Halálos kérdések... és a feltámadás
2017. április 28. írta: Egonymus+

Halálos kérdések... és a feltámadás

lazar.jpg

Az emberek általában félnek a haláltól. Talán Jehova Tanúi azok, akik nem félnek az elmúlástól, mert hisznek a feltámadásban, vagy abban, hogy ’milliók élnek most, akiknek sohasem kell meghalniuk’. A többség azért az utóbbi lehetőséget választaná, még akkor is, ha tudja, hogy a halál és a feltámadás közötti időszak minden esetben, csak egy pillanat. Pont ez a pillanat keltette fel az érdeklődésemet.

A Biblia szerint mi történik a halál beálltával? A test elporlad, elvesznek a gondolatok, tervek, öntudatlan halálalvásba merül az ember. Mi lett az egyén személyiségével? Az emlékeivel? A tudásával? A készségeivel? Hol tárolódott mindez, amíg élt? Az agyában, ami elenyészik a föld alatt, vagy elég hamvasztáskor? Te mit gondolsz ezekről? Egy szempillantás alatt, mind megsemmisül? Ebből ered a következő kérdés.

Mi a Biblia kinyilatkoztatása a feltámadásról? Az emléksírokból előjönnek a feltámadók? Újra materializálódott testben, mintegy újrateremtve, annyi idősen, mint amikor meghaltak, hogy megismerhessék a túlélő, vagy a feltámadó rokonok, ismerősök? Vagyis ott folytatja az életét, ahol az azt megelőző pillanatban abba maradt? Honnan, hogyan kapja vissza a személyiségét, az emlékeit, a tudását, a készségeit? Mi a véleményed?

Jó példa erre Lázár, aki négynapos pillanat után támadt fel Jézus szavára. Az ő esetében kérdés lehet az is, hogy a sírban lévő élettelen test támadt fel, vagy nem. A lényeg azon van, hogy miként, honnan kapta vissza mindazt, aki ő volt, az emlékeivel, tudásával, stb…?

Nos, a válaszok különbözőek lehetnek.                                                                                                                      „Ne bölcselkedjünk feljebb, mint…, ezek Isten titkai.”
„A feltámadás egy csoda lesz.”
„Te tudod a válaszokat?”

El kell ismernem, hogy nem tudom a válaszokat, de bármely, az emberi tudat által felmerült kérdésre kell lenni válasznak, csak még ’nem vagyunk képesek elhordozni’.

Kíváncsian várom a gondolatokat!

- Egonymus -

A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr9412459847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.04.28. 09:14:31

Úgy gondolom, senki sem tudja a válaszokat, de valamiben azért mégis csak hisznek az emberek. Akiknek volt valami halál közeli élményük, azok leginkább egyetértenek a halál utáni élet létezésében.
A JT hitnézet a halálról és feltámadásról igen megnyugtató, de sajnos része egy manipulatív vallási doktrinának, így annak valóságtartalma megkérdőjelezhető. Pl: van ugyan feltámadás, amikor elvileg találkozhatsz elhunyt szeretteddel - igaz csak akkor, ha része maradsz egy szervezetnek, mely már sokat hazudott és amúgy is abúzív valamilyen formában (Pl kihasználja a tagokat, megtűri a bántalmazást, sőt szentesíti is azt stb.). Arról nem is beszélve, hogy sokszor több kérdést hagy nyitva, mint amennyire választ ad (mi lesz a házastársak státusza a feltámadáskor stb). Így azért mégse annyira meggyőző a dolog.

Természetesen, aki vígaszt akar, annak így jó, még akkor is, ha el kell fogadnia az összes többi dolgot a szervezeten belül. Ha erre egy idő után még sem hajlandó, akkor leugrik a kupak az addig jól lezárt palackról, melyben felgyülemlett fájdalmait tartogatta, melyekkel kapcsolatban azt remélte, hogy majd az "újvilágban" enyhülést és jóvátételt kaphatnak. Ebben benne lehet a feltámadás és a halál utáni élet kérdése is.

Abban a formában, ahogyan a szervezet tanítja a halál utáni életet és a feltámadást - legyünk őszinték - nem sok értelme van az életnek egyáltalán. Az "örök élet" elnyeréséhez be kell lépnünk egy csoportba, melybe ha sikerrel benn maradunk, akkor minden rendben: ha meg is kell halnunk, a feltámadáskor ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Nincs elszámolás, nincs felelősségvállalás, nincs az egyszeri megismételhetetlenség tudata. Ez aztán utat nyit az öngyilkosságnak, mártírhalálnak meg hasonlóknak, vagyis ha azt vesszük, rossz gyümölcsöt terem. (Lehet, hogy a volt Tanúk között is azért magas az öngyilkosok száma, mert azt gondolják, hogy íly módon ki lehet lépni gondjaikból a halál által?)

A másik kérdés az, hogy az egyszeri és egyedi élet (ez az ami mindannyiunknak van, ami "kézzel fogható"), hogyan jön össze az örök élettel? Most vagy az egyik, vagy a másik, a kettő ellentmondásnak tűnik. Nem feltétlenül!

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2017.04.30. 23:30:24

@t.csilla: Igen, valójában gondolkodásra akarom bírni az olvasót. Ha nem is tudhatja senki a választ, azért különböző megközelítésből pl. Lázár esete sem egyértelmű. Persze lehet, hogy csak számomra.
Írod, hogy a volt Tanúk között magas az öngyilkosok száma. Ezt honnan lehet tudni?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.05.01. 07:26:02

@Egonymus+: Külföldi fórumokon értesültem arról, hogy sok exTanú követ el öngyilkosságot.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.05.01. 14:52:20

@t.csilla: Biztosan nem amiatt, hogy majd feltámadnak vagy hogy lélekben majd tovább élnek... Egyszerűen megpróbálnak véget vetni szenvedésüknek ami Tanúságukból és azt azt követő kiközösítésből ered, mert ezek az emberek mindent elveszítettem, fiatalság újat, családjuk a szervezeten végül rekedt, barátaikat...S nem is akarják magukat szemenköpni, hogy viszamenyenek...S az, hogy mi lesz a halál után ezeket a személyeket nem érdekli, csak nem akarnak már szenvedni..Megértem őket..

Virágvirág 2017.05.01. 15:29:12

Munkámból eredően nagyon sok embert láttam már meghalni sajnos. Fiatalt, időst egyaránt. Van, aki napoking haldoklik morfiumra kötve, és már nem reagál a külvilágra, de van olyan is, hogy beszélek hozzá, és már nem kapok választ, mert egy pillanat alatt meghal. Miközben teszem automatikusan a dolgom, mindig eszembe jut, vajon hol vannak most, látnak e engem, hallanak e, figyelik e hogyan bánok a földi porhüvelyükkel. Lehet, hogy alszanak, ahogyan a tanúk mondják, lehet, hogy a lelkük egy magasabb dimenzióból még visszanéz, nincs válasz, nem tudjuk. A Biblia nem ad egyértelmű választ, legalábbis nekem nem. Amit tudok tanácsolni mindenkinek, a jelenlegi életet tegyétek minőségivé, teljessé, örömtelivé. Örüljetek apróságoknak is, amik nem kerülnek pénzbe: a napsütésnek, a virágoknak, a madaraknak, családnak. Mert azon az ágyon nagyon egyedül van mindenki, és nem számit hány éves vagy, az elszakadás ettől a világtól nagyon nagyon nehéz.
Egyszer talán valaki visszajön és elmeséli, hogy mi történt vele. Mindig is hiányoltam, hogy Lázár nem mesélte el a saját történetét. Illetve azt, hogy nem irt róla senki.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.05.01. 18:00:14

@Alvirág:
Akkor szerintem kb. azonos területen dolgozunk :) Engem is érdekelne például az, hogy ha az ember test és lélek (és itt nem egy személytelen életenergiára gondolok) akkor a lélek vajon egészséges-e, ha a test beteg és erőtlen? Ha meghal valaki, akkor egy ép, új lélek szabadul fel, vagy pedig a beteg? Mi van azokkal akik soha meg nem ízlelhették azt ami egy normális embernek megadatott és úgy halnak meg? A lelkük mennyiben lehet más? ... Már ha úgy van, ahogyan hiszik?
Más részt komoly életbölcsességeket bölcsességeket fogalmaztál meg.
(Bár úgy emlékszem érdekes módon egy biblia író is hasonló érzülettel vélekedett az élet apró örömeiről (Salamon) :)
süti beállítások módosítása