösségünk elnevezése?" -erre Ő: "Jehova Isten népe vagyunk!!"   Láttam,hogy nem kapok választ,nem erőltettem ezt az "interjút".   Ezután pár évvel később (1989) megtörtént a hivatalos állami elismerés.   A közösség elnevezése: "Magyarországi Jehova Tanúi vallás-szervezet".  
Eltelt (kb.:) egy évtized,én már nem voltam a Szervezet tagja,amikor figyelmes lettem az új elnevezésre: "egyház"!   Nocsak...?   Hát mégis...?"

Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy ugyan az állami elismerést 1989-ben kapták meg a Tanúk, és akkor valóban a Jehova Tanúi Vallásszervezet nevet használták (már ezen is jól felháborodtunk :)), de 1994-től (egy rövid destruktívvá nyilvánítás után) pedig Magyarországi Jehova Tanúi Egyház néven szerepelnek a  bevett egyházak nyilvántartásában: http://egyhaz.emmi.gov.hu/   

 

Kép forrása és interjú:http://11.kerulet.ittlakunk.hu/templom/121125/magyarorszagi-jehova-tanui-egyhaz 

 

Az egész cikk alább olvasható:

Jehova Tanúja,vagy Jehovista?

Egy cikk jelent meg a   hvg.hu  -n,ami összefoglalja Szalai Andrásnak, az Apológia Alapítvány vezető munkatársának a Jehova Tanúiról szóló ismeretterjesztő-felvilágosító előadását. Érdemes elolvasni    -->> ITT <<--  

A témát ismerők "fennakadhatnak" néhány kifejezésen,mégis azt javaslom: érdemes elolvasni,és az üzenetére figyelni! Kicsit fájlalom,hogy a Közösség tagjai által használt,és elfogadott "Jehova Tanúi" felekezet-név mellett előkerült a "Jehovista" elnevezés is,amit még,egyenlőre- elutasítanak,és sértőnek tartanak. Nos,ezen persze lehet vitatkozni. "pro-és kontra"....
Nem szabad elfelejteni,hogy micsoda változáson ment keresztül az "egyház" szó!   Egészen az 1990-es évek közepéig szitok-szónak számított ("Fúj,Modern_Nagy_Babilon_Egyházak"!!)  Az "egyház"= hamis kereszténység.    Világos volt a "képlet"!

Visszaemlékszek,még "friss hírnök" voltam ('anno 1987 kb.),amikor naívan meg mertem kérdezni az egyik vént, "Kis" Nagy Misi bácsit.   (A "Nagy" volt a hivatalos,vezetékneve,de mivel nagyon alacsony volt,ezért -Ő maga- időnként tréfásan így mutatkozott be: "KisNagy Mihály vagyok!"  Másik beceneve: "Apróka") Ő az egyik legszimpatikusabb ,legtoleránsabb vén volt Halásztelken. (már meghalt.  A Feltámadás Urának kegyelme legyen Vele!) -"Mi a közösségünk elnevezése?" - Csodálkozva rám néz...: -"Mi lenne...? Hát mi vagyunk Jehova Isten népe!" - Csak tovább próbálkozom...: "-Jó,értem én... nem vagyunk szekta. Nem vagyunk egyház. /Fúúj! Ilyet gondolni!?! [;<-) / Mégis mi a közösségünk elnevezése?" -erre Ő: "Jehova Isten népe vagyunk!!"   Láttam,hogy nem kapok választ,nem erőltettem ezt az "interjút".   Ezután pár évvel később (1989) megtörtént a hivatalos állami elismerés.   A közösség elnevezése: "Magyarországi Jehova Tanúi vallás-szervezet".  
Eltelt (kb.:) egy évtized,én már nem voltam a Szervezet tagja,amikor figyelmes lettem az új elnevezésre: "egyház"!   Nocsak...?   Hát mégis...?

Ami eddig szitokszó volt ("egyház"-és esetleg a jövőben: "Jehovista"),az lehet elfogadott kifejezés...?  Az első században is egy "népi elnevezést" fogadtak el az akkori Krisztus-hívők: Biblia,-Apostolok Cselekedeteiről írt könyv,11. fejezet, 26. vers: >>"És lőn, hogy ők egy egész esztendeig forgolódtak a gyülekezetben, és tanítottak nagy sokaságot; és a tanítványokat először Antiókhiában nevezték keresztyéneknek."<< (Kiemelés tőlem,-Zsotza)   Persze,nem a Jehova Tanúi egyének elméjében "gyulladt isteni szikra",hanem a brooklyni Főhivatalból (New York,U.S.A) küldhették az új határozatot.  Érdekes (szomorú) a helyzet a "keresztelés" szóval,amely az ismert,és -szerintem- pontosabb "bemerítkezés" (A "baptidzo"-görögül- Zsotza) szót váltotta az Őrtorony Társulat szóhasználatában.  

 Egy korábban elutasított, negatív,és pontatlan szóval felcseréltek egy közismert teológiai kifejezést.  Egy közösségi oldalon egy "kereszteletlen hírnök" (-így nevezik azokat,akik már misszióznak,de még nem tagok hivatalosan-) így dicsekedett : "Hála Jehovának, EGYHÁZ lettünk!!" Szegény,ha tudta volna...  ezért a lelkendezésért milyen feddést kapott volna a vénektől!   Az idők változnak...sőt,nem csak azok!
            [Zsotza]
Eredeti cikk:

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr9011795815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.gabi 2016.10.14. 08:21:42

Ha jól követtem az átalakulást, akkor először volt Jehova Tanúi Vallásszervezet, azt váltotta a Jehova Tanúi Egyház, ami mellett ma több más elnevezés is egyszerre van jelen.
Maga az "egyházi rész" a Jehova Tanúi Keresztény Gyülekezete elnevezést is viseli.
Úgyhogy a vallás, az egyház és a gyülekezet mind-mind olyan állomás, ami már megvolt.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2016.10.16. 07:39:44

Idővel a "Jehovista" szó is ugyanazt az utat járja be, mint az "egyház" szó: szitokszóból lesz elfogadott kifejezés.
süti beállítások módosítása