Blogo(l)ló
2017. április 25. írta: Egonymus+

Blogo(l)ló

blogollo.jpg

Már közel hat éve, hogy a „Mindenkinek Jehova Tanúiról” (néhány hónapja indult) blogon olvastam ezt a fordítást Johnny-tól. Számomra ez a kis film olyan gondolatokat idézett az Őrtorony(ok)-ból, melyekre nem figyeltem oda, a bő 20 éves Jehova Tanúságom alatt. Gondoltam megosztom a blogot látogató olvasóinkkal.

Jehova Tanúi és a független gondolkodás

Jehovah's Witnesses and Thinking For Yourselves Without The Watchtower Society
2011. 01. 01:15 – fordította: Johnny Joker 


"Üdvözlet, Jehova Tanúi!

Problémásnak találjátok a saját gondolkodást?
Morálisan elfogadhatatlannak találjátok a gondolkodást, az Őrtorony Társulattól függetlenül? Nehéznek találjátok, hogy az Őrtorony Társulat nélkül éljetek?

Ha igen, azt az Őrtorony Társulat javaslatai okozhatják. Az évek folyamán, a kiadványaikon keresztül támadások érkeztek az Őrtorony Társulattól az egyéni gondolkodás ellen, vagy más néven a független gondolkodás ellen.

Figyeld meg az 2006. július 15-ei Őrtorony számának a 22. oldalán, a 14. bekezdést
A következőket írja!
"A büszkeségnek is szerepe lehet, néhányan pedig a független gondolkodás csapdájába esnek."
Tehát itt láthatjuk, hogy a független gondolkodást a büszkeséggel társítják, amely azt az érzetet kelti benned, hogy ez egy rossz dolog.

Figyeld meg az 1989. szeptember 15-ei Őrtorony, 23. oldalán, a 13. bekezdést!
"De a független gondolkodás szelleme nem érvényesül Isten szervezetében..."
Tehát ha saját magad gondolkodsz Isten szervezetében, az olyan mintha valami rosszat cselekednél.

Figyeld meg ezt, ez az 1988. augusztus 15-ei Őrtorony, 30. oldalán található!
"Örülünk, hogy elhagyták e világ független gondolkodási mintáit..."

Oké, ez az 1980. november 1-ei Őrtorony szám, 20. oldalának, második bekezdése!
"Az ideális harci rendszert megzavarta a független gondolkodás és a bűn. (1Móz 3:1-19)
Aztán az 1987. február 1-ei szám, 19. oldal, 13. bekezdés:
"...némelyik közülük többre tartja az önnálló gondolkodást és önfejűséget a többieknél."
Itt láthatjuk az önfejűséggel történő kapcsolatot.


Aztán az 1987. november 1. szám, 19. oldal, 15. bekezdés:
"De belül szellemileg tisztátalanok, többre tartva a büszke, független gondolkodást."
Mindenesetre nálad a pont, mert el kell kerülnöd a független gondolkodást!
Az 1983. január 15-i Őrtorony, 22. oldal:
"...Sátán megkérdőjelezte Isten eljárásmódját ez ügyben. Ő mozdította elő a független gondolkodást.”

Hogyan nyilvánult meg az ilyen független gondolkodás? Egy általános mód az Isten látható szervezete által nyújtott tanácsnak a megkérdőjelezése. Nos ha ez történik, és ezt terjesztik Amerika szerte az Őrtorony Társulat által, az azt okozhatja, hogy azt hiszed Isten megkérdőjelezése független gondolkodás és Sátán tett is így tett az Édenkertben, megkérdőjelezve Isten (teljességét?) és most már láthatod, hogy Isten szervezete, az Őrtorony Társulat. Ha megkérdőjelezed a tanácsukat az bizonyíték a független gondolkodásra, és ez ROSSZ az Őrtorony Társulat szerint. Tehát mi történik: az önálló gondolkodásra való képességedet befolyásolják a propagandájuk által."

Érdekes, hogy ezek közül egy cikket találtam meg magyarul. Úgy látszik az akkori kiadványok Magyarországon különböztek az amerikaitól, és úgy látszik, hogy a mostani Őrtorony Társulat által kiadott program a Library is különbözik. Hmm, ha jól emlékszem az egész földön egységes oktatásról tudtam, arról hogy mindenki ugyanazokat a cikkeket olvashatja a Föld minden részén. Úgy látszik nem. Az Őrtorony társulat vajon miért nem fordítja le és teszi bele a Library-be, és adja ki újra magyar nyelven is ezeket a cikkeket? Gondolom kitaláltátok: ha nincsenek régi, magyarázandó, megkérdőjelezhető kiadványok, nem kell annyit magyarázkodni. Kicsit furcsának tartom, hogy a régi cikkeket így rejtegetik.
Persze tudom, hogy azért nem stimmelnek az idézetek, mert 90 előtt elcsúszás volt, nem akkor jelentek meg magyarul a cikkek, és csak összevont anyagok jelentek meg. Úgyhogy erre nem hivatkozom. Talán, ha kulcsszót írunk, megtalálható, de csak ’80-tól vannak a Libraryn az anyagok - ellenben az angol nyelvű kiadással.

A Társulat ugyan úgy rejtegeti a korábbi irodalmát és történelmét, ahogyan azt Orwell az „1984 című művében a párt tette.

Tehát:
JEHOVA TANÚI NEM SZERETNÉK HA FÜGGETLENÜL, ÖNÁLLÓAN GONDOLKODNÁL!

Érdekes azonban átgondolni a következő idézetet:

„Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól.” 
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Egy jó szellemiségű testvértől szeretném megkérdezni, hogy vajon ezt a vizsgálatot hogyan is tehetjük meg független gondolkodás nélkül? Ha pedig nem gondolkodunk függetlenül, a vizsgálat eredménye nyilvánvaló lesz, hiszen nem pártatlanul vizsgáltuk a kérdést.

JEHOVA TANÚI NEM SZERETNÉK HA FÜGGETLENÜL, ÖNÁLLÓAN GONDOLKODNÁL!

...viszont szeretnék a kezdetekben - amíg érdeklődő vagy - elhitetni veled, hogy ezt megteheted!

- Jhonny Joker -

Közzétette: Egonymus




A bejegyzés trackback címe:

https://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr4412448925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C. Hannah 2017.04.25. 11:24:09

A független gondolkodást bünnek tartják azután ha te is Tanu lettėlVigyázz,mert tanu, pláne független gondolkodással nem lehetsz úgy ha hangot adsz a hű ès bölcs_től eltèrő vèlemènyednek!Megzavarod ezzel a gyül. egysègèt ès bèkèjèt, hamar megèrzed,h nem is voltál köztük szeretetteli testvérekkel körbevéve!A vének hamar figyelmeztetnek,h az az igaz amit a Vezető T. mond,mert a kedves testvérek megmondják titokban nekik,h te nem értrttél valamiben egyet .

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2017.04.25. 23:01:51

@C. Hannah: Nem tudom, hogy az irónia szól belőled, vagy a tájékozatlanság? Már évek óta nem vagyok Tanú. Amiről írtam, az az ébredésem időszaka volt. Felébredtem és átkellett értékelnem a JT-s évtizedeket, és folyamatosan kikell innom a keserű poharat.

C. Hannah 2017.04.28. 23:59:31

Egonymus@ Ne haragudj,de én még nem ismerlek,h tudjam ennyire JT_s multad.Nem ironizáltam,csak óvni szerettem volna érdeklődőket,tanulmányozókat, h ne essenek olyan csapdába, mint sokan,akik igazi Biblia_tanulmányozást és ismereteket vártak "kedves,szerető " gyül._ ben,ahol persze eszükbe sem jut,h tilos lesz a független gondolkodás is sok minden más mellett.Kezdő vagyok a comm.nen is,ne haragudj
süti beállítások módosítása