A piramis-terv
2017. július 25. írta: kingdom

A piramis-terv

A piramis-terv

Hogyan változott idővel C. T. Russell Nagy Piramisa 

Írta Eric Francke

A kései XIX. században számos bibliakutató kezdett érdeklődni a gízai Nagy Piramis misztériumai iránt. Ilyen személy volt Charles Taze Russell is, a később Jehova Tanúiként ismert csoport alapítója. Könyvében, a „Jöjjön el a te országod” harmadik kötetében ("Thy Kingdom Come" vol. 3, eredetileg 1890-ben jelent meg), Russell részletes leírást ad a piramison belül végzett különböző mérésekről. Ezekhez „piramis-inchet” (1) használt annak bebizonyítása érdekében, hogy a piramis tervezését/építését Isten sugalmazta, hogy hitelesítő tanút állítson a Bibliának, továbbá, hogy felfedje Krisztus második eljövetelének dátumait.

Lejjebb az 1904-es kiadás ábráját láthatjuk:
Russell nagyon pontosan jelölte meg, hogy az összes adat és ábra, amelyet felhasznál, Piazzi Smyth professzor, angol tudós és egyiptológus, egy könyvéből származnak. (2) A „Jöjjön el a te országod” tartalmazza a levelet melyben Smyth professzor jóváhagyja kutatási eredményei felhasználását Russellnek. A piramis méreteire vonatkozóan Russell ezt írja:

„Tehát, ha visszafelé lemérjük az Első Emelkedő Folyosót "First Ascending Passage" le annak találkozásáig a Bejárati Folyosóval "Entrance Passage", megkapunk egy meghatározott dátumot, amely megjelöli a lefelé haladó folyosót. Ennek mérete 1542 inch, és a Kr.e. 1542 évet jelzi, dátumként ezen a ponton/helyen. Ezután lemérjük a Bejárati Folyosót "Entrance Passage" ettől a ponttól, hogy megkapjuk a teljes távolságot a verem bejáratáig "Pit", amely a nagy nyomorúságot és pusztulást jelképezi, mellyel ez a kor végződik, amikor a gonosz hatalma megdől majd. 3416 inchet kapunk, ami 3416 évet jelképez a fenti dátumtól, Kr.e. 1542. Ez a számítás megadja i.sz. 1874-et,1 amely megjelöli a nagy nyomorúság korszakának kezdetét; ahogy 1542 év Kr.e. plusz 1874 év i.sz. egyenlő 3416 évvel. Ekképpen a piramis bizonyságul szolgál, hogy az 1874-es vég volt a kronológiai kezdete a nyomorúság idejének, olyan amilyen még nem volt még a nemzetek ideje óta – nem, és ezután sem lesz. (Olyan nagy lesz a nyomorúság abban az időben, amilyen nem volt még a világ kezdete óta mostanáig, és nem is lesz ilyen újra.) És ekképpen lesz figyelembe véve, hogy ez a „Tanú” teljesen igazolja/megerősíti a Biblia tanítását ebben a témában…” (3)

Azonban akad egy kis probléma. Ha megnézzük Smyth valódi ábráit (lásd lejjebb), láthatjuk, hogy a bejárati folyosó távolsága attól a ponttól, amire Russell hivatkozik, valójában 3461 "inch", nem 3416, ahogyan azt Russell idézte. Hogy vajon csak egy véletlen hibaként cserélte fel azt a két számjegyet, vagy készakarva, nem igazán lehet bizonyítani sem így, sem úgy. Az azonban gyanús, hogy az egyetlen dolog, amit Russel kitörölt az általa kiadott ábrából az a bejárati folyosó teljes távolsága, így lehetetlenné téve bárki számára, aki nem birtokolta Smyth eredeti ábráit, hogy megcáfolja őt. Tehát lényegében Russell „összezsugorította” a piramist 45 piramis-inchel, hogy az átjárók passzoljanak az időszámításaihoz.

Russell később kijavította a számait. Az 1910-es verzióban Russell ezt írja:

„Tehát, ha visszafelé lemérjük az Első Emelkedő Folyosót "First Ascending Passage" le annak találkozásáig a Bejárati Folyosóval "Entrance Passage", megkapunk egy meghatározott dátumot, amely megjelöli a lefelé haladó folyosót. Ennek mérete 1542 inch, és a Kr.e. 1542 évet jelzi, dátumként ezen a ponton/helyen. Ezután lemérjük a Bejárati Folyosót "Entrance Passage" ettől a ponttól, hogy megkapjuk a teljes távolságot a verem bejáratáig "Pit", amely a nagy nyomorúságot és pusztulást jelképezi, amellyel ez a kor végződik, amikor a gonosz hatalma megdől majd. 3457 inchet kapunk, ami 3457 évet jelképez a fenti dátumtól, Kr.e. 1542. Ez a számítás megadja i.sz. 1915-öt, amely megjelöli a nagy nyomorúság korszakának kezdetét; ahogy 1542 év Kr.e. plusz 1915 év i.sz. egyenlő 3457 évvel. Ekképpen a piramis bizonyságul szolgál, hogy az 1914-es vég volt a kronológiai kezdete a nyomorúság idejének, olyan amilyen még nem volt még a nemzetek ideje óta – nem, és ezután sem lesz. (Olyan nagy lesz a nyomorúság abban az időben, amilyen nem volt még a világ kezdete óta mostanáig, és nem is lesz ilyen újra.) És ekképpen lesz figyelembe véve, hogy ez a „Tanú” teljesen igazolja/megerősíti a Biblia tanítását ebben a témában…” (4)

Miután 1874 emlékké fakult, és kiemelkedő esemény nélkül múlt el, Russellre maradt az a nagyon kínos feladat, hogy meg kellett magyaráznia, hogy a nagy nyomorúság miért nem jött el a földre a következő években sem. Az időszámítások, amiket időközben megjelentetett, már az i.sz. 1914-es dátumot használják a végzetes évként, amikor is Isten meg fogja büntetni a hitehagyott egyházat, és kiönti haragját a földre. Így Russell beillesztett a „Piramis-időszámításba” ("Pyramid Chronology") egy másik tetszőleges számot, ez alkalommal 3457 piramis-inchet. Ez még mindig 4 inch-el rövidebb, mint az eredeti mérések, amelyekről állította, hogy azokat idézi, de legalább így képes volt a piramissal megjósoltatni az első világháborút, amelyről mindenki azt képzelte, hogy a háborúknak véget vető háború lesz "War to End all Wars". Ekképpen növelte a Nagy Piramist 41 piramis-inch-csel könyvei átdolgozása között.

Charles Taze Russell abban a tudatban halt meg, hogy a Nagy Piramis maga a „Kőbe Vésett Szentírás” ("Bible in Stone"), tanúként állítva az időszámításoknak melyek mellett kiállt.  Tekintettel a változékony időszámításaira, amelyek a Biblián alapulnak, nagyrészünk elfogadhatja, hogy Russel véleménye változott bizonyos versekről/passzusokról és helyesbített a számításain az általa összegyűjtött tudás alapján. A Nagy Piramis, egy kissé különböző, mivel a kőfolyosók általában nem nőnek meg vagy zsugorodnak parancsra. Az egyetlen mód a változások elszámoltatására az, hogy Russell szándékosan és tudatosan állított elő számokat, hogy alátámassza a teóriáit.

 

Hogy méltányosak legyünk vele, nem egyedül élt abban a hitben, hogy a Nagy Piramis egy isteni tanú a Biblia igazságát bizonyítva. Számos „ítéletista” (dispensationalist) tanár, mint például Clarence Larkin, ugyancsak állást foglalt az eszme mellett. Azonban Larkin, aki Russell és Smyth kortársa volt, élesen rámutat arra, hogyha a névértéket vesszük, a Nagy Piramis méretei a legjobb esetben is azt árulják el, hogy az ítéletnek mostanra már véget kellett volna érnie. Larkin így arra a következtetésre jutott, hogy a piramis-inchnek, mint mértékegységnek, hibásnak kell lennie. (5)

 

Russell ennek ellenére fenntartotta a Nagy Piramis isteni eredetét, és ellentmondást nem tűrően (dogmatikusan) tanította azt. A Watchtower Bible and Tract Society látszólag szentesítette az eszmét, még Russell halála után is. Erről talán nincsen többet mondó tanú, mint a következő kép, amely a Russell sírja melletti emlékművet ábrázolja, amit Watchtower emelt tiszteletére:

 

Napjainkban nagyon kevés szó esik a Nagy Piramisról a Watchtower tudósai között. Rutherford bíró, Russell (trón) örököse (a Watchtower elnöki székében), 1928-ban elhatárolta magát a tanításoktól. (Az első világháború (I. világháború, a II. világháború előtt egyszerűen csak „A nagy háború”) 1914-től 1918-ig tartott.) Talán ráébredtek Russell zsugorodó és megnövekvő folyosóinak abszurditására. Vagy talán felismerték az értelmi/érzelmi hangsúlyt Russell piramis-tanításain, amelyek felkavarnák a Szabadkőművesekkel való keveredésének tényét. Akár így, akár úgy, ez egy olyan ügynek/problémának tűnik, amit most már szeretnének elfelejteni. (EWF) 

Megjegyzések:

1. A "piramis inch" szembetűnően nem olyan szabvány, amelyet a Súly- és Mértékügyi Hivatal (Bureau of Weights and Measures) jóváhagyott volna. És a piramisban sincs egy mérőléc, ami azt mondaná: „Nézd, egy piramis inch!” A mód, ahogyan a piramis inch kialakult: a) Smyth és mások is feltételezték hogy a Bejárati Folyosót "Entrance Passage" úgy alkották meg, hogy az az Alpha Draconis-ra (csillagkép) mutasson a piramis elkészültével. b) Feltételezték, hogy az ajtó a Nagy Tárnához „Grand Gallery” az időszámításunk szerinti első évet jelképezi, visszafelé mérve az Emelkedő Folyosó aljáig „Ascending Passage”, majd felfelé fordulva a Bejárati Folyosón „Entrance Passage” (hogy miért nem lefelé a Bejárati Folyosón senki sem tudja), találhatunk egy bevágást a falon, egy tetszés szerinti helyen. c) Feltételezték, hogy a bemélyedés, amit az építők hagyhattak, a piramis elkészültének évét jelöli, amely egybeesett az Alpha Draconis feltűnésével. d) Mivel az Alpha Draconis Kr.e. 2170-ben tűnt fel, egyszerűen elosztották a mérésüket 2170-el és "voila!" a piramis-inch megszületett.

2. A Nagy Piramis ("The Great Pyramid"), C. Piazzi Smyth. Eredetileg 1880-ban kiadva Örökségünk a Nagy Piramisban ("Our Inheritance In the Great Pyramid") címmel, (4. kiadás).

3. Jöjjön el a te országod (Thy Kingdom Come, (Ezeréves Hajnal, 3. kötet, Millennial Dawn, vol. 3)); Charles Taze Russell, copyright 1891, The Watch Tower Bible And Tract Society által. 1904-es kiadás.

4. Jöjjön el a te országod (Thy Kingdom Come, (Tanulmányok a szent könyvekből/írásokból, 3. kötet, Studies In The Scriptures, vol. 3)); Charles Taze Russell, copyright 1891, The Watch Tower Bible And Tract Society által. 1910-es kiadás

5. Ítéletista Igazság "Dispensationalist Truth" írta Clarence Larkin, copyright 1918. 169. oldal


(Fordította: K. János, Korrektúrázta: B. István            ©copyright                  janchy@citromail.hu                2010.08.24)

 

Blog forrás:

http://jehovatanui.blog.hu/2010/08/24/russell_es_a_nagy_piramis

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr6012685565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.07.28. 21:10:47

Kellenek ezek a cikkek :)
Hiszen Isten szellem vezérelte Russelt :) Kiválasztott volt :) stb... ...csak hát néha ez a "szellem" hallgatott, vagy kitérőt tett, vagy éppen betegeskedett mert az infói, hát hogy is mondjam, kicsit kacifántosak voltak :) :)
süti beállítások módosítása