Jehova Tanúi, és az 1925 ös hamis prófécia
2018. január 30. írta: Csakegyember

Jehova Tanúi, és az 1925 ös hamis prófécia

        stiahnu.png                         Ismét böngésztem sorstársunk Zsotza blogján, s ezúttal is egy érdekes cikkre bukkantam, melyet  itt a közös blogon is elérhetővé szeretnék tenni az olvasók számára.

Hát olvassuk.....

Idén,-2010-ben- 85 éves jubileuma van az 1925-ös próféciának.   Biztos,hogy  nem lesz hivatalos megemlékezés  Brooklynban.    Tudnak  valamit  Jehova Tanúi az  1925-ös jövendölésekről?

Valószínű,hogy annyit  tudnak,amennyit én 'anno szellemi-lelki szabadulásom előtt,-vagyis  szinte  semmit.    Jehova Tanúi  nem ismerhetik közvetlenül , hitelesen , a régi  Őrtorony társulati  kiadványok   által saját Szervezetük  múltját,hisz ezeket nem adják ki újra,és ha a frissebb irodalmaik idéznek is belőlük- nagy  ritkán-  igyekeznek "jól válogatni",nehogy  kiderüljenek olyan tények,amelyek kínosak az Őrtorony Társulat szempontjából.

Az 1993 december 1.-i Őrtorony  folyóirat  közöl egy érdekes  esetet   az  J. F. Rutherford-ról,  az  Őrtorony Társulat második elnökéről: "Egyszer például  dogmatikus kijelentéseket tett  arra  vonatkozólag,hogy mire számíthatnak a keresztények 1925-ben.  Amikor  az  események nem feleltek meg a várakozásainak,azt mondta alázatosan a brooklyni Bétel-családnak,hogy nevetségessé tette magát." (A szövegrész-kiemelések tőlem: Zsotza)
 
"Milyen szimpatikus,és egyenes figura ez a Rutherford testvér!"-gondoltam,sok más Jehova Tanújával  együtt.  Természetesen  a részletekről semmi  információm nem volt,nem lehetett.  Amikor több tanítást meg kellett vizsgálnom,sor került  az 1925-ös tanítás megvizsgálására.  Mit tanított erről az Őrtorony Társulat,-1925 előtt?  Valóban csak J.F.  Rutherford  magánjellegű  elképzeléséről,sejtéseiről van  szó,-vagy megkérdőjelezhetetlen tanításról,amely-mint minden  Bibliamagyarázat- közvetve "Jehova Istentől" jön,az Őrtorony Társulaton keresztül?  Amit nem szabad,-de nem is lehet  megkérdőjelezni, mert az az "Igaz Hit"  megtagadásával lett  volna  egyenlő.

Nézzünk meg néhány korabeli tanítást!  J.F.  Rutherford: "Milliók élnek,akik  sohasem fognak meghalni": "Az Írás más helyen mutatja,hogy hetven jubileumot kellett megtartani (Jer.25:11, 2Krón.36:17-21)  E jubileumok  egyszerű számítása e fontos tényhez juttat  bennünket:  Hetven,-ötven éves- jubileum összesen 3500 esztendő.  Azon időszak,mely 1575 évvel  Kr.u. 1 előtt kezdődött szükségképpen 1925 végén bevégződik,és a nagy ellenkép kezdődik meg." (82. oldal,saját szöveg-kiemelés: Zsotza)      "Mint előbb állítottuk,a nagy jubileumi kör (korszak) 1925-ben kell,hogy kezdődjék.  Ez időben az ország földi fázisa  felismerhető lesz." (83. oldal,-saját szöveg-kiemelés: Zsotza)   J.F.Rutherford "Élet" című könyvéből:  "Hisszük e mi  a  Mester állítását: Ha igen,amikor eljön az idő,hogy a Világ megismerje,akkor  azok,akik hisznek,és persze átadják magukat a föltételeknek, Jézus teljes és  határozott  állítását nyerik,hogy sohasem  halnak meg.  Az itt előadott  érvre történik tehát,hogy a dolgok régi rendje,a régi  Világ bevégződik, és  ezért elmúlik, s hogy új rend lép föl, és 1925  fogja jelezni a föltámadását a hűséges régi  kegyeseknek,és a helyreállítás kezdetét,  és  ezért  ésszerűleg  következik, hogy a népek közül  milliók,akik most a Földön élnek, a Földön lesznek még 1925-ben is.  Így, az isteni Igében előadott   ígéretek alapján arra a  bizonyos, és VITATHATATLAN   eredményre   jutunk, hogy milliók  élnek most,akik sohasem halnak meg.  (90. oldal,saját  szöveg-kiemelés:  Zsotza)  Az Őrtorony,1922, november 1.:  "Az 1925-ös dátumot még inkább  megerősítik  az Írások , mivel  azt a törvény   rögzíti,amelyet  Isten adott  Izraelnek.  Európa jelenlegi  helyzetét látva  az ember  azon csodálkozik,  hogy hogyan lehetne  visszatartani  a robbanást, és  a nagy  válsághelyzetbe  pontosan  1925  előtt  fogunk  érkezni, illetve  valószínűleg  belépni."   Az  Őrtorony, 1923, április 1. : "Vajon több,vagy legalább annyi  okunk  van  hinnünk  A Királyság  1925-ös felállításában ,mint Nóénak a Vízözönben?
  
Nem véletlenül emeltem ki a szöveg-részeket.  Ki  állíthatja  ezek  után,hogy Rutherford  állítása csupán "valószínűség"  volt?    Volt nagy magabiztosság-1925  előtt.  Igen,  az 1922-es  Őrtorony  "jövendöléséből"  valami  teljesedett....:>>"  és  a nagy  válsághelyzetbe  pontosan  1925  előtt  fogunk  érkezni, illetve  valószínűleg  belépni. "<<  Válsághelyzet  az  volt:  Brooklynban, az Őrtorony Társulat  központjában!  1925-ben semmi nem történt,-szemben  1914-el,-amire  rá lehetett  volna  fogni  valami  "láthatatlan"  beteljesedést.  Választhattak  volna  Rutherfordék:  Beismerni  egyenesen,és  őszintén  az  igazat:  hogy  megint  hamisan  prófétáltak, "Jehova nevében", a Szentírás tekintélyével  "igazolva"  az  1925-ös tanítást (  ha már  Ők  "képviselik"  az "Igazságot"),vagy   pedig  folytatni  a "jól bevált  módszert",a  ködösítést. 
  
Nem okozott  senkinek  sem meglepetést,hogy a Brooklyni  Vezérkar  az  utóbbit választotta,-ahogy  mindig.  "Akkoriban,  az 1920-as  években  Jehova  bizonyosan  megáldotta  az Ő népét,és  ellátta  mindazzal,amire a Királyság-érdekek  előmozdításához  szüksége  volt.  A  kinyilatkoztatások  előrehaladásának Istenének is  bizonyult. Ennek  az  volt  az  eredménye, hogy a Biblia-kutatóknak  gondolkodásukat  sok  mindenben  át kellett  alakítaniuk.   De  hálásak  voltak  Isten  vezetéséért, és  hamar  készek  bizonyultak arra, hogy  Jehova  tanítsa őket.  Isten  népének például  meg kellett  változtatni  nézeteit  az 1925-ös  évről.  Azt  gondolták  ugyanis,hogy  ezzel  az  évvel befejeződik  a 70  kürtölési  időszak, melyek  mindegyike az izraelitáknak  Kánaánba  való  bevonulásától számított 50- 50 évig tartott, és  ezzel egybekötötték a helyreállítást,és  az  áldásokat is." ("A Mi Királyság-szolgálatunk, 1977/5:  "Jehovától tanítva")  

Döbbenetes....  Nem olvasta  vissza  J.F. Rutherford a saját írásait, állításait?   Milliós  példányszámban  voltak  nyomtatva,és  terjesztve!   Senki sem mondta,hogy  "Figyelj,Rutherford testvér,pár  évvel  ezelőtt  még bizonyos,és  vitathatatlan tény volt  a  Királyság 1925-ös  felállítása?   Visszatérve  Rutherford  Bétel-otthon-beli  vallomására, látható,hogy az 1993-as  Őrtorony  messze nem hű a tényekhez,és a történelemhez.  Ugyanis az 1925-ös prófécia nem pusztán  J. F. Rutherford  "szellemi  időjárás-jelentése"  volt,ami  éppen "nem jött be",hanem  "Jehova Isten,és a Biblia" tekintélyével  alátámasztott,"atombiztos"  hivatalos tanítás volt,  aminek  a legszelídebb  megkérdőjelezése
is  kiközösítési ok!  J.F. Rutherfordra  jellemző,hogy   nem   vállalt valódi  felelősséget  a nyilvánvaló,hamis próféciáért, "elintézte"  avval,hogy "nevetségessé tette magát".  

Az,hogy rákényszerített  a  "Bibliakutatókra"  Jehova Tanúi  elődeire  egy  elképesztő jövendölést,-amiért  minden  bizonnyal  az 1925-ös  spekulációkat elfogadni nem tudó  tagoknak menniük kellett a Szervezetből,arról marad a nagy Csend.   Miért  nem kért  bocsánatot  az  Őrtorony Társulat  kiadványainak összes  olvasójától, Jézus Krisztustól,és  Jehova Istentől?  Most  még lehet....de  amikor eljön  Jézus Krisztus  bíróként,akkor  a hamis  prófétá(k)nak már nem  lesz  idejük,és  lehetőségük.   "Az ördög pedig,aki megtévesztette őket a tüzes és kénköves  tóba vettetett, ahol a fenevad,és a hamis próféta is van, és gyötrődnek éjjel,és nappal  örökkön-örökké" (Jelenések könyve,20. fejezet,10. vers)   Az  Úr Jézus  adjon minden Igazság-keresőnek  bátorságot,és szabadulást!  [Zsotza] 

 

A cikk eredetileg megjelent: http://zsotza.blogspot.sk/2010/12/jehova-tanuies-az-1925-os-hamis.html



A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr1913614829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.30. 08:32:34

"Visszatérve Rutherford Bétel-otthon-beli vallomására, látható,hogy az 1993-as Őrtorony messze nem hű a tényekhez,és a történelemhez."

Igen, én is ezen akadtam fel a nemrégiben végzett Rutherford-kutatásaim kapcsán, hogy sehol nem tudnak bocsánatkérésre utalni (mert nincs leírva sehol), hanem csak egy magánbeszélgetésre, de az is név és időpont nélkül.

Ráadásul, ami még extra felháborító az egészben az az, hogy a tavaly kiadott Magyarországi Jehova Tanúi történelméről szóló könyv is ugyanezt az Őrtorony idézetet használja fel forrásul annak alátámasztására, hogy Rutherford milyen alázatosan elismerte a hibáját.
A könyvről szóló kritikámban ezt meg is említettem:
”Egyszer például dogmatikus kijelentéseket tett arra vonatkozólag, mire számíthatnak a keresztények 1925-ben. Amikor az események nem feleltek meg várakozásainak, azt mondta alázatosan a brooklyni Bétel-családnak, hogy nevetségessé tette magát”. Amellett, hogy az 1920-25-ig tartó kampányban biztosan nem csupán egyszer ragadtatta el magát a Bíró dogmatikus kijelentésre, a tévedését illett volna nem csupán néhány ember bizalmas légkörében megtennie, hanem inkább számtalan könyve (pontosabban 21) vagy egyéb írása egyikében. De nem tette meg, hiszen maga a könyv – bár felsorol 64 művet, mely magyar nyelven elérhető – sem tud egyetlen egy ilyen írásos bocsánatkérést ennek igazolására felmutatni. Az idézett Őrtorony cikk idézete ebben a kontextusban kétes forrás, mivel nem tekinthető pártatlannak, a könyv mégis referenciaértéket tulajdonít neki."
eletazortoronyutan.blogspot.hu/2017/07/konyvkritika-3-resz-jehova-tanu-egyhaz.html

Az egyik szerző, Fazekas Csaba, személyes emailben reagált kritikámra, akit felháborított az, hogy a művet nem tekintettem pártatlannak. Bár nem konkrétan Rutherforddal kapcsolatban írta (mivel annak a résznek írója, Jakab Attila, nem tartotta szükségesnek a reagálást), de kikéri magának a "vádjaimat": "Attól az ember lehet pártatlan, hogy a Tanúk saját terminológiáját használja, végül is az ő múltjukat akartuk bemutatni."
Igen, az ő múltjukat akarja bemutatni, az ő terminológiájukat használva (ezért tartózkodnak a "szekta" szó alkalmazásától, mivel az sérti őket), a történelmük saját megszépített változatát közölve és saját - nyilvánvalóan elfogult - forrásaikat használva történelmi tények alátámasztásául (arról nem beszélve, hogy az egész projektet leginkább a Tanúk finanszírozták).
Ezt persze mind lehet csinálni, nincs ezzel gond, de azzal már van, hogy ha egy ilyen könyv több helyen pártatlannak, külső szemlélőnek nevezi magát.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2018.01.30. 15:22:54

@Csakegyember: Miket meg nem Találsz.... köszönöm!

@t.csilla: Szerintem sem lenne önmagában baj, hogy egy Tanúkkal szimpatizáló, külsősnek tűnő könyv születik, -de azt ne kelljen már objektívnek, és függetlennek tekinteni.
A nagy nyilvánosság előtt elkövetett bűnökért nem zártkörűen kell bocsánatot kérni. Egy bizonyos politikai beszéddel is ez volt a baj, ami aztán ki lett szivárogtatva. Rutherford ha az egyenes utat választotta volna , talán elveszít néhány ezer fanatikust, de sokkal hitelesebb lett volna szerintem. Persze, még megérhetjük, hogy bocsánatot kér a Vezető Testület. Mindenki csak nyerne vele. Ti hogy látjátok?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.30. 16:56:26

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt):
"Persze, még megérhetjük, hogy bocsánatot kér a Vezető Testület. Mindenki csak nyerne vele. Ti hogy látjátok?"
Persze ki tudja, bármi lehet....Ezzel az erővel sok minden megtörténhet....:)

A bocsánatkérést amúgy meg sok misztikum borítja. Egyesek szerint ez is csak egy vallásos kreálmány, ami olcsó kifogásokat keres a rossz és káros magatartásformákra, így igazából elősegíti azokat, ahelyett, hogy fékezné. Itt nem a "megbocsátás" hétköznapi értelméről van szó (amire véleményem szerint a Biblia leginkább utal ezzel a fogalommal, csak amit a bűnözők...(és nem bűnösök) kiterjesztenek a bűntettek alóli felmentésre). A hétköznapi értelemben, ha pl valaki rondán nézett rád, beszólt valamit, vagy meglökött miközben leszállt a buszról, egészen jól alkalmazható a "megbocsátás". De mi van akkor, ha erőszakos tettet követnek el ellened, ami miatt meghal valakid, vagy egy életre megnyomorodsz, kirabolnak, ellopják anyagi javaidat, ami miatt ellehetetlenülsz, vagy ellopják a lehetőségeidet. Ilyenkor mit bocsátasz meg? Neked kell a következményekkel együtt élned, amiben a másik ember nem vállal semmit (mert nem is tud, általában....de amit tudna, azt sem teszi meg, mert ha meg tudná tenni, akkor eleve el sem követte volna azt a tettet...).
Persze az, hogy valakinek az ember nem bocsát meg, az nem jelenti, hogy gyűlöli vagy folyamatosan negatív érzéseket táplál magában. Csak egyszerűen annyit jelent, hogy nem kíván azzal az emberrel semmilyen kapcsolatot kialakítani, mert veszélyesnek tartja, és van rá oka, hogy így tegyen.

A szervezeti (és más hasonló manipulátorok és bűnözők...pl Kis László, Marton László esetei a közelmúltból) bocsánatkéréseivel az a baj, hogy ők nem is értik, hogy mit tettek. Akkor meg minek kérnek bocsánatot? Mert elvárják tőlük. Lehet, egyszer a szervezet is kénytelen lesz ilyen kikényszerített bocsánatkérésre, de ezzel mit érnek az áldozatok? Semmit. Igaz ez egy gesztus....(ami után ugyanúgy fogják folytatni, amit addig tettek....), de ennél nem több. Így ezt nem köteles senki sem elfogadni.
Sajnos az emberek még ma is azt hiszik, hogy ha valaki bocsánatot kér annak MEG KELL tudni bocsátani, de ez nem így van, mert nem kell (nyilván a vallásos keret ezt másképp mondja, ismerem az ide vonatkozó passzusokat.:)).

A bocsánatkérésre ugyanis nem az áldozatnak van szüksége, hanem az elkövetőnek, mégpedig a saját érdekében (különösen igaz ez akkor, ha az elkövető vallásos, vagy a vallás nevében manipulál másokat, okozott kárt a saját fanatizmusával). És ez együtt is jár dolgokkal, mint például nem hárít, nem vádolja az áldozatát, sőt megköveti, és igyekszik jóvátenni az általa okozott kárt. Ha ezt valaki felfogja, hogy ez az ő érdeke, és nem a másé, akkor nyerhet "bocsánatot", és az mindegy, hogy az áldozat megbocsát-e vagy sem.
Én erre a fajta bocsánatkérésre nem látok esélyt a szervezet képviselői esetében a közeljövőben.
süti beállítások módosítása