A sötétség útján
2017. június 13. írta: kingdom

A sötétség útján

Reflektorfényben -Jehova Tanúi megszépített történelme

Az elmúlt hét egyik eseménye egy társulat által kezdeményezett, de úgymond világi kiadónál megjelentetett történelmi áttekintés volt .(mojt_konyv_lira.jpgA Magyarországi Jehova Tanúi Egyház története a kezdetektől napjainkig c. könyv)

A könyvről várhatóan hamarosan jelenik majd meg összefoglaló a blogunkon is. Ismerve a társulat már bevált saját történelmüket (szelektáló) szépítő módszereit, várható, hogy nem kis felhördülést fog kiváltani az ex szférában a könyv. Mindenesetre a témával összefüggésben előástam egy tárgyilagos történelmi áttekintést a rokon blogról, amit annak idején én ajánlottam be a blog akkori adminjának. A video eredetileg angol nyelvű volt, nagyon jól összeszedett munka. A blog adminja készítette hozzá házilag a magyar szinkront. Kár, hogy nem születtek később hasonló munkáik.

Nos, úgy vélem, aki Jehova Tanúi valós történelmével szeretne megismerkedni, érdemes sőt képesnek kell lennie felül emelkednie azoktól a forrásoktól amiket (bármilyen módon is) a társulat hozott létre, véleményem szerint csakis így kaphatunk teljes képet. Katt a képre és a videó elindul. 

 

Kingdom

forrás:

http://jehovatanui.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr312587181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jónás_ 2017.06.13. 03:35:19

A bevezetőd vélemény vagy vannak már tények is erre vonatkozólag?

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.13. 09:25:56

@Jónás_: Van pár állítás benne, ezek közül konkrétan melyikre gondolsz.

Jónás_ 2017.06.14. 23:03:24

@kingdom: Csak erre az egyre:
"Az elmúlt hét egyik eseménye egy társulat által kezdeményezett, de úgymond világi kiadónál megjelentetett történelmi áttekintés volt "

Tényleg a társulat kezdeményezte?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.15. 07:36:31

@Jónás_: Jó kérdés. Én úgy értettem, hogy kingdom magára a bemutatóra utal, és arra, hogy oda csak a bennfentes elit tagjai kaptak meghívást. Ezért nem értették, hogy miként kerülhettünk be (Atyek írt róla: atyek.blogspot.hu/2017/06/xx-az-bizonyos-konyvbemutato.html).

Amúgy nem tudom ki kezdeményezte a könyv megírását, lehet mondták, de nem emlékszem rá. De mindegy, hogy ki, mert a Tanúk csak egy ilyen könyv megírásához adtak anyagi és egyéb támogatást, másmilyenbe nem mentek volna bele. Így ezt az egészet a sajátjuknak tekintették, ami a bemutatóra is rányomta a bélyegét (nem kicsit...). Én számítottam arra, hogy lesznek ott Tanúk, de hogy az egészet egy "Királyságteremmé" alakították, az egy kicsit furcsa volt. Ők nyilvánvalóan nem számítottak magukon kívül másra. Rólam is a feltételezték, hogy Tanú vagyok (aki nem ismert), aki megtudta, hogy nem az vagyok, az prédikálni próbált, aki ismert és tudta, hogy ki vagyok közösítve, az oda sem jött, aki ismert, de nem tudta hogy ki vagyok közösítve, azok testvérükként üdvözöltek, egyáltalán nem lepődtek meg, hogy ott vagyok, csak azt nem értették, hogy hol voltam ilyen sokáig. Az egész egy kongresszus volt, csak "könyvbemutatónak" nevezték.
eletazortoronyutan.blogspot.hu/2017/06/konyvbemutato.html

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.15. 12:47:08

@Jónás_: Nem hinném hogy egy világi kiadónak kipattanna az agyából egy ilyen könyv megjelentetése. Magyarországon a legtöbb kiadó anyagi problémákkal küszködik, nem kockáztathatnak. Figyelembe véve, hogy egy finoman szólva is ,réteg könyvről van szó, abszolút nem lehet kockázat vállalás a kiadó részéről. Az ,hogy kezdeményezzenek egy ilyen projectet legfeljebb akkor lenne értelme, ha valaki garanciát vállalna a terjesztés sikeréről. Az már biztos, hogy majdnem 20.000 potenciális vásárlót már szereztek is. :) Na jó felezzük meg, ... a tízezer is igen szép mennyiség :)
Valamint a könyvet bemutató programon résztvevők érezték, hogy ki is volt igazából a házigazda :) Szóval a kérdésedre válaszolva ... így legyen 5-ösöm a lottón :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.15. 12:58:24

@Jónás_: Viszont azon is érdemes elgondolkodni, miért nem vállalják fel hivatalosan, hogy közük van hozzá? Miért jó az, a társulatnak ha a függetlenség látszata áll fenn? Én úgy vélem lehet, hogy nem jól fogom meg a dolgot, de valamiféle "etikai" függetlenség volt a cél, hogy egy olvasó úgy ismerhesse meg a tanúkat, hogy a forrás független forrás legyen.
De ha már a saját történelmüket illetően eljutottak idáig, szívesen látnék a tantételeiket illetően is egy "valódi" biblia tudósok által összeállított független értekezést is .... na persze :) Gondolhatnánk mennyire lenne az is " független" ha ők bábáskodnának az mögött is :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.15. 18:16:52

@kingdom: Úgy vélem, hogy ezzel már annyira ők is tisztában vannak, hogy a nem a potenciális megtérőket célozzák meg, hanem inkább a gyülekezet elhagyását próbálják megelőzni. Ehhez pedig szükséges az (ál)identitás mesterséges fenntartása, annak erősítgetése, hogy "jó helyen vagyunk", vagyis a szervezet isteni legitimitásának igazolása, melynek ez a meghamisított, kiszínezett történelem lehet az egyik módja. Ez olyan, mint egy mankó, amire ha valaki teljes súlyával rátámaszkodik, akkor biztosnak kell lennie abban, hogy nincsenek rajta repedések, zárványok, így nem fog az kettétörni. Én megértem, hogy miért van erre a Tanúknak szükségük, ez olyan, mint a drog, ha nem lenne a szervezet és nem hinnének annak isteni vezetettségében feltétlenül, akkor szétesnének, összezavarodnának és képtelenek lennének a realitással megbirkózni. Nem érzem magam arra felhatalmazva, hogy kirúgjam valakinek a "mankóját" csak azért, mert én úgy gondolom, hogy az illető csal és tudna járni, így csak "jót" teszek vele. Ha csal, hát csal, az ő dolga...ha nem tetszik neki a mankó, akkor majd gyakorolja az önálló járást és eldobja azt, amikor ő akarja. Így úgy gondolom, hogy a Tanúk is abban hisznek és úgy, ahogy akarnak, sőt még "vallásnak" is nevezhetik a hitüket (pedig igazából nem az....), ameddig ezzel nem gázolnak bele más emberek jogaiba és nem sértenek közerkölcsöt.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.15. 18:45:11

@t.csilla:
Igazad lehet, bár tényleg igazán nehéz átlátni a valódi mögöttes rétegeit a "projectnek", mert ugye az volt. Bár az is felettébb érdekes, hogy Attila szerint még a gyülekezetekben (még) nem tudnak a könyvről hivatalosan.
--
"ameddig ezzel nem gázolnak bele más emberek jogaiba és nem sértenek közerkölcsöt."
Az Oroszoknak már sikerült kirakni a stop táblát, érdemes lenne már az unióban is ébredezni... ami ugye nagyon nehéz ügy . Valami mintha már-már kezdődne és mozgolódna, de még sok mindennek kell történnie. Anglia már pedzegette a dolgot, ...no de ők ugye már nem unió :)

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2017.06.16. 08:56:45

@kingdom: Szia!

De egyelőre még az angolok is az Unióban vannak, csak népszavazás volt még eddig, az érdemi kilépési tárgyalások még meg sem kezdődtek, csak beszélnek róla, ha jól tudom. :) Ugyanakkor ők elég külön utasak ahhoz, hogy meglepetéssel szolgáljanak e témában is, viszont azt kizártnak tartom, hogy valami enyhébb szankciónál többet lépjenek meg a Tanúkkal szemben adott esetben. Kedvezmények, jogosítványok megnyirbálása, ez az ami esetleg szóba jöhetne.

Írod: "De ha már a saját történelmüket illetően eljutottak idáig, szívesen látnék a tantételeiket illetően is egy "valódi" biblia tudósok által összeállított független értekezést is"

Ezzel az a gond, magyar nyelvterületen legalábbis biztosan, hogy nemigen lenne olyan "valódi bibliatudós", aki el tudna vonatkoztatni a Tanúk tanításbeli múltjától, másrészt pedig ha a világi történészek felhördülést váltottak ki sokakból, akkor egy ilyen lépés vajon mit okozna a Tanúk között?

Teológiai értelemben az egyetlen komolyan vehető történelmi egyház, ami egyáltalán szóba jöhetne, az szerintem az unitárius egyház lenne, az ő teológusaik, ők viszont a Társulatnak biztosan messze túl liberálisok lennének,...

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.16. 20:41:34

@Columba: Hát nem igen vagyok otthon a politikában, igazad lehet. Majd meglátjuk, mit hoz ki belőlük a terror még a közeljövőben.Mert hisz pont erre való reagálásként nyilatkozott az angol miniszterelnök nő, hogy valamit már lépni kell. A tanuk meg csak pont ennek okán, szintén képbe kerültek egyből megnevezetlenül is. Azt hiszem Csilla linkelte be valahol a miniszterelnök nő beszédét.

---- A másik gondolatra.
A Kingdom Interlinier (Királyság sorközi fordítás) első kiadása jutott eszembe, amikor is a függelék megírásakor bevonták az az egyik akkori neves biblia tudós professzort, azt hiszem az isteni névvel kapcsolatosan. A vége az lett, hogy a prof kérte, hogy szüntessék be a könyv nyomtatását mert a szavait teljesen kiforgatták. Azt nyilatkozta, hogy ebben a formában ő nem adja a nevét a fordításukhoz. Kérte javítsák ki a szöveget az eredetire. A társulat viszont inkább azt tette, hogy a második kiadásnál a kiforgatott szöveget meghagyta, de a prof, nevét és eltüntették a könyvből. Ezt csak annak okán írtam le, hogy rámutassak meddig kell nekik egy név, és milyen csalafinta húzásokat képesek véghezvinni. Egyszerűen hihetetlen.

Jónás_ 2017.06.17. 08:38:51

@Columba: "ami egyáltalán szóba jöhetne, az szerintem az unitárius egyház"

Szerintem a blogközösség kutatói inkább!
Van a szervezetnek egy olyan megjegyzése, hogy ha elfogulatlan véleményre van szükséged a viselkedéseddel kapcsolatban, akkor ne a barátaidat kérdezd. Gondolom ezt szervezeti szinten soha nem fogják alkalmazni, egyébként meg jól hangzik a tanács. Sajnos nem találtam meg a forrást, pedig jól jött volna a holnapi posztban is.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.17. 10:20:26

@Columba:
"az angolok is az Unióban vannak, csak népszavazás volt még eddig, az érdemi kilépési tárgyalások még meg sem kezdődtek, csak beszélnek róla, ha jól tudom. :) Ugyanakkor ők elég külön utasak ahhoz, hogy meglepetéssel szolgáljanak e témában is, viszont azt kizártnak tartom, hogy valami enyhébb szankciónál többet lépjenek meg a Tanúkkal szemben adott esetben. "

Amennyit én ebből látok, az annyi, hogy az angol miniszterelnök nő besokallt a London Bridge-i támadás után, és beígért mindenféle retorziókat (ezek természetét nem konkretizálta).
Tény, ami tény, az angolok igen toleránsak sok területen, és nehezen képzelem el, hogy össze tudnák kapcsolni 'azokat a kedves embereket, akik a Őrtornyokat terjesztik', a JT egyházon belül történő súlyos jogsértésekkel (hasonlóan a terrorcselekmények elkövetői és az iszlám vallás képviselői között) A Tanúkkal kapcsolatban tudtommal a jótékonysági státuszt támadták ex Tanúk csoportjai.

Alapvető problémának azt látom, hogy a kormányzatok inkább csak meg akarják védeni magukat a szélsőséges csoportok tevékenységétől, amit elsősorban tiltással vagy korlátozással érnek el. Ez az ő szempontjukból teljesen érthető, de azt nem látják át, hogy ez csak olaj a tűzre a legtöbb fundamentalista csoport esetében.
A tagok emberi jogaival azért nem foglalkoznak, mert azt gondolják, hogy 'maga választotta magának'. Ez részben igaz, bár az egyes emberek szektába kerülésének élettörténete nagy eltérést mutathat. A beleszületetteken pedig csak sajnálkoznak, ahogy minden más nehéz sorsú családban született gyereken. Nem léteznek, vagy csak kevés olyan program van, mely megcélozná ezeket a problémákat (érzelmi manipuláció, pszichés terror, de akár szexuális és/vagy fizikai bántalmazások), így a legtöbb manipulátor nem kerül felelősségre vonásra. Így a Tanúk sem, mert ugyan mitől lennének különbek a bánásmódban, mint bárki más.
Az ún. 'illetéktelen befolyás' (lánykori nevén: agymosás) ilyen-olyan okok miatt még nem került be még a büntethető tételek közé. Ez egy elég árnyalt terület, az egyén személyes felelőssége nem kihagyható dolog, amivel egyet tudok érteni..... (bár egyenlőre ezt csak az áldozatok felé alkalmazzák, az elkövetők egyéni felelőssége nincsen ugyanolyan mértékben kiemelve...).

Nyilván a tiltásoknak is oka lehet, és adott esetben szükségesek, sőt eredményesek is lehetnek, bár ez mégis csak a XX. század problémamegoldási stílusa, és mi már a XXI. században élünk. Hosszabb távon az azért talán mégis csak járhatóbb lesz, ha a szekták témakörében végeznek majd kutatásokat, nem kihagyva ebből a volt tagokat sem. Ekkor derülne csak ki, hogy milyen valós károkat is okoztak. A tények nyilvános feltárása (ezáltal a tagok és az új megtérők tájékoztatása) és az általuk okozott valós károkért történő felelősségre vonás (adott esetben anyagi felelősségvállalás) hatására majd meggondolnák, hogy mit engednek meg maguknak és mit nem. Ettől azért még messze vagyunk, bár egyes országokban, egyes területeken (gyermekek szexuális molesztálása) már történtek eredmények.
süti beállítások módosítása