Moderálási alapelvek
2016. március 08. írta: BlogJT admin

Moderálási alapelvek

buzz.jpg

Légy üdvözölve kedves olvasó!
Ezen a blogon bárki kommentelhet, vagyis előzetes moderáció nélkül fejtheti ki a véleményét, de miközben ír, ügyelnie kell a következőkre:

1. A konfliktusok kialakulásáért azok a felek felelnek elsősorban, akik között létrejött az adott helyzet, ezért ha személyeskedésbe torkollik egy kommentsorozat, vagy sehogyan sem kapcsolódik a bejegyzés témájához, akkor az érintettek fel lesznek kérve, hogy magánlevelezésben bonyolítsák le a beszélgetést. A bejegyzéshez nem illő megszólalások ez esetben törlésre kerülnek.

2. Ha valaki megsértődik valamin, akkor azt meg kell indokolnia, hogy SZÁMÁRA miért volt sértő a kijelentés (nem azzal, hogy nem tetszik Jehovának és azért sért engem; vagy rosszt fényt vet a vallásomra és egyebek). Ha valaki nem bírja olvasni a blogon megjelenő írásokat, azt felkérjük arra, hogy ne látogassa a blogot.

3. Ha valakivel szemben panasz van, mert egy-egy kijelentése vagy szóhasználata vagy egy általa tett kijelentés sértő, akkor oda kell figyelnie a kritikára (nem mondhatja azt, hogy az nem volt sértő, mert ő nem úgy látja, csak a másik túlérzékeny, vagy nem szereti az igazságot, vagy Jézust stb.). Nem az ő dolga eldönteni, hogy sértő-e vagy sem, mivel feltételezzük a jóindulatot, vagyis feltételezzük, hogy a sértő jelleget nem észlelte. Aki sértve érzi magát, annak a 2. pontban foglaltak szerint meg kell indokolnia, hogy személy szerint mit érez sértőnek.

4. A blogon a vallásos, vagy egyéb világnézetek az adott író, vagy kommentelő saját nézőpontját tükrözik, ezért mindenkinek tartózkodnia kell (beleértve a megtért keresztényeket is) a “prédikálástól” vagy megtérésre való felszólítgatásoktól. Természetesen lehet bibliaidézeteket, vallásos érveléseket megjelentetni, de csak úgy, ha az nem terjed ki valami egyetemes, világmegváltó igazsággá, hanem az író saját véleménye marad, ami csak egyetlen a sok vélemény közül, és nem helyezi automatikusan a többi fölé csak azért, mert a gondolatmenete szerinte a Bibliából van.

5. Ha valakinek nem tetszik a másik kommentje, vagy írása, akkor egyszerűen ne olvassa el. Nem kell mindenáron belekötni végestelenül ugyanabba a dologba, vagy vitát generálni.

6. Nem hangozhatnak el személyeskedő kijelentések (pl.: "nem vagy elég alázatos"; "ilyen vagy olyan vagy"; "túl büszke vagy" és hasonlók).

7. Nem szabad neveket önkényesen kiírni, még akkor sem, ha jól ismert személyekről van szó. A blog szerkesztői tisztelik és védik minden látogató anonimitáshoz való jogát.

8. Nem lehet terméket vagy szolgáltatást reklámozni, még rejtett módon sem. A blog szerkesztői ezen tilalom alól valamilyen közös érdekre való tekintettel felmentést adhatnak.

9. Azonnali kitiltást von maga után:
a. javaslatot tenni egy másik személynek elmeorvoshoz fordulásra.
b. istenítéleteket, kárhoztatásokat mondani másokra (példák: ördögtől való, ördögpap, sátáni befolyás alatt áll, istentelen viselkedés, nem keresztényi, nem vagy keresztény, nem tértél meg, nem hívtad be Jézust a szívedbe, nem tetszik valami Istennek /Jézusnak/ Jehovának stb.)
c. törvénysértő, személyiségi jogokat és közösségi jogokat sértő kijelentést leírni.
d. zaklató, rágalmazó, becsületsértő, emberi méltóságot sértő kijelentések leírása.
e. az érintett beleegyezése nélkül név, cím, elérhetőség közreadása.
f. törvénysértő tettekre ösztönözni (pl.: olyan tüntetést szervezni, mely megalázó kijelentéseket tesz mások vallására, vagy kétségbe vonja, vagy elvitatja annak jogát, hogy valakik azt a vallást válasszák maguknak).
g. rasszista, vallási, nemi, nemzeti, nemzetiségi, szexuális irányultság, politikai vagy világnézeti hovatartozást gyalázó vagy sértő kijelentések leírása.
h. indokolatlanul trágár kifejezések használata.
i. az, aki másokat zaklat, rágalmaz, sérteget.
j. az, aki a hozzászólásával törvénysértést valósít meg.

10. A 9. pontban felsorolt hozzászólások az észlelésük pillanatában törlésre kerülnek.

11. Ha valaki egy másik felületen folytatja az itt megkezdett vitát anélkül, hogy az érintett feleket a kommentfolyamban erről tájékoztatná, nem adva meg nekik a reagálás lehetőségét, vagy a másik felületen becsületsértő állításokat tesz a blogról, vagy egyes kommentelőkről, az szintén kitiltásra kerül.

12. A hozzászóló teljes mértékben felelős a Blogközösség Jehova Tanúiért blogon megjelenített hozzászólásáért, beleértve (nem kizárólagosan) a fényképeket, személyes adatokat, linkeket. A hozzászólásokért jelen blog szerkesztői egyénileg és csoportosan sem vállalnak felelősséget.

13. A hozzászólók közül történő törlés fokozatai:
a. első alkalommal figyelmeztetés és a komment törlése, kivéve a kiemelkedően súlyos eseteket, mert ilyen esetben a kommentelő akár véglegesen is letiltható a hozzászólók közül.
b. ha megismétlődik az eset, akkor az egyén kommentjeinek az előmoderálása.
c. ha így is folytatódik, az egyéntől véglegesen elvesszük a kommentírás lehetőségét.

14. Azt, hogy a 13. pontban említett kiemelkedő súlyos eset megvalósult-e, bármelyik admin eldöntheti. A végleges döntést két admin hozza meg és az alábbi lehetőségek közül választhatnak:
a. hozzászólni ezután csak az előmoderálást követően engedik. Ha így döntenek, akkor a szabad kommentelők listájára visszakerülni csak legalább 6 hónap után lehetséges. Erről az adminok szavazása hoz döntést.
b. végleg megtiltják neki a kommentelés lehetőségét. Ezt a tilalmat csak a szavazásban közreműködő adminok legalább 2/3 arányú egyetértésével lehet feloldani.

15. A 14. a. és b. pontban körülírt eljárást kell alkalmazni a 13. a. és b. pontjában leírt esetekben is.

Utóirat: Az admin is ember, igyekszik rugalmas lenni, de néha ez nem lehetséges, emellett van magánélete is. Mi sem szeretünk moderálni, ezért is lenne jó, ha nem kellene kommente(ket)t törölni. Ez neked sem jó, nekünk sem jó, de beláthatod hogy ha a béke kedvéért muszáj, akkor muszáj. Próbáljunk meg tehát a fentieket figyelembe véve hozzászólni, hisz minden vélemény fontos lehet. Egyáltalán nem vagyunk ellene ha más álláspontot képviselsz, és ennek hangot is adsz, reméljük ez érthető a leírtakból. :)

Egyszóval jó blogolást kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

http://blogjt.blog.hu/api/trackback/id/tr608450754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.