Diskurzus a kilépésről
2017. február 21. írta: l.gabi

Diskurzus a kilépésről

Amikor ez a blog elindult, akkor két várakozásom volt. Az egyik, hogy képes leszek megmutatni egy-két érdekesebb korábbi bejegyzés hátterét, több interjút is leközölve érintettekkel. Ez nem sikerült. A másik reményem az volt, hogy az éppen aktuális történésekről majd elkezdődik valamilyen eszmecsere. Nagyon örülök annak, hogy a közös blog egy éves évfordulójához közeledve, ez spontán megvalósulni látszik. Ehhez a kilépéses eszmecseréhez szeretnék adni egy új szempontot a mostani bejegyzéssel.

exit.jpg

Aki figyelemmel követte a mostani bejegyzéseket, az láthatta, hogy egy kilépéssel kapcsolatos eszmecsere kezdődött el január 30-a óta. Az eszmecsere első állomásának Egonymus írását tekintem, melyben a szervezettel való tömeges szakítás kérdéseit boncolgatta. Sajnáltam, hogy abból nem alakult ki semmilyen komolyabb párbeszéd, de erre majd vissza fogok térni. Úgy éreztem, hogy az akkor közreadott másik írása is ehhez a diskurzushoz tartozik. Kingdom ezt követően állt elő a Mátrix-írással, ami a szervezettel való szakítást a "mi" nézőpontunkból közelítette meg, de megkísérelte mindezt a kilépni akaró ember szemével is leírni. A korábban Sefatias oldalán megjelent írás újraközlésével (talán nem is szándékosan) Marci is a kilépés-szakítás egy olyan oldalát érintette, amit a saját élményeinkből is ismerünk.

Ami engem ebben az egészben nagyon foglalkoztat, az éppen az a pont, amit Egonymus is érintett, vagyis a szervezettel való szakítás, mint aktus és az utána való élet és ebben az egészben a szervezetkritikus blogszféra szerepe. Erről szeretném a saját véleményemet leírni, de ez csak egyféle előszó (pro-vokáció) mert nagyon érdekel mit gondol erről mindenki más.

A szervezettel való szakítás, mint mérhető aktus

Az egyik kulcskérdés, ami alapjában véve felforgathat mindent, az a szervezettel való szakítás módja. Már többször és sok helyen leírtam, hogy nekem nincs problémám azzal, ha valaki a szervezet tagja marad papíron. Ezernyi okot tudok felsorolni, amiért ezt ésszerű, józan lépésnek tartom akkor is, ha az illető személy egyébként nem ad hitelt a szervezet tanításainak. Tudom, hogy sokan mások is így gondolják a szervezeten belül, csak a közvetlen ismerőseim körében gondolkodás nélkül fel tudok sorolni legalább 80 ilyen embert.

Ez azt is jelenti, hogy a szervezettel való ilyesféle szakítás nem mutatható ki a szervezet adataiból. Ezen emberek munkajelentéseit talán "begyűjtik", tehát még a tétlenek közé sem sorolják őket. Talán szerepelnek az emlékünnepi statisztikában is, mert ha máskor nem, akkor azért elmennek (például a családi béke miatt). Tehát maga a szakítás megtörténik, de a szervezet előtt ez nem válik nyilvánvalóvá.

Vajon mi ebből mennyit látunk meg? Ha vannak rokonaink, barátaink a szervezeten belül, akkor tudunk róla. Ha sok emailt kapunk vagy más felületen üzennek nekünk, akkor is. Azonban ha nincsenek ilyen vagy hasonló kötődéseink, akkor úgy tűnhet, mintha a szervezet zavartalanul élné a maga kis életét, meg sem érezve semmit a csalódottak, kiábrándultak és kételkedők arányairól.

Holott ez nincs így! Több olyan üzenetet kaptam, mely a szervezet különböző alacsonyabb szintjein lévő vezetőktől származik és a testvérek közömbösségét, érdektelenségét írják le. Amikor a munkajelentések számait boncolgattam, akkor például az egyik ilyen ember írta le, hogy náluk körülbelül a munkajelentések 50 százaléka mögött nincs valódi szántóföldi munka (de ennek az oka nem csupán a fiktívnek tekinthető jelentések).

A jtinfo-blogon is többször szóba került, hogy igazából a szervezet saját adataiból is kimutatható valami "rendellenesség" a magyarországi JT-teokráciában. Hiába volt 490 (vagyis 7 gyülekezetnyi) keresztelkedő, valahogy mégsem tudtak tényleges növekedést generálni. A 7 gyülekezetnyi keresztelkedő csak 1 új gyülekezetre és 400 fős csökkenésre volt elegendő, valamint új emlékünnepi rekordhoz is kevés volt.

A következtetésem: van kilépési hullám. Valódi tömegek szakítanak a szervezetet.

De vajon hova mennek ezek az emberek?

A szakítás után - és a blogszféra

Valahogy a magyar nyelvű közeg úgy alakult, hogy a blogszféra a legláthatóbb exes jelenséggé vált, de ez egyáltalán nem természetes. Vannak olyan nyelvterületek, ahol a nagy élet a fórumokon zajlik és jó dolgok születnek. Sőt, magyar nyelvterületen is zajlik több közösségépítési-projekt. Ezek lényege az, hogy különböző civil szervezetekbe ágyazódva, azok védernyője alatt épülnek a lokális exes-kételkedő közösségek. Ezeknek amennyire lehetett, teret is adtam a blogon, de általában kerülik a nyilvánosságot és ez az eljárásuk eléggé elgondolkodtatott.

Arról van szó, hogy megtapasztalták a kilépő személyek (finoman szólva) furcsaságait. Az egyik testvérnő, aki ezzel foglalkozik elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt még nem mérlegeltek, aki kilépett, azt azonnal tárt karokkal várták. Ma viszont már eleve gyanakodnak mindenkire és akár 2-3 éven át is "novíciusként" kezelnek egy csatlakozni szándékozót. Miért?

Ő maga tömören és világosan fogalmazott ("mert sok a kretén"), de én inkább részletezném. Sok a kilépők között az alkalmazkodni képtelen, közösségellenes devianciáktól halmozottan sújtott ember. Ha egy ilyen embert azonnal befogadnának, egyből feldúlná a békés csoportokat és ezért inkább kivárnak.

A tapasztalataik szerint:

  • állandóan elvárásaik vannak a közösséggel szemben, főként kapni akarnak
  • folyamatosan udvarlási hadjáratokba kezdenek, ami elrontja a normális légkört (főleg férfiak művelik ezt és nők felé)
  • saját "igazságaikat" szeretnék a többiekre erőltetni (mely nem feltétlenül egy vallás, bár sokszor az, máskor meg egy termék vagy ilyesmi)
  • állandóan megsértődnek, mert mások reakcióiból olyanokat olvasnak vagy következtetnek ki, mely szinte biztosan meg sem született a másik ember gondolataiban
  • alapvető információkkal sem rendelkeznek a szervezetről!

Ez utóbbira nagyon sok döbbenetes adatot mutattak mások is. Az egyik kedvenc példám egy olyan egykori kisegítőszolga (aktív időszaka mintegy 1/3 részében kisegítő úttörő is volt), aki nem hallott még Raymond Franz nevéről, nem tudta azt sem, hogy a szervezetnek volt egy Fred Franz nevű elnöke és egy szervezetkritikus könyvet sem nyitott ki soha életében. Amikor megismertem őt, a legnagyobb természetességgel közölte velem is, hogy ő hosszú írásokat nem szokott elolvasni - így utalt egy tanulmányozási cikkre, ami az akkori folyóiratban jelent meg! Úgy volt tehát kisegítő úttörő és kisegítőszolga, hogy soha nem olvasott el egy folyóiratot sem az elejétől a végéig! A "fiókbizottság"-ot is keverte a Bétellel! Azért merem ezt így leírni, mert egy zárt facebook-csoportban óriási nagy vita kerekedett közte és köztem, így ez valamennyire már nyilvánosságot kapott. A kiegyensúlyozott tudósítás érdekében azt is megjegyzem, hogy szerinte az ő olvasási szokásai az általánosak és az enyéim szélsőségesek, sőt, betegesnek titulálta bennem azt, hogy mindig elolvasom a folyóiratokat és a szervezet más kiadványait.

Nem a konkrét személy és vita ebben az érdekes, hanem maga a jelenség, melyet a saját tapasztalataim szerint is terjedőnek, lassan már tényleg általánosnak élek meg. Számomra eddig a Jehova Tanúi szervezetéhez tartozó emberek "olvasó emberek"-nek tűntek, akik szeretnek olvasni, elmélyedni, kutatni, gondolkodni. Éreztem, hogy ennek vannak határai, de a saját szervezetük kiadványait azért valamennyire olvassák, ismerik és mindig komoly esélyei vannak egy-egy jó beszélgetésnek, mert belül, a lelke mélyén mindenki szeret kutatni, gondolkodni. Az utóbbi hónapokban, sőt az utóbbi években megélt élmények ... összerombolták ezt a hitemet.

Mindez azt is mutatja, hogy egy alapvetően írásos felület, amely gondolkodásra, elmélyülésre, kutatásra hív, csak igen szűk körben lehet népszerű. Jó pár beszélgetésben megtapasztaltam, hogy a blogos írásokból is csak azok terjednek közöttük, melyek a zsigeri indulataikat kiszolgálják, melyek hangot adnak a sérelmeiknek. Figyelve néhány ilyen "ex" facebook-oldalát azt láttam, hogy évek óta elavult híreket újdonságként ajánlanak másoknak, sokszor álhíreket, városi legendákat osztanak meg és szinte mindennek bedőlnek, mintha igényük sem lenne ezek ellenőrzésére (holott nem lenne nehéz). Nem is csodálom, ha az ilyenek elkerülik a blogszférát, hiszen olyan dolgok sokaságát kellene megtenniük, mely nem alkotja a megszokott életük részét. És ez most nem leszúrás, nem bírálat, hanem egy egyszerű tény.

Nem áll szándékomban senkit sem megbántani vagy kritizálni, de a kilépők és kételkedők között tényleg van egy ilyen réteg, de nem tudom megbecsülni a létszámukat. Mindezt pedig azért érzem ide tartozónak, mert szerintem a blogon megkezdett eszmecsere egy másik oldalára világít rá.

Tömören és röviden: vannak olyanok, akiket soha nem fogunk tudni írásokkal elérni. Ettől ők nem rossz emberek, nem negatív példák semmire sem, csak nem részei a célközönségünknek.

Vannak azonban mások is, akiket szerintem nem érhetünk el, róluk majd a következő írásomban szeretném összegezni a tapasztalataim.

A bejegyzés trackback címe:

http://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr8912274409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.02.21. 07:58:31

Én köszönöm, hogy megosztottad velünk véleményed....Nagyon elgondolkodtató...Kijózanító..de tényszerű...Ám nagyon sok kérdés vetődik még fel, melyekre nem tudjuk, esetleg csak sejtjük a válaszokat... S én ezeket meg sem merem nyilvánosan fogalmazni...A lényeg, mi volt Tanúk nagyon érdekes jelenségek vagyunk...Legyen ennyi elég...

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2017.02.21. 08:22:56

Szándékos volt a konkrét cikk. :-)
Írtam is a bevezetőben valami olyasmit, hogy kiegészítésként szánom az előzőekhez. Bár az igaz, hogy ilyen mélyen nem gondoltam bele a dologba.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.02.21. 08:28:10

@Marci kérdez: Igen, de ez már nem a kilépésről szól.....Ami szerintem szándékos irány az írótól...S ha ebbe mélyen belemennénk, csörögnének a kardok, szabják, pallosok..... :) Jön a tavasz, az enyhülés, olvadás,... akkor jöjjön a lavina ??? :)

l.gabi 2017.02.21. 08:40:27

@Marci kérdez: Igen, visszaolvastam és valóban ott van benne :)
Most már nem módosítom, elvégre kiderült a kommentekben, hogy szándékos volt.

l.gabi 2017.02.21. 08:42:35

@Csakegyember: Én szívesen olvasnám a véleményed :)
És komolyan, ez nem csak egy taktikázás, mint a szántóföldi véleménykérés.

Nem mintha nem lehetne összerakni nagyjából mindenki álláspontját az eddigi írásai alapján.

alexa_szendrey · http://bktm.blog.hu 2017.02.21. 11:58:01

Elgondolkodtatott az írás, mert sajnos a saját élményeim is igazolják.
Az egyébként nem tragédia, ha valaki nem szeret olvasni vagy nem szeret információkkal molyolni. Ez általános jelenség.
Az viszont már nem annyira érthető, amikor valaki nem tud viselkedni. Amikor csak követel, sértődik, beszólogat és minden nőnél próbálkozik, hátha egyik-másik esetleg megdől neki.
Tényleg akadályt képez ez klassz kisközösségek, baráti-sorstársi találkozók megvalósulásában.

Azt se felejtsd el honnan áramlik ki mindez az embertömeg, melyik szervezet állítja elő! Vagy eleve az ilyenekben van valami hajlandóság csatlakozni egy ilyen valláshoz és már alapból ezek a jellemzőik voltak? Nem tudom eldönteni mi ennek a sok furcsa embernek az oka. Nem mindenki ilyen, de sajnos tapasztalom mennyire sokan.

kócsag 2017.02.21. 13:02:15

Én is tapasztalom ezeket, azonban van egy vitatható pont a számolásodban. A 490 keresztelkedő nem új ember a gyülekezetben. Meghatározhatatlan, de azért jelentős részük benti szülők gyerekei, vagyis voltak már emlékünnepen és korábban is hírnökök voltak. Az ő keresztelkedésük nem kell feltornázza a hírnökszámot és az emlékünnepi létszámot. Ettől még van csökkenés, csak ez a mérés nem olyan nagyon pontos.
A kilépők egy részére adott jellemzés akár bent is születhetett volna, Sokakkal éppen azért nehéz beszélgetni, mert a saját vallásuk kiadványait és magyarázatait sem ismerik. Csoda akkor az, ha nem tanítási okok miatt, hanem személyes okok és konfliktusok miatt lépnek ki?

kócsag 2017.02.21. 13:11:00

@alexa_szendrey: Nem mernék arányokat meghatározni, de a kilépők nem mindegyike ilyen, ebben szeretnélek megerősíteni.

Mégis sok ilyen ember van. Az egyik ok pofonegyszerű. Amíg annak idején jobb képességű embereket is ki lehetett nevezni, a nagyobb részük kilépett. A háttérben mindig a tanításokban való csalódás volt, mindegy milyen bíróit kreáltak és miből.

Mivel volt miből irtani, gondolták a vének, de egyszer feltették a nagy kérdést, ki fog szolgálni a gyülekezetben? Ki lesz a színpadszolga, a hangosító, a rendező, a mikrofonos? Igénybe kellett venni azokat is, akikre korábban nem is mertek gondolni!

Ezek kinevezése elkerülhetetlen volt, de a tudásuk, előéletük és együttműködési készségük alapján tényleg nem jöhettek volna szóba.
Ezeknek egy része nem értette hol a helye és amit itt lassan közösségellenes viselkedésnek nevezünk, megerősödött bennük. Vagy azért léptek ki, mert nem lettek kinevezve vénnek vagy éppen kisegítőszolgának sem vagy azért, mert összevesztek fűvel-fával.

kócsag 2017.02.21. 13:17:13

@alexa_szendrey: lakóhelyem szerinti gyülekezet a jó példa.
A testvér elég szerény képességű, minimális szorgalmú mindenben és élete leghosszabb olvasmány az volt, amikor átlapozta az útlevelét. Amikor már nem volt más, csak akkor kérték fel színpadszolgának, amire szerintem fizikailag is alkalmatlan volt a lába miatt. Viszont úttörőzött, volt iskolán is és egy HZ nevű utazó kivívta neki a kisegítőszolgai kinevezését.
Színpadszolgaként úgy gondolta a felügyelet a feladata. Beosztotta ki vigye a mikrofont, ki hangosítson és ki legyen a színpados. Pár hónap után szóltak neki a vének. Tisztázták vele a kisegítőszolga és a főnök közötti különbséget. Felszívta magát, megsértődött és kioktatta a véneket. Ők csak ültek és néztek ki magukból. Akkor döbbentek rá mennyire hiba volt olyat kinevezni aki nem olvas kiadványokat.
Másfél éven át tartó vita után lett törölve, már nem jár gyülekezetbe sem és sokak nagy örömére hivatalosan is kilép.

A környéken lakó kedves sorstársak pedig rettegnek :)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.21. 13:59:27

Sokat gondolkoztam én is azon, hogy miért nem működik a sorstársi közösség az exek között. Pedig azt gondolná az ember, hogy igen nagy szükség lenne erre, mivel a kizártak közül sokan elvesztik korábbi kapcsolataikat, és ha sikerül is újjáépíteni/helyettesíteni ezeket a "világban", akkor is a Tanús tapasztalatok olyan egyediek, hogy egy kívülálló soha nem lesz képes megérteni azokat. De talán nem én vagyok az egyetlen, akinek a exek között olyan tapasztalatokra tett szert, amilyeneket a gyülekezetben is szerzett anno, és abból inkább nem kérne többet...

A sértődékenység egy olyan faktor, ami miatt egy 'aláaknázott' területnek tűnhet egy ex-JT közösség. De ennek is két oldala van: 1. amikor valaki mindig megsértődik mindenen, és a másiknak fogalma sincs arról, hogy mi az illető baja 2. amikor valaki(k) felháborítóan sértő módon viselkednek, melyen valaki(k) jogosan megsértődnek, melynek valamilyen formában hangot is adnak. Na ez utóbbi abszolút tolerálhatatlan egy olyan csoportban, mely 'abból élt', hogy ott mindig minden baromságot le kellett nyelni a "béke" érdekében. Ez a szellem sokszor "öröklődik" a kilépők köreibe, mert egyszerűen ezt szokták meg....
Más szavakkal, ha sérelem ér a csoportban, akkor nincsenek rá eszközök, hogy kezeld, mert vagy nem szólsz (ilyenkor egy idő után eleged lesz), vagy szólsz és akkor te leszel a bajkeverő:)
És még van egy olyan variáció is, amikor maga a sértegető sértődik meg azon, hogy másokba belegázol....:) (ez mondjuk még óvodáskor magasságában elmegy, de később már a legminimálisabb önreflexió hiányáról tanuskodik, amivel ugyan mit lehet kezdeni egy közösségben...?....még a blogról ki lehet tiltani az ilyen antiszociális embert)

kócsag 2017.02.21. 15:08:06

Körülbelül 100 olyan ember van az egykori tanúk között, akikkel szívesen járunk össze. Egy ideig mindig bővítettük a kört, majd valamikor leálltunk. A gyülekezetben értettem, a békesség miatt el kell viselni a másikat akkor is, ha totál antiszoc. Most meg nem kötelez rá semmi, ezért álltunk le, holott lehetne akár 1000 fős ilyen társaságunk is. Az ok az, amit Csilla írt, nem bírjuk lenyelni azt a sok mindent, amit mások szerint el kell fogadni tőlük. Megszokták és azt hiszik kint is automatikusan működik. Mi ezért zárkóztunk be. Régebben jó ajánlólevél volt, ha valaki ex volt, ma már vészcsengő.

A sértődéssel nekem is gondom van. Néha úgy érzem egyeseknél ez a normál üzemmód. Mindig keresik min húzzák fel magukat, kire haragudjanak. Szerintem azért is kerültek be valamilyen közösségbe, mert ezt csak ott tolerálták. Nem csoda, ha kint társtalanok lettek vagy új egyedüli igazságokhoz menekültek. Sajnálom őket, őszintén sajnálom, de nincs energiám hozzájuk.

A témához visszatérve, a blog valamennyire olvasó műfaj. Akik nem olvasnak, azokat egy blog sem fogja elérni. Ez nem baj, nem nekik szól, ezen nem kell aggódnod.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.21. 16:54:05

A kilépés egy összetett dolog. Nem csak abból áll, hogy eddig volt egy vallásunk, vagy tartoztunk egy egyházhoz, amiről kiderült, hogy 'nem igaz' és akkor majd másban hiszünk ezután. Itt nem az van, hogy 'uram kihez mehetnénk, örök élet beszéde van nálad', amivel (és hasonló vallásos szövegekkel) a társulat fogvatartja a tagjait, és megpróbálja lenyomni a torkukon a zsarolásokat, megaláztatásokat és egyéb 'tökéletlenségeket'. A kilépés folyamatában - azon kívül, hogy vallásos hitnézetek íródnak felül -, meg kell érteni az indoktrinációs technikákat, melyeket alkalmaztak velünk szemben, és azokat a családi, egyéni körülményeket, melyek védtelenekké tettek ezekkel szemben. A kilépés ráadásul messze nem csupán vallásosságot érint, hanem sok minden mást is (családot, megélhetést, lakhatást stb.) a társulat szabályainak köszönhetően. Ha valaki leszűkíti ezeket csupán vallásos kérdésekre (Háromság, nem Háromság, van-e Isten vagy nincs, meg kell-e térni, újjá kell-e születni stb), akkor elég fárasztó lehet az ilyen végnélküli vitatkozásokat másoknak hallgatniuk. Ugyanakkor mégis egy vallásos jellegű sérülésről van szó, és érthető, ha valakiket érdekelnek ezek a kérdések is. A baj az, hogy azok, akik elsősorban vallásos oldalról közelítik meg a kilépésüket (most itt nem feltétlenül a társulati kritikára gondolok), nem mindig képesek tolerálni mások nézeteit vagy életstílusát.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.21. 18:48:15

@t.csilla: "Ugyanakkor mégis egy vallásos jellegű sérülésről van szó, és érthető, ha valakiket érdekelnek ezek a kérdések is. A baj az, hogy azok, akik elsősorban vallásos oldalról közelítik meg a kilépésüket (most itt nem feltétlenül a társulati kritikára gondolok), nem mindig képesek tolerálni mások nézeteit vagy életstílusát."

> Embere válogatja, bár szerintem való igaz, hogy alapvetően a vallásosság a jellegéből adódóan kirekesztő. Mert azzal, hogy elkezdek "vallani" valamit, máris fölé, vagy mellé helyezem magamat egy másik halmaznak.
Ez természet szerű, olyan mintegy logikai képlet, ami persze vissza felé is igaz. Ebben valóban nem csak a tanúk érintettek.
Még az elvileg rugalmas protestáns gyülekezetek között is olyan mértékű elvileg nem létezhető válaszfalat látok, hogy képtelenek egy közösséget alkotni egymással a nézeteik közötti, olykor akár csak árnyalatnyi különbségek miatt is, ... az érdekeikről nem is beszélve. Azt mondja mind, hogy Krisztust követik miközben meg csak a saját gyülijüket, pásztorukat.
Hát akkor, hogyan lennének képesek teljesen tolerálni azokat akik útkeresők hosszú évek óta, és mondjuk nem az ő nézeteiket vallják dettó?

Ez persze nem mutatkozik meg a részükről kimondottan látható formában, legtöbbször talán csak egyfajta elidegenedésben, hűvös és tartózkodó elhatárolódásban látható, mérhető, de létező dolog... igen. :(

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.21. 19:22:41

@kingdom: Igen, a vallásos vitákkal az is a gond, hogy előbb-utóbb kialakul egy hierarchia. Egyesek inkább kérdezni fognak, és válaszokat várnak, míg mások válaszolni fognak és maguknak követelik a vezető szerepet. Ha valaki nem ért velük egyet, azt meg megátkozzák. Szóval nem is igazi vallási diskurzusok ezek, hanem újabb szekták!
Volt erre példa a közelmúltban is a blogokon, sőt ezen a blogon is bepróbálkoztak, amíg ki nem dobtuk őket.
Nem csoda, ha a legtöbb volt tag nem kíváncsi erre. Volt idő, mikor nekem is elment a kedvem a blogolástól, meg az exekkel történő találkozásoktól.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.21. 19:25:22

"Mindez azt is mutatja, hogy egy alapvetően írásos felület, amely gondolkodásra, elmélyülésre, kutatásra hív,"

Ez nagyon gáz, de való igaz :) ... A mi gyülinkbe alig akadt valaki aki legalább folyamatosan tudott olvasni és szóba jöhetett volna mint nyilvános felolvasó :) Igen nagy arányú a műveletlenség, ... ha művelődésről van szó arra csak az őrtorony kiadványok léteznek, de azok is csak módjával.

Mindezek ellenére még mindig a net a legjobb mód a célközönséget elérni, ezt a társulat is felismerte, noha ezelőtt éveken át a net ellen papolt.
Ez a jövőben szerintem erősödni fog, vagyis stabil célközönség alakulhat ki. Telnek múlnak az évek és előbb utóbb csak az új generációs tanúk maradnak akik a neten nőttek fel és ott is akarnak maradni.

Nem hiába visszatérő téma a kongresszusokon a veszélyes oldalaktól való tartózkodás, valamint a szervezet részéről jövő már akár kiközösítéssel is végződhető bünti a felelőtlen szörfölés miatt :) ... súlyos bűn ( minket hitehagyottakat olvasni), meg kell vallani,... tesót fel kell nyomni a véneknél ... stb, stb. Nos amitől a szervezet =az ellenség tart, az jó fegyver lehet még :)

l.gabi 2017.02.21. 22:49:33

@alexa_szendrey: Azt hiszem, hogy az utánad megszólalók elég jó válaszokat adtak a kérdésedre. Nem is idézem őket vissza, majd nézz rá a válaszaikra, tényleg megéri.

l.gabi 2017.02.21. 22:52:24

@kócsag: A számolás ezen módja nem saját ötlet, Raymond Franztól kölcsönöztem, ő forgóajtó-effektusnak nevezte ezt, hogy a mérhető beáramlók és kiáramlók száma közel azonos. Ettől még nem pontos, de nekem azért tetszett meg, mert a trend nagyságrendjének a jelzésére alkalmas.

l.gabi 2017.02.21. 23:00:29

@kócsag: HZ részére a tesó leadta a mesét, hogy őt mennyi sok hátrány éri ezért meg azért, ő meg elhitte. A kinevezése sem volt teljesen tiszta ügy. Engem már megtalált és ki is kifejtette mennyire igaz a szent szellemtől való kinevezés, tehát ő nincs leváltva.

l.gabi 2017.02.21. 23:01:18

@t.csilla: tetszett ez a jellemzés a sértődésről, köszönöm :)

l.gabi 2017.02.21. 23:06:15

@kingdom: aki kiadványokat nem olvas, a jworg lapon sem fog nagyon szörfölni és elmélyült kutatást folytatni :)
(gondolom)
A bejegyzéssel csak arra akartam rámutatni, hogy szerintem létezik a kilépőknek egy kemény része, akiket a blogokon írtak nem fognak megfogni. Csak az a kérdés, hogy ez mekkora rész?

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2017.02.21. 23:27:18

Egy-két észrevétellel élnék. Az Egyházként történő bejegyzés után egyre jellemzőbb lett a teokratikus karrierizmus kialakulása. Az értelmesebbje kiemelkedett az addigi gyülekezeti hierarchiából és Bétel-szolgai, Kongresszus-felvigyázói, TÉB-felvigyázói, KÖB-tagsági, Egyházkörzet-felvigyázói, stb. kiváltságokra áhítozott, és a Fiókhivatal élt is a jelentkezők ambícióival és fel is kért sokakat. Ezzel párhuzamosan a Ténylegesen jó képességű felvigyázók, 'eltűntek a gyülekezeti életből'. Hígult az előadói színvonal. Vagyis még 'vizezettebb szellemi tejet' kaptak a tagok. PL. egy Jankovics Tibort lehetetlenség volt felkérni egy vendégelőadásra. Persze ez más, nagyon jó előadókra is igaz volt. Egyszóval a "krém" kivonult a gyülekezei életből és fontosabb szolgálatot látott el egyéb területeken.

Ez oda vezetett, hogy a gyülekezetek egyéb területeken leterhelt felvigyázóinak, másodlagos feladatot jelentett a saját és más gyülekezetek kiszolgálása. Elszívta őket a teokratikus szervezet kiszolgálása.

Egyre inkább a szürke hírnökök tömege képezi JT szervezetét. Akik őszintén gondol(ják)ták az egész testvéresdit, vagy tétlenek, vagy csendben ülők, vagy a családi kapcsolatok miatt bentmaradók lesznek. Aztán, akik rájöttek a egyházasdi visszásságaira és nem bírják, előbb-utóbb elhagy(ják)ták az Egyházat. A színvonalesés miatt a lelkesedési mutató a szolgálat iránt, csökkenő tendenciát mutat.

Ennyit a kórelőzményről.

Akik kijöttek, keresnek valamilyen "kapaszkodót" az életben. Próbálják a rájuk szakadt szabadságot 'felhasználni'. Széles lett a paletta a választásra. Az esetleg több éves, évtizedes, biztonságot nyújtó közeg már a múlté. Fizikai értelemben talán biztonságot találnak, de szellemi értelemben űr keletkezhet.

Akkor itt jönnek a JT-s ex-blogok. Volt Jehova Tanúi már annyira eltávolodtak a valamikori JT mivoltjuktól, hogy nem értik, hogy miről akartam írna a posztomban (lásd: Igazság). /Ezt nem személyes megjegyzésnek szántam, csak tárgyilagos észrevételnek./

Igen, lassan egy éve, hogy életrehívtuk ezt a közös blogot. Egyenlőre nincs fokmérője az eredményességének. Bízni kell abban, hogy akinek el kell olvasnia ezen gondolatokat, el fogja olvasni előbb-utóbb.

l.gabi 2017.02.22. 00:52:52

@Egonymus+: Lehetséges, hogy nem egy kommentben fogok reagálni, ez azon múlik, hogy mennyire hagynak írni, mert elméletileg csak perceim vannak.
A kórelőzménynek nevezett időszakról nekem gyerekkori emlékeim vannak, de pár dologra egész világosan emlékszem. Jó ötletnek tartanám egyszer azt kibeszélni, mert emlékszem mennyire mély, nem egyszer több évtizedes sérelmek megtorlása történt azokban a kinevezésekben. Persze nem nekem kellene beszélnem, hanem közvetlenül érintetteknek.

Szerintem nagy eltérések vannak abban, ahogy a kilépők (magamat is ide sorolva) megélik a JT-múltjukat és a jelenüket. Nekem például a gyülekezeti légkör soha nem nyújtott semmilyen biztonságot, mindig veszélyben éreztem magam ott, minden tekintetben. Szellemileg meg maga volt a nihil. Ami azóta lett, az nekem nem szellemi űr, ezt még az extrém mértékben lojális JT-rokonok is elismerik (mármint rólam).
Elfogadom, ha valaki másként érez és neki a szervezet biztonságot adott, azóta meg űr van, de ez nem mindenkire igaz.

Egy blog eredményességének szerinted mi lehet a fokmérője?
Nekem több netes felületem van és mindenhol teljesen másban találom meg ezt.
A szervezettel foglalkozó blognál például ezeken mérem le az eredményességet:
- bizonyos tabuként kezelt témákról lehessen olvasni (olyanra gondolok, mint Knorr özvegyének a halála vagy Russell szabadalmai), így akit érdekelnek, az annak ellenére nálam köt ki, hogy kerüli a tiltott oldalakat
- legyenek olyan kutatási eredmények, melyek még sehol máshol nem jelentek meg korábban (pl.: a Bible House helye vagy a Russell-család háza)
- legyenek elérhetőek az általam aktuálisnak gondolt információk, lehetőleg a történésekkel azonos időben
Ha ezek teljesülnek, akkor eredményesnek tekintem azt a blogot.

A közös blognál mi lehetne az eredményesség fokmérője?
(én azt gondolom, hogy önmagában a léte, mivel abszolút más világnézettel csinálunk valamit ami szerintem egy pozitív példa; a nyugodt beszélgetőhely lehetőségének a megteremtése; valamint az is, hogy saját produktumot állítunk elő)

Sikerült egyben leírnom :)

l.gabi 2017.02.22. 00:58:22

@Egonymus+: Van némi személyes érintettségem pár ügyben, amit nem bírok most elhallgatni.
Írtad, hogy egyes teokratikus csillagokat nem lehetett elhívni egy 45 perces előadásra. Az illetőt nem nevezem meg, de tényleg nagyon sokszor hívták és nemet mondott a nagyon fontos teokratikus feladataira hivatkozva. Aztán amikor az ügyemben kellett vájkálnia, azt lelkesen elvállalta. Arra ráért, mert izgatta a téma, de nyilvánost tartani, azt bizony nem.

l.gabi 2017.02.22. 01:06:13

@Egonymus+: még valami a "kórelőzményes" időszak környékéről, amit a mai napig nem értek, bár már 5000 választ kaptam rá az elmúlt sok év alatt.

Nagyon perverz név alatt (társadalmi összejövetelek) futott egy program, amit a szervezet hivatalosan leállított abban az időszakban és kis túlzással élve, aki nem volt rá hajlandó, azt kiátkozták. Annyiból állt az egész, hogy szombatonként találkoztunk és együtt töltöttük az időt. Általában szombaton 18,00 volt a kezdés és hajnali egyre már otthon voltunk és aludtunk. Másnap délután kezdődött a gyülekezet, így nem (ez) veszélyeztette a 100 százalékos figyelmünket.

Ezeken az összejöveteleken beszélgettünk, társasoztunk, kártyáztunk, mindig volt valami, amit kitaláltunk. Szerintem jó volt, mert valamennyire összehozott minket, ami a gyülekezeti életet is segítette, de biztos sokaknak olyan kötődést jelentett, ami a szervezeten belül tartó erővé alakulhatott volna.
Ezeket leállították, mert nem volt teokratikus.
Nem magam miatt gondolom, hanem mások miatt, hogy szerintem hiba volt.

Nem tartozik a bejegyzéshez és a kommentedhez sem, csak eszembe jutott arról az időszakról + az is, mennyi értékes embert elveszítettek ezzel.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.22. 09:10:37

@l.gabi: Sem a néma duzzogások, sem a nyílt sértegetések nem toleráljatóak egy közösségben. Az érintetteknek képesnek kell lenniük megfogalmazni, hogy mi volt a bajuk és feltárni azt (lehetőleg) a sértő félnek. A sértegetőknek meg képeseknek kell lenniük önreflexióra, bocsánatkérésre vagy éppen arra, hogy adott esetben megindokolják a sértődöttség alaptalanságát (nem kifogásokra gondolok, hanem a tények nyugodt hangnemben történő feltárására).
Ezek alap személyiségbeli dolgok, amikben a legtöbbünk sérült a szektában eltöltött időnk alatt. De nem lehetetlen ezeket újratanulnunk, vagy egyáltalán megtanulnunk, de ehhez kell egy érdeklődés, vagy egyáltalán a probléma elismerésének képessége.

teremtett ember 2017.02.22. 12:09:40

@l.gabi: Lehet, hogy kinevettek
a kérdésem miatt, de muszáj fel-
tennem, hogy milyen értelemben
jelent taktikázást a szántóföldi vé-
lemény kérése? Tudom, hogy mi-
lyen egy szántóföldi, tudom, hogy
ott egy adott témáról folyik egy kis
beszélgetés, de mi lehet benne a
taktikázás? Ha erre gondolok, ak-
kor az Őrtorony-tanulmányozás is
tekinthető annak? Bár, ami azt ille-
ti elég didaktikus minden egyes ha-
sonló program. Ami ott le van írva,
azt szó szerint felolvassák egyesek.
Még alá is húzzák, hogy el ne tévesz-
szék. Ezt valahol megértem, ha vala-
ki nem a szavak embere, de ahhoz,
hogy leszokjon az önálló gondolko-
dásról, tökéletes módszer.

keresemazutam 2017.02.22. 13:43:50

Üdv. mindenkinek!

Mint nemrég kilépő a másik oldalról írom le a véleményemet!

Minden megjelenített írás nagyon hasznos lehet, és közvetett módon azokhoz is eljuthat akik nem igen olvasnak(sokan vannak ilyenek).Az egész kilépési folyamat nagyon hosszú is lehet.Az én esetemben pl 1995-óta tanítási kérdések miatt (nemzedék) két lépéssel hátrébról figyelem a fejleményeket! Rengeteg kérdés halmozódott fel ,míg kb 3-éve Sz. F.köf minösíthetetlen megjegyzése tovább vitt a döntési folyamatban. történt egy levél váltás a vezető testülettel ami nem hozott eredményt.Még mindig hinni szerettem volna abban amit már éreztem,láttam hogy bibis.Végül megnyitottam a Jony oldalát(még mindig lelki ismeret furdalással és elolvastam Ray F. könyvét.azt hiszem ez fordulópont volt , összeállt a kép! Mégis két részre osztottam a Blogokat:Az egyik oldal a" még tanuk"(Marci ,Századik juh)írásai .ezek voltak a piros pirula lenyelése utáni lelki ismeret furdalás nélkül látogatható oldalak.Ezen oldalaknak szerintem a"még nem egészen hitehagyott"besorolhatosága miatt jelentősége van. Másik csoport az őszes többi. A közös blognak jól sikerült a címe("Jehova Tanúiért"),ez is ad bizalmat,Kívánom a címmel összhangban levő tartalmat a folytatáshoz! itt bukkantam rá a prédikálással kapcsolatos cikkre is .Nagyon hasznos volt Azt én is úgy látom ,hogy rengeteg tanú nincs tisztában saját hit nézeteivel.Ahhoz ,hogy cáfolni tudd először el kell magyarázni ,hogy mit is hisz.
Ha valaki csak egy valahova tartozás végett van ott annak ha jól érzi magát nincs mit segíteni ,sőt ,mint már mások is megjegyezték tényleg van akinek hasznosabb ha marad.
Valóban keletkezik a kilépéssel egy űr, amit az ember próbál értelmes módon betölteni, persze nem minden áron és bármivel! Egy tanús múlt tapasztalata ,egy gondolkodó embert arra kellene indítson ,hogy nyitott legyen többféle igazságvariáciora is tolerálva a mások véleményhez való jogát! Sajnálom ,hogy ennek hiánya lehetőségeket zár be.
Nekem amúgy pozitív tapasztalataim vannak ex tanukkal.(szerintem hasznos lenne ezen az oldalon az ENSZ tagság igazolásáról friss bizonyítékokat megjeleníteni, vagy a társulat üzleti érdekeltségeiről való tájékozódás konkrét lépéseit segíteni azoknak akik nem járatosak az angol nyelvben.Tudom ,hogy voltak ezzel kapcsolatban infok de nem aktuális, vagy nem konkrétak. Az ENSZ-nek én is írtam, de még nincs válasz.) Bocsi hogy ilyen hosszú voltam.

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2017.02.22. 17:26:42

@keresemazutam:
Üdv, és köszi a szavaidat. Nagyon jól esett, és erre ebben a formában még nem is gondoltam. Sajnos (vagy örömömre) már nem vagyok aktív. Persze nem azért, mert már nem volna miről írni. Nem. Úgy gondolom, hogy ennek is el kell jönnie a szakítás után bizonyos idő elteltével. Vagyis nem kell, de ez természetes a nagy többségnél. Mármint az, hogy tovább tud lépni, és már nem úgy él mint exTanú, hanem mint egy ember. Egy normális ember. Nálam még ez nem jött el teljesen, mert bizonyos mértékben még mindig részese vagyok a Tanúk mindennapjainak.
Amik magától jöttek el az életemben:
- Tavaly már nem mentem emlékünnepre, és ez miatt nem éreztem semmit.
- Kb. egy éve nem szennyezem az agyam semmi szervezeti kiadvánnyal.
- Kb. fél éve nem kattintottam a jéduplavépontorg honlapra megnézni, hogy mik a hírek.
- Három hónapja nem nézem a jéduplavétévét.
Tudom, megmosolyogtató lehet, mert ez 'kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás egy Tanúnak'. :-)

keresemazutam 2017.02.22. 18:21:52

@Marci kérdez:
Nem ,ez egyátalán nem "megmosolyogtató" , teljessen értelek! Az aktívitás csökkenését is értem. Én "beleszületett" tanú voltam és a több évtized alatt rengeteg téma gyült fel bennem. Azt gondoltam majd írok belölük néhány cikket, de küldtem a Jony blogjára a 607 témárol két tanulmányt és ugy érzem megtette a terápiás hatását ,kieresztödött a gőz. Csak csodálom azokat ,akik éveken keresztül képssek energiát vinni az írásokba. Minden elismerésem Jonásé, akinek van idegzete elemezni a heti cikkeket! ha még bent lennék biztos nagyon hasznosnak találnám. Neked is köszönöm ,hogy közkincsé teted agymenéseidet. Sok sikert a további életedhez,remélem valahol, valamikor,valahogy még megismerhetjük egymást!

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2017.02.22. 18:56:56

@keresemazutam:
Hát nagyon nagyon szívesen. Az ilyen jellegű elismerések sokat jelentenek a magunk fajtáknak. Én elejétől fogva arra buzdítok mindenkit, hogy írjon. Írja ki magából a kérdéseit, kételyeit, gondolatait. Ez egyfajta terápia is egyben. Mind magának, mind az olvasóinak. A miénk egy nagyon speciális közeg.
Valóban, én is úgy gondolom, hogy Jónás, Columba, és mások is a háttérben kemény munkát végeznek a Tanúk érdekében.

l.gabi 2017.02.23. 03:51:36

@teremtett ember: Ez egy jó kérdés, mert van olyan is, amikor a hírnök tényleg beszélgetést kezdeményez és a beszélgetés egésze alatt tényleg párbeszéd van, figyel a másikra, nem csupán az irodalomfelkínálásig akarja elvezetni a delikvenst. A saját szolgálatom kb. 90 százaléka ilyen beszélgetésekből állt, tehát nem akartam minden beszélgetést taktikázásnak bélyegezni. Ha így volt érthető, akkor bocsánatot kérek.

A taktikázást arra értettem, amikor a hírnök a véleménykérést és a kérdéseket csak ürügynek használja, hogy a kívánt célhoz eljusson (irodalomfelkínálás, újralátogatás felkínálása és ilyenek) és a megszólított delikvens mondókáját nem is szeretné meghallgatni. Amikor így szólítottak meg, abszolút nem éreztem, hogy figyelne rám a hírnök. Nem tudtam például annyit sem közölni vele, hogy valamikor én is hírnök voltam.

l.gabi 2017.02.23. 04:14:58

@keresemazutam: én is köszönöm amiket leírtál, több ok miatt is jól esett olvasni. Néha a saját szűrőmön nem jutnak át az információk arról, hogy azért ilyen-olyan módon hova jutnak el az írások, pedig elég sok visszajelzést kapok, csak ha ismerőstől hallom, hajlamos vagyok nem felfogni.

Köszönöm a témajavaslatokat is, reagálnék is rájuk.
Minden túlzás nélkül állítom, hogy a fejemben van vagy 500 megíratlan írás a szervezet hasonló ügyeiről. Ezek elkészítésében az egyik hátráltató tényező az időhiány, de azt még valahogy leküzdöm.

Sokkal komolyabb gond például az ENSZ-történetben is, hogy még mindig van 1-2 olyan nem pontosan ismert, de érdekes részlet, ami teljessé tenné az egész történetet. Személyes elmondásokból tudom ezeket, de jó lenne hozzá valamilyen megerősítés, mert csak a személyes elmondások alapján nem merem kitölteni ezeket a hiányokat. Általában csak akkor merek leírni valamit, hogyha a történetet olvasó ember a megdöbbenéstől indíttatva elkezd kutatni és megerősítéseket találhat a leírtakra. Az ENSZ-történetnél még komoly űrt kell betölteni, de ha esetleg tudsz utána kutatni, akkor Ciro Aulicino a kulcsember.

Az üzleti ügyeknél már nyílt titok, hogy szivárogtatások segítik az ilyen cikkek elkészítését. Ott arra kell vigyázni, hogy a szivárogtató ne lepleződjön le, az általa közölteket mindig más forrásból kell megerősíteni és csak azokra lehet hivatkozni. Például a Schroeder-ügyek olyan szintű megírása amit olvasni lehet magyarul, extra sok időt igényeltek és még lenne bőven mit megmozgatni. Nem szeretném csak mások írásait átvenni és lefordítani, mert minden egyes esetben amikor azok mögé tudtam nézni, meglepően sok mindent találtam, amit nem írtak le. Nem tudok azokkal nem foglalkozni.
Ettől még igazad van abban, hogy nem lenne rossz ötlet legalább az angolul elérhető friss anyagokat lefordítani. Ilyenre viszont kellene olyan ember, akinek van rá ideje és jelenleg nincs ilyen.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.23. 06:49:43

@keresemazutam: @l.gabi:
Jogos a felvetésed (keresemazutam), hogy ismerni kell a tanokat, mielőtt ezeket el tudja valaki utasítani. A magam nevében is mondhatom, hogy nem ismertem azt, amiben hittem, ez azóta történik meg, amióta kizártak. De nem feltétlenül kell ennek így lennie!
Azzal sajnos nem tudunk mit kezdeni, hogy a Tanúknak lelkiismeretfurdalásuk van, ha "hitehagyott" oldalakat olvasnak. Megértjük ennek hátterét, azt, hogy a társulat mesterségesen gerjeszti a bűntudatot ez ügyben (is), de az a maximum, ha normális stílusban írunk, nem részrehajlóan egyik irányba sem. Mindenkinek egyénileg kell eljutni arra a pontra, hogy ő mit akar, és mit hajlandó ezért megtenni.

A Tanú hitnézetekkel és tanokkal kapcsolatban szerintem jó összefoglaló Cedars legújabb könyve. Én elkezdtem ennek feldolgozását a blogon, így az elkövetkezendő hónapokban, lesz szó sok mindenről (ENSZ levél, Menlo Park, Vezető Testület kialakulása stb), amiről a Tanúknak tudniuk kell ahhoz, hogy meglássák hol is vannak. Ezek a témák már érintve voltak korábban, de jelenleg Cedars könyve az egyik forrás, ami a legfrissebb információt tartalmazza ez ügyben. Mindenütt meg fogom adni a forrásokat, ha valaki utána akar járni, de ezek angolul lesznek, így a nyelvtudással rendelkezők előnyt fognak élvezni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.02.23. 08:53:27

@l.gabi: "sőt, betegesnek titulálta bennem azt, hogy mindig elolvasom a folyóiratokat és a szervezet más kiadványait."

:DDD Szerintem is az

"Számomra eddig a Jehova Tanúi szervezetéhez tartozó emberek "olvasó emberek"-nek tűntek, akik szeretnek olvasni, elmélyedni, kutatni, gondolkodni."

Én tíz évnyi vénséggel, és húsz évnyi testvérekkel való szoros kapcsolattal a hátam mögött, már akkor tisztában voltam azzal, hogy nagyon kevesen olvassák úgy a kiadványokat mint én. Nekem sokan bevallották ezt. Még olyan idősek is, akik esetében ez azt jelenti, hogy hosszú évtizedeket töltöttek el a gyülekezetben olvasás nélkül.
Ez azt jelenti, hogy az ilyen ember kijelöl magának egy példaképet, akiről úgy gondolja, hogy olvasott ember, és hisz neki.

Én egész életemben olvasottabb voltam, mint az átlag (nem okosabb, csak olvasottabb) Volt is erről egy vitám Csaposnakkal, a blogomon, aki nem hitte el azt, hogy én visszamenőleg a 70-as évekig a létező összes felkutatható kiadványt elolvastam, némelyiket többször is. Szerintem ma is jóval többet olvasok, mint az átlag. Az hogy ő nem hitte el, az azt jelenti, hogy számára is sok az a mennyiség, ami nekem még kevés is volt. Így viszont nem volt nehéz nekem abba a helyzetbe kerülni, akit kiválasztottak példaképnek, és sokan azért hittek el dolgokat, mert én mondtam. Nagyon sokszor csörögtek rám, és kérdezték tőlem, hogy bizonyos kérdésekben mit ír a társulat, mert tudták, hogy én olvastam, emlékszem rá, és tudom, hogy hol írja. Ám innentől kezdve az ő hitének nem a biblia, vagy az őrtorony, hanem én voltam a kiindulási alapja, hiszen például az orális szexről szóló cikk nem sok embernek van meg. Így kénytelen volt rám hallgatni. És ez így van nagyon sok embernél. Nem olvasnak, hanem kérdeznek. A választ pedig szó nélkül elfogadják. Volt például olyan esetem is, amikor egy házaspár bevallotta, hogy az esküvő előtt egymásnak estek, és már tízen valahány éve élnek bűntudatban. Én meg elkentem az ügyet egy olyan kiadványra hivatkozva, amit ők nem tudtak olvasni. Ahelyett, hogy pellengérre állítottam volna őket paráznákként, megnyugtattam a lelkiismeretüket anélkül, hogy bírói ügyet csináltam volna belőle. Szóval nagy hatalom ez. És valójában így működik az egész rendszer. És mindenki a saját jelleme szerint használja fel/ki

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.02.23. 08:55:02

@l.gabi: Ha esetleg az segít, én ismerek valakit, aki írt az ENSZ-nek és választ is kapott

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.02.23. 08:57:09

@Egonymus+: "Volt Jehova Tanúi már annyira eltávolodtak a valamikori JT mivoltjuktól, hogy nem értik, hogy miről akartam írna a posztomban Ezt nem személyes megjegyzésnek szántam,"

Pedig kicsit annak sikerült :) Annak, hogy nem értettem a posztodat, nincs köze ahhoz, hogy eltávolodtam JT mivoltomtól :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.23. 09:27:59

@Marci kérdez:

Hű ,de jó kis memoárt mondtál és biza magamra ismertem :)
Én is számot vetettem, de nem azért, hogy hozzád hasonlítsak, vagy ilyesmi .. mondjuk azért mert jön a tavasz :) ...
>De már az ötödik emlékünnepet hagytam ki az életemből és lám tényleg nem hiányzik a legkevésbé nekem sem. Sőt az ezzel kapcsolatos, kimondottan ellenszenves élményeim miatt, nem is volt nehéz érzelmileg szakítani vele ...egy lelki tehertől szabadultam meg.

- Kb. egy éve nem szennyezem az agyam semmi szervezeti kiadvánnyal.
> Öt évvel ezelőtt egy nagytakarítással kezdtem,... egy gyülekezeti sőt szervezeti szinten is tekintélyes teokratikus könyvtárt vittem a szemét telepre kb.100 kg-ot. Ja és ezt követően nem értesültem tömeges megtérésekről a szeméttelep alkalmazottjai közül :)
Ez komoly, de olyan ritka könyveim voltak a szervezettől amit a Béthel is megirigyelt volna! ... (Na az igazsághoz tartozik, azok néhány darabját eladtam jó pénzért egy nem tanú, olasz kereskedőnek az Ebay-en,... lehidaltam mennyit volt képes adni érte azért a szemétért :) )
Ehez már hozzá lehet venni minden vallásos irományt is ... kirámoltam a polcokat az elmúlt hónapban, mert besokalltam a sok egymást überelő, és vagy ellentmondó teológiai agymenéseknek ... pince (egyenlőre). Most szó szerint, szinte üresek a polcaim.
...Most legalább elővehetem a Gyűrűk Urát végre és újra kiolvashatom úgy, hogy nincs lelkiismeret fúrdallásom az miatt, hogy ma még nem olvastam vallásos irodalmat. Lám ,... nincs is hiányérzetem :) Sőt kimondottan jól érzem magamat! Ez nem jelenti azt, hogy Istent kiirtottam volna az életemből, de rendkívül kiegyensúlyozott és óvatos nézetet vallok ezt illetően ... megadom Istennek a max bizalmat, hogy képes teológusok és könyvek nélkül is megmenteni ha akar ... ha nem, akkor így jártam, de soha többet vallási irodalom !!!! :)

- Kb. fél éve nem kattintottam a jéduplavépontorg honlapra megnézni, hogy mik a hírek.
>Ha tanú lennék szégyellném magamat, de azt kell ,hogy mondjam, akkor sem érdekelt amikor tanú voltam. Ma meg már ugyan? :)

Mindezeket is számba véve, ha ez jelenti az, hogy "normális ember" akkor nekem tetszik :) ... Sőt rá is csodálkozom, ...Jééééé milyen már normális embernek lenni ,minden megkötözöttség nélkül :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.02.23. 09:43:56

@kingdom: @Marci kérdez: Hasonló úton járok mint Ti :) ...Talán ez a természetes folyamat....

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.23. 09:51:30

@Marci kérdez: Az a tapasztalatom, hogy senki sem készen jön ki a tanúktól. Ez alatt azt értem, hogy onnantól kezdve ,hogy kilép valóban nem a vége valaminek, hanem egy hosszú út kezdete csupán,...nincs teljes megállás.
Ez akkor is így van ha valaki vallásos marad, ...eszméletlen, hogy mekkora fordulatokat képes venni az ember még akkor is ha ki tart egy személyes hit mellett ... finomodik, csiszolódik és nincs megállj. Ha nem hisz, vagy középutat választ akkor is, mert ezúttal már olyan közeget alakíthat ki, ahol van lehetősége igazán fejlődni, ahol önmaga lehet és szabadon olvashat, informálódhat minden lelki megkötöttség nélkül. Nincs megállj..., csak eközben ne felejtsen el ember lenni és maradni és alázatosan belátni, hogy úgysem járhat a minden dolgok végére ...sajna ez van, így kell meghalni.

keresemazutam 2017.02.23. 10:08:08

@l.gabi: Olvasva az irásaidat,látom , hogy szereted az okokat is elérni.
Az ENSZ tagsággal kapcsolatban van (számomra) fehér folt. Nevezetessen az , hogy mire volt jó az egész? Egyszerüen nem hiszem ,hogy nem volt New york-ban más könyvtár ,vagy más kutatási lehetőség!

Én nem rendelkezek informátori kapcsolatokkal, sem angol tudással ,így Bogyai Katalin ENSZ nagykövetet kértem meg hogy erősítse meg a tagság tényét így remélek egy hivatalos magyar nyelvű állásfoglalást.

keresemazutam 2017.02.23. 10:11:04

@t.csilla: Egyettértek ,és várom a" Cedars "folytatásokat!

keresemazutam 2017.02.23. 10:13:05

@Marci kérdez: Nagyon szeretném privátban folytatni!

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.23. 10:29:59

@sefatias: Én is imádtam és most is olvasni. A közelmúltban be is szereztem egy Amazon Kindle-t és megpakoltam vagy hatvan e- könyvvel... az életem egyik legjobb ráadásul nem is drága befektetése volt. Szigorúan csak regényekkel raktam tele,... aminek valami lelki vonzata van meg gondolkozásra indít meg ilyenek, már szóba sem jöhetett! Olyan ez mint egy terápia. :) Az olvasás ma már csak szigorúan csak kikapcsolódás!

Amikor tanú voltam mindig lelkiismeret furdalást okozott az, hogy ha nem társulati kiadványt olvastam, ezért azok háttérbe szorultak. A Shakespeare összes-el csak a feléig jutottam, a Gyűrűk Urának vagy háromszor futottam neki úgy, hogy nem olvastam végig, hogy elolvassam végig csak álom maradt :)

Maradtak tehát a teokratikus irodalmak, amivel szintén nem tudtam kielégítő mértékben foglalkozni, mert a munka mellett le terhelt az összejövetelekre való felkészülés és csaknem minden héten érintve voltam valamilyen program pontban. Egyszerűen sokszor fáradt voltam olvasni arról nem is beszélve, hogy majdnem kívülről ismertem minden szervezeti kiadványt amire az SZKI- is rá tett egy lapáttal, egyszerűen kedvem nem volt újra ugyanazt elolvasni már vagy 3.x.-ra. Ez ment éveken át ...
Az Őrtorony felkészülésről nem is beszélve.

Volt egy köf. aki bevezette nálunk azt, hogy aki felkészül az Őrtoronyra az húzgálja alá kiemelőfilccel a bekezdéseket, mert aki nem ... az ugyan, hogyan MUTAT példát a mellette és a mögötte ülőnek, hogy felkészült ?
Na ennek az lett a hatása ,hogy mindenki(főleg vének és ksz-ek) így én is szépen kiszíneztem hétről-hétre minden Őrtornyot rikítós, sárga, narancs és zöld színekkel.Ez pusztán csak kézügyességet igényelt. Ez volt a felkészülésem. Na azért nem eszetlenül mint néhányan, nehogy lebukjak csak módjával színeztem. Egy bekezdésből csak egy-két szót, a lehetséges lényeget. Volt aki az egész bekezdést kiszínezte és ezzel például előttem le is bukott :)
Ha hozzá kellet szólni csak mindig rögtönöztem :) Ha belegondolok, így utólag és mert már ki is merem mondani, tulajdonképen hánytam az Őrtorony tanulmányozásoktól. :)
Ahogy emlékszem ezzel nem is voltam egyedül. Egy vén tesó el is árulta ő maga sem tudja elolvasni a havi folyóiratokat sem, többnyire csak a képeket nézegette át és sokszor ő vezette az Őrtornyot :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.02.23. 10:33:51

@kingdom: :) én ezt az aláhúzást most is alkalmazom. Bármit olvasok, a számomra fontos gondolatokat mindig aláhúzom. Mivel órákig elvagyok a kádban, a kád mellett, nekem mindig van toll és vonalzó.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.23. 10:43:19

@keresemazutam:
Szia én kb. még 2012-ben egy Youtub-os videó segítségével megtaláltam a hivatalos ENSZ oldalon azt a nyilvános levelet ahol igazolják a kapcsolatukat letölthető pdf formátumban. Le is töltöttem akkor magamnak, sajnos azóta többször volt újra rakva a gépem, de megnézem meg van- e még.
Azóta egyébként már pár évvel ezelőtt próbáltam újra megnézni az ENSZ oldalon, de már valamiért eltűnt onnan :(
De találtam egy másik ezzel kapcsolatos videot is:
www.youtube.com/watch?v=Uv044TQVgf4

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2017.02.23. 10:47:25

@sefatias: Nem az aláhúzással volt a probléma.....az orendben..de az, hogy miként tették, mikor is az Őt. vagy egyébb kiadvány inkább karácsonyfára hasonlított, s a legtöbben úgy is tartották az Őt-t vagy mást, hogy az látható is legyen :) ..s kinek nem volt így kiszínezve, mint egy kifestő, az inkább takargatta mások elől.....Istenem felnőtt emberek így viselkednek...
Amúgy én mindig csak azt olvastam ami érdekelt, amire szükségem volt, aminek láttam az értelemét..a többin átsiklottam..lényegtelen dolgok sosem érdekeltek...Kutatni nagyon szerettem...érvelés miatt is, mivel ha valamit mondtam, szerettem, ha volt annak alapja, bizonyítható főleg a külvilág felé...de amúgy is...S az ismeret, Bibliai és a teokratikus is, számtalanszor megvédett, mivel olyan dolgokhoz tudrtam nyúlni, amiről az ellenkezőknek vagy éppen az ellenségeimnek fogalmuk sem volt...s ez sokaknak természetesen nem tetszett..szóvá is tették ironikusan, hogy nagy ismerettel rendelkezem..de ott volt a szájuk sarkában az óhaj, hogy szeretnének bukni látni.... mivel az ilyen dolgok, a tudás, az ismeret szerintük büszkévé teszi az embert, sőt nincs is arra szükség !!! Pedig csak érveltem...Privitivizmus.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.23. 10:49:37

@sefatias:
"Mivel órákig elvagyok a kádban," :D
Számomra csak ez a kijelentés megdöbbentőbb volt mint az, hogy aláhúzgálsz :)
(... Amúgy van vízálló ebook olvasó is ... lehet pont ezért ? :)
(KOBO Aura H2O)

keresemazutam 2017.02.23. 12:22:15

@kingdom: Köszi,kár,hogy nincs magyar felirat!

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2017.02.23. 14:03:32

@kingdom: @Csakegyember:
Persze az eltöltött évtizedek nem múlnak el nyomtalanul, de nem is kell. Úgy gondolom, hogy az is én voltam, a hasznot leszűrve lépek tovább. Ahogy Pataky énekli:

"Meg kell hát tanulnunk újra lélegezni,
És a nagy hideg sötétben bátran lépegetni.
Meg kell hát tanulnunk újra lélegezni,
És a nagy hideg sötétben bátran lépegetni.
Árnyékot nem látni, nem nézni hátra,
Csak menni, csak menni, bátran menni."

www.youtube.com/watch?v=nSWWQ4VKaiM

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.23. 20:18:50

@Marci kérdez:
Jajj ,de rég hallgattam az UFO-s Attillát :) ... Ha belegondolok nagy bölcsességeket mondott a szövegekben. Még Deák Bill-nél találtam olyan gondolatokat amik simán jó útravalónak a szervezettől való szakítás után, igazi lélek emelő hatással.
De itt van egy másik igaz, hogy nehezebb műfaj, de például elképzelem a klipet úgy, hogy az elhunyt Rockerek képe helyett, ex-ek képét dobják a tűzbe a szám címe pedig úgy ahogy van teletalálat ... Fallen Brother :)
www.youtube.com/watch?v=1l6gsOrVL2c

l.gabi 2017.02.24. 07:24:57

@sefatias: Segíthet az illető, köszönöm.
Amit írtál a "nem olvasás"-ról, azt még ilyen szempontból nem gondoltam át. Egy-két kisebb galaxis összeomlott bennem amikor rájöttem, hogy mennyien nem olvassák a kiadványokat.

l.gabi 2017.02.24. 07:32:05

@keresemazutam: A személyes indíttatásról nem lehet tudni közelebbit, de az illető testvér a könyvtári belépőt hozta fel a védelmében akkor, amikor felelősségre vonták. Bőven van más könyvtár, nem tudom miért volt neki vonzó az ENSZ. Olyan is elhangzott, hogy az egyes ENSZ-szervezetek statisztikáját egyszerűbb volt elérni. Képes vagyok elhinni, hogy ebben volt igazság abban az időben.

l.gabi 2017.02.24. 07:33:02

@keresemazutam: érdekel milyen választ fogsz kapni :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.02.24. 07:34:42

@l.gabi: szerintem az olvasás szeretete magában hordoz valamilyen igényességet is. Határozottan emlékszek két pillanatra, ami "elindított a lejtőn". Kiolvastam egy társulati könyvet, feltettem a polcra, és ott álltam a könyvespolcom előtt. Azon gondolkoztam, hogy mi következzen. Néztem a könyveimet, és megdöbbenve jöttem rá, hogy már rég a végére jutottam, és nincs mit olvasnom. Az dübörgött a fejemben, hogy az lehetetlen, hogy én már mindent elolvastam, és mindent tudok, amit elolvasni és tudni kell. Akkor kezdett megfogalmazódni bennem, hogy az lehetetlen, hogy Istenről, a világról csak annyi tudás legyen, mint ami ott van a polcomon. Kell még máshonnan is információt szerezni.

l.gabi 2017.02.24. 07:35:53

@kingdom: "Mivel órákig elvagyok a kádban :D
Számomra csak ez a kijelentés megdöbbentőbb volt mint az, hogy aláhúzgálsz"

Ezzel én is így voltam :)
Kétszer elolvastam, aztán megjelent a szemeim előtt :)
Skót szoknyával és egyéb cuccokkal együtt :)

l.gabi 2017.02.24. 07:38:14

@sefatias: ez tetszett, ez egy drámai pillanat lehetett.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.02.24. 07:39:14

@l.gabi: tetszett a belőlem előtörő nő? :)

l.gabi 2017.02.24. 07:42:01

@sefatias: ezt még férfitól nem olvastam :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.02.24. 07:46:28

@l.gabi: Én mindig vonzódtam az ilyesmihez. A legnagyobb trauma a tanúvá válásomban az volt, hogy le kellett raknom az ékszereimet. Ez a szoknya meg már régi álmom volt. Alig várom, hogy hordhassam. :) És az érdekes ebben, hogy számomra ez egyáltalán nem nőies. Inkább férfias. Na de nem offolok tovább :) Éljenek a polgárpukkasztó exhibicionisták :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.02.24. 08:20:55

@l.gabi: Megadtam az ímél címedet egy ex-tanúnak, aki átadja neked az ensz-szel kapcsolatos cuccait

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.24. 10:12:18

@l.gabi: Csak most esett le a skót szoknya,...no meg az egyéb cuccos :)
Főleg az utóbbi :)

l.gabi 2017.02.25. 02:46:52

@sefatias: köszönöm, meg is érkeztek! :)

Jónás_ 2017.02.26. 08:00:09

"Számomra eddig a Jehova Tanúi szervezetéhez tartozó emberek "olvasó emberek"-nek tűntek, akik szeretnek olvasni, elmélyedni, kutatni, gondolkodni."

Az nem úgy van, hogy ha ez igaz lenne, akkor eleve sokkal kevesebben is csatlakoznának a szervezethez? Aki igénytelen volt a csatlakozáskor, vagy inkább csak kényelmes, esetleg egyszerűen talán jóhiszemű, az elhitte kutatás nélkül amit mondtak neki. Ehhez nem is kellett hülyének lenni, mert valamennyi logika azért van az alaptanításokban (amíg nem nézünk a mélyükre).
Ha pedig ilyen hozzáállással csatlakozott valaki, az nem változik akkor sem, ha már benn van, mert a tagsághoz nem követelmény, hogy értsen bármit is az ember, egyszerűen csak elfogadni kell, azt meg lehet meggyőződés nélkül is.
Így aztán megmarad a "jó" szokás a kilépés után is, mert nem azért lép ki az ilyen, mert kutatás után más "meggyőződésre" jutott, hanem azért mert kényelmetlen volt valami odabenn és azt egyszerűen csak otthagyja.

l.gabi 2017.02.26. 08:25:29

@Jónás_: Igazad van, a jóhiszeműség sokat számít, sőt, szerintem egy bizonyos logikai rendszer a megfelelő élethelyzettel párosulva tényleg vezethet meggyőződéses elfogadáshoz, ami így vagy úgy, de pont ugyanebből kiindulva le is omolhat (újabb élmények, olvasmányok és kutatások hatására).
Azt viszont sajnos felismertem, hogy az olvasás és a kutatás nem általános és nem lehet beszélni nemes értelemben vett meggyőződésről olyan sok embernél.

Illetve ne feledkezzünk meg azokról sem, akik hozzám hasonlóan bent születtek (mi valahogy mindig elfelejtődünk). Állandóan azt hallottuk, hogy olvasni és kutatni kell és erre vonatkozóan sok rejtett ösztönzést is kaptunk. Azt hittem ez sokunk esetében jól működött és ezért számos belső ellentmondás is felismerhetővé vált sokaknak. Nekem csalódás volt megtapasztalni, hogy ez mennyire nincs így, mivel sokan a kiadványok olvasásáig sem jutottak el.

Ez rosszabbul érint, mint a kívülről belépők nem olvasása, de azért az is elgondolkodtató. Mindenesetre érdekes, hogy annyi kiadvány van, annyi állandóan új szöveg és ez nem hat az olvasási kedvre, olvasási szokásokra...

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.26. 15:09:34

@sefatias: Egészen az utolsó képkockáig az gondoltam mennyire frankó test és lélek építő gyakorlatokat csinálnak. Mondjuk azt, de ehhez nem kellett volna a szoknya. Ja és a cuccos,.... hát a szoknya legnagyobb hátránya az, hogy a gravitáció felfedheti a sej-hajt (népiesen). ..Ez valamiért úgy tűnik nem zavarta őket, sőőt.

Alvirág 2017.02.28. 19:01:39

@kingdom: , "tulajdonképen hánytam az Őrtorony tanulmányozásoktól. :)"
Fizikailag megtörtént velem, valamikor tavaly júliusban elmentem egy összejövetelre, szándékosan a spanyolra hogy ne sokat értsek, és kb. az őrtorony felénél voltunk, amikor haza kellett jönnöm. Fizikailag éreztem betegnek magam, erős hányingerem, fejfájásom volt. Valószinű pszichoszomatikus tünet volt, úgy rohantam ki a teremből, mint akit üldöznek.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.28. 20:12:52

@Alvirág: Biztos, hogy kihat a lélekre az effajta önkínzás ;) Számunkra egy tavaszi kongresszus tette be az ajtót. Tök idegeneknek éreztük magunkat. Az évtizedek óta tisztelt szónokok picire zsugorodtak, a programokat végig kuncogtuk a szinvonaltalanságuk miatt. Hazamenekültünk a szünetben és soha többé nem mentünk vissza. :)